Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανησυχία από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πολύμηνη εμπλοκή με τις οικοδομικές άδειες στο νησί


dimitris GM

Recommended Posts

Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, στην οποία εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών τους τελευταίους 8 μήνες στο νησί, η οποία έχει προκύψει μετά την εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή η Ένωση αναφέρει:

"Κύριοι Υπουργοί,
 
Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών  Έργων  Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.
 
Η  Γενική  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφο της  με   θέμα "Επισήμανση  καθεστώτος  προστασίας  της  νήσου Θήρας ως ιστορικού   τόπου" ανακάλυψε την αρμοδιότητα της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά  ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών  που αφορούν ανεγέρσεις  νέων  οικοδομών καθώς και επεμβάσεις  σε υφιστάμενα κτήρια, προς  έγκριση  από την Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.
 
Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολή, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.

Πέραν της τεράστιας  χρονικής καθυστέρησης  που έχει επιφέρει  η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει την  νόμιμη  δόμηση στην Σαντορίνη),  θεωρούμε ότι είναι  εσφαλμένη, διότι για  την  έγκριση  νέων οικοδομών  ή  την επισκευή  υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του  Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά  διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες  που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας  αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών  χώρων, θα εξακολουθεί να έχει  την ευθύνη της έγκρισης  τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε  Εφορείας Αρχαιοτήτων,  όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα .
 
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το  τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου 2 χρόνια. Από το Οκτώβριο του 2019  που έγινε  η παραπάνω υπενθύμιση  της  Γενικής  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του  ΥΠΠΟ  προς  την ΥΔΟΜ Θήρας,  δεν έχει εκδοθεί  καμία οικοδομική άδεια  από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων  φακέλων (αν και έχουν την έγκριση  του Σ.Α .  Π. Θήρας). Είναι  πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο  δεν θα μπορούν  να εκδοθούν οικοδομικές άδειες  για ανέγερση, μέσα σε εύλογο   χρονικό διάστημα, αλλά  δεν θα μπορούμε  ούτε να  επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες  υποδομές μας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που, ενδεχομένως, δεν έχουν αντιληφθεί οι επιχειρηματίες είναι ότι, με την αλόγιστη "ανάπτυξη", κινδυνεύουν να ξεμείνουν από εμπόρευμα. Διότι το προϊόν "Αρχαία + φύση" δεν θα είναι εσαεί ελκυστικό. Ιδιαιτέρως δε, όταν αρχίσει να "βουλιάζει" το νησί (και κάθε τόπος προορισμού) από την αλόγιστη εκμετάλλευση. Κι αυτό που προσπαθεί να κάνει η πολιτεία, είναι να διασώσει τη μόνη βαριά βιομηχανία (και βασική πηγή εσόδων) που διαθέτει, ώστε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τοπικοί άρχοντες  

Link to comment
Share on other sites

^Αν θέλουμε βαριά βιομηχανία, μάλλον είναι εξυπνότερο να σταματήσουμε την πώληση φραπέ, και να πάμε σε υψηλότερη τεχνολογία (π.χ. πωλήσεις φραπέ με ρομπότ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.