Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Didonis

Recommended Posts

4 ώρες πριν, gorfeas said:

Θα μπορούσε άραγε να τροποποιηθεί η σύσταση (με τη συναίνεση όλων φυσικά) με βάση μελλοντικές εργασίες;

Παρ' όλο που η τροποποίηση σύστασης εμπίπτει στις αρμοδιότητες των συμβολαιογράφων, σου απαντώ —μετά βεβαιότητος— πως δεν μπορεί.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχήν εφόσον έχει οριζόντια σύσταση το κτίριο, η ΕΕΔΜΚ εσωτερικών διαρρυθμίσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν αρκεί για να γίνουν εξωτερικές διαρρυθμίσεις, όπως η τροποποίηση κοινοχρήστων χώρων, απαιτείται κανονική οικοδομική άδεια με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Διαφορετικά ίσως να παραβιαστούν λοιπές μελέτες, όπως πυρασφάλεια, στατικά, ΗΜ, φωτισμός/αερισμός, προσβασιμότητα κλπ. και φυσικά κινδυνεύει να μην ισχύει το ΔΚ.

Ποιός μηχανικός θα ρίσκαρε να εκδόσει μια ΕΕΔΜΚ, η οποία θα έβαζε σε κίνδυνο την κανονική οικοδομική άδεια του κτιρίου και τις μελέτες αυτής;

Τροποποίηση σύστασης για μελλοντικές υποτιθέμενες εργασίες, γίνεται μόνο για δόμηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα (π.χ. μελλοντικός όροφος), διαφορετικά η τροποποιημένη σύσταση δεν θα ταιριάζει με την πραγματική κατάσταση, αλλά με μια μελλοντική κατάσταση, η οποία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιηθεί ποτέ, οπότε γιατί να χαλάσουμε και τη ΣΟΙ;

Όποιος συνιδιοκτήτης συναινέσει σε οτιδήποτε από τα ανωτέρω (αλλαγές κοινονρήστων με ΕΕΔΜΚ / τροποποίηση ΣΟΙ) θα έχει κάνει τραγικό λάθος.

Ο συμβολαιογράφος δεν φέρει ευθύνη στην περίπτωση της ΕΕΔΜΚ. Είναι καθαρά ευθύνη του μηχανικού να γνωρίζει αν αυτή η άδεια είναι κατάλληλη για τις εργασίες που περιλαμβάνει και περιγράφει.

Προς το παρόν η ΕΕΔΜΚ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αύξηση ενός διαμερίσματος ή την αύξηση του συνόλου δύο διαμερισμάτων, μόνο να τα συνενώσει ως έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Τα φώτα σας λίγο. Σε πρόσφατα αγορασμένη μονοκατοικία  εκτός σχεδίου αφού έγινε και μια τακτοποίηση στο υπόγειο  και  ΗΚΤ μου ζητήθηκε ένα στέγαστρο μεταλλική κατασκευή  στην άκρη του οικοπέδου  για παρκινγκ 3 θέσεων με προοπτική τοποθέτησης φ/β επάνω.  Αυτό θέλει κανονική άδεια ή ΕΕΜΔΚ; Τα τετραγωνικά που θα έχει μετράνε στην κάλυψη? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μετράει στην κάλυψη . ΝΟΚ άρθρο 12 παρ. 4γ

ΕΕΔΜΚ λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Σε ΕΕΔΜΚ που είχα βγάλει για θερμοκέλυφος στείλανε χαρτί από το ΙΚΑ στον ιδιοκτήτη για την αποπεράτωση του και ζητάνε εκτός των άλλων και πόρισμα ελεγκτή δόμησης! Αναφέρεται κάπου ξεκάθαρα ότι δεν απαιτείται ελεγκτής σε μικρής κλίμακας για να τους το πάω; Γιατί δεν ξέρω αν θα το καταλάβουν μόνο από τα άρθρα 29 και 30 (εεδμκ) που διαχωρίζουν την έγκριση εργασιών από τις οικοδομικές άδειες.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, κακώς που με την έκδοση της πράξης δεν πήγε άμεσα ο ιδιοκτήτης στο αρμόδιο υποκ/μα του ΕΦΚΑ για απογραφή του έργου. Αν το έργο έχει αποπερατωθεί, πες του να ετοιμαστεί για πρόστιμα προσαύξησης, για το θέμα του ΕΔ δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΦΚΑ, σε 1η φάση προσκομίστες τους νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, akis73 said:

Αν το έργο έχει αποπερατωθεί, πες του να ετοιμαστεί για πρόστιμα προσαύξησης

akis73 , καλά τα επισημαίνεις , αλλά για να μην πληρώσει προσαυξήσεις , ας δηλώσει περαίωση εργασιών πρόσφατα . Τουλάχιστον μέχρι τέλος προηγούμενου μήνα .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. akis73)

 

Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν, σύμφωνα με την παρ 2στ του αρθρου 29, πρέπει να κατοικεί ΑΜΕΑ σε ενα 2οροφο κτίριο (μονοκατοικία) για να τοποθετηθεί ανελκυστήρας με έκδοση ΕΕΜΚ. 

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αρκεί να είναι εμποδιζόμενο άτομο με την γενικότερη ένοια του "Σχεδιάζοντας για όλους" το σύστημα δεν ζητάει κάποιο δικαιολογητικό από όσο ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

On 16/5/2023 at 8:23 ΠΜ, venezia said:

Μετράει στην κάλυψη . ΝΟΚ άρθρο 12 παρ. 4γ

ΕΕΔΜΚ λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012
 

Μήπως εννοείς ΔΕΝ μετράει στην κάλυψη;

Αν παίξουμε λίγο πίνγκ πόνγκ απο παραπομπή σε παραπομπή:

Αναφέρεις τον ΝΟΚ άρθρο 12 παρ. 4γ:

Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι΄, ια΄, ιβ', ιγ’, ιθ’, κ’, κα’, κβ’ , κγ’ , κε’ , κστ’ , κη’  και λα’ , της παρ.6 του άρθρου 11.

που όντως δεν περιλαμβάνει τα στέγαστρα ΝΟΚ άρθρο 11 παρ. 6ιστ:

Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16, 17 και 19 (όχι ΕΚΤ) με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά, πλην του ηλιακού χώρου. [Αλλαγές ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/09.12.2020)]

αν όμως πάμε σε:

ΝΟΚ άρθρο 12 παρ. 4δ:

Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.

Το στέγαστρο είναι κατασκευή του άρθρου 17

ΝΟΚ άρθρο 17 παρ. 7ια:

    Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση

Edited by Gousgounis
διόρθωση παραπομπών
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.