Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

e-adeies


Recommended Posts

Έχω μία τετραόροφη οικοδομή με σοφίτα στον 5ο όροφο. Παρακαλώ μπορεί κάποιος να μου πεί άν μετράει στη δόμηση η σκάλα που οδηγεί στην σοφίτα στον 5ο όροφο;

Edited by Σωτηρίου
Link to comment
Share on other sites

άρθ 11 ΝΟΚ

υ.γ Τι δεν προσμετράται στο σ.δ

Τεχν Οδηγίες

Σε περίπτωση κτιρίου το οποίο έχει τόσο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όσο και εσωτερική κλίμακα σε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία του (πχ. πολυώροφο κτίριο με μεζονέτα), δεν προσμετρούνται στη δόμηση μόνον τα τετραγωνικά του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.

ε.             Η επιφάνεια έως 12 τμ. συνολικά σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο.

τεχν οδηγίες

 Η περίπτωση αφορά κυρίως συγκροτήματα αυτοτελών ανεξάρτητων ιδιοκτησιών (πχ. μεζονέτες εν σειρά οι οποίες δεν διαθέτουν κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και έχουν ανεξάρτητη είσοδο με εσωτερική σκάλα επικοινωνίας των ορόφων τους) και αποκλειστικά την επιφάνεια της εσωτερικής τους κλίμακας συνολικού εμβαδού έως 12 τμ. Η εφαρμογή της παρούσας δεν συναρτάται με την πιθανή πρόβλεψη ανελκυστήρα της παρ. κζ του παρόντος άρθρου.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω την γνώμη ότι η σκάλα πρός την σοφίτα προσμετράται στην επιφάνεια της σοφίτας , κατα αντιστοιχία με την σκάλα πρός πατάρι.

Link to comment
Share on other sites

να το δουμε με βαση την κοινη λογικη

εχεις ενα διαμερισμα στον 4ο οροφο και εχεις βαλει μια σκαλα που οδηγει στηη σοφιτα του.

ειτε ξυλινη ειτε σιδερενια ειτε απο εκεινες που τις τραβας με σχοινι και ξεδιπλωνουν... καπως ετσι...

εχεις εμβαδον  διαμερισματος 100 τμ.

εχεις  και μια τρυπα/γκλαβανή στη σοφιτα και ανεβαινεις εκει..

η σοφιτα εχει 45 τμ.

Αυτα τα τμ. παραμενουν ...ουτε η σκαλα ουτε η τρυπα στο ταβανι προσθετουν ή αφαιρουν τμ. απο αυτη την ΟΙ.

[για αυτες τις κατασκευες στα αυθαιρετα,  δεν ειχαμε ποτε ΥΔ...απλά τακτοποιηση τρυπας/σκαλας.]

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Άν ο 5ος όροφος μετράει στην δόμηση,  πας με το άρθρο 11§6α ή 11§6ε για να μην μετρήσεις την σκάλα του.

Άν ο 5ος όροφος είναι σοφίτα που εξυπηρετεί τον 4ο όροφο, άρθρο 11§6ιε, μετράς την σκάλα στο εμβαδόν της σοφίτας και δεν μετράει στην δόμηση αν το σύνολο σκάλα+σοφίτα είναι μικρότερο από το 50% του χώρου που συνδέεται .

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι :

Η σοφίτα είναι χώρος εντός του ύψους της επικλινούς στέγης που εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι ποτέ κύριος ή βοηθητικός χώρος δόμησης. Οπότε και η σκάλα δεν θα αναγκαστεί ποτέ να μετρήσει στη δόμηση ως παρέχουσα πρόσβαση σε κάποια κύρια ή βοηθητική χρήση. Γι' αυτό και η σκάλα της είναι επίσης εκτός προδιαγραφών κτιριοδομικού.

Η σκάλα προς τη σοφίτα ανήκει πάντα στο χώρο του υποκείμενου ορόφου. Ο έλεγχος του εμβαδού της υπερκείμενης σοφίτας γίνεται συγκρίνοντας τις προβολές των δύο χώρων. Εξ ορισμού πάλι, η σκάλα δεν ανήκει ποτέ στη σοφίτα για να συνυπολογιστεί στο εμβαδόν της (είναι εκτός ύψους επικλινούς στέγης). Εξ' άλλου, σε έναν έλεγχο ανισότητας δεν είναι λογικό να έχουμε τη σκάλα και στις δύο πλευρές της ανίσωσης ...

Αντίθετα :

Ο εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι χώρος εντός χώρου με κύρια ή βοηθητική χρήση. Οπότε η σκάλα που παρέχει πρόσβαση σε αυτόν οφείλει να υπακούει στον κτιριοδομικό και να συνυπολογίζεται με το πατάρι στο ενδεχόμενο προσμέτρησης στο ΣΔ. Εξ' αλλου, όσα πατάρια και να κάνουμε το 10% του ΣΔ αφαιρούμε. Για τον έλεγχο επίσης της έννοιας του παταριού τι έχουμε ; Πάλι τo 50% + μια σκάλα, ας πούμε σχεδόν 70% ...

Συμπέρασμα : η σκάλα παταριού ελέγχεται και η σκάλα σοφίτας αγνοείται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.