Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανακαίνιση και πρόβλημα καμινάδας λέβητα


ALEKOS_14

Recommended Posts

Καλησπέρα στο Φόρουμ,
 
Σε ανακαίνιση που σκοπεύω να κάνω, αντιμετωπίζω πρόβλημα με καμινάδα λεβητοστάσιου (καυστήρα πετρελαίου) που βρίσκεται μερικώς εντός χώρου που θέλω να εκμεταλλευτώ.
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία, όπου θέλω να ανεξαρτητοποιήσω το τμήμα της που βρίσκεται στο ημιυπόγειο, το οποίο όμως επικοινωνεί με ανοιχτή εσωτερική σκάλα με τον πάνω όροφο. Επιπλέον για να επεκταθεί το τμήμα που θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα πρέπει να πάρω γύρω στα 35 τ.μ. από τμήμα του ίδιου ορόφου που χρησιμοποιείται σήμερα σαν αποθήκη. Προφανώς η ορθή ανεξαρτητοποίηση του χώρου πρέπει να γίνει με καθοδήγηση αρχιτέκτονα και παίρνω ήδη προσφορές - γνώμες.
 
Ο προβληματισμός μου είναι ότι στην πιθανή νέα είσοδο της κατοικίας, που υπάρχει ήδη, βρίσκεται εσωτερικά τμήμα της καμινάδας του λεβητοστάσιου, η οποία έχει σχήμα Γ, έχει διάσταση 1,50 Χ 2,50 μέτρα, είναι αιωρούμενη, γυμνή σε αυτό της το τμήμα και δυστυχώς από αμίαντο. Το γεγονός αυτό και μόνο κάνει την αντικατάσταση της με σωλήνα ΙΝΟΧ υποχρεωτική. Τα ερωτήματα μου όμως είναι τα εξής,
 
1. Ποια ειδικότητα τεχνικού είναι καταλληλότερη για αυτή την εργασία (απομάκρυνση της υπάρχουσας και τοποθέτηση σωλήνας ΙΝΟΧ). Τη δουλειά δηλώνουν ότι την κάνουν υδραυλικοί, τζακάδες-καμινατζίδες και άλλοι. Σοβαρότερες έως τώρα απαντήσεις έχω λάβει από παλιούς καμινατζίδες - τζακάδες που χτίζανε τέτοιου τύπου καμινάδες για λεβητοστάσια, καυστήρες και τζάκια τη δεκαετία του 80 και πιο πριν. Εφόσον απευθυνθώ σε υδραυλικό δεν πρέπει να έχει κάποια σχετική εξειδίκευση σε αυτό το κομμάτι; Μίλησα πχ με άνθρωπο που μου δήλωσε ότι κάνει αυτή τη δουλειά και μου πρότεινε να αφήσω τον αμίαντο σε κοινά σκουπίδια, κάτι που προφανώς απαγορεύεται και είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτό τον άνθρωπο προφανώς δεν θα τον έβαζα στο σπίτι μου για οποιοδήποτε έργο.
 
2. Το μεγαλύτερο μέρος της καμινάδας, εκτός αυτού του τμήματος των 1,50 Χ 2,50 και που βρίσκεται στην έναρξη της στο υπόγειο, είναι κτιστό. Πιθανότατα ο αμίαντος συνεχίζει και εντός του κτιστού τμήματος, μέχρι την έξοδο της καμινάδας. Δυστυχώς ο άνθρωπος που έχτισε το σπίτι δεν είναι πλέον εν ζωή για να με ενημερώσει σχετικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η αντικατάσταση μόνο του συγκεκριμένου τμήματος (1,50 Χ 2,50) με αντίστοιχο τμήμα από σωλήνα ΙΝΟΧ; Προφανώς το κτισμένο τμήμα (κάθετο εντός τοίχων κλπ) είναι αδύνατο να γκρεμιστεί για να αντικατασταθεί εξ' ολοκλήρου, ενώ η ακύρωση της υπάρχουσας καμινάδα και δημιουργία νέας ανεξάρτητης καμινάδας ΙΝΟΧ από την αρχή μέχρι το τέλος είναι επίσης αδύνατη.
 
