Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρεμπόδιση οικοδομικών εργασιών από όμορο ιδιοκτήτη


March

Recommended Posts

Ο γείτονας έκανε χρήση του οικοπέδου του πελάτη μου πριν την έναρξη του έργου. Η άποψή μου είναι ότι δεν δίνεις χρήματα ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορείς να αποκαταστήσεις ζημιά, όχι όμως προσφορά χρημάτων. Επίσης, δεν απαιτείται καμία εκ των προτέρων απόφαση δικαστηρίου. Βγάζεις όλα τα νόμιμα χαρτιά σου για να χτίσεις και χτίζεις. Αν έχεις πρόβλημα τότε πας δικαστικά.  Εφόσον είστε νομικός ξέρετε την έννοια των ασφαλιστικών μέτρων και των διαδικασιών. 

Link to comment
Share on other sites

On 30/4/2020 at 1:53 ΜΜ, March said:

Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα τα φώτα σας με ένα θέμα που αφορά στη φάση κατασκευής έργου. Ως  μηχανικοί τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο γείτονας δεν σε αφήνει να ολοκληρώσεις τις εργασίες όπως θα έπρεπε; Και για να εξηγήσω...Υπάρχει το Άρθρο 1018 του ΑΚ: "Αν απαιτείται για την επισκευή ή την ανακαίνιση κτηρίου η είσοδος και η κυκλοφορία του εργαζόμενου προσωπικού στο γειτονικό ακίνητο ή η παροδική τοποθέτηση σ' αυτό εγκαταστάσεων ή οικοδομικού υλικού, έχει υποχρέωση ο κύριος του γειτονικού ακινήτου, εφόσον δεν παρακωλύεται σοβαρά η χρήση του, να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες έναντι αποζημίωσης ή παροχής ασφάλειας για την τυχόν ζημία." Όμως έχουμε περίπτωση γείτονα που ενώ δεν είχε ούτε καν περίφραξη, παρά μόνο το κτίσμα του ελεύθερο στο οικόπεδό του και αυτό σε άλλη θέση από αυτό της Οικοδομικής του Αδείας, έχει φτιάξει μια αυτοσχέδια περίφραξη με ό,τι σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε και στοιβάζει πράγματα εκεί για να μην αφήσει τα συνεργεία να πατήσουν. Παρενοχλεί όλα τα συνεργεία, φωνάζοντας τους να μην πατήσουν στο οικόπεδό του, βρίζει και τραμπουκίζει. Από την μεριά του ιδιοκτήτη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με αστυνομία, καταγραφή περιστατικών, μέχρι και εισαγγελέα, ο οποίος απλά μπόρεσε να δώσει μια εντολή για να προσέλθει ο εν λόγω κύριος στο αστυνομικό τμήμα για συστάσεις. Η αστυνομία λέει ότι "αν δεν θέλει ο γείτονας δεν μπορείς να πατήσεις μέσα"...στο νοητό όριο!!!! κι ας υπάρχει το σχετικό άρθρο του Αστικού Κώδικα. Ο δικηγόρος από τη μεριά του λέει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να πάρουν και 6 μήνες να εκδοθούν. Εγώ όμως τώρα πρέπει να χτίσω και μάλιστα είμαστε σε φάση υλοποίησης χρηματοδοτικού προγράμματος με προθεσμίες. Παίρνω επανειλημμένα τηλέφωνο στο ΤΕΕ μπας και βρω κάποιον αρμόδιο να μιλήσω, αλλά τι να λέμε τώρα....Εγώ σαν μηχανικός δηλαδή δεν μπορώ να κάνω τίποτα; Θα πρέπει για να εκπονήσω μελέτη κάθε φορά να ρωτάω τον γείτονα "Πώς θες να το κάνουμε για να μην ενοχληθείς;", σας φαίνεται λογικό; Πώς διασφαλίζει ο μηχανικός ότι θα εφαρμοστεί η μελέτη του στο ακέραιο όσον αφορά τον παράγοντα της γειτνίασης; 

Το παραπανω  ηταν το αρχικο ερωτημα

Σε αυτο απαντησα [και οι λοιποί συναδελφοι]

Τί και ποιές καταπατησεις ή χρησεις εχει κανει ο γειτονας, στο δικο σας οικοπεδο,  δεν εχει αναφερθει.

Ουτε αποτελει αυτο επιχειρημα για να μπειτε στο οικοπεδο του.

Δεν θελει.

Πιο απλο...πεθαινει.

