Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Recommended Posts

Επειδή με ενδιαφέρει και εμένα το ζήτημα, να παραδεχτώ ότι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τί ακριβώς ισχύει. Θα σχολιάσω επί των ως άνω σχολίων.

1.

23 hours ago, dimitris GM said:

Καθε κτισμα [και μια μονοκατοικία] σε οικοπεδο, υφίσταται "νομιμα",  εφοσον εχει γινει συσταση ΟΙ, άλλως δεν υφισταται  σαν ΟΙ.

Dimitris GM, με το υπογραμισμένο εννοείς ότι ένα ακίνητο δεν υφίσταται "νόμιμα ως ΟΙ" αν δεν υπάρχει σύσταση. Αν δεν έχει γίνει σύσταση μπορεί να υφίσταται νόμιμα ως τί;

2.

Τί ορίζε-τε/-ται ως "μονοκατοικία"; Γιατί διακρίνω τρεις περιπτώσεις στην πράξη που δεν καταλαβαίνω αν και πού διαφέρουν ή όχι. α) Μονοκατοικία από την άδεια και συνήθως, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι απαραίτητο, με μορφή μεζονέτας, β)Όχι "μονοκατοικία" κατά τον τίτλο της άδειας (πχ διώροφη οικοδομή με κατοικία μόνο στον α' όροφο), γ ίσως παρόμοια με "β")Όχι "μονοκατοικία" κατά τον τίτλο της άδειας, αλλά κτίριο ενός ιδιοκτήτη με από αρχιτεκτονικής άποψης ανεξάρτητα διαμερίσματα. Διαφέρουν αυτές οι περιπτώσεις στη βασική διαδικασία σύστασης ΟΙ ή όχι;

3*. Για την

λστ) διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών,

του άρθρου 29, δεν θα μπορούσε να εννοεί "λστ) διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών σε ακίνητο";  Ό,τι και αν είναι το ακίνητο, OI ή όχι. Συμφωνώντας δηλ με άποψη jbosdas, αφού Dimitris GM δεν γράφει "διαχωρισμό οριζόντι-ας ιδιοκτησί-ας", όπως ανέφερες.

4. Έστω ότι μπορεί (κατά το 3) να εφαρμοστεί η "λστ" σε μη Ο.Ι., ήθελα και προσωπικά να αναρωτηθώ γιατί να ισχύει απαραίτητα το

22 hours ago, venezia said:

Άποψή μου είναι ότι : στην περίπτωσή σου δεν πας με λστ ΕΕΔΜΚ αλλά με άδεια

Αν και συμφωνώ ότι ιδανικά και τακτοποιημένα αυτό είναι το σωστό. Όμως:

Ως προς τον προϋπολογισμό μπορεί, όπως ανέφερε και συνάδελφος, για κάποιον λόγο να μην απαιτούνται πολλές εργασίες (ή ο αναλυτικός να τις βγάζει <25000). Αναρωτιέμαι ποιά απαίτηση επιβάλλει πχ επεμβάσεις θέρμανσης αν δεν υπάρχει και ωστόσο δεν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης; Επίσης, αν ουσιαστικά μπορεί να εφαρμοστεί η "ιζ"εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τότε μπορεί χωρίς προϋπολογισμό να προστεθεί και η "λστ" χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού (πάντα αν ο νόμος δεν θέλει η "λστ" να εφαρμόζεται μόνο σε ήδη υπάρχουσες ΟΙ)

Ως προς το αν μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ, γιατί όχι αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του ΝΟΚ, όπως αντίστοιχα και η αλλαγή χρήσης στην περίπτωση "ιζ"; Αλλάζει βέβαια το πράγμα αν η "ιζ" ουσιαστικά αφορά μόνο σε περίπτωση αλλαγής χρήσης σε όλον τον υφιστάμενο και ανεξάρτητο -ως έχει σήμερα- χώρο και όχι σε τμήμα αυτού, δημιουργώντας έτσι νέο ανεξάρτητο χώρο. Δεν θα έπρεπε να το γράφει όμως πιο συγκεκριμένα;

22 hours ago, zazeng said:

Καλά η ΔΕΗ (ο ΔΕΔΔΗΕ μάλλον εννοείς) νομίζω δίνει κ χωρίς σύσταση, αν είναι ανεξάρτητοι χώροι, αλλά καλύτερα να απευθυνθείς στους ίδιους.

