Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

Τώρα που δεν απαιτείται η βεβαίωση αρτιότητας, αλλά δεν ισχύει η μη να παραβιάση των πολεοδομικών διατάξεων μπορούν να πραγματοποιηθούν εργασίες σε μη άρτια με τακτοποιημένα κτίσματα; Ας πούμε, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, ανακατασκευή στέγης, επισκευές όψεων με χρήση ικριωμάτων πλέον επιτρέπονται; Επίσης, η περίφραξη μέχρι 1.00 μ. θα επιτρέπεται ακόμα και σε μη άρτια γήπεδα; 

Όσων αφορά τον ακάλυπτο χώρο, αυτός ορίζεται από το αν έχουμε δικαίωμα δόμησης; Δηλαδή σε ένα μη άρτιο με τακτοποιημένο κτίσμα εντός του, από την στιγμή που δεν έχω αρτιότητα παρόλο που έχω κτίσμα ο αδόμητος χώρος του γηπέδου δεν λέγεται ακάλυπτος, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 19/5/2020 at 12:08 ΜΜ, ΜανόληςΜα said:

Γενικά οι ΕΕΔΜΚ είναι πικρή ιστορία από πολλές απόψεις. Δεν είναι μόνο η συναίνεση που είναι δύσκολο να πάρεις, είναι και άλλα πράγματα. Π.χ. η ύπαρξη τοπογραφικού. Οι παλιές κατασκευές, σε περιοχή με ΥΔΟΜ όπως η δικιά μας όπου έχει χαθεί η μεγάλη πλειονότητα των φακέλων έως τα μέσα δεκαετίας του 1990, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει κρατήσει το τοπογραφικό, είναι πάρα πολλές. Οπότε, για θερμομόνωση 20 τμ, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται τοπογραφικό για να εκδώσει ΕΕΔΜΚ. Και δεν έχει. Και τρελαίνεται όταν του λέω ότι πρέπει να κάνουμε νέο τοπογραφικό και θα κοστίσει τόσο. Και φεύγει. Και μετά από 20 μέρες έχει κατασκευάσει το εργάκι. Με άδεια κανονικά. Θα μπορούσε κανείς/καμία να κάνει κάποια εικασία για το πως εξέδωσε ο "συνάδελφος" την ΕΕΔΜΚ;

Δεν χρειαζεται καποια ιδιαιτερη εικασια.....ειναι γνωστο οτι πολλοι συναδελφοι εχουν καψει τα πτυχια τους και την αδεια τους και υπογραφουν τα παντα , ακομα και διοικητικες πραξεις με ζωγραφιες και αρχεια - σκουπιδια.....Το κακο ειναι οτι αυτοι καθοριζουν το οικονομικο στατους της αγορας προς το πατο φυσικα....θετοντας βεβαια σε τεραστιο κινδυνο και τον ιδιο τον ιδιοκτητη που τους προτιμανε για το οικονομικο, καθ οτι σε τετοια περιπτωση ανακαλειται η πραξη και ειναι δεδομενο μετα οτι θα προχωρησει με το αρθρο των Νεων Αυθαιρετων. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 – 16.10.2018

Άρθρο 1 θ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό και στέγη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, εφόσον υπάρχει, άλλως με πλειοψηφία 67% του συνόλου των συνιδιοκτητών. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.).

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 - 13.05.2020

Άρθρο 3 στ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό και στέγη. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.).

 

Το 67% και το καταστατικό!!! έκαναν φτερά...

Δηλαδή θα πρέπει να ανεβάζουμε είτε Υ.Δ με γνήσιο του 100% ή πρακτικό ΓΣ που μπορεί να έχει απαρτία 1% ακόμη και αν προβλέπεται η εργασία απο το καταστατικό ???

Edited by Gousgounis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Gousgounis said:

Το 67% και το καταστατικό!!! έκαναν φτερά...

Δηλαδή θα πρέπει να ανεβάζουμε είτε Υ.Δ με γνήσιο του 100% ή πρακτικό ΓΣ που μπορεί να έχει απαρτία 1% ακόμη και αν προβλέπεται η εργασία απο το καταστατικό ???

Εγώ ελπίζω ακόμη σε διευκρινιστική...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Gousgounis said:

.... ή πρακτικό ΓΣ που μπορεί να έχει απαρτία 1% ....

όλη η λύση είναι εδώ......

 

Δεν χρειάζονται διευκρινίσεις. 

Ότι γράφει και αυτό που γράφει είναι σαφές και πιθανά θα λυθούν υποθέσεις που και να θέλεις να τους βρείς όλους, δεν υπάρχουν όλοι διότι μπορεί να είναι εδω και χρόνια στην άλλη άκρη του κόσμου.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 19/5/2020 at 8:37 ΜΜ, comba said:

μπλοκάρει όλη η ΕΕΜΚ σε μη νόμιμο δεν γίνεται.....φοβερά προβλήματα...και ποιος θα πληρώσει? και με ποιο δικαιωμα θα μπεις στα άλλα διαμερίσματα να μετρήσεις? 

Η προσθήκη της απαίτησης Μελέτης κατανομής δαπανών θέρμανσης στα δικαιολογητικά για έκδοση ΕΕΔΜΚ αυτόνομου συστήματος θέρμανσης θα αποτελέσει θέμα για 100άδες περιπτώσεις, όπου για πολλούς και διάφορους λόγους είτε δεν υπάρχει αυτή η μελέτη στο φάκελο της ΟΑ, είτε αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πλέον (ο  Bomber13GR και ο comba ανέφεραν ήδη κάποιους).

