Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ηλιακοί συλλέκτες και ΚΕΝΑΚ


zio7

Recommended Posts

Το άρθρο 6 του ν. 4122/2013 έγραφε

«Άρθρο 6: Νέα κτίρια

1.       Τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.

2.       Κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μελέτη η οποία συνοδεύει τη ΜΕΑ και περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης, τουλάχιστον ενός εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει.

3.       Η παραπάνω μελέτη δεν υποβάλλεται, εφόσον κάποιο από τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνεται στη ΜΕΑ.

4.       Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες, είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό [60%]. Το ελάχιστο ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αδυναμία εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει:

α] για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 4,

β] όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2»

Οπότε αν έβαζες αντλία θερμότητας για θέρμανση και ΖΝΧ με οικολογική σήμανση ecolabel μπορούσες να "αποφύγεις" τους ηλιακούς συλλέκτες. Με το νέο νόμο το άρθρο 6 γίνεται

«Άρθρο 6

Νέα κτίρια

1. Τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.

2. Κατά το στάδιο της έκδοσης οικοδομικής άδειας νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), η οποία συμπεριλαμβάνει και την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης εναλλακτικών συστημάτων παροχής ενέργειας υψηλής απόδοσης, εφόσον είναι διαθέσιμα.

3. Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό (60%). Το ελάχιστο ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αδυναμία εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες.

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει:

α) για τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 7 του άρθρου 4,

β) όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2, εφόσον αποδεικνύεται ότι είναι ενεργειακά αποδοτικότερα,

γ) για κτίρια πολύ χαμηλής ζήτησης σε ΖΝΧ, τα οποία προσδιορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.»

Οπότε με το νέο νόμο πως μπορούμε να αποδείξουμε ότι π.χ. η αντλία θερμότητας είναι ενεργειακά αποδοτικότερη από τους ηλιακούς συλλέκτες?

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ψύξης θέρμανσης αέρα - νερού όπου μέσω κάποιου ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ  boiler (πόσα λίτρα) ζεσταίνουμε και αποθηκεύουμε νερό?

2. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ψύξης θέρμανσης αέρα - νερού με ενσωματωμένο boiler όπου και πάλι έχουμε αποθήκευση νερού?

3. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ παραγωγγής ΖΝΧ όπως αυτή?

ή

4. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ παραγωγγής ΖΝΧ όπως στο 3 αλλά με ηλιακή υποβοήθηση με συλλέκτες νερού ?

 

Στην περίπτωση 

1 και 2 , τί COP έχουμε και γενικότερα SCOP καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου?

3, εφόσον καταναλώνει ώς αντλία ένα ποσοστό ενέργειας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου ξεπερνάει σε ηλεκτρικές Kwh την χρήση του ηλιακού τις μέρες δίχως ηλιοφάνεια λειτουργώντας τον ώς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα?

4. το θεωρώ καλύτερο και μπορεί πιο εύκολα να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου.

Link to comment
Share on other sites

Να παραθέσω ένα πολύ χονδρικό υπολογισμό...(αλλάξτε νούμερα ανάλογα την εφαρμογή σας, την περιοχή, το cop της Α.Θ. κλπ)

΄Έστω κτίριο που απαιτεί ετησίως 900 KWh (για ευκολία πράξεων)  για ΖΝΧ

α. Με ηλ. θερμοσίφωνα ετήσια κατανάλωση ρεύματος 900 KWh

β. Με ηλιακό που καλύπτει 60%, σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ, κατανάλωση ρεύματος 0,4 x 900 = 360 KWh

γ. Με Α.Θ. με cop=3, κατανάλωση ρεύματος 1/3 x 900 = 300 KWh

δ. Με Α.Θ. & ηλιακά που καλύπτουν το 60%, κατανάλωση ρεύματος 1/3 x 0,4 x 900 = 120 KWh.

 

Υ.Γ. Κάπου πρέπει να μπούν στο λογαριασμό και τα κόστη εγκατάστασης, αποσβέσεις κλπ....

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Με το άρθρο 6 του ν. 4122/2013 (και με επίσημη απάντηση με email) αν έβαζες Α.Θ. με οικολογική σήμανση (Eco Label) μπορούσες να μη βάλεις ηλιακούς συλλέκτες απλά γράφοντας στην ενεργειακή μελέτη ότι "οι αντλίες θερμότητας θα πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει", απλά η απόφαση 2007/742/ ΕΚ αναφέρεται σε Α.Θ. για ταυτόχρονη θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ και όχι μόνο για παραγωγή ΖΝΧ.

Τώρα με το νέο νόμο μπορούμε να βάλουμε και αντλίες θερμότητας που είναι μόνο για ΖΝΧ π.χ. Α.Θ. και να αποδείξουμε ότι "οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2, που είναι ενεργειακά αποδοτικότερα", σύμφωνα με τον υπολογισμό του συνάδελφου antloukidis?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Γεια σας! Εμένα μου γενάται η απορρία, πως αντιμετωπίζουμε το ζνχ όταν σε ενα ξενοδοχείο θερινής λειτουργίας έχουμε ανάκτηση θερμότητας απο το σύστημα κλιματισμού και την παρέχουμε στα κεντρικά boiler του ξενοδοχείου; σε συνδυασμό πάντα με α/θ αποκλειστικά και μόνο για παραγωγή ζνχ, τι cop βάζουμε; πώς το τεκμηριώνουμε; Υπόψιν δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.