Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

Νννναι. Θα προσπαθήσω να τη βγάλω κάτω από το δέντρο. 😆

Εμένα πάλι μου είπαν από την πολεοδομία ότι το πιο συχνό πρόβλημα με τις περιπτώσεις διαχωρισμού προκύπτει με τις θέσεις στάθμευσης. Αλλά και στο συγκεκριμένο topic έχει συζητηθεί το θέμα πολύ αναλυτικά.

Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ για το χρόνο σου να κάτσεις να μου απαντήσεις και χρόνια πολλά!

Το ζήτημα παραμένει. Αν τοποθετηθεί η θέση στάθμευσης και πρέπει να ενημερωθεί το διάγραμμα κάλυψης, μήωπς με στέλνει σε κανονική άδεια.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν αλλάξεις ΔΚ, θέλει άδεια μεν, δεν χρειάζεται καμία επιπλέον μελέτη, δε. Καθώς σε μια φωτοτυπία του προηγούμενου ΔΚ, ζωγραφίζεις ένα κουτάκι με την έξτρα θέση και διορθώνεις τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης. 
Παρόλα αυτά η ΔΑΟΚΑ έχει απαντήσει με το Α. Π.: ΥΠΕΝ/∆ΑΟΚΑ/52532/2192_10/06/2019

Θέμα: Σχετικά με διαχωρισμό οριζοντίων ιδιοκτησιών χωρίς αλλαγή χρήσης
Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την απαίτηση εξασφάλισης θέσεων
στάθμευσης σε περιπτώσεις διαχωρισμού οριζοντίων ιδιοκτησιών, χωρίς μεταβολή της χρήσης τους,
διευκρινίζουμε τα εξής:
Δεδομένου ότι ο διαχωρισμός δεν αποτελεί ούτε προσθήκη δόμησης ούτε αλλαγή χρήσης, σε
κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με διατάξεις που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή του
ν. 960/1979
(ΦΕΚ 194 Α’), δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 3 αυτού ούτε και του
άρθρου 2 του π.δ. 111/04 και συνεπώς δεν απαιτείται η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης. Για τις
υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης σύμφωνα
με τον ν. 960/1979, εφόσον συντελείται διαχωρισμός οριζοντίου ιδιοκτησίας, θα πρέπει να
εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες από την ισχύουσα νομοθεσία θέσεις.
Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον
διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του
ν.4495/17, όπως ισχύει
. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση εξασφάλισης νέων θέσεων στάθμευσης, πέραν
των προβλεπόμενων δικαιολογητικών της παρ. ιζ) του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ.
ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 Υ.Α υποβάλλονται συμπληρωματικά, συμβολαιογραφική δήλωση του
ν.1221/1981 και μεταγραφή της.


Πολλοί συνάδελφοι υποβάλλουν και αυτό στην ΕΕΔΜΚ τους. 
Καλές γιορτές.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Σε ευχαριστώ για το παραπάνω.

Η δική μου περίτπωση αφορά ακίνητο του 2005 που είχε και έχει υποχρέωση θέσεων στάθμευσης.

Συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης γκαράζ σίγουρα κατατίθεται.

Γιατί λες όμως ότι δεν κατατίθενται άλλες μελέτες; Αν αλλάξουν π.χ. υδραυλικά με το διαχωρισμό, δεν πρέπει να κατατεθεί και η μελέτη ύδρευσης/αποχέτευσης;

 

Link to comment
Share on other sites

Αν τα υδραυλικά περάσουν από κοινόχρηστους χώρους ή άλλους ορόφους, πρέπει να καταθέσεις τις νέες μελέτες και να κάνεις ενημέρωση άδειας.
Τώρα αν τον κάνεις έτσι τον διαχωρισμό, που κάνεις μικρο-αλλαγές στο δίκτυο τοπικά, δεν είναι απαραίτητο. Αν κάνεις mirror τα δύο λουτρά για παράδειγμα ή αν βολεύει να ενώσεις την αρχική κουζίνα με το λουτρό 2 και το αρχικό λουτρό με την κουζίνα 2 (επειδή βολεύει η διαρύθμιση), κάνεις πολύ μικρές τροποποιήσεις στο δίκτυο (και συνήθως είναι και εμφανείς - δεν κάθεσαι να σκάβεις τοίχους).

