Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

VRF/VRV σύστημα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας


ggeorge

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.
Ενδιαφέρομαι για εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού σε διαμέρισμα πολυκατοικίας 80μ2 με εξωτερική θερμομόνωση, ιδιοκτησίας μου.

Οι σωληνώσεις είναι προεγκατεστημένες για σύστημα vrf/vrv ως ακολούθως:

1. Σωλήνωση από εξωτερική μονάδα έως κολλεκτέρ : 5/8'' -15.88mm (gas) / 3/8'' -9.52mm (liquid)  
2. Σύνδεση εξωτερικής μονάδας με εσωτερικές μέσω κολλεκτέρ σε ψευδοροφη στο κλιμακοστάσιο.
3. Σωληνώσεις προς εσωτερικές μονάδες  & φορτία (βάση μελέτης) :
 - Y/Δ 1 :  1/2'' -12.70mm (gas) / 1/4'' -6.35mm (liquid)  - Φορτίο : 1.04kW - Επιφάνεια : 11μ2
-  Y/Δ 2 :  1/2'' -12.70mm (gas) / 1/4'' -6.35mm (liquid) - Φορτίο :0.71kW- Επιφάνεια : 11μ2
-  Σαλόνι : 1/2'' -12.70mm (gas) / 1/4'' -6.35mm (liquid)  - Φορτίο :4.55kW- Επιφάνεια : 35μ2
4. Υψομετρική διαφορά από εξωτερική μοναδα σε κολλεκτερ: περίπου 15μ. 

Το έχω ψάξει όσο μπορούσα, αλλά επειδή δεν ασχολούμαι με κλιματισμό θα ήθελα τη γνώμη σας για τα εξής:


1. Με βάση τις εγκατεστημένες σωληνώσεις καταλαβαίνω ότι σε εξωτερική μονάδα/ εσωτερικές μονάδες  ταιριάζουν σίγουρα οι μονάδες vrf/vrv. Ωστόσο σκέφτομαι τη λύση να βάλω branch box ώστε να συνδέσω εξωτερική vrv/vrf με εσωτερικές συμβατικές μονάδες για λιγότερο θόρυβο, περισσοτερη ευελιξία σε εσωτερικές μονάδες. Όμως σε συμβατικές οι σωληνώσεις που αναγράφονται στο φυλλάδια είναι 3/8"-1/4" για τα ΥΔ αντί για 1/2" -1/4" που έχω ήδη. Πιστεύετε ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα? Ποια είναι η γνώμη σας? 
2. Για εξωτερική μονάδα vrv/vrf δεν βρίσκω μονάδα μικρότερη από περίπου  12-12.50kW ανά εταιρεία , δηλαδή γύρω στα 42000btu. Μόνο για hitachi έχω βρει στα 33000btu που μου είπαν ότι δεν μπαίνει τελικά. Έχω σκοπό να δουλεύω παράλληλα το πολύ 2 κλιματιστικά, δηλαδή σαλονιού και ενός ΥΔ.  Έχετε υπόψιν σας κάποια άλλη εταιρεία που βγάζει μικρότερες μονάδες ? Μου φαίνεται υπερβολή μονάδα με 42000btu.
3. Αν τελικά δεν υπάρχει κάτι άλλο και αναγκαστώ να βάλω 42000btu πως ακριβώς λειτουργεί η vrf μονάδα? Θα μου στέλνει το φορτίο που χρειάζομαι και με τι απόδοση? Η μονάδα που σκέφτομαι να βάλω ειναι 12.50kW με 4.03EER άρα ονομαστική κατανάλωση 3.10kW.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο έχω ασχοληθεί πριν αρκετά χρόνια και δεν έχω τελευταία ενημέρωση.

Η εμπειρία μου έχει δείξει τα εξής :

Κάθε εταιρία διαστασιολογεί τις ψυκτικές σωλήνες με δικό της software, και τα αποτελέσματα διαφέρουν συνήθως, από εταιρία σε εταιρία.

Ο τρόπος διακλάδωσης των σωλήνων, ακόμα και τα Ταφ που χρησιμοποιούν, είναι διαφορετικά και κάθε εταιρία απαιτεί την χρήση των δικών της.

Θεωρώ μάλλον αδύνατον να πετύχεις σωστή επικοινωνία εσωτερικών - εξωτερικού μηχανημάτων από διαφορετικές εταιρίες και προσωπικά δεν θα το επιχειρούσα.

Αυτό που θα έκανα στη θέση σου είναι ότι, θα κατέληγα σε σύστημα (εξωτερικό + εσωτερικά + Ταφ ) κάποιας εταιρίας και θα τροποποιούσα το δίκτυο σύμφωνα με το διάγραμμα και τη διαστασιολόγηση, που προσφέρουν μαζί με τα μηχανήματά τους.

Το software της εταιρίας, που τελικά θα καταλήξεις, μπορεί να κάνει υπολογισμούς για τα διάφορα σενάρια χρήσης του συστήματος, και μπορείς να ζητήσεις να το κάνουν ή ίσως να σου δώσουν και το software, για υπολογισμούς "μελλοντικών πελατών". (συνήθως μίλαγα με τον κ.Γιάννη Κοκκινίδη στην ABB-Hitachi)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Ναι έχεις δίκιο. Και εγω προτιμω να ειναι οι σωληνώσεις ίδιες με αυτές που προδιαγράφονται στο μανιουαλ των εταιριών.

