Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρησικτησια σε σχέδιο πόλεως


Recommended Posts

Καλημέρα. Μια κρίσιμη γενικα ερώτηση. Σε οικισμό είχε γίνει το έτος  1930 διανομή συνικισμου με Οικοδομικά τετράγωνα (με συντεταγμένες) και χώρισμα των οικοπέδων εντός των οτ με αποστάσεις, ευθείες κλπ. Το έτος  2010 η αρχική διανομή έγινε σχέδιο πόλεως (συντεταγμένες κορυφών οτ σε τμ3) αλλά χωρίς να δείχνονται-αποτυπονονται τι γίνεται εντός των οτ, δηλαδή χωρίς συντεταγμένες των κορυφών των οικοπέδων. Εδώ και 30 χρόνια μεταξύ δύο οικοπέδων στην παραπάνω περιοχή έχει φτιαχτεί τοίχος περιφραξης. Ο ένας από τους δύο γείτονες όμως, λέει, (δικαίως) ότι ο τοίχος δεν έχει φτιαχτεί στα όρια της διανομής αλλά δύο μέτρα μακριά από αυτό. Οπότε οδηγουντε στα δικαστήρια. Η ερώτηση είναι: υπάρχει χρησικτησια (δηλαδή όρια στον τοίχο) η πρέπει να ακολουθήσουμε τα όρια της διανομής? 

Link to comment
Share on other sites

 

Προφανως η επίκληση  χρησικτησιας, ειναι νομιμη...τα υπολοιπα θα αποφασισει το Δικαστρηριο.

Εσυ τι θες να κανεις?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Κι ευχαριστώ για την απάντηση. Εγώ θέλω να συμβούλεψω τους δύο ιδιοκτήτες, με βάση τον νόμο, που ελπίζω να υπάρχει και να είναι ξεκάθαρος για τέτοια περίπτωση, για να μην χαλάνε τσάμπα λεφτά σε δικές κλπ. Υπάρχουν αεροφωτογραφιες στις οποίες φαίνεται εδώ και 40 χρόνια ο μανδροτοιχος. Το ερώτημα ειναι:μετρανε τα όρια της διανομής συνοικισμου η τα υφιστάμενα (εδώ και τουλαχιστον 35 έτη) όρια? Κάποια νομολογία υπάρχει? 

Link to comment
Share on other sites

Τι καταλαβαίνω εγώ.

Υπάρχει μία διανομή, κλασικός οικισμό, της τοπογραφικής, με Ο.Τ που ορίζονται από ορόσημα που συντεταγμένες (ή αξονοδιασταυρώσεις) και οικόπεδα καλά  σχεδιασμένα με διαστάσεις κλπ, κλπ.

Πιθανότατα κάπου περιμετρικά έγινε κάποια επέκταση και με την ευκαιρία δόθηκαν , στις γωνίες των Ο.Τ. , ίσως κάνοντας και κάποια αναθεώρηση του ρυμοτ. σχεδ., νέες συντεταγμένες, στο ίδιο σύστημα ΤΜ3 . Χωρίς αυτό να αλλοιώνει  όμως την γεωμετρία  και το σχήμα των οικοπέδων μέσα στα Ο.Τ.

Αυτός φυσικά ήταν και ο σκοπός δηλ. το ζητούμενο. να μην αλλάξει οι γεωμετρία των οικοπέδων.

Παρόμοια περίπτωση είχαμε σε μερικούς μαχαλάδες και εδώ σε ' μας πχ. στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. 

Εγώ προσωπικά, όσες φορές έτυχε να κάνω οριοθέτηση οικοπέδων σε τέτοιους οικισμούς (ήταν πολλές φορές), βρήκα σύρματα και τοιχία να εισέρχονται 1 & δύο μέτρα στο διπλανό οικόπεδο. Όλοι όμως συμμορφωνόταν στις υποδείξεις του τοπογράφου. Ποτέ δεν πήγε κάποια τέτοια υπόθεση, που είχα εγώ ανάμιξη ή γνωστός μου συνάδελφος, σε κάποιο δικαστήριο.

Σε μία παρόμοια υπόθεση , στην Μάδυτο, που κάποιος έκτισε κάπου 40cm μέσα στο διπλανό οικόπεδο , διεκδίκησε, δικαστικά, μία λωρίδα του ιδιου πλάτους (40cm) απο το διπλανό οικόπεδο για  όλο το μήκος του οικοπέδου. του. 

Δεν κέρδισε στο δικαστήριο και έτσι επανήλθαν οι λωρίδες του οικοπέδου, μπρος και πίσω του κτίσματος, στο αρχικό οικόπεδο και του ορίστηκε τιμή μονάδος για αποζημίωση για την κατάληψη γης του κτίσματος & εγώ είχα οριστεί τότε πραγματογνώμων για την σωστή οριοθέτηση σύμφωνα με την απόφαση. 

Επειδή πέρασαν πολλά χρόνια νομίζω (δεν μπορώ να στο δώσω αυτό και γραμμένο), το σκεφτικό της απόφασης του δικαστηρίου πατούσε στο γεγονός πως τα οικόπεδα αυτά προέρχονταν από διανομή δημόσιας γης που το υπουργείο γεωργίας την διένειμε στους κατοίκους - πρόσφυγες.  

Ίσως γι΄ αυτό όλοι δέχονται, χωρίς αντίρρηση τις οριοθετήσεις που γίνονται από τοπογράφους.

Στα δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν οι πάντες. 

Όπως σου γράφει και ο Δημήτρης ή δική σου ανάμιξη θα είναι μέχρι στο σημείο που θα τους πεις:  "Βάση σχεδίου το όριο είναι εδώ και δημιουργεί αυτή την νοητή γραμμή - όριο" ! Βρείτε τα!  Να οι δικηγόροι, να και τα δικαστήρια.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.