Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση διαμερίσματος σε πολυκατοικία χωρίς σύστημα θέρμανσης


andreasma

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Γειά σας, 

Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ κατατοπιστικό φόρουμ και το υψηλό επίπεδο πληροφοριών που παρέχει. 

Τη Δευτέρα που μας έρχεται, έχω ραντεβού με ένα τρίτο στη σειρά μηχανολόγο μηχανικό για την υπόθεση που θα περιγράψω κι είμαι πραγματικά μπερδεμένος με τις πληροφορίες, που δυστυχώς συγκρούονται μεταξύ τους, που λαμβάνω. Εξου κι άνοιξα ένα νήμμα εδώ, με σκοπό να λάβω να βγάλω ένα πιο σωστό συμπέρασμα. 

Λοιπόν, διαμέρισμα 75 τμ 2ου ορόφου στο παραλιακό μέτωπο της Ραφήνας, σε 3οροφη πολυκατοικία ανέγερσης 1980, πάνω στη θάλασσα κυριολεκτικά, εκτεθειμένο στο βοριά περισσότερο. 

Η πολυκατοικία έχει παραθεριστικό χαρακτήρα, συνεπώς λειτουργεί καλοκαιρινούς μήνες και μένει κλειστή σχεδόν όλο τον υπόλοιπο καιρό. 

Στο δια ταύτα, θα μείνουμε με την οικογένειά μου μόνιμα εκεί, καθώς πρέπει να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, λόγω αβέβαιου εισοδήματος εξαιτίας κορονοιού. 

Η πολυκατοικία δεν έχει θέρμανση. Υπάρχει λεβητοστάσιο με λέβητα καυστήρα κλπ ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει ποτέ κι οι ένοικοι διαχρονικά, λόγω καλοκαιρινής χρήσης κι αδιαφορίας, δεν ασχολήθηκαν ποτέ να το συντηρησουν/λειτουργήσουν. Σταδιακά, και με αποφάσεις γεν.συνελεύσεων, αποκόπηκαν σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα τα καλοριφέρ. 

Το καταστατικό δε, προϋποθέτει πως το κτίριο θα θερμαίνεται κεντρικά και απαγορεύει την οποιαδήποτε τροποποίηση επί του συστήματος. Σύστημα το οποίο, όπως λέω, δε λειτούργησε ποτέ και δε θα λειτουργήσει. 

Λόγω χρήσης της πολυκατοικίας, οι υπόλοιποι ένοικοι δε θέλουν καν να ακούσουν για επισκευή κι επαναλειτουργία του συστήματος θέρμανσης, αφήστε που μετά από τόσα χρόνια ενδεχομένως να μη μπορεί και να το κάνει. 

Η σκέψη μου είναι η εξής: η θέρμανση με ηλεκτρικα σώματα δε συμφέρει, τα a/c δεν αποδίδουν αυτό που ζητώ, φυσικό αέριο δε διατρέχει την περιοχή, οπότε επιλέγω να στήσω σε ένα μπαλκόνι μου ατομική μοναδα πετρελαιου και στην ταράτσα τη δεξαμενή του καυσίμου, πλαστική 500 λίτρων και σύνδεση του μπουριού του καυστήρα με την παρακείμενη καμινάδα που υπάρχει για την απαγωγή των καυσαερίων του συστήματος που δε λειτουργεί. 

Με τα δεδομένα αυτά, κι εφόσον γνωστοποιήσω στην διαχείριση, η οποία είναι εξωτερική, την πρόθεσή μου,  και στην πυροσβεστική και την πολεοδομία για τη δεξαμενή, πως κάποιος συνιδιοκτητης μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα? 

Δεν είναι ότι αυτόνομουμαι για να χρησιμοποιήσω το άρθρο περί ενεργειακής αναβάθμισης, εγκαθιστώ κάτι που δεν παρέχεται ενώ θα έπρεπε. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε συμβολή σας. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα να βάλετε ατομικό λέβητα υγραερίου στο μπαλκόνι σας εντός ειδικού μεταλλικού ερμαρίου με 2 Χ 25Kg φιάλες υγραερίου χωρίς να έχετε κανένα πρόβλημα.. ούτε με πολεοδομία ... ούτε με πυροσβεστική.

Θα είστε καθόλα νόμιμος.

