Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποσύνδεση από κεντρική θέρμανση πετρελαίου σε πολυκατοικία και σύνδεση με φυσικό αέριο


SRAR

Recommended Posts

Καλημέρα,

παρόλο που σας διαβάζω τακτικά , είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να θέσω ένα θέμα .Στην αναζήτηση βρήκα αρκετές απαντήσεις σχετιζόμενες  με το δικό μου πρόβλημα αλλά αυτό που είδα είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική , για αυτό σκέφτηκα να εκθέσω και τη δική μου.  Τα γεγονότα έχουν ως εξής: η πολυκατοικία μου είναι του 1980 με κεντρική θέρμανση πετρελαίου χωρίς αυτονομία  και εννεά διαμερίσματα. Πετρέλαιο όλα αυτά τα χρόνια προμηθευόμασταν κανονικά  , η χρήση του ήταν δύο ώρες το βράδυ (χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης) και αν είχε περισσότερο κρύο λίγο παραπάνω, αν κρύωνε ο διαχειριστής.  Πέρυσι ο 1ος όροφος αυτονομήθηκε με φυσικό αέριο .Φέτος και εγώ. Ξέραμε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του  καυστήρα μας σε  αέριο γιατί ο καυστήρας βρίσκεται κάτω από την σκάλα της πολυκατοικίας στο υπόγειο και από το Φυσικό Αέριο μας είπαν ότι απαγορεύεται να τοποθετηθεί εκεί.   Ξαφνικά πριν λίγες μέρες μου ανακοινώθηκε  (γενική συνέλευση δεν υπάρχει σε αυτή την πολυκατοικία απλά ένας διαχειριστής μόνιμος περιδιαβαίνει τα διαμερίσματα και συννενοείται με αυτόν με τα 4 άρα 50+1 )ότι τελικά θα βάλουν  φυσικό αέριο τα υπόλοιπα 7 διαμερίσματα (σημειώτεον τα 4 ανήκουν στον οικοπεδούχο  ). Σε ερώτηση μου πως θα γίνει ,  μου είπε ότι θα μπει ένα μηχάνημα σαν αυτό που έχω στο μπαλκόνι μεγαλύτερης <<δυναμικότητας>> στο πίσω μέρος της πυλωτής όπου παρκάρουν και αυτοκίνητα. Το πως θα γίνει η σύνδεση μου  είναι άγνωστο και αν το μηχάνημα θα αφορά τα εννέα ή τα εφτά διαμερίσματα. Αυτό που ήθελε να πει ήταν ότι διάβασε το νόμο και λέει ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτήν την αλλαγή, το κομμάτι  βέβαια της απαλλαγής δεν το διάβασε. Ο 1ος όροφος δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα  παρόλο που το αυτοκίνητο του για να παρκάρει θα περνάει από το σημείο και ήδη περνάει οριακά και σε συζήτηση μαζί του για να δούμε πως θα το χειριστούμε ο ίδιος είπε ότι δεν πληρώνει φράγκο  . Με το συγκεκριμένο διαχειριστή υπάρχει πρόβλημα εδώ και καιρό και είχε δημιουργήσει θέμα και στην τοποθέτηση αρχικά του 1ου μετρητή φυσικού αερίου. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση σχετικα με το άρθρο 127 μιλάει για συμμετοχή  στην  συντήρηση του κεντρικού καυστήρα ή σε μελλοντική αλλαγή του ή  επισκευή ή αλλαγή λόγω βλάβης στην κεντρική θέρμανση βάσει του ποσού που μας αναλογεί.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν αυτό ισχύει και στην περίπτωση που η ανωτέρω αλλαγή συνοδεύεται και από αλλαγή στο καύσιμο-από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο- ενεργειακα ισοδύναμο με το δικό μας και αν  σε αυτόν  τον τρόπο σύνδεσης πρέπει να συμμετέχουμε.    

Ευχαριστω για το χρόνο σας.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η τοποθέτηση λέβητα Αερίου πάνω από 35 kw πρέπει να τοποθετείται αποκλειστικά και μόνο σε χώρο που χαρακτηρίζεται ως λεβητοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς είναι στεγασμένους χώρος και τηρεί τις προδιαγραφές ως λεβητοστασιο

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,  δηλαδή αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτό που μου είπαν δεν μπορεί να γίνει, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγκριθεί μια τέτοια μελέτη από την εταιρεία φυσικού αερίου. Ίσως πρέπει να ζητήσω και άλλα στοιχεία του τι ακριβώς θα κάνουν γιατί μου το είπαν σαν να είναι απλό.  Εγώ μηχανικός δεν  είμαι αλλά δε μου φάνηκε   και πολύ ασφαλές. Θα  προσπαθήσω να μάθω κι άλλα και θα επανέλθω.. Όσον αφορά την επιβάρυνση που μπορεί εμείς να έχουμε σε περίπτωση που κάτι αλλάξει και επειδή ο νόμος όπως όλοι οι νόμοι είναι όπως τον ερμηνεύει κανείς, κάνω λάθος εισάγοντας τον όρο αλλαγή καυσίμου σε σχέση με την αλλάγη καυστήρα? 

