Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φοιτητικές εργασίες-ασκήσεις


tzigpap

Recommended Posts

Καλησπέρα, είμαι φοιτητης ηλεκτρολόγος στο εμπ και εχω να κάνω μια εργασία σε μια 3όροφη πολυκατοικία με γραφεία η οποία θα περιλαμβάνει μελέτη ηλεκτρολογική για φωτισμό, θέρμανση, ανελκυστήρα, κλιματισμό και ισοδυναμικές συνδέσεις. Επειδή δεν έχουμε κανένα πρότυπο ηθελα να ρωτήσω αν κάποιος απο εσάς μπορεί να μου στείλει ενα δικό του πρότυπο από αντίστοιχη μελέτη για να δω περίπου τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψω. Ξέρω οτι ισως να είναι λίγο δύσκολο αλλά είστε η τελευταία μου ευκαιρία ισως.... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Edited by miltos
Αλλαγή τίτλου Θέματος
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οτιδήποτε υπάρχει στα downloads και στα λινκ ή ακόμα και στα μηνύματα των μελών είναι ελεύθερο για ... εποικοδομητική γνώση. Αλλά ... συν Αθηνά και χείρα κίνει.

 

Το να ζητάς ένα πρότυπο από αντίστοιχη μελέτη για φωτισμό, θέρμανση, ανελκυστήρα κτλ είναι εκτός ορίων αυτού του φόρουμ. Θα πρέπει να κάνεις την εργασία σου, όπως την κάνουν οι συμφοιτητές σου.

 

Το παρόν κλειδώνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλησπέρα σας

Είμαι φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός και θα ήθελα την βοήθειά σας πάνω σε μια εργασία που βασίζεται κυρίως στην μελέτη εγκατάστασης ηλεκτροκινητήρων σε βιομηχανικό χώρο,αντιστάθμιση άεργης ισχύος και μελέτη σχεδίων δύο υποπινάκων και γενικού πίνακα.Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:

1)Πώς υπολογίζουμε τους διακόπτες και τα θερμικά στους ηλεκτροκινητήρες(μέσω ονομαστικού ρεύματος,θερμοκρασίας);

2)Τους διακόπτες που θα βάλω στους ηλεκτροκινητήρες θα βάλω πάλι ίδιας κατηγορίας στους υποπίνακες και στον γενικό πίνακα;

3)Σχετικά με την αντιστάθμιση άεργης ισχύος έχω βρεί την χωρητικότητα των πυκνωτών,μετά πως θα γίνει κατανομή των πυκνωτών στις 3 φάσεις στο ηλεκτρολογικό σχέδιο;εννοώ υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ηλεκτρολογικό σύμβολο πυκνωτών;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

1. Στο να προστατέψεις έναν κινητήρα , χρειάζονται σε σειρά τα παρακάτω :

α. Διακόπτης + αυτόματη ασφάλεια "κινήσεως" ή φυσίγγια μαχαιρωτά ΝΗxx . Αντί αυτών μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αυτόματο διακόπτη ισχύος (προτιμότερο διότι γλυτώνεις χώρο και συνδέσεις σε ένα πίνακα)

β. Τρόπος εκκίνησης κινητήρα. Οι κινητήρες εκκινούν είτε απ' ευθείας (DOL)  είτε με χρήση αστέρα-τριγώνου (S/D). Στην απ' ευθείας περιλαμβάνονται και οι ομαλοί εκκινητές καθώς επίσης και οι ρυθμιστές στροφών. Στη περίπτωση σου ,μάλλον θα αναφέρεσαι για χρήση ρελέ ισχύος. Αν ο κινητήρας είναι μέχρι 4 KW / 5,5 ΗΡ , χρησιμοποιείς απ' ευθείας εκκίνηση . Προσοχή στη σήμανση του κινητήρα μονάχα. Αν αναφέρει 230/400 V ,ο κινητήρας συνδέεται σε σύνδεση αστέρα. Αν αναφέρει 400/630 V , τότε τον συνδέεις σε τρίγωνο. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς ένα ρελέ ,μιας τάξης μεγαλύτερο της ονομαστικής ισχύς του κινητήρα . Το θερμικό προστασίας το οποίο θα σου αποκόπτει την εντολή λειτουργίας του ρελέ και κατ' επέκταση του κινητήρα , θα πρέπει να είναι περιοχής τέτοιας , που περιλαμβάνει την ονομαστική τιμή έντασης/τυλίγματος του κινητήρα. Αν τώρα ο κινητήρας είναι για εκκίνηση αστέρα τρίγωνο (αυστηρά 400/630 V) εκεί χρειάζεσαι τρία ρελέ ισχύος , τον οποίων η ισχύς εξαρτάται από την ισχύς του κινητήρα.  Εδώ στη σελίδα 35 υπάρχει ειδική λίστα για την επιλογή των ρελέ , ανάλογα την ισχύς του κινητήρα. Τώρα όσον αφορά το θερμικό προστασίας , εφόσον τοποθετηθεί μετά το κύριο ρελέ , η τιμή ρύθμισής του είναι το ~=0,58 του Ιον.   Αν τοποθετηθεί θερμική προστασία πριν τη διακλάδωση του κυκλώματος αστέρα τρίγωνο, τότε το θερμικό ρυθμίζεται στο Ιον.

