Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Tακτοποίηση αυθαιρεσιών και έτος κατασκευής στο Ε9


Recommended Posts

Ο μηχανικός μου τακτοποιεί αυθαιρεσίες σε ορισμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες και κοινόχρηστους χώρους οικογενειακής οικοδομής εντός σχεδίου με τον 4495/2017 , σε μια δήλωση , αναφέροντας ως παλαιότητα '' εως 31/12/1982'' και στα Σχόλια της υπαγωγής μνημονεύει ως υποστηρικτικό της παλαιότητας την οικ. αδεια του 1971 , τις αεροφωτογραφίες του κτηματολογίου του 1977 κλπ .

Ο συμβολαιογράφος κατα την τροποποίηση σύστασης που κάνουμε , απαιτεί όπως όλες οι οριζόντιες ιδιοκτησίες της οικοδομής  δηλωθούν εκ νέου στο Ε9 με έτος κατασκευής το 1982 (ως η πιο πρόσφατη ημερομηνία των υπαγωγών δηλαδή) . Ο λογιστής που θα φτιάξει τα Ε9 ώστε να εκδοθούν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ δε μπορεί να καταλάβει το λόγο να εισαχθεί ως έτος κατασκευής το 1982 και όχι του 1971 της ΟΑ 

Άλλες Οριζόντιες ιδιοκτησίες της ίδιας οικοδομής που τακτοποιήθηκαν με αυτοτελή υπαγωγή (μόνες τους δηλαδή, χωρίς να περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι) αναφέρουν πχ παλαιότητα '' εως 31/12/1974''  (ο ίδιος μηχανικός) τις οποίες όμως επίσης συμπαρασύρει στο θέμα του έτους  κατασκευής  η ''κοινή'' υπαγωγή (με την παλαιότητα '' εως 1983'' )

Ο συμβολαιογράφος προφανώς στηρίζεται στο https://www.taxheaven.gr/circulars/19856 

, όπου αναφέρεται μεταξυ άλλων, :

Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.

Εσείς τι λέτε ?  Ο μηχανικός δεν αναγράφει εύρος ετών αλλά απλά ''εως 31/12/1982'' (προφανώς ξεκινώντας απο το 1971 χωρίς να αποκλείει το 1971 που είναι και η πραγματικότητα άλλωστε) . Τώρα το γιατί περάστηκαν έτσι και οχι πχ ''προ του 1975'' οπως είναι και η πραγματικότητα, δε θυμάμαι (πάντως ήταν θέμα καλύτερου χειρισμού των σχετικών προστίμων' )

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας...

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Didonis said:

ο Μηχανικός σας τι σας είπε?

 

Kαλημέρα , δυστυχώς δεν το γνωρίζει.

Στα σχόλια της υπαγωγής αναφέρει :

Σχόλια: Παλαιότητα αυθαίρετων κατασκευών: Οι αυθαίρετες κατασκευές, έχουν κατασκευαστεί με την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας, πριν την 31/12/1982, παλαιότητα που εκτός της δήλωσης των ιδιοκτητών, αποδεικνύεται και από: 1. Την υπ’ αριθμόν XXXXX/1971 οικοδομική άδεια, εξαιτίας του ενιαίου φέροντος οργανισμού 2. ...3.

Η ΠΟΛ  του Ε9 λεει πως Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία

Ο μηχανικός αναφέροντας ως παλαιότητα προ του 1983 , εννοεί εύρος ετών απο το 1971 (της ΟΑ) εως το 1983 ? (οπότε ο συμβολαιογράφος έχει δίκιο) . Ή μηπως η ΠΟΛ εννοεί πως αν έχεις μια σειρά τακτοποιούμενων αυθαιρεσίων με βέβαιες ημερομηνίες εκτέλεσης που η μία έγινε το 1975, μια το 1990 και αλλη μια το 2011, τότε δηλώνεις ως έτος κατασκευής την πιο πρόσφατη (2011) .

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Απόσπασμα Ν.4495/2017: "......δ) Τεχνική έκθεση εξουσιοδοτημένου αρμόδιου μηχανικού με την περιγραφή της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση του αυθαιρέτου, αν πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή της παρ.75 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α79)......".

Δηλαδή, ο μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου βάσει του οποίου γίνεται η υπαγωγή του ακινήτου ν' αναφέρει στην τεχνική του έκθεση, την παλαιότητα κατασκευής αυτών κ.λπ. Η μόνη του ευθύνη και αρμοδιότητα έγκειται στο να υποβάλλει στο σύστημα του ΤΕΕ, το αποδεικτικό παλαιότητας που θα του προσκομίσει ο ιδιοκτήτης! Την ευθύνη της προσκόμισης και εξ αιτίας αυτής της προσκόμισης μείωσης του προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης "περίεργης απαίτησης οιουδήποτε" αποκλειστικά και μόνο τη φέρει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου!!! Αυτό οφείλουν βεβαίως να το γνωρίζουν και να το ακολουθούν ΚΑΙ οι διαχειριστές μηχανικοί των δηλώσεων υπαγωγής ΚΑΙ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.... Το γνωρίζουν;;;;;

Πολλά από αυτά που απαιτεί το "κράτος" των συμβολαιογράφων είναι σαχλαμάρες!!!!

