Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραβίαση των ορίων της πράξης εφαρμογής


Recommended Posts

Γεια!

Ερώτηση: Θέλω να εκδώσω οικοδομική άδεια σε οικόπεδο όπου η νέα οικοδομή θα εφάπτεται στο κοινό όριο με το διπλανό οικόπεδο. Ωστόσο στο διπλανό οικόπεδο υπάρχει περίφραξη η οποία παραβιάζει το κοινό όριο της πράξης εφαρμογής κατά 15εκ. και εισέρχεται εντός της δικής μου ιδιοκτησίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να κολλήσω στο όριο της πράξης εφαρμογής παρά μόνο στα νέα διαμορφωμένα όρια.

Υπάρχει κάποια πρόταση για την εφικτότητα αυτού?

PS.

- Δεν με ενδιαφέρουν τα μέτρα που χάνω καθότι είναι ασήμαντα.

- Επίσης η αρτιότητα είναι εξασφαλισμένη και με τα νέα λιγότερα μ2. 

- Η περίφραξη δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί ή να μετακινηθεί.

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

ΑΠ 1426/2011

Η μεταβολή ακινήτων σύμφωνα με την παρ. 3 και την πράξη εφαρμογής συνεπάγεται την άμεση απόσβεση κάθε εμπραγμάτου δικαιώματος τρίτου που υφίστατο στα μεταβαλλόμενα ακίνητα... δ) Δένδρα, φυτείες, μανδρότοιχοι, συρματοπλέγματα, φρέατα και λοιπές εγκαταστάσεις και κατασκευές νομίμως υφιστάμενες σε ιδιοκτησίες που με την πράξη εφαρμογής μεταβάλλουν ιδιοκτήτη αποζημιώνονται από τον οικείο ΟΤΑ. Το ποσό της αποζημίωσης καθορίζεται από την επιτροπή του π. δ/τος 5/1986, όπως ισχύει κάθε φορά και καταβάλλεται στο δικαιούχο. Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς την αξία των ανωτέρω αποφαίνεται το καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας....". Η διάταξη αυτή, με την οποία επιτρέπεται η αφαίρεση των υποχρεωτικώς εισφερομένων τμημάτων γης, άρα και των αναγκαίως συνεχομένων με αυτά επικειμένων συστατικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα οικοδομήματα και τα μέρη αυτών, και πριν ακόμη από την καταβολή στον δικαιούχο της οφειλομένης για τα τελευταία αποζημιώσεως, δεν αντίκειται στις προστατευτικές της ιδιοκτησίας διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 17 του Συντάγματος, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου θεσμού της υποχρεωτικής και χωρίς αποζημίωση εισφοράς γης από τους συμμετέχοντες ιδιοκτήτες, κατά τους ορισμούς του άρθρου 24 του ίδιου Συντάγματος και αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος με την σύγχρονη εξυπηρέτηση του συμφέροντος των ιδιοκτητών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος. Περαιτέρω, ορίστηκε: " ε) Η πράξη εφαρμογής μετά την κύρωσή της γίνεται οριστική και αμετάκλητη.

 

Εδω λεει οτι και πριν την  αποζημιωση,  μπορεις να ξηλωσεις τις περιφραξεις.

 

Ούτε μπορεις να αφησεις 15 εκ. "ερημα" μεσ' στην μεση μιας ΠΕ,

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ dimitris GM για την απάντηση.

Αν καταλαβαίνω καλά μου λες ότι πρέπει να ρίξω την ξένη περίφραξη και να κολλήσω αναγκαστικά στο όριο? Διαφορετικά δεν μπορώ να προχωρήσω? 

Επειδή το δικό μου οικόπεδο θα προκύψει από συμβολαιογραφική πράξη κατάτμησης ενός μεγαλύτερου οικοπέδου, υπάρχει η δυνατότητα στη συμβολαιογραφική πράξη κατάτμησης και μεταβίβασης να οριστούν ως νέα όρια αυτά που έχουν διαμορφωθεί σήμερα? Έτσι θα έχω με συμβολαιογραφική πράξη νέα όρια μετατοπισμένα κατά 15εκ στα οποία θα μπορώ να κολλήσω. 

Υπάρχει τρόπος δηλαδή με την συμβολαιογραφική πράξη να αγνοηθούν τα 15εκ "έρημα" ή με κάποιο τρόπο μέσα στην συμβολαιογραφική πράξη να παραχωρούνται σε αυτόν που τα έχει κάνει κατάληψη?

PS. Στη συμβολαιογραφική πράξη δεν συμμετέχει αυτός που η περίφραξη του μπαίνει 15εκ μέσα σε εμένα και μέσα από τα όρια της πράξης εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

αυτο που λεει ειναι οτι,  την ριχνεις και χωρις να εχει αποζημιωθει. Αλλά με αποφαση...οχι  με αυτοδικια...

[δλδ και ποσα να ειναι αυτα  τα μέτρα της περιφραξης απο το.... 1821 και πόοοσο να στοιχιζουν....]

Θα δειξεις και θα πας στο οριο.

Δεν μπορεις να κοβεις "κοματακια" απο τα οικοπεδα της ΠΕ και να λες οτι δεν ειναι δικα σου.

Για τα υπολοιπα κανε νεο ερωτημα.....  δεν καταλαβα ποιος και τι.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη 

Εγώ είχα παρόμοια περίπτωση αλλά επειδή δεν κολλούσα και άφηνα απόσταση Δ 

δήλωσα την περίφραξη (υ.γ του γείτονα) με μια λοιπή παράβαση και προχώρησα σε έκδοση Ο.Α χωρίς πρόβλημα

Φυσικά με αυτά  δεν λέω ότι του stratos_20 η περίπτωση είναι η ίδια, αλλά μήπως μπορεί και στα οικόπεδα που προκύπτουν από πράξη εφαρμογής να επικαλεσθεί το +-5% της διαφοράς των εμβαδών των τοπογραφικών (νέου και Π.Ε) ώστε να μην απαιτείται η απόφαση δικαστηρίου για μικροδιαφορές? 

υ.γ Προσωπικά πιστεύω ότι ισχύει και για αυτά τα οικόπεδα το αρθ 39 παρ 2 Ν 44958/17

α) Όπου μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής προβλέπεται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, νοείται το τοπογραφικό διάγραμμα του άρθρου 83 παράγραφος 4  του παρόντος νόμου.

β) Απόκλιση επί του εμβαδού οικοπέδου ή γηπέδου από το αναγραφόμενο στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει συνταχθεί μέχρι τις 8.8.2013, και σύμφωνα με τον οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομής ή καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη, σε σχέση με τη νέα καταμέτρηση στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη βεβαίωση του άρθρου 83, είναι ανεκτή υπό τις εξής προϋποθέσεις :

αα)        για οικόπεδα ή γήπεδα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού το ποσοστό της απόκλισης ορίζεται σε ±5%

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.