3. Το συγκεκριμένο τμήμα, που περνάει αναγκαστικά εσωτερικά πάνω από τη νέα είσοδο του σπιτιού, πόσο απαγορευτικό είναι να βρίσκεται εντός κατοικίας; Έχω διαβάσει ήδη εδώ σε σχετικό post ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να βρίσκεται τμήμα τέτοιας καμινάδας εντός σπιτιού. Στην  δική μου περίπτωση βέβαια υπάρχει δυνατότητα να απομονωθεί σε μικρό χτισμένο χώρο (σαν χτιστή ντουλάπα) το τμήμα που είναι 2,50 μέτρα.. Το 1,50 μέτρο όμως περνάει αναγκαστικά αιωρούμενο από το χολ της εισόδου. Δεν μπαίνει βέβαια σε χώρο ζωτικής σημασίας για το σπίτι. Παρ' όλα αυτά τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί; Και το τωρινό τμήμα της καμινάδας, βρίσκεται εντός αποθήκης εδώ και 35 χρόνια...
 
4. Ποιος είναι ο καταλληλότερος τύπος σωλήνας ΙΝΟΧ για αυτή τη δουλειά και πόσο κοστίζει περίπου το μέτρο; Έχει και δύο στροφές/γωνίες των 90 μοιρών που έχουν ξεχωριστή τιμή.
 
Προφανώς θα πάρω προσφορές και γνώμες από διάφορους αλλά δυστυχώς σήμερα όλοι δηλώνουν ότι τα κάνουν όλα και πρέπει να γίνεις ειδικός για να ξεχωρίζεις τους σωστούς μάστορες σήμερα δυστυχώς. Επομένως η όποια σχετική γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Α.
 
 
Edited by Pavlos33
διορθώθηκε ο τίτλος από κεφαλαία σε πεζά (βλ. κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ)
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ALEKOS_14 said:
.... Προφανώς η ορθή ανεξαρτητοποίηση του χώρου πρέπει να γίνει με καθοδήγηση αρχιτέκτονα ....
 
....
 
1. Ποια ειδικότητα τεχνικού είναι ...
 
....
 
4. Ποιος είναι ο καταλληλότερος ....
 
 

Όταν βρεις και κάνεις την ανάθεση στον συνάδερφο, θα αποκτήσει όλα τα δεδομένα του ακινήτου σου (πολεοδομικά, κατασκευαστικά κλπ), θα σε καθοδηγήσει για τα ερωτήματα που θέτεις και πιθανά αρκετά ακόμα που δεν τα έχεις ακόμα κατά νου.

 

 

Το θέμα μεταφέρθηκε στην ενότητα για ιδιώτες

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Αν η καμινάδα δεν εμποδίζει, αφήστε την όπως είναι και απλά κρύψτε τη με γυψοσανίδα.

Καλό είναι να τη μονώσετε εξωτερικά με πετροβάμβακα, πριν τον εγκιβωτισμό στη γυψοσανίδα.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Ο καυστήρας πετρελαίου βρίσκεται σε αυτόνομο χώρο στο υπόγειο, όπου δεν χρησιμοποιείται για κάτι άλλο. 100% λεβητοστάσιο.

Δίπλα στο λεβητοστάσιο κολλητά βρίσκεται σήμερα η αποθήκη, μέρος της οποίας θέλω να εκμεταλλευτώ για την επέκταση της κάτω οικίας. Σε αυτό το τμήμα βρίσκεται η έναρξη της καμινάδας, η οποία κάνει ένα Γ (1,50 Χ 2,50) και εν συνεχεία εκεί που στρίβει μπαίνει στο κτιστό της τμήμα και καταλήγει στην έξοδο της μετά από δύο ορόφους.

Το ερώτημα λοιπόν τίθεται αρχικά για το τμήμα της που είναι γυμνό, εντός της αποθήκης και σε σημείο που αναγκαστικά θα περνάει πάνω από την είσοδο της νέας κατοικίας.

Να αφήσω το τμήμα της καμινάδας από αμίαντο ως έχει εντός της αποθήκης ή του μελλοντικού σπιτιού νομίζω είναι λάθος. Είναι 35 ετών και έχει αρχίσει να έχει φθορές.

Άρα το θέμα είναι εάν μπορεί να αντικατασταθεί μόνο αυτό το τμήμα και το χτιστό της μέρος να μείνει ως έχει και εάν είναι πρόβλημα αυτό το μικρό τμήμα να βρίσκεται εντός της κατοικίας στην είσοδο της.

Φιλικά,

Α.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.