Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναδρομικά από 1/1/2020 η συμπλήρωση των e-βιβλίων


Engineer

Recommended Posts

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2020 υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να ενημερώσουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία που θα τηρούνται πλέον στο Taxisnet στην ειδική πλατφόρμα My Data.

Συγχρόνως, για τις συναλλαγές τους, μετά την 20ή Ιουλίου 2020 και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν αλλά και το αν επέλεξαν όχι πάροχο, υποχρεώνονται να ενημερώνουν τα βιβλία τους σε πραγματικό χρόνο, αμέσως με την έκδοση του παραστατικού.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, θα καταγράφεται άμεσα στο taxisnet και θα είναι εύκολες οι διασταυρώσεις και οι φορολογικοί έλεγχοι.

Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ορίζονται οι διαδικασίες ενημέρωση των e-βιβλίων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του εγχειρήματος.

Πότε και πώς

Σε ότι αφορά στους χρόνους διαβίβασης των στοιχείων στην εφαρμογή My Data, αυτοί καθορίζονται κατά περίπτωση στο άρθρο 5 της απόφασης το οποίο προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από χονδρικές συναλλαγές, ανεξαρτήτως της υποχρέωσης ή μη υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. από την οντότητα και του λογιστικού συστήματος (απλογραφικό-διπλογραφικό) που αυτή τηρεί, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. ως ακολούθως:

α) Σε πραγματικό χρόνο, εφόσον τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται εκείνα των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Ειδικά για τα δεδομένα τιμολογίων, οι οντότητες που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτό, δεν επιτρέπεται να διαβιβάζουν δεδομένα των παραστατικών αυτών με κάποιον από τους λοιπούς τρόπους.

β) Σε πραγματικό χρόνο, για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα που αφορούν σε προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής. Εξαιρετικά, για το 2020, τα δεδομένα διαβιβάζονται εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών και όχι αργότερα από την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

γ) Μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν, τα δεδομένα που αφορούν οντότητες οι οποίες που διαβιβάζουν τα δεδομένα μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που:

  • τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000. Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την Πλατφόρμα myDATA, και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για τα έτη 2020 και 2021, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και 2019 αντίστοιχα ή
  • εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην Πλατφόρμα myDATA μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για τα έτη 2020 και 2021, λαμβάνεται υπόψη μόνο το πλήθος των τιμολογίων, με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών, σύμφωνα με την απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/2014 (Β’ 179) και
  • για τα δεδομένα που αφορούν διαδικασία της αυτοτιμολόγησης ή τη διαδικασία της ανάθεσης τιμολόγησης) διαβιβάζονται, κατά περίπτωση, είτε:

α) Από την ίδια την οντότητα ή εξουσιοδοτημένο λογιστή,

β) Από το λήπτη, κατά τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και των περιπτώσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου,

γ) Από τον Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και

δ) Από τον τρίτο, στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης.

2. Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζονται στο χρόνο που ορίζεται, ανά περίπτωση, στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Ειδικά για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε. τα δεδομένα διαβιβάζονται στον χρόνο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

3. Στις περιπτώσεις α΄ έως και ε΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 4, η διαβίβαση πραγματοποιείται έως την ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης Φ.Π.Α., ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο λήπτης (απλογραφικό-διπλογραφικό). Στην περίπτωση στ΄ της ίδιας ως άνω παραγράφου, κατά την οποία ο εκδότης δεν τηρεί την υποχρέωση της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων εντός των τιθέμενων προθεσμιών, η διαβίβαση από το λήπτη πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

4. Οι οριζόμενες από την παρούσα εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.

5. Ως ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης στην Α.Α.Δ.Ε. των δεδομένων που ορίζονται με την παρούσα, λαμβάνεται η ημερομηνία χορήγησης του Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.). Για τα παραστατικά που διαβιβάζονται μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε. η ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς καταχώρισης προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα των Φ.Η.Μ.

Πότε είναι υποχρεωτικά τα e-βιβλία

Η χρήση των e-βιβλίων είναι υποχρεωτική, σε χρόνους ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η επιχείρηση. Σύμφωνα με την απόφαση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής είναι το ακόλουθο:

  1. Από την 20/07/2020 διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData τα δεδομένα της σύνοψης εσόδων καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. 
  2. Από την 20/07/2020  διαβιβάζεται προαιρετικά ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός εσόδων καθώς και ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, των δεδομένων που εκδίδονται από 20/07/2020 και μετά μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
  3. Από την 01/10/2020 διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισμός εσόδων και εξόδων των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, με τους λοιπούς τρόπους διαβίβασης πέραν των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
  4. Έως την 31/12/2020 διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων, καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισμός εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 01/01/2020 έως και την 30/09/2020, έκτος από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα σύμφωνα με την περίπτωση α΄ ανωτέρω. Ειδικά στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης δεδομένων από τον Εκδότη των παραπάνω περιπτώσεων που διενεργείται έως 31/12/2020, αυτά διαβιβάζονται από το Λήπτη από 01/01/2021 έως και 28/02/2021. Ο Εκδότης δύναται να αποδεχθεί και να χαρακτηρίσει τις εν λόγω συναλλαγές έως 31/03/2021.
  5. Έως την 28/02/2021 διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εξόδων, καθώς και οι χαρακτηρισμοί εσόδων σε περίπτωση αυτοτιμολόγησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 01/01/2020 έως και την 30/09/2020, έκτος από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστερα σύμφωνα με την περίπτωση α΄ ανωτέρω.
  6. Ειδικά για τις εγγραφές μισθοδοσίας η διαβίβαση των δεδομένων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2020 έως 30/09/2020 διενεργείται έως την 31/12/2020.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης ΥΠΟΙΚ & ΑΑΔΕ είναι εδώ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει κιχ!!!!!