2. Οι αναχωρήσεις των υποπινάκων , πρέπει να ασφαλίζονται βάσει του μεγέθους του καλωδίου παροχής τους. Αν π.χ. στον υποπίνακα είναι συνδεδεμένος ένας κινητήρας 3~ / 4 ΚW με Ιον = 8,7 Α / φάση και έχεις καλώδιο υποπίνακα 5x10 mm , δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασφαλίσεις την παροχή με ασφάλεια 3x16 A D ή K αλλά με μια 3x32 A πάλι D ή Κ

3. Το σύμβολο είναι τρεις πυκνωτές σε τριγωνική διάταξη. Η επιλογή τώρα των πυκνωτών προκύπτει από το συνημίτονο (cosφ) της εγκατάστασης. Αν τα μοναδικά σου φορτία ήταν μόνο οι κινητήρες ,θα είχες ένα στάνταρ cosφ από 0,70 εώς 0,80 γραμμικό (ίδιο σε κάθε φάση) . Επειδή όμως σε μια τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις γραμμικά φορτία ,και κατ' επέκταση διαφορετικό cosφ , θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς πυκνωτές ανά φάση. Ευτυχώς όμως οι εταιρείες έχουν προβλέψει γι' αυτό , με αποτέλεσμα να συνδέεις έναν τριφασικό πυκνωτή συγκεκριμένης ισχύος , ο οποίος μπορεί να συνδεθεί σε μη γραμμικά φορτία μέχρι και 20 % της εγκατεστημένης ισχύς. Εδώ σελ 210 ο υπολογισμός ισχύς πυκνωτών ανάλογα το cosφ της εγκατάστασης σε σχέση με το επιθυμητό cosφ.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ είσαστε πολύ κατανοητός

Ακόμα θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τον υπολογισμό της θεμελιακής γείωσης:

Μέ βάση τις οδηγίες του καθηγητή μου βρήκα την ταινία γείωσης,το πολύγωνο κατακόρυφων πασσάλων και την αντίσταση γείωσης(σας παραθέτω σε screenshot τα αποτελέσματα).Αν μπορείτε να με βοηθήσετε στον υπολογισμό  του πλέγματος το οποίο εγώ έπειτα θα σχεδιάσω στην κάτοψη.

1514342298_(101).png.84473d8723e6f9e0b7f6708ad70e2311.png

Link to comment
Share on other sites

Στη θέση σου , θα υπολόγιζα πρώτα ,πόσα μέτρα ταινία γείωσης θα χρησιμοποιήσω , βάσει της κάτοψης των θεμελίων του κτιρίου. Πέρα της περιμετρικής τοποθέτησης της ταινίας , θα υπολόγιζα και κάποια εγκάρσια τμήματα (συνήθως ανά 10 μέτρα ,κάνεις μια εγκάρσια σύνδεση) . Αφού προέκυπτε το συνολικό μήκος της ταινίας , τότε θα υπολόγιζα και την τιμή της αντίστασης γείωσης. Έπειτα κατέβασε αυτόν εδώ το κατάλογο .  Θα σε βοηθήσει τόσο στα υλικά (η ταινία που αναφέρεις δεν υπάρχει στο μέγεθος που αναφέρεις) , όσο και στο τρόπο εκτέλεσης μιας θεμελιακής γείωσης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Stavros Perakis said:

 Πέρα της περιμετρικής τοποθέτησης της ταινίας , θα υπολόγιζα και κάποια εγκάρσια τμήματα (συνήθως ανά 10 μέτρα ,κάνεις μια εγκάρσια σύνδεση) . 