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, SRAR said:

Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση σχετικα με το άρθρο 127 μιλάει για συμμετοχή  στην  συντήρηση του κεντρικού καυστήρα ή σε μελλοντική αλλαγή του ή  επισκευή ή αλλαγή λόγω βλάβης στην κεντρική θέρμανση βάσει του ποσού που μας αναλογεί.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν αυτό ισχύει και στην περίπτωση που η ανωτέρω αλλαγή συνοδεύεται και από αλλαγή στο καύσιμο-από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο- ενεργειακα ισοδύναμο με το δικό μας και αν  σε αυτόν  τον τρόπο σύνδεσης πρέπει να συμμετέχουμε.    

Σου λένε μπούρδες. Πρόσεξε μην πας σε καμιά Γ.Σ. συνιδιοκτητών, η υπογράψεις Υ.Δ. για τη σύνδεση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης της πολυκατοικίας με το φυσικό αέριο, χωρίς να ρωτήσεις πρώτα δικηγόρο, ή έμπειρο μηχανικό. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα μου ζητήθηκε υπεύθυνη δήλωση για την αυτονομηση του διαμερίσματος. Αυτό που μου είπε μηχανικός που ασχολείται με αυτά είναι ότι δεν πληρώνω τίποτα γιατί φύγαμε πρώτοι τώρα αν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα μπορούν να κάνουν διάφορα. Συνέλευση δε γίνεται ποτέ. Φίλε Kcher το μηχάνημα θα είναι 100 kw σε συστοιχία αν το λέω καλά να υποθέσω ότι χρειάζεται λεβητοστάσιο ή περνάει με αυτό τον τρόπο? Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

40 λεπτά πριν, SRAR said:

Καλησπέρα μου ζητήθηκε υπεύθυνη δήλωση για την αυτονομηση του διαμερίσματος.

Άλλο αυτό. Καμία σχέση με αυτό που σου έγραψα. Ξαναδιάβασέ το, έχει σημασία.

Παράθεση

Αυτό που μου είπε μηχανικός που ασχολείται με αυτά είναι ότι δεν πληρώνω τίποτα...

Αφού λοιπόν μέσες άκρες στα είπε, τι ρωτάς εμάς; Αυτό θα κάνεις και ας τους να χοροπηδάνε. Αν έχουν διαβάσει τόσο καλά το νόμο ας τον εφαρμόσουν. 😎

Link to comment
Share on other sites

Και η συστοιχία, εφόσον είναι πάνω από 35kW απαιτεί λεβητοστάσιο και κατακόρυφη καπνοδόχο έως 2m από την απόληξη του δώματος. Υπάρχει μία εξαίρεση στον Κανονισμό του αερίου όταν τοποθετούνται πολλοί λέβητες, μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρο που δεν χαρακτηρίζεται λεβητοστάσιο μόνο αν κάθε λέβητας αντιστοιχεί σε ξεχωριστό διαμέρισμα. Αυτό όμως παύει να αποτελεί κεντρική θέρμανση. Οπότε, δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθεί η συστοιχία των 100kW σε χώρο πλην λεβητοστασίου. Και μάλιστα, να είναι και πολεοδομικά χαρακτηρισμένος ως τέτοιος. Ούτε καν να δημιουργήσουν άλλο στεγασμένο χώρο, γιατί αυτός θα είναι πολεοδομικά αυθαίρετος

Edited by kcher
Link to comment
Share on other sites

Είναι 35kw ή 50kw το όριο για την υποχρέωση ύπαρξης λεβητοστάσιο? Σε συζήτηση με ένα γείτονα που είχε παρόμοιο θέμα του είχαν πει για 50. Όπως και να έχει ίσως και πολύ ασχολήθηκα αύριο θα ξεκαθαρίσουν όλα. Ευχαριστώ και καλό βράδυ. 

Link to comment
Share on other sites

Για το αέριο είναι 35kW. Τα 50kW αναφέρονται στον Κτιριοδομικό Κανονισμό (που είναι προγενέστερος) για πετρέλαιο

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το λες δεν μπορεί να γίνει κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου παρά μόνο να αυτονομηθει το κάθε διαμέρισμα. . Δε φαντάζομαι ότι μπορεί να περάσει τέτοια μελέτη. Αύριο θα ζητήσω να μου πουν ακριβώς τι σκοπεύουν να κάνουν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.