Όσο για το φυσικό αέριο γνωρίζω οτι ο δήμαρχος της Ραφήνας έχει κάνει ενέργειες να φτάσει το δίκτυο μέχρι τη πόλη του... και μπράβο του!

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, andreasma said:

....

Με τα δεδομένα αυτά, κι εφόσον γνωστοποιήσω στην διαχείριση, η οποία είναι εξωτερική, την πρόθεσή μου,  και στην πυροσβεστική και την πολεοδομία για τη δεξαμενή, πως κάποιος συνιδιοκτητης μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα

....

Ναι.

Δεν επαρκεί απλά να γνωστοποιήσεις πρέπει πρώτα απ ολα να λάβεις συναίνεση απο τους συνιδιοκτήτες για ζητήματα που επηρεάζουν κοινόχρηστους ΄χώρους.

Πολεοδομίες κλπ δεν "γνωστοποιείς" έτσι απλά .....

 

Δες με προσοχή την συμβουλή του dip που είναι και η πιο λογική ειδικά αν υπάρχει προγραμματισμός να περάσει το φυσικό αέριο απο εκει

Εναλλακτικά αντλία θερμότητας στο μπαλκόνι σου αλλά θα ανέβει και το κόστος εγκατάστασης.

 

Εναλλακτικά Β (ίσως και ΑΑ) κάνεις λίγο υπομονή μπας και ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκο που έχουμε αξιοποιήσει σε αρκετές ίδιες καταστάσεις σημαντική επιδότηση και με αντλίες θερμότητας και υγραερίου ......

 

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. 

 

Πράγματι, υπάρχει πλάνο για να περάσει αέριο από την περιοχή, δεν είναι κάτι όμως που διαφαίνεται στην επόμενη 3ετεια. 

 

Σχετικά με τις φιάλες, είναι κάτι ομολογώ που δε γνώριζα και δε μου τέθηκε ως εναλλακτική κιαι σίγουρα ακούγεται πολύ θελκτικο. Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής, και λάβετε υπόψη πως μιλώ ως άσχετος με το αντικείμενο, δεν αμφισβητώ εννοείται: με 50 κιλά αέριο και με πρόθεση η θέρμανση σε ένα κλασικό 3αρι να είναι συνεχής η θερμοκρασία σταθερή στους 21 βαθμούς ας πούμε, θα χρειάζεται να αλλάζω μπουκάλες κάθε βδομάδα? Γιατί οι προσφορές που έχω λάβει ως τώρα για το σενάριο με το πετρέλαιο έλεγε δεξαμενή πετρελαίου τουλάχιστον 500 λίτρων. Αντιλαμβάνομαι πως τα καύσιμα έχουν διαφορές, αλλά μήπως τα 50 αερίου με οδηγούν σε τακτικοτατες αλλαγές? 

 

Φιλικά, Ανδρέας 

Link to comment
Share on other sites

Στη πρόσφατη έκθεση περί θέρμανσης-κλιματισμού-κλπ. που είχα πάει, όντως το πλάνο για δίκτυο αερίου στη περιοχή το έδειχνε για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.. εννοείται δεν ήταν και η πρώτη επιλογή της εταιρείας για κατασκευή δικτύου.

Η συχνότητα αλλαγής φιαλών (ή οποιουδήποτε άλλου καύσιμου για παραγωγή θέρμανσης) δεν μετριέται με ώρες, μέρες, εβδομάδες ή μήνες αλλά με το κατα πόσο ενεργοβόρος είναι ο χώρος προς θέρμανση, δηλαδή αν είναι αμόνωτο ή έχει υποτυπώδη, σχετική ή ολική μόνωση στα εξωτερικά οικοδομικά υλικά (κολώνες-δοκάρια-τοιχοποιίες).

Επίσης παίζει ρόλο και η θέση του διαμερίσματος που έχει (ανεξάρτητα αν το διαμέρισμα έχει μόνωση ή όχι) σε σχέση με το σύνολο της πολυκατοικίας, δηλ. αν κάποιες πλευρές του διαμερίσματος εφάπτονται με άλλα διαμερίσματα ή όλες οι πλευρές του είναι εκτεθειμένες στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επειδή αναφέρατε οτι το κτήριο είναι κατασκευής του 1980 θεωρητικά (εδω γελάμε..αλλά μακάρι να διαψευστώ) θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η μελέτη θερμομόνωσης κατά την έκδοση οικ. άδειας του κτηρίου. Αν όχι θα πρέπει να τοποθετηθεί (αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης)

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμογόνος δύναμη του καύσιμου, πχ το πετρέλαιο έχει περίπου 10.850 Kcal/Kg, το υγραέριο 11.700 Kcal/Kg και το φυσικό αέριο περίπου 12.500 Kcal/Kg.

