Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ατμολέβητες


zisos golopas

Recommended Posts

Καλησπέρα κύριοι συνάδελφοι!

θέλω τη γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα!

Δουλεύω στο λεβητοστάσιο ενός νοσοκομείου το οποίο χρησιμοποιεί ατμολέβητες αερίου για την παραγωγή και χρήση ατμού!

Τα καλοκαίρια επειδή η ζήτηση ατμού είναι σχεδόν μηδαμινή δεν έχουμε βραδινή βάρδια οπότε και κλείνουμε την παραγωγή ατμού για ένα 8ωρο! Οι μόνιμοι ''θερμαστες'' του δημοσίου επιμένουν να κλείνουμε τους ατμοφράχτες παροχής ατμού για να κρατάει πίεση το καζάνι για να την έχουμε για το πρωί να ξεκινάμε πιο ''γρήγορα''....Εγώ σαν μηχανολόγος ΤΕΙ που τελείωσα τους συμβούλεψα να μην κλείνουμε τους ατμοφράχτες παροχής ατμού και να αφήνουμε την πίεση να μηδενίσει μαζί με το δίκτυο έτσι ώστε το πρωί που θα ξεκινήσουμε τους καυστήρες το καζάνι και το δίκτυο να ζεσταθούν ομοιόμορφα χωρίς να έχουμε κρούσεις λόγο διαστολών. Επίσης κάτι ακόμα, όταν ξεκινάμε οπως είπα με ανοιχτούς τους ατμοφράχτες υπάρχει κάποιο ''στρεσάρισμα'' στα καζάνια;;

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους που θα μπουν στον κόπο να μου απαντήσουν!

Link to comment
Share on other sites

Με ανοιχτούς ατμοφράκτες το βράδυ, υπάρχει περιττή απώλεια θερμότητας στο δίκτυο και καθυστέρηση το πρωί.

Οι "κρούσεις" στο δίκτυο έχουν προέλευση κυρίως από συμπυκνώματα που δεν μπορούν να αποχετευθούν λόγω έλλειψης σωστών ατμοπαγίδων αποστράγγισης στα σωστά σημεία, οφείλεται δηλαδή σε υδραυλικά πλήγματα (waterhammer) και όχι σε διαστολές. 

Όταν το καζάνι ξεκινάει με ανοιχτούς ατμοφράκτες δουλεύει για περισσότερη ώρα σε χαμηλή πίεση και αυτό είναι κακό για το δίκτυο κυρίως, λόγω παροχής "υγρού ατμού", δηλαδή ατμού με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία που μεταφέρει και πολλά άλατα στο δίκτυο. (φαινόμενο "carry-over") 

Εν ολίγοις...συμφωνώ με τους θερμαστές του δημοσίου (παρότι δεν υπήρξα ούτε θερμαστής ούτε του δημοσίου)!

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! όσον αφορά για την καθυστέρηση το πρωί έχει χρονομετρηθεί οτι είναι 10 λεπτά παραπάνω για να πιάσουμε τα 5bar που χρειάζεται για τη λειτουργία! επίσης οι κρούσεις οι οποίες αναφέρω είναι απο τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ατμού και δικτύου...πολλές διαστολές δηλαδή. Τα συμπυκνώματα αδιάζουν απο τα ελεύθερα τα οποία ανοίγουμε για όλο το βράδυ οπότε δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση! Επίσης απο τις πολλές διαστολές χαλάνε συνέχεια οι περμανίτες με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροές ατμού απο τις σωληνώσεις. Όσο για τα άλατα στο καζάνι πέφτει αποσκληρημένο νερό και όχι απευθείας απο την Δευαπ και εννοείται μαζί με χημικά.

Link to comment
Share on other sites

Το αποσκληρυμένο νερό, περιέχει την ίδια ποσότητα αλάτων, που έχει και το νερό πόλης, απλά έχουν αντικατασταθεί τα ιόντα Ca + Mg με ιόντα Na.

Όλα αυτά, μαζί με τα χημικά, μεταφέρονται στο δίκτυο και προκαλούν δυσλειτουργία - βουλώματα παντού, και κυρίως στις ατμοπαγίδες αποστάγγισης του δικτύου (αν υπάρχουν!!!)

Έλεγξε τις ατμοπαγίδες εν λειτουργία, αν είναι σε θερμοκρασία ίση με του ατμού (για 5 bar = 158οC). Αν όχι τότε έχουν βουλώσει!

Τα χτυπήματα στο δίκτυο και οι καταστροφές περμανιτών κλπ, προέρχονται από υδραυλικά πλήγματα, λόγω κακής αποστράγγισης του δικτύου.

Το σωστό ξεκίνημα λειτουργίας σε κρύο δίκτυο, απαιτεί σταδιακό άνοιγμα ατμοφρακτών, ώστε να προλαβαίνουν να φεύγουν τα κρύα συμπυκνώματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.