Είναι σαφές ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα ψηθούν να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας μηχανικό για τη μελέτη αυτή, ειδικά αφού ούτως ή άλλως η αυτονόμηση ενός διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα είναι κάτι που δεν συμφέρει τους υπόλοιπους που θα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, πόσο μάλλον να πρέπει να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για να αυτονομηθεί όποιος το επιθυμεί, πρακτικά μιλάμε μόνο για πολυκατοικίες με ένα ιδιοκτήτη ή οικογένειες που τα έχουν καλά μεταξύ τους.

Σε περίπτωση ΕΕΔΜΚ που ήταν να κλείσει αλλά μεσολάβησε η νέα νομοθεσία, σκεφτήκαμε το εξής (πάλι βέβαια για την περίπτωση που υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των ιδιοκτητών): επισυνάφθηκαν ΥΔ όλων των ιδιοκτητών που έλεγαν ότι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης είναι παρωχημένης τεχνολογίας και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.

Προφανώς και δεν είμαστε τυπικά καλυμμένοι όσον αφορά τη νομοθετική απαίτηση, αλλά δεν έπαιζε να γίνει κάτι άλλο τελευταία στιγμή...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι στο άρθρο 5 παρ. 3 αναφέρει "Οι εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας συσχετίζονται με τον φάκελο της οικοδομικής άδειας στην οποία αναφέρονται, εφόσον υπάρχει και αντίστοιχα ενημερώνονται οι τροποποιούμενες μελέτες αυτής". Θεωρώ ότι πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στο στάδιο προσφορών προς τους πελάτες μας γιατί εκτός από την ΕΕΔΜΚ πρέπει να γίνει και ενημέρωση της αδείας.

 

1. Από συνάδελφο έμαθα ότι έχει προστεθεί αρχείο που ζητάει Υ.Δ. του μηχανικού ότι θα προβεί άμεσα σε ενημέρωση της αδείας. Προσοχή, μην ανέβει το αρχείο αν δεν έχει εξασφαλιστεί συναίνεση κτλ κτλ. Τι εννοεί με το "άμεσα"? Μήπως αναφέρει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν το πληροφορήθηκα σωστά?

2. Για την ενημέωση της αδείας τι ποσοστό των συνιδιοκτητών πρέπει να συμφωνήσει? Ταυτίζεται με το ποσοστό που έτσι κι αλλιώς θα προκύψει συναίνεση για την ΕΕΔΜΚ?

3. Σε περίπτωση που ο νόμος απαγορεύει την ενημέρωση τι γίνεται? Βγαίνει άδεια? Όπως έγραψε η aretiemp η ενημέρωση φακέλου δεν μπορεί να γίνει αν οι τροποποιήσεις μελετών απαιτούν εγκρίσεις από άλλους φορείς π.χ. πυροσβεστική. Ή αν έχω μεταβολή στο Δ.Κ. παράδειγμα τοποθέτησης θερμομόνωσης μικρού πάχους που μετράει στο Σ.Δ.

4. Ισχύει ότι θα πρέπει να σκανάρουμε όλες τις μελέτες της άδειας και να τις ανεβάσουμε? (δωρεάν ψηφοποίηση...)

5. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που έχει χαθεί ο φάκελος ή κάποιες μελέτες από την πολεοδομία? Ανασύσταση και ενημέρωση? Σκέτη ανασύσταση με τα νέα δεδομένα? Κάτι άλλο?

6. Η ενημέρωση ίσχυε και ήταν απαραίτητη και προηγουμένως? Δηλαδή αν έχω εκδώσει πριν 1 χρόνο ΕΕΔΜΚ για εξωτερική θερμομόνωση και έχω ανεβάσει εκεί όψεις και ότι άλλο μου ζητάει θα έπρεπε να κάνω έτσι κι αλλιώς ενημέρωση? Δεν αποτελεί η ΕΕΔΜΚ συνέχεια της άδειας, και αν ναι γιατί τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία να την ενημερώνουμε?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως το πνεύμα του νόμου είναι να τυπώσουμε ένα αντίγραφο των σχεδίων της ΕΕΜΚ και απλά να το επισυνάψουμε στον φάκελο της οικοδομικής άδειας που αφορά ώστε αν κάποιος συνάδερφος μελλοντικά ψάξει το αρχείο να γνωρίζει τις αλλαγές κάναμε και να οργανώσει τη δουλειά του ανάλογα.

Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και με τις ρυθμίσεις των αυθαιρετονόμων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου, όμως έχω πληροφόρηση ότι απαιτείται Υ.Δ. ότι θα προχωρήσει ο μηχανικός σε ενημέρωση της αδείας, ηλεκρονικά. Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε. Αν έχει τύχει σε κάποιον συνάδελφο ας μας πει, και φυσικά να μας πει τι ακριβώς κάνουμε στην ενημέρωση της αδείας

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ανεβάζεις υπεύθυνη δήλωση ότι θα προβείς σε άμεση ενημέρωση του φακέλου της άδειας. Το άμεσο δεν ορίζεται κάπου αλλά θεωρώ ότι το κάνεις με τη λήξη των εργασιών, σε περίπτωση που έχεις κάποιες αλλαγές στην πορεία. 

Στο σύστημα επιλέγεις "ενημέρωση έντυπης Οικοδομικής Άδειας" και εκεί ανεβάζεις όλα τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας (ναι, δωρεάν ψηφιοποίηση, αλλά μπορείς και με φωτογραφία από κινητό) και φυσικά τις μελέτες που τροποποιούνται. 

Στην ουσία η ιστορία γίνεται για αυτό που λέει ο gousgounis, γιατί αλλιώςς όπως και με τα αυθαίρετα που δεν γίνεται καμία ενημέρωση, τα σχέδια υπάρχουν μεν κάπου, καθόλου προσβάσιμα δε σε οποιονδήποτε ενδιαφερομενο. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.