Link to comment
Share on other sites

Και η δική μου πρόταση περιλαμβάνει λέβητα υγραερίου (με τον ίδιο θα συνεχίσετε και όταν συνδεθείτε με το φυσικό αέριο) με δύο φιάλες των 25kg. Αν χωρούν 4 θα είναι ακόμα καλύτερα, θα δουλεύουν ταυτόχρονα οι δύο μαζί και οι άλλες δύο σε εφεδρεία, έτσι ώστε να μειώσετε τη συχνότητα αλλαγής. Επίσης, για να μειώσετε ακόμα περισσότερο τη συχνότητα πλήρωσης υγραερίου θα πρότεινα : 1) αντιστάθμιση στο λέβητα και 2) θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα, μία σε κάθε δωμάτιο. Απλώς θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν με μελέτη θέρμανσης μηχανολόγου, ώστε να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο καύσιμο. Η λογική του συστήματος αυτού είναι να λειτουργεί μόνιμα κατά τη χειμερινή περίοδο, χωρίς να το σταματάτε, καθώς περιλαμβάνει όλα τα "έξυπνα" συστήματα ώστε να προσαρμόζεται απολύτως στις ανάγκες σας κάθε στιγμή. Πρέπει να καταλάβετε ότι βάζοντας απλά λέβητα υγραερίου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα έχετε και την πιο οικονομική σε χρήση λύση. Θα πρέπει όλο το σύστημα να μελετηθεί - επιβλεφθεί από μηχανολόγο. Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση, θα πρότεινα, αν είναι δυνατόν, να τοποθετήσετε και έναν ηλιακό θερμοσίφωνα νέας -επιλεκτικής- τεχνολογίας, ώστε τα ζεστά νερά χρήσης (ζνχ) να τα λαμβάνετε ως επί το πλείστον από αυτόν. Οι λέβητες υγραερίου - φυσικού αερίου καταναλώνουν τα μέγιστα κατά τη χρήση τους για τα ζνχ, οπότε και η κατανάλωση, άρα και η συχνότητα πλήρωσης, αυξάνεται σημαντικά. Κάνοντας όλα αυτά θεωρώ ότι οι 4 φιάλες μπορεί να σας βγάζουν κατ' ελάχιστο ένα μήνα. Αυτό βέβαια, δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια καθώς δε γνωρίζω τη γεωμετρία και τη χωροθέτηση του κτιρίου. Ασχολούμενος πολλά χρόνια με τη θέρμανση χώρων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, θα σας έλεγα να μην ασχοληθείτε με καμία άλλη λύση. Η δε λύση πετρελαίου πολεοδομικά δεν μπορεί να γίνει. Και με τη χρήση πετρελαίου ατομικά δεν καλύπτεστε γιατί ουσιαστικά δεν θα κάνετε ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ με το υγραέριο θα κάνετε.

Υ.Γ.: Αν θελήσετε και έχετε υπομονή μπορείτε να τα κάνετε με το επερχόμενο πρόγραμμα ""Εξοικονόμηση κατ' οίκον". Βασική προϋπόθεση είναι να δηλώνετε στη φετινή δήλωση μόνιμη κατοικία στη Ραφήνα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ τα μέγιστα για τις υπεραναλυτικές σας απαντήσεις. Όσο διαβάζω πράγματα, τόσο πείθομαι  πως πρόκειται για μια πιο βατή λύση σε σχέση με το πετρέλαιο. Εξυπακούεται πως τέτοιες εργασίες απαιτούν τεκμηρίωση μηχανικού, δε γίνεται να το αναλάβει ένας υδραυλικός έτσι "χύμα" απλώς επειδή μπορεί ή το έχει ξανακάνει, όχι τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι. 

Link to comment
Share on other sites

Επειδη σε γενικες γραμμες η λυση με μπουκαλες ειναι αρκετα κοστοβορα, ποσο μαλλον σε ενα αμονωτο ουσιαστικα σπιτι σε κοβω για κλιματιστικα. Η αντλια με τεραστια σωματα. Αυτα στη παρουσα φαση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.