Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξεμπλοκάρουν οι άδειες από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής


dimitris GM

Recommended Posts

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής βρίσκονται υπό την εποπτεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, αλλά χειρίζονται και θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο μας ανέλαβε πρωτοβουλίες, στο προηγούμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά προβλήματα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής: να συγκροτηθούν εκ νέου, να μπουν στην ψηφιακή εποχή και να λειτουργήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα:

1. Ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων (άρθρο 58 Ν.4643/2019 και άρθρο 108 Ν.4674/2020). Επιπλέον εκδόθηκε τεύχος αναλυτικών οδηγιών για τη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

2. Πραγματοποιήθηκαν 3 τηλεδιασκέψεις (27 Μαρτίου 2020, 7 Απριλίου 2020 και 7 Μαΐου 2020) μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συγκρότησης ή λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

3. Δόθηκε η δυνατότητα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη αξιοποιώντας την υπηρεσία e:Presence.gov.gr. Διαφορετικά οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

4. Δημιουργήθηκε σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων. Από τις 13 Απριλίου 2020 ενεργοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΕ η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μέσω του «e-Άδειες».

5. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση 61 Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκκρεμεί μόνο η συγκρότηση των Συμβουλίων σε Θάσο και Λευκάδα. Συγκεκριμένα, συστάθηκαν Συμβούλια στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Σύρου, Τήνου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

6. Η πλειονότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους και τα υπόλοιπα. Έτσι έχουν εκδοθεί οι πρώτες 111 αποφάσεις. Ωστόσο έγινε πλέον υποχρεωτική η άμεση πραγματοποίηση διαδοχικών συνεδριάσεων των Συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις μέσα σε 2 μήνες από την κατάθεση τους. Ο Ιούνιος επομένως θα είναι ο μήνας της έκδοσης της πλειονότητας των αποφάσεων που εκκρεμούν.

7. Ανεξάρτητα από αυτά θα υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση με την πορεία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης αιτήσεων και η ψηφιακή διεκπεραίωση τους από τα Συμβούλια επιτρέπει στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου τους και αν χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση του.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν μπορούσαν να παραμείνουν στον προηγούμενο αιώνα.

Εργαστήκαμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να ξεπεραστούν χρόνιες διοικητικές δυσκολίες και τα νέα Συμβούλια να μπουν στην ψηφιακή εποχή με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.

Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και εν πολλοίς της οικονομίας προϋποθέτουν ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν σωστά».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

γενικά θα χαρακτήριζα τραγική τη όλη ιστορία και την ανακοίνωση

αφ' ενός γιατί και χωρίς κορωνοϊό δεν υπήρχαν ΣΑ από 1/1/20 ως και μέσα Μαΐου

και 

αφ' ετέρου γιατί σε μια ηλεκτρονική υποτίθεται διαδικασία υπάρχει προθεσμία απόκρισης 2 μηνών

να μην μιλήσω για το τραγελαφικό στήσιμο των δικαιολογητικών για τα ΣΑ στο e-άδειες (προφανώς από πανάσχετους με τη νομοθεσία)

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να πιστέψω καν τι μου είπαν προχθές στο ΣΑ του Κεντρικού Αθήνας ...

ότι θα γυρίσουν σε ταυτόχρονη έντυπη υποβολή γιατί δεν μπορούν να βλέπουν τα pdf στις συνεδριάσεις που πλέον γίνονται δια ζώσης.

Δεν υπάρχει ελπίδα ...

Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, kan62 said:

Δεν θέλω να πιστέψω καν τι μου είπαν προχθές στο ΣΑ του Κεντρικού Αθήνας ...

ότι θα γυρίσουν σε ταυτόχρονη έντυπη υποβολή γιατί δεν μπορούν να βλέπουν τα pdf στις συνεδριάσεις που πλέον γίνονται δια ζώσης.

Δεν υπάρχει ελπίδα ...

ήδη στο ΣΑ Βοιωτίας (και δεν ξέρω για αλλού) έγινε η πρώτη συνεδρίαση δια συνευρέσεως και ενώ είχαν υποβληθεί όλα ηλεκτρονικά ζητήθηκαν οι "φυσικοί" φάκελοι (είναι και Μάης είναι κι εκείνο το τριφύλλι στο γνωστό ρητό)

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Νέα εγκύκλιος με διευκρινήσεις για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής

πηγη,

 

https://www.b2green.gr/el/post/80520/nea-egkyklios-me-diefkriniseis-gia-tis-armodiotites-ton-symvoulion-architektonikis

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, kan62 said:

Δεν θέλω να πιστέψω καν τι μου είπαν προχθές στο ΣΑ του Κεντρικού Αθήνας ...

ότι θα γυρίσουν σε ταυτόχρονη έντυπη υποβολή γιατί δεν μπορούν να βλέπουν τα pdf στις συνεδριάσεις που πλέον γίνονται δια ζώσης.

Δεν υπάρχει ελπίδα ...

kan62 φρονώ ότι : ελπίδα υπάρχει αν δεν μείνουμε αδρανείς και λουζόμαστε καρτερικά πάντα Υπηρεσίες και Επιτροπές που σαν καρεκλοκένταυροι δεν λένε να ξεκολλήσουν από το κατεστημένο τους. Ας τολμήσουμε δυναμικά να απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας και να υποστούν τις συνέπειες όσοι δεν θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο . 

Δεν ξέρω πόσα , αλλά υπάρχουν και Σ.Α. που προσαρμόστηκαν γρήγορα και μας απάλλαξαν από τους ΄΄συνάδελφους'' μέλη Σ.Α. που αυθαιρετούσαν με αρνητικά πορίσματα αερολογίες , έλεγχους ΓΟΚ , επανυποβολές κλπ , και όλα αυτά προς ίδιον όφελος άγρας πελατών , οι τελευταίοι των οποίων προσέτρεχαν στα ΄΄μέλη΄΄ για τη μελέτη τους προκειμένου να κάνουν τη γνωστή ΄΄δουλίτσα΄΄ τους.

Link to comment
Share on other sites

Venezia, προφανώς συμφωνώ με την άποψή σου και την έχω εκφράσει και εγώ πολλές φορές στο παρελθόν.

Όμως διαβάζω τη νέα εγκύκλιο που παρέθεσε ένα σχόλιο παραπάνω ο Δημήτρης και επαναλαμβάνω ... δεν υπάρχει ελπίδα.

 

Και εξηγούμαι ...

Πως είναι δυνατόν στον ίδιο ιστορικό τόπο ή/και αρχαιολογικό χώρο,

από τη μία να απαιτείς από τον πολίτη να αιτηθεί και από τους αρχιτέκτονες των ΣΑ να εξετάσουν την τοποθέτηση τέντας και γλάστρας σε μπαλκόνια

και από την άλλη να τους υποχρεώνεις να δεχθούν τις παρανομίες των δημάρχων που "αναπλάθουν" τα πάντα στην πόλη χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή έστω διαγωνισμό ιδεών ή ακόμη και τη στοιχειωδώς απαιτούμενη από το νόμο αξιολόγηση του χώρου που επεμβαίνουν ?

Κατά κανόνα χωρίς μελέτες ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.