Αυτό δεν μπορεί να μας το ξεκαθαρίσει κάποιος συνάδελφος που τυχαίνει να το έχει κάνει ή προσπάθησε και δεν γινόταν να επιτευχθεί χωρίς να υπάρχει σύσταση;

_____________

* ΥΓ: Βασικά ξανασκέφτομαι το 3, και μήπως, εφόσον το άρθρο 29 ασχολείται με πολεοδομικά θέματα ("Πλαίσιο Δόμησης"), δεν μπορεί να το εννοεί έτσι όπως το έγραψα πιο πάνω, καθώς ο διαχωρισμός σε οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι θέμα διακαιοπραξίας. Θα έπρεπε τουλάχιστον να λέει "εργασίες προκειμένου να διαχωριστεί ακίνητο (ΟΙ ή όχι) σε οριζόντιες ιδιοκτησίες" και που ουσιαστικά τότε θα μετέπιπτε στη "ιζ", με σύγχρονη δήλωση του απώτερου στόχου για τον οποίο θα εκτελεστούν οι εργασίες. Συνεπώς μάλλον διαβάζεται όπως το έγραψε ο Dimitris GM. 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 1/28/2023 at 2:38 PM, dimitris GM said:

Αρχικά καταχωρίζετε ΗΤΚ για το σύνολο του οικοπέδου, σύμφωνα με την ισχύουσα
κατάσταση. Παράλληλα, εισάγετε ξεχωριστά οικόπεδα στο Μητρώο, ώστε να συνταχθούν
τόσες ΗΤΚ όσες και τα τμήματα του οικοπέδου (νέα οικόπεδα) τα οποία θα προκύψουν από
την κατάτμηση.

Να σημειώσω και ως προς αυτό κάτι που θυμήθηκα και με την επιφύλαξη ότι είχε γίνει όντως κατανοητό από την πλευρά τους το ερώτημά μου και η απάντησή τους κατανοητή από την πλευρά μου (προφορική επικοινωνία).

Είχα ρωτήσει στο helpdesk του e-adeies πώς θα γίνει η ΗΤΚ σε κτίριο χωρίς σύσταση στο οποίο θα γίνουν εργασίες αλλαγής χρήσης σε τμήμα αυτού (αν και άσχετο) με μικρής κλίμακας. Μου απάντησαν ότι θα καταχωρηθούν οι χώροι, όπως είναι λειτουργικά, άσχετα από το αν δεν υπάρχει σύσταση. Αυτό το θυμάμαι ξεκάθαρα, επιφυλάσσομαι όμως στο αν έγινε κατανοητό 100% το θέμα μου τότε και αν η απάντησή τους είναι εμπεριστατωμένη ή βασίστηκε σε κοινή λογική ή όποιαδήποτε άλλη πιο ειδική τεκμηρίωση που δεν έχει πάντα εφαρμογή.

Δεν θυμάμαι σίγουρα, αλλά μπορεί η ερώτηση να ήταν και το θέμα της ανεξάρτητης ηλεκτροδότησης. Συγγνώμη αν παραθέτω "μισές" πληροφορίες!

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, cien said:

εγώ σαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις (ίσως και αλλαγή όψεων) το βλέπω παρά σαν διαχωρισμό. 

