Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε περίπτωση όπου θα γίνει μετατροπή κατοικίας σε 2 καταστήματα (τατουατζιδικο και κουρειο) τι ισχύει για τους χώρους στάθμευσης στην άδεια μικρής κλίμακας; 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρθρο 29 του Ν.4495
1. Οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας και αφορά ιδίως :
.
.
.
ε) αλλαγή χρήσης, αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους,

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@mariannagΗ διατύπωση αν θέλεις να βγάλεις ΕΕΔΜΚ του άρθρου 29 έχει ως εξής: ζ)   εσωτερικές διαρρυθμίσεις, καθώς και εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού  του  κτιρίου  και  δεν  μεταβάλλονται  προς  το  δυσμενέστερο  τα  φορτία  και  η  κατηγορία  σεισμικής  σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ. 

Παίρνεις το φάκελο Ο.Α (στέλεχος, κατόψεις, δ. κάλυψης, τοπογραφικό). Βλέπεις τις θέσεις στάθμευσης που έχουν δεσμευτεί. Εξετάζεις τις απαιτούμενες θέσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της αλλαγής χρήσης (πχ μπορεί να λέει ο νόμος για κατοικίες 1 θέση/ 200 τμ για γραφεία 1 θέση ανά 80 για καταστήματα  1 Θ.Σ ανά 50 κλπ). Η κατηγορία σπουδαιότητας δεν αλλάζει (Σ2 παραμένει) και τα φορτία σχεδιασμού μέχρι 50 τμ ίδια με των κατοικιών και αν δεν υπάρχει υπόγειο από κάτω (δηλαδή πλάκα οροφής υπογείου) τα φορτία εφαρμόζονται σε μπάζωμα επί εδάφους οπότε δεν αυξάνουν κάτι.

Απόσπασμα άρθρου 5 ΝΟΚ.

1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται "υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους," μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. 
"Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών – μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους" απαιτείται έκδοση 'Αδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη. 

2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και "δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου"(*). "Σε αυτήν την περίπτωση"(**) απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης. 

(....)
4. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη. 
 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στη κοινότητα. 

Θέλω να βγάλω μία ΕΕΔΜΚ για διαμερισμάτωση υπάρχοντος διαμερίσματος σε δύο επιμέρους διαμερίσματα και αλλαγές στις εξωτερικές όψεις. Στο εν λόγω οικόπεδο έχουν ανεγερθεί 2 πολυκατοικίες με διψήφιο αριθμό διαμερισμάτων στην κάθε μία από αυτές. 

Θα ήθελα τα φόντα σας στο εξής: στην ενότητα ''Δόμηση/Χρήσεις/Θέσεις στάθμευσης'' και πιο συγκεκριμένα στις καρτέλες Διάγραμμα κάλυψης και Χρήσεις ανα όροφο πρέπει να συμπληρωθούν οι στήλες επιτρεπόμενα και υπάρχοντα συμφωνα με το σύνολο των κτιρίων? Θα αναφερθώ μόνο στην δική μου ιδιοκτησία αναγράφοντας τα κατ αναλογία μεγέθη σύμφωνα με τον πινακα αναλογισμού? Η δεν απαιτείται η συμπλήρωση του εν λόγω πίνακα και απλά στην καρτέλα χρήσεις θα αναφέρω τα δύο ''νέα'' επιμέρους διαμερίσματα. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, orestis_evg94 said:

@venezia Στην καρτέλα Χρήσεις αναφέρω μόνο τα δύο επι μέρους διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους που τους αναλογούν? 

Όπως προανέφερα μπορείς και να μην γράψεις τίποτα . Δεν είναι απαραίτητο . Δοκίμασε να εκδόσεις την ΕΕΔΜΚ και θα δεις ότι εκδίδεται χωρίς την συμπλήρωση κανενός πεδίου , ( επιφανειών χρήσεις  κλπ )

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, venezia said:

Όπως προανέφερα μπορείς και να μην γράψεις τίποτα . Δεν είναι απαραίτητο . Δοκίμασε να εκδόσεις την ΕΕΔΜΚ και θα δεις ότι εκδίδεται χωρίς την συμπλήρωση κανενός πεδίου , ( επιφανειών χρήσεις  κλπ )

Την εξέδωσα και πράγματι εκδόθηκε χωρίς να συμπληρώσω κάτι. Το ερώτημα μου έγκειται σε δεύτερη σκέψη μου σχετικά με το αν θα έπρεπε να την ακυρώσω (ή αναθεωρήσω) και να βγάλω εκ νέου καινουργια με συμπληρωμένα τα στοιχεία αυτά. Κάτι στο οποίο απάντησες ήδη και σε ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

On 6/8/2022 at 10:46 AM, pirsogiannis said:

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν4122-2013 (19-11-2020).pdf 1.21 MB · 29 downloads

εδιτ: βεβαια ο προυπολογισμός των εργασιών (με το παράρτημα Β) πρέπει να βγαίνει <25000 για να μην απαιτεί ΟΑ, οπότε υπάρχει ήδη ο κόφτης, αφού το ΟΚΡΑ μού βγαίνει περίπου 34500. Άρα μία ή άλλη: ή θα βγαίνει ο προυπολογισμός μικρός και θα πάει με ΕΕΔΜΚ και χωρίς ΜΕΑ ή αν είναι μεγαλύτερος θα θέλει ΟΑ με ΜΕΑ.

Καλημέρα,

Αυτό που λέτε περί απαίτησης ΜΕΑ σε περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας σε υφιστάμενο κτίριο που στο οποίο ωστόσο δεν διενεργείται "ριζική ανακαίνιση" από που προκύπτει?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σε ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις, θέλω να μετακινήσω το μπάνιο 2 μέτρα, χρειάζεται υδραυλική μελέτη? αφορά διαμέρισμα, σε διώροφη πολυκατοικία.

Παύλο με πρόλαβες με το "διώροφος", ευχαριστώ!

Edited by sissy_arch
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.