Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός θετικών ζημιών έργου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με βοηθήσετε εάν γνωρίζετε στο εξής θέμα: 

Σε έργο στο οποίο έγινε διακοπή εργασιών με μη υπαιτιότητα του Αναδόχου, έγινε έγγραφη όχληση και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με το Ν.3669/08 επειδή το έργο είναι πιο παλιό και φτάσαμε στη στιγμή για να υπολογιστούν οι σταλίες ως προς το προσωπικό, τα μηχανήματα κλπ. Ηθελα να ρωτήσω ως προς το τελικό υπολογισμό τους πχ υπολογίζω εγώ για τα μηχάνηματα 3.000€/ημέρα μετά θα εφαρμόσω την έκπτωση και εν συνέχεια το ΓΕ&ΟΕ; (οι σταλίες των μηχανημάτων είναι υπολογιζόμενες με άρθρα ΑΤΕΟ και όχι με κάποια παραστατικά, τιμολόγια κλπ) Ή απλά θα τις υπολογίσω απλά και αυτό θα είναι το τελικό κόστος χωρίς έκπτωση και χωρίς ΓΕ&ΟΕ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αν κάποια δαπάνη υπολογίζεται απολογιστικά (τιμολόγια αγοράς, μισθολογικές καταστάσεις, καταστάσεις ΙΚΑ κλπ) τότε η έκπτωση του έργου εφαρμόζεται μόνο επί του οφέλους και όχι επί του κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση (πχ τη δική σου) η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνολικού κόστους (συμπεριλαμβανομένου του οφέλους).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, άρα υπολογίζω το κόστος από όλα τα μηχανήματα ημερησίως, προσθέτω ΓΕ&ΟΕ και αφαιρώ από το σύνολο αυτό την έκπτωση του έργου και προκύπτει το τελικό ποσό σωστά;Διορθώστε με αν κάνω λάθος, απλά το αναφέρω για επιβεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τώρα είδα την νέα ερώτησή σου και απαντώ ότι δεν είναι σωστός ο υπολογισμός σου.

Η απάντηση που σου έδωσα στην αρχή είναι μεν σωστή ως προς το που εφαρμόζεται η έκπτωση αλλά δεν πήρα (αναλυτικά) υπόψη μου τον όρο "σταλίες".

Η σταλία για το μηχάνημα λογίζεται σαν τμήμα του κόστους κτήσης (μείον αποσβέσεις) που μπορεί να προκύψει είτε από το τιμολόγιο αγοράς (απολογιστικά) είτε από τον ΑΤΕΟ (όχι απολογιστικά) αλλά ο χειριστής εξαρτάται από τις συνθήκες. Πχ αν ο χειριστής πληρώνεται αυτό το διάστημα (μισθολογική κατάσταση) τότε θα πρέπει να αποζημιωθεί απολογιστικά.

 

Άρα τελικά, απολογιστικά ή μικτά) εξαρτάται από το ποια είναι ακριβώς η συμφωνία που κάνατε με την υπηρεσία.

 

Link to comment
Share on other sites

Για τα μηχανήματα η δικαιολόγηση τους έχει γίνει από άρθρα ΑΤΕΟ άρα όχι απολογιστικά, άρα νομίζω είναι σωστή η πρώτη σας απάντηση. Ως προς το χειριστή αν όντως μου δώσει μισθολογικές καταστάσεις τότε όντως πρέπει να υπολογιστεί απολογιστικά. Αν όμως δεν μου φέρει κάποιο παραστατικό ή μισθοδοσία επειδή στην ανάλυση τιμών για την εργασία που υπάρχει το εκάστοτε μηχάνημα, υπάρχει και ο χειριστής, άρα και αυτός θα πρέπει να πάει όχι απολογιστικά. Νομίζω να τα λέω σωστά.Ευχαριστώ πάντως για τη βοήθεια.

Edited by parisbyron
Λάθος κείμενο
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.