Έχω ψάξει συγκεκριμένες εταιρείες στις οποίες οι διαστάσεις των ψυκτικών σωληνώσεων που προτείνονται για vrf/vrv εσωτερικές/ εξωτερικές είναι ίδιες με αυτές που έχουν τοποθετηθεί και έτσι προσανατολίζομαι  προς τα εκεί. Θα κατεβάσω και το πρόγραμμα της hitachi να δω. Υπάρχει στο site τους πλέον

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, ggeorge said:

Έχετε υπόψιν σας κάποια άλλη εταιρεία που βγάζει μικρότερες μονάδες ? Μου φαίνεται υπερβολή μονάδα με 42000btu.

έχει η midea στα 7kW, αν και στα μικρά φορτία που έχεις ταιριάζει multi split

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα. Ευχαριστω πολυ. Θα την κοιταξω.

Δυστυχως για multi split δε γινεται. Εχουν περαστει οι σωληνωσεις για την εξωτερικη μοναδα στο δωμα πριν αγορασουμε το σπιτι και εχουμε και 15 μετρα υψομετρικη διαφορα.

Να σαι καλα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Kαλημερα!
Σε σχέση με τα προηγούμενα μυνήματα τελικά αποφάσισα να βάλω μεγάλη μονάδα πάνω. 
 
Είχα σκοπό να βάλω την εξωτερική μονάδα    PUMY-SP112 ( 12.5kW cooling capacity) με τα επισυναπτόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά και εσωτερικές μονάδες 2xP20 (7500btu/2.2kW) ή 2xP25 (9600btu/2.8kW) για τα ΥΔ και 1xP40 (15400btu/4.5kW) για το σαλόνι.
 
Ωστόσο ο εγκαταστατης που είχα καταλήξει μου είπε πως δεν μπαίνει P20 ή P25 στα ΥΔ αλλά η μικρότερη μονάδα που μπορεί να μπει είναι η P32 (12300btu/3.6kW) επειδή ο συμπιεστής της εξωτερικής λειτουργεί πάνω από 26% της ονομαστικής ψύξης της μονάδας δηλαδή 26%*12.5=3.25kW και ότι αν θέσω σε λειτουργία  το 9000 ή 12000btu μόνο του η εξωτερική μονάδα δεν θα το αναγνωρίσει και δεν θα πάρει μπροστά παρά μόνο αν έχω ανοίξει και το 15000btu του σαλονιού ή ανοιξω συγχρόνως και τις δύο μονάδες των ΥΔ. Όταν ζήτησα να μου στείλει που το γράφει αυτό μου έστειλε τα επισυναπτομενα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής μονάδας που γράφουν capacity control 26-100% και μου είπε πως η πλακέτα δεν διάβαζει κάτω από  το 26%. 
 
Εντωμεταξύ στο manual της εξωτερικής μονάδας έχει σαν παράδειγμα σύνδεσης 2x9000btu και 2x12000btu ενώ είναι συμβατές μονάδες από P15. Θα είχε το manual παράδειγμα με 9000btu αν δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά και θα έπρεπε να λειτουργήσουν συγχρόνως τα 2x9000btu?
 
Σας έχει τύχει κάτι αντίστοιχο? Ποια είναι η γνώμη σας? 
Ξέρει κάνεις τι σημαίνει capacity control 26%-100%? 
Υπάρχει κάποιο minimum capacity που ο compressor δεν λειτουργεί? 
 
Μου φαίνεται πολύ περίεργο όλο αυτό. Έχω κατέβασει το manual της εξωτερικής μονάδας και δεν αναγράφει κάτι αντίστοιχο στην επιλογή εσωτερικών μοναδων.
 
Ευχαριστω και παλι !!!

PUMY-SP SPECS.pdf Scan_20190930120843741.pdf

Edited by ggeorge
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα,

Η εξωτερική μονάδα θα ανοίξει αλλά δεν θα δουλέψει στο ελάχιστο φορτίο που ζητάτε αλλά στο ελάχιστο που μπορεί, Δηλαδή για ένα μηχάνημα 2,5 kW θα έχετε κατανάλωση 12,5 kW x 26% = 3,25 kW (με πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης βέβαια γιατί θα έχεται μεγάλο εταιροχρονισμό), ωστόσο αν θυμάμαι καλά το ελάχιστο step της MITSUBISHI Electric είναι 16% και όχι 26%. 

Σε κάθε περίπτωση το λογισμικό της κάθε εταιρείας προβλέπει αυτά τα σενάρια. Ζητήστε από τον εγκαταστάτη ή τον προμηθευτή σας να σας το "τρέξει".

Σε περίπτωση που εγκαταστήσετε μονάδες τοίχου ίσως έχετε πρόβλημα θορύβου, συνήθως ακούγεται η ροή φρέοντος σε συνθήκες υψηλού εταιροχρονισμού.

Edited by ΗΡΩΝ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Τελικά μετα απο επικοινωνια με την εταιρια, μας είχαν πει ότι όντως ισχύει αυτό που λέτε και  μπορεί να συνδεθεί η εξωτερική μονάδα με τις μικρότερες χωρίς πρόβλημα. Το 26% ήταν το ελάχιστο φορτίο πάνω από το οποίο η μονάδα λειτουργεί σαν inverter.

Σας ευχαριστω. Χρονια πολλα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.