Εμένα μου είχε τύχει να χωρίσουν διαμέρισμα και να μην πειράξουν τίποτα σε υδραυλικά, γιατί το μισό έμεινε γιαπί και είχαν ήδη 2 λουτρά. Όταν στο μέλλον ξεκινήσουν να κάνουν διαχωρισμό δικτύων, θα γίνει τότε η μελέτη (με τις τότε ανάγκες).

Υ.Γ. Αν πρέπει να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές τότε αποτυπώνεις και τα υδραυλικά και κάνεις την αλλαγή στις μελέτες
Αν πάλι την έχεις έτοιμη την παλιά μελέτη, δεν βλάφτει να την συμπληρώσεις, να την έχουν οι ιδιοκτήτες και σε χαρτί, καλό είναι. 

Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση, για να μην αποτυπώνεις ολόκληρη πολυκατοικία για μια παροχή στην 2η κουζίνα, να σχεδιάσεις το νεό κομμάτι του δικτύου μόνο και την θέση που συναντά το παλιό.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Μετά και το τελευταίο ΦΕΚ που συζητάται εδώ, έχει καταλάβει κανείς αν για εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου απαιτείται ΕΕΔΜΚ ως εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης ή αν καλυπτόμαστε από το Άρθρο 30 που εξαιρεί της απαίτησης ΕΕΔΜΚ για εργασίες τοποθέτησης λέβητα Φ.Α.?

Στο ΦΕΚ 4520Β/2018, στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ΕΕΔΜΚ για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης έλεγε : "λ) Για την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, πλην των αναφερομένων στην περίπτωση η του άρθρου 30 του ν. 4495/2017, κατατίθενται:"

Καθίσταται σαφές ότι για τις περιπτώσεις του Άρθρου 30 δε χρειάζεται έκδοση ΕΕΔΜΚ.

Στο ΦΕΚ 1843Β/2020 το ίδιο εδάφιο διαμορφώθηκε ως εξής : "λ) Για τις περιπτώσεις της περ. λ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρθ. 3 της παρούσας:"

Αφαιρέθηκε το εδάφιο που εξαιρούσε τις περιπτώσεις του Άρθρου 30 από την υποχρέωση έκδοσης ΕΕΔΜΚ, για κάποιο λόγο που νομίζω κανείς δε γνωρίζει, ούτε αντελήφθηκε.

Γι' αυτό και στη διαβούλευση του σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» υπάρχει το κάτωθι σχόλιο της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ, το οποίο και δεν υλοποιήθηκε, εν τέλει :

"Στην περίπτωση λ) εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης της ιδίας παραγράφου 2, θα πρέπει να γίνει η ακόλουθη προσθήκη «Εξαιρούνται τα συστήματα αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου με χρήση επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση και ζεστό νερό για τα οποία ισχύουν τα οριζόμενα στο Άρθρο 44 παρ. η του παρόντος νόμου». Η ως άνω προσθήκη κρίνεται απαραίτητη διότι λόγω της ασαφούς διατύπωσης της εν θέματι διάταξης, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που διαφωνούν με την αυτονόμηση άλλων συνιδιοκτητών από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης δημιουργούν προσκόμματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία αυτονόμησης, απαιτώντας την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας για τις εν λόγω εργασίες, ανεξάρτητα εάν στο άρθρο 44 του Νόμου ορίζεται ρητά η εξαίρεση από την έκδοση αδείας των αυτόνομων λεβήτων φυσικού αερίου. Αντίστοιχη εξαίρεση υπήρχε στο ΦΕΚ 4520/2018 «Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)».

http://www.opengov.gr/minenv/?c=31082

Εν τέλει τι ισχύει για τα ατομικά λεβητάκια φυσικού αερίου?

Link to comment
Share on other sites

Τα γνωρίζω όλα αυτά, ευχαριστώ.

