Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

6 δράσεις της ΚΕΔΕ για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες


Engineer

Recommended Posts

6 δράσεις για την προώθηση του ποδηλάτου και την δημιουργία πεζόδρομων ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ με το σύνθημα «6 για έξω» υλοποιώντας πρόσφατη απόφασή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε.,αποσκοπεί στο «να δούμε τις πόλεις μας αλλιώς».

Η Αυτοδιοίκηση αναφέρει η ανακοίνωση ήταν εκεί, όταν οι πολίτες είδαν τη ζωή τους «αλλιώς». H εμπειρία που όλοι, και πρώτα από όλα οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αποκτήσαμε, από τη διαχείριση της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοιϊού, μας έδωσε το ερέθισμα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο λειτουργίας των πόλεών μας και τον τρόπο ζωής μας μέσα σε αυτές. Τους μήνες που πέρασαν, αναγκαστήκαμε «να δούμε τη ζωή μας αλλιώς».

kedepodilato-696x928.jpg

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης. Ενώσαμε δυνάμεις για να στηρίξουμε με επιτυχία τους συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες.

Λόγω των αναγκαστικών περιορισμών στην κυκλοφορία, θυμηθήκαμε ξανά πως είναι να ζούμε σε πόλεις ήσυχες, χωρίς αυτοκίνητα και θόρυβο.
Με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα.

Διαπιστώνοντας ξανά την ξεχωριστή σημασία που έχει για την καθημερινή ζωή και την ασφάλειά μας το πλήρωμα του περιπολικού, ο φούρναρης της γειτονιάς, ο γνωστός μας που εργάζεται στο σούπερ μάρκετ, ο φαρμακοποιός της διπλανής πόρτας, ο ντελιβεράς, οι γιατροί και νοσηλευτές που εφημέρευαν 24 ώρες το 24ωρο για να διαχειρισθούν κρίσιμα περιστατικά. Ο εργαζόμενος στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και ο συνεργάτης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που δεν άφησε κανέναν συνάνθρωπό μας με πραγματική ανάγκη χωρίς τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να ζεις σε πόλεις με πράσινο, με πεζοδρόμους που μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, με διαδρομές που μπορείς να κάνεις ποδήλατο, με πολλούς ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς.

Επαναπροσδιορίσαμε βασικές αξίες και προτεραιότητες της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η εργασία, η υγεία, το αίσθημα να νοιάζεσαι για το γείτονα και το συνάνθρωπό σου.

Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής κατάστασης η αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τη μάχη για να κρατηθούν οι τοπικές κοινωνίες όρθιες και να παραμείνουν οι πόλεις μας καθαρές, όμορφες, λειτουργικές. Για να μην μείνει κανένας μόνος σε αυτή την κρίση.

Τώρα είναι η ώρα να δούμε και τις πόλεις μας «αλλιώς»

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και τα μέτρα που λαμβάνονται για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και να πάρει μπροστά η οικονομία και η επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο, αυτήν της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι περιορισμοί στους οποίους όλοι μας υποβληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, οφείλουμε όλοι, με πρώτη την αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις, για να παραμείνουν στην καθημερινότητά μας οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Να κερδίσουμε ξανά τις πόλεις μας και τις ζωές μας, όπως νικήσαμε τον κορωνοϊό. Τώρα είναι η ώρα «να δούμε τις πόλεις μας αλλιώς».

Η ΚΕΔΕ ξανά στην «πρώτη γραμμή»

Στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, για την ανάληψη 6 συγκεκριμένων δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις πόλεις μας.
Είναι μια πρωτοβουλία που θα επιδιώξουμε να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα, από τον πιο μικρό ως το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά με όσους Δήμους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν και σταδιακά θα επιδιώξουμε να γίνει καθολική η συμμετοχή.
Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα, είναι να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες, με τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την αποδοχή και τη συναίνεσή τους στην υλοποίηση.

6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις

Ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις

  1. Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων
  2. Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών
  3. Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων ( με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό.)
  4. Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
  5. Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
  6. Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε.

«6 για έξω».

Με ένα μήνυμα sms και ένα πενταψήφιο νούμερο κάνουμε την αρχή.

Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.

H ιδέα μας είναι «να δούμε αλλιώς», θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας.

• Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
• Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα έχουμε και θα ανακοινώσουμε, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει , θα προβλέψουμε να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2)

Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.

Χτίζουμε από την αρχή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης

Η ιδέα της ΚΕΔΕ έρχεται την στιγμή που οι πολίτες σε όλη τη χώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση.

Τώρα είναι η ώρα για να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των πόλεων μας.

Να αναδείξουμε τις ξεχωριστές ομορφιές τους, να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους πολίτες μας, να ενισχύσουμε εναλλακτικά μοντέλα αστικής κινητικότητας, να παραμερίσουμε όσο μπορούμε το ΙΧ από τη ζωή μας.

Και θα είναι από τις ελάχιστες φορές που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα υλοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ κατοίκων και πόλεων.

Μπαίνουν οι βάσεις για μια μόνιμη, ανοιχτή σχέση ζωής μεταξύ των Διοικήσεων των Δήμων , των πολιτών και του χώρου που ζούμε.
Μια σχέση διαρκής, ειλικρινής, αμφίδρομη κι εξελικτική, που θα αξιολογείται διαρκώς και θα υπηρετεί το συμφέρον όλων μας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

    ......................... ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις

πεζοδρόμηση για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών

..................................... θα προτείνουν 6 χώρους

   .....................................                         :shock:

.... μήπως χρειάζονται εξορκιστή...???   :roll:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.