τα BOLD απο 'μενα, η εγκαρσια ονομαζετε  βρογχος  κ εχει μεγιστο    τα 20 μετρα 

On 8/6/2020 at 11:10 ΠΜ, Stavros Perakis said:

1. Στο να προστατέψεις έναν κινητήρα , χρειάζονται σε σειρά τα παρακάτω :

μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αυτόματο διακόπτη ισχύος

με ρυθμιζόμενα θερμικά  μαγνητικά κ διαρροής mA 

On 8/6/2020 at 11:10 ΠΜ, Stavros Perakis said:

Αν τοποθετηθεί θερμική προστασία πριν τη διακλάδωση του κυκλώματος αστέρα τρίγωνο, τότε το θερμικό ρυθμίζεται στο Ιον.

με ενα +25% ,  πτώση ταση π.χ  .

Για το 3, επιλογή  πυκνωτων , απο μόνο του είναι ολόκληρο κεφάλαιο....πρέπει να κάνεις ''κουβέντα''  με τα φορτία ..

Link to comment
Share on other sites

@ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Για το βρόγχο, όπως σωστά αναφέρεις , θεωρώ  ότι όσοι το διάβασαν το κατάλαβαν . Όσον αφορά τα 10 ή 20 μέτρα , εγώ ακολουθώ τη συμβουλή που μου έδωσαν οι μηχανικοί της ΕΛΕΜΚΟ.

Για τους αυτόματους διακόπτες ισχύος ,δόξα τω θεό ,υπάρχουν για όλα τα "γούστα" , που καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Τώρα , αν ρυθμίζεις το θερμικό στο +25% του ονομαστικού, συγχώρα με, δε το λέω επί κακού, αλλά καλή τύχη. Μπορεί και να έχεις δίκιο. Εγώ μια φορά πάντως ακολουθώ αυτά που λένε οι κατασκευαστές των κινητήρων. Και από όσα manual έχω διαβάσει , κανένα τους δε λέει κάτι τέτοιο.

Πυκνωτές , όντως μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο. Επειδή στη προκειμένη περίπτωση ,πρόκειται για μια απλή μελέτη/εργασία , ακολουθείς τον συνηθισμένο μπούσουλα.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω και οι δύο συνάδελφοι αυτά που λέτε είναι σωστά αλλά ο καθηγητής σχετικά με την γείωση δεν αναφέρθηκε ποτέ σε βρόχους,παρά μόνο σε υπολογισμό των παραμέτρων της παραπάνω φωτογραφίας που έστειλά και ακόμα του πλέγματος γείωσης.Άπλα δεν έχω καταλάβει τα κομμάτια της γείωσης στα οποία αναφέρεστε και ακόμα σχετικά με την αντιστάθμιση άεργης ισχύος το απόσπασμα με την χωρητικότητα(δηλαδή εγώ έχω βρεί την χωρητικότητα των πυκνωτών,την ισχύ αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως θα γίνει η κατανομή στις φάσεις)

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Stavros Perakis said:

Για το βρόγχο, όπως σωστά αναφέρεις , θεωρώ  ότι όσοι το διάβασαν το κατάλαβαν . Όσον αφορά τα 10 ή 20 μέτρα , εγώ ακολουθώ τη συμβουλή που μου έδωσαν οι μηχανικοί της ΕΛΕΜΚΟ.

Υπερβολή (τα 10m). Και εκτιμώ ότι το ξέρουν πολύ καλά οι μηχανικοί της εταιρείας που ανέφερες.

elauth200, ο υπολογισμός που επισυνάπτεις φαίνεται να αφορά τη λεγόμενη περιμετρική γείωση, δηλ ταινία θαμένη στο χώμα (άργιλο), δηλαδή έξω από τη θεμελίωση του κτιρίου και όχι εντός σκυροδέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.