Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

Σωστή λογική αλλά πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να χρεώναμε λοιπή παράβαση σε έλεγχο αυθαιρέτων σε όλα τα διαμερίσματα που αυτονομήθηκαν με ατομικό λέβητα Φ.Α. από κλασσική κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, καθώς κανένας δεν έβγαλε ποτέ ΕΕΔΜΚ.

Προσωπικά, στο 4178 είχα βάλει κάποια αέρια σε αναλυτικό. Με το 4495 ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρχικά μη μπερδεύουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες με τη στοιχειοθέτηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Επί του θέματος, όλα βγαίνουν μέσα από το τροποποιημένο άρθρο τις τροποποιήσεις του άρθρου 127 του ν.4495/17. Για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που τίθενται εκεί χρειάζονται κάποιες διαδικασίες που ισχύουν και για το φ.α.

Η βασική διαφορά είναι αν θέλεις ή όχι να τροποποιηθεί η κατανομή δαπανών της κεντρικής θέρμανσης.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δεν αντελήφθην την πρώτη παράγραφο της απάντησής σου.

Θεωρητικά, κάθε εργασία που έχει εκτελεστεί σε ένα ακίνητο χωρίς άδεια, ενώ θα έπρεπε να έχει εκδοθεί πρότερα είτε ΟΑ είτε ΕΕΔΜΚ θεωρείται αυθαίρετη. Τώρα το αν κρίνουμε την εργασία βάσει της ημερομηνίας που αυτή συντελέστηκε ή βάσει των σημερινών διατάξεων είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Προσωπικά ελέγχω βάσει των σημερινών διατάξεων. Εργασίες που ΣΗΜΕΡΑ δεν απαιτούν ουδεμία αδειοδότηση για την εκτέλεσή τους δεν τις θεωρώ αυθαίρετες. Ως τώρα, στο Ν.4178 δεν καθοριζόταν με σαφήνεια τι ισχύει για τέτοιου είδους εργασίες, όπως η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα Φ.Α. Υπήρχαν οι 48ωρες, αν θυμάμαι καλά.

 Ο Ν.4495 το ξεκαθάρισε, κάπως, με το ΦΕΚ 4520Β/2018 επίσης αλλά το ΦΕΚ 1843Β/2020 με μπέρδεψε με την απαλοιφή της επίμαχης πρότασης.

Στο προκείμενο, τώρα, το Άρθρο 127 του Ν.4495/2017 δε φέρεται να έχει τροποποιηθεί, από όσο βλέπω και δεν ξέρω κατά πόσο μας αφορά στο θέμα της αδειοδότησης για την αυτονόμηση. Έχω βρει πληθώρα ακινήτων με παλαιά συστήματα κεντρικής θέρμανσης που έπαψαν να λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια και έχουν συνδεθεί στο φυσικό αέριο όλοι, χωρίς καμία αδειοδότηση. Μιλάμε για αυθαίρετες εγκαταστάσεις ή όχι?

Επίσης, μια εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιοκτησία χωρίς κανένα σύστημα θέρμανσης εγκατεστημένο (ή αυτόνομο, αν θεωρήσουμε ότι θερμαίνεται με κλιματιστικά, ηλεκτρικά σωματάκια κλπ) χρειάζεται έκδοση ΕΕΔΜΚ ή όχι?

 

Link to comment
Share on other sites

Όπως διαβάζω τα άρθρα 30 και 127, δεν θες άδεια/ΕΕΔΜΚ για το ΦΑ. Το 127 ασχολείται με το αν θα σου ζητάνε οι υπόλοιποι ένοικοι κάποια κοινόχρηστα παρά την αυτονομία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, γνωρίζει κανείς αν τελικά είναι πλέον απαραίτητη και η ενημέρωση του φακέλου της άδειας και ΕΕΜΚ για αλλαγή χρήσης; ή αρκεί πλέον μόνο η μικρής κλίμακας; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@Jakeplem σε ευχαριστώ πολύ.

Σε περίπτωση που κάνω αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία θα πρέπει να γίνει και έλεγχος κόστους έτσι ώστε να δω αν θεωρείται ριζική ανακαίνιση και να απαιτείται μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Αν απαιτείται τότε θα πρέπει να γίνει ενημέρωση της άδειας;

Επίσης αναφορικά με το σύστημα θέρμανσης, θα μπορούσα να βάλω αυτόνομο σύστημα θέρμανσης λ) χωρίς να ενημερώσω τα μηχανολογικά της ήδη υπάρχουσας άδειας;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΝΟΚ για τροποποιήσεις μελετών πραγματοποιείται ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη του διαγράμματος κάλυψης. (Άρθρο 42, παράγραφος 10 β).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Jakeplem καταλαβαίνω ότι αν απαιτείται ΜΕΑ τότε θα πρέπει να ενημερωθεί σίγουρα ο φάκελος της άδειας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που προσθέσουμε στις εργασίες της ΕΕΜΚ και την περίπτωση λ) που ουσιαστικά αλλάζει τα συστήματα θέρμανσης σε σχέση με την ΟΑ.

Ενημέρωση ή θεωρείται πως θα ενημερωθεί αυτόματα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.