Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Από 18 μέχρι 534 ευρώ, το επίδομα για τις αναστολές συμβάσεων τον Μάϊο


Engineer

Recommended Posts

Από 18 μέχρι 534 ευρώ, κατά ανώτατο όριο, θα είναι η αποζημίωση για τον Μάιο, για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή, όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε χθες.

Το 800άρι αποτελεί πλέον παρελθόν και οι εργαζόμενοι καλούνται να συμβιβαστούν προσωρινά με… ημερομίσθιο 18 ευρώ, ενώ μετά τη λήξη της αναστολής σύμβασης έρχεται η υποαπασχόληση για το 50% του κανονικού ωραρίου και φυσικά με αμοιβές στο 50%, ενώ μετά από 45 μέρες ακλουθούν οι ελεύθερες απολύσεις.

Η ίδια απόφαση ορίζει πλέον όριο των ημερών, στις οποίες μπορεί να τεθεί σε αναστολή ένας εργαζόμενος, εντός του Μαΐου, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι από μία μέρα έως και 30 μέρες, ανάλογα με την ημερομηνία που ξεκίνησε η διαδικασία αναστολής, το αν και πότε θα λειτουργήσει η επιχείρηση μέσα στον Μάιο και τι αριθμό εργαζομένων έχει σε αναστολή.

Η οικονομική ενίσχυση για τις ημέρες της αναστολής, θα υπολογίζεται σε ημερήσια βάση, με 18 ευρώ, για κάθε ημέρα.  Όπως προκύπτει από τους πίνακες της απόφασης που δημοσιεύονται στο τέλος του κειμένου, το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισπράξει από το Κράτος ο εργαζόμενος ανέρχεται σε 534 ευρώ για ολόκληρο τον Μάιο, ενώ το ελάχιστο ποσό είναι 18 ευρώ, εάν παραμένει σε αναστολή για μία μόνο μέρα.

Παραδείγματα

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές όλο τον Μάιο, η αναστολή των συμβάσεών τους παρατείνεται αυτοδίκαια και θα λάβουν το ανώτατο ποσό των 534 ευρώ. Οι υπόλοιποι, θα λάβουν αναλογία με βάση τις ημέρες.

Παράδειγμα1. Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 21 Μαρτίου η οποία έληξε στις 4 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 27 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Παράδειγμα 2. Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή την 1η Απριλίου,  η οποία λήγει στις 15 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 16 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Παράδειγμα 3. Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 10 Απριλίου, η οποία λήγει στις 24 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλες 7 μέρες μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Παράδειγμα 4. Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή στις 16 Απριλίου, η οποία λήγει στις 30 Μαΐου, μπορεί να τεθεί αναστολή άλλη μία μέρα μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Παράδειγμα 5. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από 17 Απριλίου και μετά, η οποία λήγει της 31η Μαΐου ή αργότερα στις αρχές Ιουνίου, δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων.

Πότε καταβάλλεται

Η ειδική αποζημίωση θα καταβληθεί από τις 5 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή και από 10 – 12 Ιουνίου στους εργαζόμενους  που παραμένουν σε αναστολή τον Μάιο από επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν σταδιακά ή είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Δεν χρειάζονται νέες δηλώσεις

Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, εκτός αν θέλουν να κάνουν διορθώσεις.

Οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη», δηλώνοντας τυχόν παρατάσεις των αναστολών σύμβασης εργασίας, αλλά και το ότι παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, είτε επαναλειτουργούν, είτε είναι πληττόμενοι.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο θα υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους από τις 18 Μαΐου έως και την 31η  Μαΐου και οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από τις 19 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου.
Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών που επαναλειτουργούν ή πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά από 1η έως και 7 Ιουνίου. 

Η κοινή υπουργική απόφαση 

hmeres

oria anastolhs

posa apozhmioseon

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.