Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

Καλησπέρα, πλέον στο e-adeies για αλλαγή χρήσης με ΕΕΔΜΚ (Κατάστημα σε Κατοικία) υπάρχουν τα πεδία (απαραίτητα αρχεία για υποβολή): ηλεκτρομηχανολογικες μελετες, υδρευση-αποχετευση, παθητικη και ενεργητικη πυροπροστασία. Καταλαβαίνω λοιπόν πως εφόσον ανεβάζεις στο σύστημα μελέτες που τροποποιούνται δεν χρειάζεται να γίνει ενημέρωση της αδειας.

Τι συμβαίνει όμως με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης;

Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης με ΕΕΜΔΚ, έχω συλλέξει τις παρακάτω πληροφορίες.

1."Στην περίπτωση εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισης ενός κτιρίου, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην έγκριση των εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και για τις οποίες απαιτείται έκδοση νέας οικοδομικής άδειας εξετάζεται υποχρεωτικά και αιτιολογείται επαρκώς εάν εμπίπτει ή μη στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης."

 

2."Σε κάθε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου στο σύνολό του και επειδή επηρεάζεται σημαντικά η ενεργειακή συμπεριφορά του, ανεξάρτητα από το αν η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε προ ή μετά την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ απαιτείται η υποβολή και θεώρηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου."

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Αν η ανακαίνιση εχει υπολογιστεί πως δεν είναι ριζική (πραγμα λογικό αφού στις ΕΕΜΔΚ έχεις προυπολογισμό εως 25000 ευρώ), ούτε γίνεται με κανονική οικοδομική αδεια και η αλλαγή χρήσης δεν γίνεται στο σύνολο του κτιρίου και γίνεται μόνο στο ισόγειο, απαιτείται ΜΕΑ, η οποία θα συμπεριληφθεί στις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες στο e-adeies;
Ναι ή Όχι;

Ή θα γίνει μια μελέτη θερμομόνωσης σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ, όπως γίνεται για κτίρια μικρότερα από 50τμ;  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σωστός ο συλλογισμός σου.  Δεν απαιτείται.

Μελέτη θερμομόνωσης δε ζητάει ούτε στην περίπτωση ιθ, οπότε προφανώς ο νομοθέτης θεωρεί πως σε καλύπτει η αρχική μελέτη του κτιρίου, ιδίως αν δεν έχεις αλλαγές στις όψεις.

Πέρα από ύδρευση αποχέτευση ηλεκτρολογικά και παθητική (για οικοδομές μετά του 1988 που τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός) ίσως να χρειαστεί θέρμανση σε περίπτωση που αλλάζεις σώματα (σίγουρα αν επιλέξεις και την περίπτωση λ για αυτόνομο σύστημα)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θέλω να βγάλω μία ΕΕΜΚ για ένα διαμέρισμα διότι θέλει να τροποποιήσει κάποια ανοίγματα στις όψεις (περίπτωση λβ). Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλει να μεταφέρει την κουζίνα στο χώρο του σαλονιού που είναι στην άλλη άκρη του σπιτιού.

Με καλύπτει το «(ιζ) εσωτερικές διαρρυθμίσεις»?

θα πρέπει να καταθέσω λογικά και ύδρευση- αποχέτευση σωστά?

Επίσης πρέπει να καταθέσω όψεις, προφανώς στο εγκεκριμένο σχέδιο θα διορθώσω την όψη του διαμερίσματος?

Τέλος, αν γνωρίζετε πρέπει να περάσω από συμβούλιο αρχιτεκτονικής?

Να συμπληρώσω ότι η οικοδομική άδεια είναι του 1982.

Ευχαριστώ!

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Προσοχή με τις όψεις, να έχεις εξασφαλίσει συναίνεση.

Αν δε μεταβάλλονται κατακόρυφες οδεύσεις αγωγών, ναι σε καλύπτει.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

σε ισόγεια κατοικία έγινε το 2016 τακτοποίηση για μικρές υπερβάσεις δόμησης.