Ένα θέμα που δεν θίξαμε είναι ότι πιθανόν να σου βγάλει απαίτηση έξτρα θέσεων στάθμευσης, οπότε πρέπει να πας με άδεια για να αλλάξεις το δδομ. Του πότε είναι το κτίριο;

Για την γενική αντιμετώπιση μετά ωρίμου σκέψεως συμφωνώ με το τελευταίο ποστ του Δημήτρη.

@tettris εγώ ΔΕΗ τη λέω ακόμα :D

Edited by zazeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και καλά κάνεις για να συνεννοούμαστε! 😃

Στο άλλο θέμα που θίγεις, γιατί το θεωρείς δεδομένο ότι πας με άδεια, αν απαιτηθούν επιπλέον θέσεις στάθμευσης, εφόσον στα δικαιολογητικά της ΕΕΔΜΚ συμπεριλαμβάνεται η συμβ/φική δήλωση εξασφάλισης τους (ΦΕΚ Β' 1843); Μήπως κάτι μου διαφεύγει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση ΕΕΜΚ εντός ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Αφορά σε κατασκευή θερμοπρόσοψης σε ένα από τα διαμερίσματα πολυώροφης οικοδομής.

Παίρνοντας το φάκελο είδα ότι υπάρχει υπαγωγή ν.4495 και ότι δεν έχει περάσει από Εφορεία Νεοτέρων και ΣΑ ως όφειλε. Επικοινώνησα με το συνάδελφο και μου απάντησε ότι αυτός δεν περνάει καμία επιτροπή για την περιοχή ούτε και το επιλέγει σε περίπτωση ΕΕΜΚ..

Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω σε αυτή τη λογική, όμως καθώς έλειπα πολλά χρόνια από Θεσσαλονίκη και επέστρεψα και ξεκίνησα να δουλεύω ξανά εδώ πρόσφατα, θα εκτιμούσα αν κάποιοι συνάδελφοι από την περιοχή αναφέρουν κατά πόσο αυτή είναι μια συχνή πρακτική στην περιοχή του κέντρου της Θεσνίκης. Το ρωτάω διότι γνωρίζω ότι η Εφορεία Νεοτέρων έχει τεράστιες καθυστερήσεις και είναι και υπηρεσία που ταλαιπωρεί πάρα πολύ και επίσης αρκετά αυστηρή (άρα και η έγκριση αμφίβολη), οπότε δε θα μου κάνει εντύπωση αν είναι συχνό φαινόμενο η πρακτική αυτή από συναδέλφους. Εξάλλου η πιθανότητα να ελεγθεί η ΕΕΜΚ ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον, εξαιτίας της έκδοσης της χωρίς να επιλέξεις Έγκριση ή ΣΑ, είναι εξαιρετικά μικρή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως κινούνται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Allobar said:

Καλησπέρα Συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση ΕΕΜΚ εντός ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Αφορά σε κατασκευή θερμοπρόσοψης σε ένα από τα διαμερίσματα πολυώροφης οικοδομής.

Παίρνοντας το φάκελο είδα ότι υπάρχει υπαγωγή ν.4495 και ότι δεν έχει περάσει από Εφορεία Νεοτέρων και ΣΑ ως όφειλε. Επικοινώνησα με το συνάδελφο και μου απάντησε ότι αυτός δεν περνάει καμία επιτροπή για την περιοχή ούτε και το επιλέγει σε περίπτωση ΕΕΜΚ..

Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω σε αυτή τη λογική, όμως καθώς έλειπα πολλά χρόνια από Θεσσαλονίκη και επέστρεψα και ξεκίνησα να δουλεύω ξανά εδώ πρόσφατα, θα εκτιμούσα αν κάποιοι συνάδελφοι από την περιοχή αναφέρουν κατά πόσο αυτή είναι μια συχνή πρακτική στην περιοχή του κέντρου της Θεσνίκης. Το ρωτάω διότι γνωρίζω ότι η Εφορεία Νεοτέρων έχει τεράστιες καθυστερήσεις και είναι και υπηρεσία που ταλαιπωρεί πάρα πολύ και επίσης αρκετά αυστηρή (άρα και η έγκριση αμφίβολη), οπότε δε θα μου κάνει εντύπωση αν είναι συχνό φαινόμενο η πρακτική αυτή από συναδέλφους. Εξάλλου η πιθανότητα να ελεγθεί η ΕΕΜΚ ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον, εξαιτίας της έκδοσης της, χωρίς να επιλέξει κανείς Έγκριση ή ΣΑ είναι εξαιρετικά μικρή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως κινούνται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Allobar υπάρχουν συνάδελφοι που τηρούν το νόμο  και άλλοι που τηρούν το δικό τους νόμο.

Προσωπικά εγώ ζητάω και τις προβλεπόμενες εγκρίσεις φορέων όπου απαιτείται , γιατί θέλω να είμαι συνεπής προς τον πελάτη και να τιμώ το επάγγελμα...

1 hour ago, neo83_gr said:

Η απαίτηση ΣΑ και νεωτέρων για τακτοποιηση σε ολο το κεντρο παρανοϊκή θα πω απλα και οφειλουμε να ειμαστε απεναντι.

neo83 δεν θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα σου , γιατί ευτυχώς υπάρχουν και Υπηρεσίες που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά μας . Το θέμα βέβαια ότι μας ταλαιπωρούν μέχρι να εκδώσουν εγκρίσεις ας το συζητήσουμε σε άλλο post.

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι δυνατον ολο το κεντρο της Θεσσαλονίκης να απαιτει εγκριση ΣΑ και νεωτερων για 4495. Δεν λεμε την ανω πολη , λεμε το κεντρο. Εχουμε καταντησει κλωτοσκουφι της καθε καρεκλας. Οι νομοι αλλαζουν αλλα τα τεε κοιμουνται

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, neo83_gr said:

Δεν ειναι δυνατον ολο το κεντρο της Θεσσαλονίκης να απαιτει εγκριση ΣΑ και νεωτερων για 4495. Δεν λεμε την ανω πολη , λεμε το κεντρο. Εχουμε καταντησει κλωτοσκουφι της καθε καρεκλας. Οι νομοι αλλαζουν αλλα τα τεε κοιμουνται

Το ίδιο ισχύει και για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και για πολλούς οικισμούς της Ελλάδας - έγκριση Βυζαντινών αν υπάρχει απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων νομίζω από εκκλησία που προστατεύεται από την υπηρεσία κλπκλπ. Ολες αυτές οι εγκρίσεις απαιτούνται για κάθε πράξη και αν δεν έχουν προηγηθεί δεν είμαι σίγουρη αν η πράξη ακυρώνεται ή όχι. Εχω πικρή εμπειρία με μία ΕΕΜΚ σε κτίριο κοντά σε προστατευόμενο Βυζαντικό εκκλησάκι που είχε αγοραστεί με τακτοποημένο εξωτερικό λουτρό χωρίς να έχει εγκριθεί η τακτοποίηση από τη Βυζαντινών. Η συμβολαιογράφος θεωρούσε οτι θα μπορούσε να είναι άκυρη η τακτοποίηση άρα και το συμβόλαιο αγοράς ή στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να περάσει κατόπιν εορτής από το συμβούλιο των Βυζαντινών ώστε να εγκριθεί με αμφίβολο αποτέλεσμα. Τελικά κατεδαφίστηκε το λουτρό και μαζί και το πρόβλημα... Βέβαια, κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων μάθαμε πως κακώς τακτοποίηθηκε το λουτρό έστω και λανθασμενα και πως δεν ήταν αυθαίρετο λόγω του ότι τα εξωτερικά λουτρά τη δεκαετία του '60 είχαν κατασκευαστεί με απόφαση της χωροφυλακής (για λόγους χρήσης και υγιεινής). Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί ίσως κάποιος βοηθηθεί...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.