Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στη Βουλή η διαμάχη για την πρόσβαση στα Κτηματολογικά Γραφεία


dimitris GM

Recommended Posts

Στη Βουλή έφτασε η διαμάχη των προηγούμενων ημερών μεταξύ δικηγόρων και μηχανικών αναφορικά με το ποιος δικαιούται πρόσβασης στα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία.

Υπενθυμίζουμε πως αρχικά, ο ΠΣΔΑΤΜ τοποθετήθηκε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης των τοπογράφων στα έγγραφα των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, για το οποίο δέχθηκε εξώδικο από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω η Βουλευτής Μαρία Αθανασίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας να ξεκαθαριστεί οριστικά το ποιοι δικαιούνται πρόσβασης στα έγγραφα κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων.

Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της: κ. Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Προς: Τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης

Θέμα : «Δικαίωμα ελέγχου και πρόσβασης στα αρχεία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων»

Κύριε Υπουργέ,

Λίαν προσφάτως ανέκυψε μείζον ζήτημα μεταξύ της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος στην με αρ. 24/19.05.2020 ανακοίνωση του αναφέρει σχετικά: «…..Επομένως, η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, περιλαμβάνεται στο έργο του δικηγόρου, αλλά δεν είναι αποκλειστικό τους έργο, μιας και ενδέχεται να την διενεργήσει και τρίτο πρόσωπο. Επιπροσθέτως, για τον λόγο αυτό, η έρευνα από μη δικηγόρο δεν συνιστά, εξ’ ορισμού αντιποίησή του Δικηγορικού Λειτουργήματος….»

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αντιδρώντας άμεσα στην εν λόγω ανακοίνωση απέστειλε στις 20/05/2020 Εξώδικη Διαμαρτυρία –Δήλωση – Πρόσκληση προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος, όπου μεταξύ των άλλων δηλώνει: «….Σύμφωνα με το άρθρο 36 § 1 και 2 περ. α του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) αποκλειστικό έργο του δικηγόρου είναι, μεταξύ άλλων, η έρευνα των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Κατά την ερμηνεία εξάλλου των άρθρων 1200 και 1339 ΑΚ γίνεται πάγια δεκτό ότι κατά την έρευνα οποιουδήποτε ενδιαφερομένου στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων πρέπει να παρίσταται υποχρεωτικά δικηγόρος ή να ενεργείται ο έλεγχος διά δικηγόρου……. Κατόπιν αυτών διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τις ανωτέρω δημόσιες δηλώσεις σας ότι η έρευνα των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων είναι ελεύθερη και προσιτή στον καθένα και σας καλούμε να ανακαλέσετε τις ανωτέρω δηλώσεις προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και στα μέλη του Συλλόγου σας, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της ορθής πληροφόρησης των πολιτών και της νόμιμης διενέργειας του ελέγχου των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.».

Το ζήτημα της παρούσας δεν έχει να κάνει μόνο με τους ανωτέρω αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς, που ενδιαφέρονται να ενεργούν έλεγχο, αλλά και με άλλους επισκέπτες Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, όπως συμβολαιογράφοι, ασκουμένοι δικηγόροι κλπ, καθόσον, άλλα γραφεία επιτρέπουν την είσοδο για έλεγχο όλων των ανωτέρω ατόμων και άλλα όχι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεσθε να διευθετήσετε οριστικά το ανωτέρω ζήτημα, διευκρινίζοντας ενώπιόν μας το αν διαθέτουν οι δικηγόροι της χώρας το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας στα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων και εάν όχι, ποιες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών δύνανται να διενεργούν ελέγχους στα αρχεία των ως άνω Υπηρεσιών;

Η ερωτώσα βουλευτής

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

https://www.b2green.gr/el/post/80572/sti-vouli-i-diamachi-michanikon-kai-dikigoron-gia-tin-prosvasi-se-ktimatologika-grafeia-kai-ypothikofylakeia


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δικηγόρος:Eeee εγώ θέλω το ψίχουλοοο

Μηχανικός: οχιιιι!εγώωωω

Δικηγόρος: οχιιιι!δικό μου είναι

Μηχανικός: όχι λεμε το ψίχουλο είναι δικό μουυυυ

η συνέχεια στις οθόνες σας...

 

Link to comment
Share on other sites

"...το οποίο δέχθηκε εξώδικο από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος..." 

Πόσο γελοίος Πρόεδρος που έστειλε Εξώδικο ...  πόσο γελοίος ο κλάδος που εκπροσωπεί αυτός ο Πρόεδρος.

Δεν μπορούσε αντί για εξώδικο να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των τοπογράφων μηχανικών;

Συμφωνώ με τη sissy_arch αλλά οι δικηγόροι αυτοί αμοίβονται τουλάχιστον διπλάσια από τους μηχανικούς και μάλιστα χωρίς να φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους δυστυχώς. 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς εν έτη 2020, αντί να είναι στο διαδίκτυο ελεύθερα προσβάσιμα προς όλους, οι δικηγόροι προσπαθούν να μαζέψουν τα ψίχουλα (όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω). Άλωστε όλοι μας δεν πληρώσαμε και πληρώνουμε το κτηματολόγιο? Ποιός χρηματοδοτεί την Κτηματολόγιο Α.Ε.? Είναι δημόσια έγγραφα ή όχι?

Εγώ πάντως πάω και ψάχνω και όταν με ρώτησαν εαν είμαι δικηγόρος τους απάντησα οτι είμαι μηχανικός και τους είπα να μου αιτιολογήσουν για την αποκλειστικότητα των δικηγόρων (κτηματολόγιο Αμαρουσίου), απάντηση δεν πήρα και συνέχισα την δουλειά μου.

