Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

4 ώρες πριν, zazeng said:

και τα μπάζα τι τα κάνεις; :D

Αν θες να είσαι σύννομος θα πρέπει να τα πας σε ΑΕΚΚ .. αλλιώς τα θάβεις στον κήπο :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

 

Σε ένα κτίριο με οικοδομική άδεια του 1974 (Ισόγειο, πρώτος όροφος) θέλω στο ισόγειο να κάνω διαχωρισμό του ενός διαμερίσματος σε δύο μικρότερα ενώ ταυτόχρονα μια βεράντα (σαν ημιυπαίθρος χώρος είναι) η οποία έχει μετρήσει στη δόμηση να την συμπεριλάβω και αυτή στο ένα από τα δύο διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν. Δηλαδή να ρίξω τον εξωτερικό τοίχο και να τον πάω πιο έξω ώστε να εκμεταλλευτώ και αυτό τον χώρο. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 Έχω τα εξής ερωτήματα:

α. Χρειάζεται άδεια δόμησης ή καλύπτομαι και με μικρής κλίμακας

β. Αν χρειάζεται άδεια δόμησης θα πάει κατά ΝΟΚ ή κατά ΓΟΚ

γ. Ο όροφος από πάνω θα πρέπει να αποτυπώνεται αν βγει νέα άδεια δόμησης, θα χρειαστούν μελέτες και για αυτόν παρότι δεν τον αγγίζω καθόλου?

δ.Θα απαιτηθεί ΚΕΝΑΚ για το ισόγειο που θα γίνουν οι εργασίες διαχωρισμού? Άλλες μελέτες τις οποίες δεν έχω σκεφτεί?

 

(Επισυνάπτω την κάτοψη του ισογείου. Η βεράντα είναι κάτω αριστερά)

577852413_.jpg.0fba137421d84e50e272ecd39c2b6b65.jpg

Link to comment
Share on other sites

α. Ο.Α

β. τι εννοείς με ΓΟΚ ή ΝΟΚ π.χ αφαίρεση κλίμακας? -δεν νομίζω να σε ενδιαφέρει

γ.ναι

δ. Λογικά ναι,  καθώς γενικά έχεις ανακαίνιση πάνω του 25% του κόστους

(επ' αυτού ας απαντήσει κανένας μηχανολόγος καθώς δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτό το θέμα

Link to comment
Share on other sites

On 28/1/2021 at 1:25 ΜΜ, Αλίκη-- said:

........

Βέβαια είδα επίσης οτι η προθεσμία νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 έληξε 30 Σεπτεμβρίου...

Οπότε τι κάνω σε αυτή την περίπτωση? 4495/17 μόνο?

Αν είσαι κατηγορία 5 δεν μπορείς να τακτοποιήσεις με ν.4495.

Πρόσεξε όμως αν η αυθαιρεσίες είναι προ 1983 τότε κατηγορία 1 ή 2 και μπορείς να τακτοποιήσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 14/1/2021 at 8:37 ΜΜ, venezia said:

Ανέφερα την σχετική εγκύκλιο γιατί έχω κι εγώ περίπτωση που θέλω ΕΕΔΜΚ σε κτίριο που δεν ρυμοτομείται  , αλλά ρυμοτομείται το οικόπεδο . Τι ισχύει τελικά ?

Συνάδελφοι έκανα και εγώ το σχετικό διάβασμα επειδή μου προέκυψε μια τέτοια υπόθεση. Καταλήγω ότι σύμφωνα με τον 4759/20 (Άρθρο 59, ήτοι τροποποίηση Άρθρου 41 του 4495.17), σε ρυμοτομούμενα κτίρια, επιτρέπονται οι παρεμβάσεις που δεν τροποποιούν τα πολεοδομικά μεγέθη. Φαίνεται ότι βρίσκεται σε αντίθεση με την Παράγραφο 3 του Άρθρου 4 της Υ.Α. για τις ΕΕΔΜΚ, που συζητείται στο παρόν νήμα... αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι.

Αυτό το "...περιπτώσεις ρυμοτομούμενων οικοπέδων, όταν ζητούνται εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους..." της Υ.Α. πιθανότατα εννοεί είτε εντός αδόμητου οικοπέδου είτε στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και δεν αφορά σε εργασίες επί του κτιρίου που βρίσκεται σε αυτό. Και είναι και λογικό αυτό, γιατί εργασίες για λόγους συντήρησης και υγιεινής επιτρέπονται σε ρυμοτομούμενα κτίρια, σύμφωνα με την ίδια Υ.Α. (Άρθρο 1, παράγραφος β). Δε θα επιτρέπονται σε ρυμοτομούμενα οικόπεδα;

Τώρα, με το Α59 του 4759/20, προστίθεται και η κοπή δέντρων ως εργασία που μπορείς να κάνεις σε ρυμοτομούμενα γεωτεμάχια, για λόγους επικινδυνότητας αυτών. Δηλαδή για λόγους ασφάλειας των κατασκευών και των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν. Στην ίδια λογική.