Η δήλωση έκλεισε με τον 4178 και πριν κάποιες μέρες η ιδιοκτήτρια με πήρε τηλ γιατί ήθελε να μεταβιβάσει (γονική παροχή).

Στην αυτοψία που έκανα είδε οτι είχε κάνει εργασίες ανακαίνισης στη διάρκεια των οποίων έριξε τοίχο καθιστικού που συνόρευε με όμορη δική της ιδιοκτησία και διαφοροποίησε την κάτοψη.

Έχουμε λοιπόν περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης η οποία όμως λόγω του χρόνου εκτέλεσης δεν μπορεί να προχωρήσει με τον Ν.4495. Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί αυτή η αλλαγή να νομιμοποιηθεί με ΕΕΜΚ ή απαιτείται νομιμοποίηση με έκδοση αδείας. Δεν επηρεάζονται στατικά, ΗΜ, θέσεις στάθμευσης κλπ.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Gousgounis said:

Σωστός ο συλλογισμός σου.  Δεν απαιτείται.

Μελέτη θερμομόνωσης δε ζητάει ούτε στην περίπτωση ιθ, οπότε προφανώς ο νομοθέτης θεωρεί πως σε καλύπτει η αρχική μελέτη του κτιρίου, ιδίως αν δεν έχεις αλλαγές στις όψεις.

Πέρα από ύδρευση αποχέτευση ηλεκτρολογικά και παθητική (για οικοδομές μετά του 1988 που τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός) ίσως να χρειαστεί θέρμανση σε περίπτωση που αλλάζεις σώματα (σίγουρα αν επιλέξεις και την περίπτωση λ για αυτόνομο σύστημα)

@Gousgounis σε ευχαριστώ πολύ! Η περίπτωση ιθ ήταν και εκείνη ένας άλλος λόγος που με έβαλε σε αυτές τις σκέψεις!

Επομένως θεωρείς πως δεν χρειάζεται ουτε κλιματισμός-ψύξη;

Σε περίπτωση που γίνει μόνο εγκατάσταση κλιματιστικών θα χρειαστεί μελέτη θέρμανσης-θερμικών απωλειών;

Αν η οικοδομική άδεια είναι πριν το 1988 μπορώ να αποφύγω την μελέτη παθητικής θερμοπροστασίας;

Επίσης τι συμβαίνει με το πεδίο ενεργητικής πυροπροστασίας, που από το ΦΕΚ του 2018 είναι πλέον απαραίτητο, απαιτείται ή όχι;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Aenor said:

Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί αυτή η αλλαγή να νομιμοποιηθεί με ΕΕΜΚ ή απαιτείται νομιμοποίηση με έκδοση αδείας.

λογικά γίνεται με εεμκ αφού 4495.29.κζ) λειτουργική συνένωση χώρων σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 23 του ν.4067/2012,

για το πρόστιμο θα πρέπει να δεις τα 94 κ 95 του 4495, νομίζω στο 200άρι πας.

@Jamie Nikolaou

δες λίγο το διάγραμμα της εγκυκλίου για την πυροπροστασία, προς το τέλος, νομίζω η μερική αλλαγή χρήσης τη γλυτώνειεγκυκλιος_1_ ΠΔ 41_18_ΩΒΤ34653Π8-ΨΜΤ.pdf

Edited by zazeng
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας,

Έχω μια περίπτωση, (η 1η μου) ενός 2οροφου κτιρίου, που θέλω να βγάλω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για θερμοπρόσοψη. Το κτίριο είναι παλιό, αυθαίρετο (χωρίς οικοδομική άδεια) σε περιοχή εντός σχεδίου(γράφει σε ένα τοπογραφικό), αλλά όπως μου είπε ο πελάτης, έχει νομιμοποιηθεί. Από οτι είδα, είναι νομιμοποιημένο με τον Ν.720/77.