Παρόλα ταύτα, το έγγραφο επικαλείται το ΦΕΚ του 2018 το οποίο καθορίζει τα ειδικά δικαιολογητικά έκαστης περίπτωσης.

Αυτό τροποποιήθηκε με νέο, του 2020, το οποίο και έχει αφαιρέσει μια επίμαχη πρόταση, η οποία εξαιρούσε τις περιπτώσεις του Άρθρου 30 του Ν.4495/2017 από την υποχρέωση έκδοσης ΕΕΔΜΚ. Μια από αυτές ήταν και η τοποθέτηση λεβήτων φυσικού αερίου στα διαμερίσματα.

Τώρα αυτή η αφαίρεση αποσκοπεί κάπου? Αλλάζει κάτι με αυτό?

Επί της ουσίας, βάσει του Άρθρου 30 του Ν.4495/2017, η τοποθέτηση ατομικού λέβητα Φ.Α. γίνεται δίχως Ο.Α. ή ΕΕΔΜΚ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 16 του Ν.4067/2012, η οποία αναφέρει μόνο τον τρόπο τοποθέτησης των λεβήτων. Όμως έχουμε συνάμα και εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, η οποία, βάσει Άρθρου 29 του Ν.4495/2017 χρήζει έκδοσης ΕΕΔΜΚ. 

Δηλαδή, η αυτονόμηση από υφιστάμενη κεντρική θέρμανση, θέλει ΕΕΔΜΚ, ακόμα κι αν έχεις τοποθέτηση ατομικού λέβητα Φ.Α. ενώ αν έχεις ήδη άλλου τύπου αυτόνομη θέρμανση (πχ κλιματιστικά, σόμπα, πετρέλαιο κλπ) και εγκαταστήσεις φυσικό αέριο δε θέλεις καμία άδεια.

Αυτό καταλαβαίνω.

Κάποια άλλη άποψη επ' αυτού?

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ.  4759/2020  ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020

Άρθρο 30

Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας - Εξουσιοδοτική διάταξη

1. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο:

...

η) τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4067/2012, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4067/2012,

Link to comment
Share on other sites

Και αυτό το γνωρίζω.

Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με το λεκτικό του Ν.4495/2017.

Το θέμα μου είναι άλλο, το έχω εξηγήσει αναλυτικότατα στο πρώτο μου post.

Η διατύπωση μιλάει για ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.

Το άρθρο 29 απαιτεί ΕΕΔΜΚ για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης. Αυτόνομο σύστημα θέρμανσης έχουμε και με λέβητα φυσικού αερίου.

Η διαφορά που εντόπισα βρίσκεται στα ΦΕΚ που ορίζουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση ΕΕΔΜΚ ανά περίπτωση. Στο 4520Β/2018 ανέφερε ρητώς ότι στα πλαίσια της εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι εργασίες του άρθρου 30, όπως αυτή που παρέθεσες.

Αυτή η επίμαχη αναφορά έχει αφαιρεθεί από το αντίστοιχο ΦΕΚ 1843Β/2020 και μεταβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ΕΕΔΜΚ. Και προστέθηκε η μελέτη κατανομής δαπανών για όλο το κτίριο, εφ' όσον τροποποιείται η υπάρχουσα μελέτη. 

Και ερωτώ, άλλαξε κάτι? Πλέον απαιτείται ΕΕΔΜΚ και για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου?

Link to comment
Share on other sites

Δεν προκύπτει κάτι σαφές από το Νόμο.

Από πολλούς έχει δοθεί η ερμηνεία ότι αν σε πολυκατοικία έχεις το κλασικό δισωλήνιο (σύστημα χωρίς αυτονομία), απαιτείται ΕΕΔΜΚ και για αέριο επειδή εγκαθίσταται αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Αντίστοιχα αν έχεις μονοσωλήνιο (σύστημα με αυτονομία), δεν απαιτείται ΕΕΔΜΚ για φυσικό άεριο στη λογική ότι υπάρχει ήδη αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Προσωπικά για φυσικό αέριο δεν βγάζω ΕΕΔΜΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.