Οπότε εν τέλει, συνεκτιμώντας τόσο τον 4495/17 και την Υ.Α. που εκδόθηκε στις 13.05.20, όσο τον νέο 4759/20 καταλήγω στο εξής συμπέρασμα:

Ρυμοτομούμενα γήπεδα: Μόνο ελαφριά περίφραξη ή απλή περιτοίχιση από λιθοδομή με ύψος έως 1,00m και κοπή δέντρων που κρίνονται ως επικίνδυνα, σε οποιοδήποτε τμήμα. (Πως γίνεται τώρα να στερούνται σχεδίου και ταυτόχρονα να υπάρχει ρυμοτόμηση δεν ξέρω. Υπάρχει κάποια έλλειψη στις πολεοδομικές γνώσεις μου εδώ.) Εντός μη ρυμοτομούμενου τμήματος, δεν έχουμε κάποια οδηγία από τη νομοθεσία που παρατίθεται στο παρόν νήμα, αλλά θεωρώ ότι όπως και στα οικόπεδα μπορείς να κάνεις και άλλες εργασίες εφόσον αποδοθεί το ρυμοτομούμενο τμήμα σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη.

Ρυμοτομούμενα οικόπεδα: Μόνο κοπή δέντρων, σε οποιοδήποτε τμήμα. Εντός ρυμοτομούμενου τμήματος τίποτα άλλο. Εντός μη ρυμοτομούμενου τμήματος, μπορείς να κάνεις και άλλες εργασίες εφόσον αποδοθεί το ρυμοτομούμενο τμήμα σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη.

Ρυμοτομούμενα κτίρια: όλες οι εργασίες που αφορούν σε υγιεινή, συντήρηση και ανακαίνιση. Και αλλαγές χρήσης εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

Μη ρυμοτομούμενα κτίρια εντός ρυμοτομούμενων γεωτεμαχίων: Ό,τι θες εφόσον δεν τροποποιούνται τα υφιστάμενα πολεοδομικά μεγέθη.

Γενικά νομίζω ότι η λογική του νομοθέτη είναι ότι τόσο σε μη άρτια (βλ. εδώ συζήτηση) όσο και σε ρυμοτομούμενα γεωτεμάχια, δεν μπορούν να γίνουν νέες ανεξάρτητες κατασκευές μέσω ΕΕΔΜΚ, εκτός και αν αφορούν σε περίφραξη γηπέδου ή σε ζητήματα ασφάλειας όπως η κοπή δέντρων. Σε ρυμοτομούμενα κτίρια δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές που τροποποιούν κάλυψη, δόμηση, ύψος. Όλες οι άλλες μπορούν. Εκτός και αν πας να βγάλεις Ο.Α. για κατ' επέκταση δόμηση π.χ., οπότε θα πρέπει να αποδόσεις σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα.

Παρακαλώ για τις γνώμες σας.

Edited by ΜανόληςΜα
Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας για το πως συμπληρώνεται η υποκαρτέλα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ στην καρτέλα ΔΟΜΗΣΗ/ΧΡΗΣΕΙΣ/ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ όταν βγάζουμε ΕΕΜΚ για οριζόντια ιδιοκτησία.

Διαβάζω στο manual ότι «Σε περίπτωση έκδοσης αδείας σε αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, ο διαχειριστής καταχωρεί μόνο τα στοιχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, και εξηγεί στις Παρατηρήσεις.» Αυτό σημαίνει ότι βάζω εκεί μόνο ότι αφορά το διαμέρισμα? Άρα ούτε φύτευση ούτε τπτ, μόνο δόμηση, κάλυψη, εξώστες η/χ διαμερίσματος, ύψος διαμερίσματος άντε και εμβαδόν οικοπέδου?

Άλλες απορίες:

- το διαμέρισμα έχει εμβαδόν αδείας 84τμ όμως το κτίριο κατασκευάστηκε λίγο μικρότερο κ έτσι το διαμέρισμα είναι 82τμ, τι προτείνετε να βάλω? (τακτοποίηση δεν κάνω)

- οι εξώστες κατασκευάστηκαν λίγο μεγαλύτεροι, αλλά η άδεια που αφορούσε τον όροφό μας εκδόθηκε το 1982, οι υπόλοιποι όροφοι κατασκευάσθηκαν με άδεια του 1988. Οπότε αυτό αποτελεί παράβαση κατηγορίας 3.  Μπορώ να προχωρήσω χωρίς τακτοποίηση?

 

Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, Roukat said:

Παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας για το πως συμπληρώνεται η υποκαρτέλα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ στην καρτέλα ΔΟΜΗΣΗ/ΧΡΗΣΕΙΣ/ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ όταν βγάζουμε ΕΕΜΚ για οριζόντια ιδιοκτησία.

 

Τι είδους εργασίες θα κάνεις ?

Στην ΕΕΔΜΚ πάντως δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της καρτέλας Δ.Κ.

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, Roukat said:

Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εξωτερική θερμομόνωση, τροποποίηση ανοιγμάτων στις όψεις

α. δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της καρτέλας Δ.Κ.

β.  ΦΑΥ-ΣΑΥ αν βάλεις ικριώματα

γ.  Σ.Δ.Α. για τα απόβλητα εργασιών

δ. Τ.Ε. ότι δεν βλάπτονται τα φέροντα στοιχεία

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.