Αλλά έχει μόνο την τότε (1983) υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού και ένα σχέδιο κάτοψης, τομής που αναφέρει οτι το ισόγειο είναι νομιμοποιημένο με τον Ν.720/77.

Εγώ τώρα πως θα κινηθώ?

- Θα πάω στο αρχείο στην πολεοδομία να ζητήσω ότι έχει υποβληθεί (σχέδια, δήλωση) που να αποδεικνύει τη νομιμότητα του κτιρίου?

- Το ότι αναφέρει πάνω στο σχέδιο οτι το ισόγειο είναι νομιμοποιημένο, σημαίνει οτι ο όροφος δεν είναι μάλλον... Οπότε εγώ για τη ΕΕΜΚ θα χρειαστώ νομιμοποίηση ΟΛΟΥ του κτιρίου λογικά...

- Ο Ν. 720/77 αρκεί για την ΕΕΜΚ? ή πρέπει να γίνει υπαγωγή με Ν.4495/17?

- Στην πολεοδομία θα μπορέσω να βγάλω άκρη έχοντας μόνο οδό και όνομα ιδιοκτήτη στη διάθεσή μου?

 

Ευχαριστώ πολύ!!! Έλπιζω να είναι πιο απλά τα πράγματα από οτι τα φαντάζομαι.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Αλίκη-- said:

.... έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για θερμοπρόσοψη. Το κτίριο είναι παλιό, αυθαίρετο (χωρίς οικοδομική άδεια) σε περιοχή εντός σχεδίου(γράφει σε ένα τοπογραφικό), αλλά όπως μου είπε ο πελάτης, έχει νομιμοποιηθεί. Από οτι είδα, είναι νομιμοποιημένο με τον Ν.720/77.

....

- Στην πολεοδομία θα μπορέσω να βγάλω άκρη έχοντας μόνο οδό και όνομα ιδιοκτήτη στη διάθεσή μου?

 

.... Έλπιζω να είναι πιο απλά τα πράγματα από οτι τα φαντάζομαι.

85% αν το μετρήσεις σωστά ως υφιστάμενη κατάσταση θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι τώρα όπως ήταν τότε και εάν έχεις και τα σχέδια του τότε και άν έχει γίνει και η ολοκλήρωση της υπαγωγής του τότε

οπότε 99% πρέπει να είχε μπεί εδώ και καιρό στον 4495.

Για να βγάλεις άδεια μικρής κλίμακας υπογράφεις ότι το υφιστάμενο είναι τώρα νόμιμα υφιστάμενο κι αν το υπογράψεις χωρίς να είναι εσύ θα έχεις το πρόβλημα.

 

σχετικά με το απλά τα πράγματα

Είναι απλά τα πράγματα, αρκεί να μπορεί να κάνει υπαγωγή στην 4495 (αν φυσικά μπορεί πια και δεν είναι κατηγορία 5) .... και τι περιμένεις να σου πει με το όνομα η ΥΔΟΜ??

 

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, Didonis said:

 .... και τι περιμένεις να σου πει με το όνομα η ΥΔΟΜ??

 

Ευχαριστώ για την απάντηση.!

Αν έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τις διατάξεις του Ν.1337/83 δε θεωρείται νόμιμο? Μήπως υπάρχει δηλαδή κάποια κατάθεση βεβαιώσεων-σχεδίων που δε γνωρίζω.

Διάβασα οτι σύμφωνα με το αρθ. 23 παρ.1, του ΓΟΚ, ''Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο: Αν έχει  εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 410/1968 ή  αν έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τις διατάξεις του ν. 1337/1983, όπως εκάστοτε ισχύει''

Κυρίως θέλω να δω τι υπάρχει σχετικά με τη ''νομιμοποίηση με το Ν720/77'' που αναγράφεται σε ένα σχέδιο κάτοψης-τομής. Ότι βρω στο αρχείο ίσως με βοηθήσει, δεν ξέρω..

Αλλά λέτε θα πρέπει να γίνει 4495, για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.