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημά μου δεν ήταν αν μπορώ να μπώ, αλλά πώς μπορώ να το κάνω λίγο πιο γρήγορα. Εντάξει, εσύ μπορείς να αναλάβεις τον εκάστοτε γείτονα και να του φουσκώνεις τα μυαλά ότι δεν γίνεται. Εγώ θα συνεργαστώ με τον δικηγόρο του πελάτη μου και θα κάνουμε την δουλειά μας όπως ξέρουμε. Θα υπερασπιστώ το επάγγελμά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως κάνεις κι εσύ. Και όποιος μηχανικός έχει παρόμοιο πρόβλημα θα χαρώ να τον βοηθήσω. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις, και γίνεσαι πικρόχολος. Δεν θέλεις να δεχτείς τόσο την ορθή (νομική) οδό, όσο και τα διδάγματα της εμπειρίας.

Όσο για το ποιός φουσκώνει τα μυαλά του πελάτη του, άσε το καλύτερα. Μπορεί να (είναι?)γίνει μπούμερανγκ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Η πάγια τακτική, για λόγους καλής γειτονίας, είναι να μη μπουκάρουμε στην ιδιοκτησία του άλλου (ακόμη και αν είναι αλάνα) πριν συνεννοηθούμε μαζί του. 

Για να σε βοηθήσω λίγο

Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι ή, αν το θιγόμενο όμορο ήταν δικό σου, και δεν γούσταρες, τι θα έκανες?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον tetris!!

"H δουλειά μας να γίνεται" έλεγαν κάποιοι παλιοί μηχανικοί. Πρώτα εξαντλείς τον "καλό τρόπο" (επιχειρήματα, διαπραγμάτευση, συνεργατική διάθεση, οικονομική αποζημίωση, μαλαγανιά δηλαδή) και μετά πας στο "άγριο", ήτοι καταφυγή σε νομικά-ένδικα μέσα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να είμαστε ψυχροί-ήρεμοι-γαλήνιοι και να μην φανατιζόμαστε, ακόμα και όταν αδίκως προκαλούμαστε από τον όποιον εριστικό.

Είμαι ένας συνάδελφος μηχανικός που οι γείτονες του έχουν φέρει σε οικοδομικό έργο (πριν την εκκίνησή του) εντός 48 ωρών την ΕΛ.ΑΣ., το λιμενικό και την αρχαιολογία..................

 

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@steve aris το θέτεις πολύ σωστά, συμφωνώ μαζί σου. Η ένστασή μου ως προς όλα αυτά που μου γράφουνε ως τώρα είναι ότι δεν διαφωνώ, λέω αυτό που λέτε όλοι σας, πέρα από 2-3 σημεία που διαφωνώ καθέτως και θα εξηγήσω. Η αρχική ερώτηση ήταν, πρέπει να κάνω αυτές τις εργασίες, ξέρω ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η δικαστική, μήπως όμως έχετε εμπειρία ή εικόνα για πιό γρήγορη μέθοδο; Πώς προάγει την συζήτηση το να μου επαναλαμβάνετε ότι δεν γίνεται να έχω πρόσβαση στο οικόπεδο αν δεν θέλει ο γείτονας, πράγμα το οποίο τόνισα από την αρχή πως γνωρίζω; Παιδιά, δεν είμαι καταπατητής, τη δουλειά μου θέλω να κάνω @tetris. Αν ήμουν στη θέση του γείτονα σε πληροφορώ δεν θα είχα πρόβλημα. Ας έκανε ο άνθρωπος τη δουλειά του, όπως την είχα κάνει κι εγώ στο παρελθόν. Μαλλον, αυτή είναι η διαφορά μας. Ας συμφωνήσουμε οτι διαφωνούμε. 

Αν μείνω σε αυτό που λέτε συνεχεια (δε γινεται τίποτα), θα πάρω τον πελάτη να του πω «φίλε, άστο, δε χτίζουμε!». Να σκίσω και τα πτυχία μου γιατί δεν θα ξαναχτίσω αν είναι να εξαρτάται από την διάθεση του γείτονα (πάντα υπάρχει ενας στραβός). Εγώ ξέρω τί θα κάνω και όταν τελειώσει όλο αυτό ευχαρίστως να σας πώ τί έκανα. Τώρα, η καραμέλα αν δεν θέλει δεν μπαίνεις, μπορεί να ισχύει αλλά ισχύει εν μέρει. Υπάρχουν, το ξαναλέω, τα νομικά εργαλεία. Επίσης, αυτό που γράφτηκε για να παίρνουμε άδεια δικαστηρίου (ξαναρωτάω ποια νομοθεσία είναι αυτή ακριβώς;) πριν χτίσουμε, δηλαδή μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε. Με όλον τον σεβασμό προς όλους σας. Θέλω παραγωγικό διάλογο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.