Σημείωση προς κάθε ενδιαφερόμενο: "Υπάρχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια"!!!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eγώ να σας πω την αλήθεια, έμαθα πολλά απο όλη αυτή την ιστορία της καθολικής τακτοποίησης της οικοδομής και την επάλληλη τροποποίηση σύστασης (που όλα έγιναν ώστε να επιτευχθεί η πώληση μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας της οικοδομής) .  Τολμώ να πω  (εκ των υστέρων) πως ιδεατά, πρέπει να έχεις αγκαζέ μηχανικό, συμβολαιογράφο και λογιστή ωστε κάθε πρόταση του ενός , να ελέγχεται απο τους άλλους (ως προς τον τομέα ευθύνης του καθενος τουλάχιστον) . Εγώ στο μηχανικό μου του είπα ξεκάθαρα ''τακτοποίησε τα όλα χωρίς μα μου σου του'' και ο άνθρωπος έτσι έκανε φροντίζοντας να κρατηθούν τα κόστη προστίμων σε λογικά πλαίσια.  Έφτιαξε κατόψεις για την τροποποίηση, όλα καλά ... ο συμβολαιογράφος βέβαια παρότι είχε τις υπαγωγές πριν περαιωθούν (απο το στάδιο της τεχνικής έκθεσης κιόλας) , ουδέποτε μου έδωσε κατευθύνσεις ως προς το τί ακριβώς σημαίνει φορολογικά και συμβολαιογραφικά η κάθε τακτοποίηση του μηχανικού ...θα μου πείς, γιατί να το κάνει αφου θα ''αδυνατιζε'' το συμβόλαιο ... και όλα αυτά σε οικογενειακή πολυκατοικία λιγων διαμερισμάτων με όλες τις αυθαιρεσίες απο κατασκευής και με πλήρεις συναινέσεις κλπ ... τεσπα, κάτι ημι-μάθαμε και σήμερα  :)

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Vasilis Petralwna said:

Εγώ στο μηχανικό μου του είπα ξεκάθαρα ''τακτοποίησε τα όλα χωρίς μα μου σου του'' και ο άνθρωπος έτσι έκανε φροντίζοντας να κρατηθούν τα κόστη προστίμων σε λογικά πλαίσια. 

Πιθανότατα έχετε καταλάβει ότι ο μηχανικός σας έβαλε κατηγορίες 1 (κατοικία προ 75) & 2 (προ 83) με μόνο κριτήριο το να γλυτώσει παράβολα & πρόστιμα, σε διαδικασίες όπου κατά τ'άλλα το πρόστιμο θα έπρεπε να υπολογίζεται με ένα τρόπο και να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Από την άλλη, πιστεύω ότι είναι λάθος η ερμηνεία στην ΠΟΛ. Αν έχετε ένα διαμέρισμα 80μ² του 74 και έχετε κλείσει έναν ημιυπαίθριο 10μ² το 2004, δεν έχετε ένα διαμέρισμα 90μ² του 2004 (και δεν βρέθηκε ο μαγικός τρόπος για να σβηστούν 30 χρόνια από την ηλικία ενός διαμερίσματος). Δεν είναι όλες οι αυθαιρεσίες ίδιες.

Εμένα δεν μου έχει τύχει κόλλημα με τις ημερομηνίες στο Ε9. Να πω μία ιδέα, χωρίς να είμαι σίγουρος (ας με διορθώσει συνάδελφος αν ξέρει καλύτερα): δύο γραμμές στο Ε9, μία για το εξ'αρχής νόμιμο και μία για το τακτοποιημένο.

Link to comment
Share on other sites

40 λεπτά πριν, dsworks said:

.....δύο γραμμές στο Ε9, μία για το εξ'αρχής νόμιμο και μία για το τακτοποιημένο....

Δεν είναι εφικτό αυτό και αποδεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών. Η καλύτερη λύση στο παράδειγμά σου, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι "....ένα διαμέρισμα του '74"!

Μην ξεχνάς ότι, τα τ.μ των ακινήτων που έχουν ρυθμιστεί με τον 3843 δεν είναι "νομίμως υφιστάμενα" σήμερα, αλλά ρυθμισμένα για 30 χρόνια! Θα γίνουν "νομίμως υφιστάμενα" (με άλλα λόγια θ' αθροιστούν φυσιολογικά πλέον στα τ.μ. του ακινήτου) με την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου. Δηλαδή, του αγίου πάπα....