Link to comment
Share on other sites

Πώς να πάμε μπροστά όταν τρωγόμαστε ;

Ο Τοπογράφος θέλει να έχει πρόσβαση βασικά στη βάση δεδομένων για να βρει ΚΑΕΚ ομόρων γεωτεμαχίων, ονόματα κλπ για ενημέρωση Τοπογραφικού Διαγράμματος όχι για να κάνει Έκθεση Τίτλων . . .  ήμαρτον

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

η συνεχεια εδω

Στο τελευταίο επεισόδιο του "σήριαλ", το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ίδιο θέμα, το οποίο με ομόφωνη απάντησή του καταλήγει πως "αυτοπρόσωπη έρευνα στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα Υποθηκοφυλακεία μπορεί να διενεργείται όχι μόνο από δικηγόρους, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, από τους συμβολαιογράφους και, όσον αφορά στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, από τους ειδικά εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους τους και από τους δικαστικούς επιμελητές, αποκλειστικά προς εξεύρεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν εντολή να διενεργήσουν κατάσχεση ή άλλη πράξη εκτελέσεως."

Αυτό που πλέον αναμένεται είναι η απόφαση αποδοχής ή απόρριψης της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

πηγη

https://www.b2green.gr/el/post/81790/gaitanaki-gnomodotiseon-ochi-mono-apo-dikigorous-i-erevna-sta-ypothikofylakeia-leei-to-nomiko-symvoulio-tou-kratous

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

- το  θεμα αφορουσε την ελευθερη προσβαση των τοπογραφων

 Αρχικά, ο ΠΣΔΑΤΜ τοποθετήθηκε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης των τοπογράφων στα έγγραφα των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, τοποθέτηση για την οποία δέχθηκε εξώδικο από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί και στη Βουλή, απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, η απάντηση της οποίας εκκρεμεί.¨"

- Σημερα ,  μετα τις προαναφερθείσες γνωμοδοτήσεις, το ΝΣΚ γνωμοδοτησε ως εξης:

"Στο τελευταίο επεισόδιο του "σήριαλ", το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ίδιο θέμα, το οποίο με ομόφωνη απάντησή του καταλήγει πως "αυτοπρόσωπη έρευνα στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα Υποθηκοφυλακεία μπορεί να διενεργείται όχι μόνο από δικηγόρους, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες,

[με τον περιορισμο οτι θα γινεται  μονον ] αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, από τους συμβολαιογράφους και, όσον αφορά στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, από τους ειδικά εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους τους και από τους δικαστικούς επιμελητές, αποκλειστικά προς εξεύρεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν εντολή να διενεργήσουν κατάσχεση ή άλλη πράξη εκτελέσεως."

Επισημαινω οτι:

 - Η μονη διαφοροποιηση που εκανε η ανω ΝΣΚ αφορα τη  δυνατοτητα του πολιτη να ερευνά μονος του, χωρις δικηγορο και πάντοτε  ως προς τα δικα του  περιουσιακα στοιχεια  μονον, που δεν δεχονταν οι προηγουμενες  "αναφορες" για λογους προστασιας των βιβλιων, αλλά και λογω της αγνοιας του καθε πολιτη στον τροπο και το περιεχομενο μελετης  των σχετικων βιβλιων ή αλλων ηλεκτρονικών συσκευων.

- Η ανω ΝΣΚ δεν εχει γινει αποδεκτη απο τον Υπουργο.

Tο θέμα για σενα ειναι οτι,  και υπο την ανω ΝΣΚ και παλι δεν αποδίδεται δικαιωμα προσβασης στους τοπογραφους.

Τα υπολοιπα,

- για την   αδυναμια καταβολής της συνδρομης στη ΝΟΜΟΣ  απο τους δικηγορικους συλλόγους

- και τους  υπόλοιπους "χαρακτηρισμους και σκέψεις"

 τα θεωρω

απολύτως  απαράδεκτα και προσβλητικά, στρεφονται κατα μιας  -συνεργαζομενης με τους μηχανικούς- επαγγελματικης ταξης  και  με τα  οποία αμφισβητειται η επιστημονικη επαρκεια  ενος επαγγελματικού κλάδου 

και δεν εχουν καμμια θεση σε ενα φορουμ επαγγελματιών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η όλη τους επιχειρηματολογία φαίνεται να είναι η Ν4194.άρθ.36.παρ.2.α) που μιλάει για μια απ΄τις δουλειές του δικηγόρου (και δε βλέπω ρητώς να αναφέρεται αποκλειστικότητα). Για να τους τρολάρουμε και μεις λίγο να παρατηρήσω ότι ίσως ούτε αυτοί έχουν δικαίωμα να περιφέρονται στο αρχείο χωρίς της παρουσίαση πληρεξούσιου συγκεκριμένου ιδιοκτήτη διότι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένων τρίτων.

Από τη στιγμή που ένας πολίτης μπορεί να βρει τα δικά του και επειδή μάλλον ο καθένας πρέπει να είναι πληρεξούσιος για να ψάχνει προσωπικά δεδομένα τρίτων τότε οποιοδήποτε επάγγελμα θα μπορούσε να ψάχνει για τους πελάτες του αν έχει ανάγκη (πριν πάμε καν στο ότι είναι τραγελαφικό να απαγορεύεται η πρόσβαση σε κτηματολόγιο σε Αγρονόμους).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.