Υποχρεούμαστε σε ηλεκτρονικά? και απο πότε? Ολοι?

Και η αναδρομικότητα τι ακριβώς μάς επιβάλλει και μέχρι πότε?

Link to comment
Share on other sites

Αν έχω καταλάβει σωστά, δεν υποχρεούμαστε (δηλαδή αγορά προιόντος/λογισμικού). όμως πρέπει να δηλώσουμε τα πάντα ότι έχουμε εκδώσει από 1/1/2020 μέχρι 30/9/2020 μέχρι τις 31/12/2020, καθώς και ότι εκδίδουμε κτλ από 1/10/2020 με το πρόστιμο να καραδωκεί λόγω χρονικής προθεσμίας.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, zulumpo said:

Αν έχω καταλάβει σωστά, δεν υποχρεούμαστε (δηλαδή αγορά προιόντος/λογισμικού). όμως πρέπει να δηλώσουμε τα πάντα ότι έχουμε εκδώσει από 1/1/2020 μέχρι 30/9/2020 μέχρι τις 31/12/2020, καθώς και ότι εκδίδουμε κτλ από 1/10/2020 με το πρόστιμο να καραδωκεί λόγω χρονικής προθεσμίας.

και αυτα απο 1/10 μέχρι πότε?

Για να δηλώσουμε δεν χρειάζεται κάτι λογισμικό?

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, katrmp said:

και αυτα απο 1/10 μέχρι πότε?

Για να δηλώσουμε δεν χρειάζεται κάτι λογισμικό?

γ) Μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν, τα δεδομένα που αφορούν οντότητες οι οποίες που διαβιβάζουν τα δεδομένα μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που: ....

έχω την εντύπωση πως όχι.

 

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Από ότι ξέρω δεν χρειάζεται ειδικό λογισμικό. Μπορείς να μπεις στην πλατφόρμα mydata της ΑΑΔΕ όταν ανοίξει και να τα υποβάλλεις εκεί όπως γίνεται με τα VIES για ενδοκοινοτικές που δε χρειάζεται λογισμικό. Τώρα οι λογιστές θα έχουν λογισμικό με πληρωμή (το οποίο χρησιμοποιεί το API του mydata  που είναι ανοιχτό - όποιος προγραμματιστής θέλει μπορεί να φτιάξει ένα τέτοιο λογισμικό δηλαδή) καθώς θα είναι πολύ χρονοβόρο να περνάνε εκεί τα δεκάδες τιμολόγια από κάθε εταιρεία ένα ένα από το site της ΑΑΔΕ. Δε θα είναι υποχρεωτικό να αγοράσεις λογισμικό όμως.

 

Από συγγενή μου λογιστή έχω καταλάβει ότι είτε θα το περνάει ο πελάτης μόνος του κάθε τιμολόγιο στο mydata της ΑΑΔΕ άμεσα μετά την έκδοση (και θα δίνει το τιμολόγιο στο λογιστή κλασικά όπως γίνεται ως τώρα) είτε θα κάνει ο λογιστής τη δουλειά με κάποια επιπλέον αμοιβή λογικά.

 

Για μικρό αριθμό τιμολογίων πάντως (π.χ. κάτω απο 30-40 το μήνα) νομίζω ότι θα καταλήξουμε να τα περνάμε εμείς παρά να πληρώνουμε παραπάνω λογιστή.

Πρακτικά νομίζω θα είναι κάπως σαν τις ΜΥΦ αλλά αντί να πρέπει ο λογιστής να εξετάζει αν συμφωνούν σε ετήσια βάση, θα πρέπει να συμφωνούν μηνιαία. Επίσης σκοπός τους είναι αφού θα τα δηλώνεις κάθε μήνα οριστικά και χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, να μη μπορείς στο τέλος της χρονιάς να βλέπεις τζίρο και έξοδα και να πας να προσθέτεις τιμολόγια στο τέλος για όλη τη χρονιά για να μπορείς να φέρεις τα κέρδη εκεί που θες.

 

Αναδρομικά σημαίνει ότι μόλις ανοίξει και μέχρι κάποια προθεσμία είναι υποχρεωτικό να περάσουμε όλα τα τιμολόγια από 1/1/2020 εκεί (εμείς ή ο λογιστής με πληρωμή...) και από εκεί και πέρα θα περνάμε το καθένα μόλις το εκδίδουμε.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είπε κανείς ότι ήρθαν (προς το παρών τουλάχιστον...) για να αντικαταστήσουν τα κλασικά βιβλία των εταιρειών ούτε ήρθαν σαν απλοποίηση. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα έχουν όλα τα στοιχεία των παραστατικών ώστε να μπορεί το πρόγραμμα του λογιστή να τα τραβάει από εκεί και να συμπληρώνει βιβλία αυτόματα... Είναι απαίτηση της ΑΑΔΕ για πιο σφιχτό έλεγχο των εταιρειών και απαιτεί επιπλέον ανθρωποώρες. Επομένως είναι επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις που είτε θα βάλουν δικούς τους υπαλλήλους να περνάνε εκεί τα τιμολόγια είτε θα πληρώνουν λογιστή παραπάνω. Η ΑΑΔΕ έχει όφελος προφανώς ενώ άλλοι θα επωμιστούν το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Το λέω γιατί υπάρχουν ελεύθεροι που ήδη δεν βάζουν λογιστή να γράφει το εσόδων-εξόδων οπότε να μην αποκτήσουν τώρα με το ζόρι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.