 

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΛ1237/11-11-2014, σελίδα 14.

Νομίζω ότι είναι καταδικαστική η οδηγία της ΓΓΔΕ. Και άλλο τόσο άδικη !! Είχε έρθει και στη βουλή το θέμα επί ΣΥΡΙΖΑ. Το είχαν μεταθέσει στις καλένδες (νομιζω μια υφυπουργός Φωτίου.....)

Παράδειγμα προσωπικό:  Επειδή σε ένα νόμιμο κατάστημα του 1950  κατασκευάστηκε αυθαιρέτως πατάρι το 2005, βαφτίζεται όλη η οριζόντια ιδιοκτησία ως του 2005 ???????? Δηλαδή σχεδόν βαφτίστηκε νεόδμητο το κτίσμα των 70 ετών !!!!!!!!!!!

Άκουσα πως κάποιοι συμβολαιογράφοι (για να αποφευχθεί αυτή η αδικία) ζητούν από τους μηχανικούς το αυτονόητο (όπως έγραψε πιο πάνω ο ΙΑΣΟΝΑΣ) να μην γράφουν  ημερομηνία στις τεχνικές εκθέσεις τους.

Πλην όμως η ΠΟΛ1237 είναι ξεκάθαρη:
"Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής."

Ούτε είναι σοβαρή λύση (από κάποιους) να γράφονται σε διαφορετικές γραμμές του Ε9 νόμιμα και αυθαίρετα τμήματα!! Μία γραμμή ανά οριζόντια ιδιοκτησία είναι η πεμτουσία του Ε9. Θα το βρουν μπροστά τους στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Έχει κάποιος συνάδελφος κάτι να μοιραστεί μαζί μας? Καμιά τρίπλα, καμιά βελτιωμένη σκέψη, κάποια τροποποίηση της ΠΟΛ1237???????

Επικαλούμαι -αν πέσει το μάτι του- και τον νομικό μας τον Δημήτρη dimitris GM............................

Link to comment
Share on other sites

απο την ΠΟΛ 1234

Το πατάρι εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του.

Ως προς την παλαιοτητα δικαιουσαι να λες στο Ε9 και στον ΕΝΦΙΑ οτι εχεις

α] ενα καταστημα ....τμ με ετος κατασκευης..... και  β] στην απο κατω γραμμη  στην στηλη βοηθητικοι χωροι, εναν ΒΧ...εμβαδού....τμ.  με άλλο  ετος κατασκευης, αλλά, το συνηθες ειναι να εχουν το ιδιο ετος κατασκευης.

Το θεμα ειναι οτι  στα εντυπα υπολογισμου της Αντικειμενικης αξιας δεν υπαρχει εντυπο "παταριού".

  Υπηρχαν τον πρωτο καιρο εφαρμογης κατι σεντονια ονομαζομενα...3Α  ή 3ΑΑΑ δεν θυμαμαι...καταργηθηκαν και σημερα ισχυουν τα εξης.

http://www.logistis-forotexnis.gr/345/

δες τον υπολογισμο  στο Ε2, ..αλλαζει λογιστικα το εμβαδον, αλλα δεν αλλαζει η παλαιοτητα.

Στις οδηγιες,   δεν λεει οτι  μπορει,  η κατασκευη το ετος 2000, ενος παταριου εμβαδου 30 τμ.,  σε ενα καταστημα κατασκευης του 1980, να θεωρηθει ουσιωδης προσθηκη που αλλαζει/μεταφερει  την παλαιοτητα του καταστηματος.

ή θα βαλουν ξεχωριστο εντυπο υπολογισμου της παλαιοτητας του παταριου...[καλα...τωρα..νάχαμε να λεγαμε..]

ή θα βαλει την παλαιοτητα εκ κατασκευης, με βαση το εντυπο 2, διοτι  δεν εχει αλλον τροπο υπολογισμου .

Παντως, στον υπολογισμο,  δεν δικαιουται να αλλαξει την παλαιοτητα στο ισογειο καταστημα,  λογω κατασκευης ενος παταριου  εντος αυτού, 30 χρονια μετα. Συμπληρωνει το σχετικο κλασμα  στο εντυπο 2 και τελειωνει.

[εδω που τα λεμε, στην πραξη, δεν υπαρχουν πολλοι που να βαζουν  σαν ετος κατασκευης διαφορετικο απο το του καταστηματος  και ετσι αποφευγουν τα πολλα πολλα μπλεξιματα, αλλα, μερικοί,  μπερδευονται με τα ΕΝΦΙΑ τα ΔΤ το ΤΑΠ κλπκλπ. και τα κανουν απο κακα σε χειροτερα.]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.