Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκλειστική χρήση κλιμακοστασίου - δώματος


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Ενδιαφέρομαι για αφορά μια μεζονέτας στους τελευταίους ορόφους (3ο και 4ο) μικρής πολυκατοικίας. Στις κατόψεις υπήρχε εσωτερική σκάλα η οποία δεν κατασκευάστηκε και αντί αυτής ο ιδιοκτήτης (και οικοπεδούχος) έχει ενσωματώσει το κλιμακοστάσιο από το πλατύσκαλο του 3ου ορόφου και μετά. Δηλαδή η σκάλα, όπως ανεβαίνει από τον 2ο, τερματίζει σε πόρτα ασφαλείας στον 3ο, χωρίς πλατύσκαλο. Οι πόρτες του ασανσέρ στους δύο τελευταίους ορόφους είνα επίσης ασφαλισμένες με κλειδί.

Στη σύσταση αναφέρεται ρητά ότι το δώμα, καθώς και το κλιμακοστάσιο από τον 3ο και πάνω "θα χρησιμοποιείται μόνο από τους ιδιοκτήτες ή μισθωτές της μεζονέτας .... και κανένας άλλος ένοικος ή ιδιοκτήτης δεν θα έχει πρόσβαση" και επίσης ότι "στο ως άνω περιγραφόμενο δώμα δεν είναι δυνατή η πρόσβαση παρά μόνο από τους εσωτερικούς χώρους της μεζονέτας". Και σε άλλο σημείο "Κοινόχρηστοι είναι οι χώροι που από το νόμο .... πλην της αποκλειστικής χρήσης του δώματος και του κλιμακοστασίου μετά του πλατυσκάλου και του ανελκυστήρα του Γ και Δ ορόφου .... που ανήκει ως προαναφέρεται στο .... και απαγορεύεται η χρήση του ή η πρόσβαση σε αυτό από άλλους ενοίκους της οικοδομής".

Επίσης ο ιδιοκτήτης έχει τακτοποιήσει την αλλαγή χρήσης του κλιμακοστασίου (το εμφανίζει πλέον ως κύριο χώρο, και υπολογίζει ~30 τμ παραπάνω στο εμβαδό της μεζονέτας).

Αναρωτιέμαι τι σημαίνουν όλα αυτά για την αξία του ακινήτου και αν υπάρχουν μελλοντικά ρίσκα, π.χ. σε περίπτωση αντιπαράθεσης με κάποιον από τους άλλους δύο ιδιοκτήτες (οροφοδιαμερίσματα 1ου και 2ου)

Θα επισκεφθώ δικηγόρο εντός των ημερών αλλά επειδή παράλληλα συζητάω τιμή / προκαταβολή, θα ήθελα αν γίνεται μια πρώτη γνώμη 

Ευχαριστώ 
 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός σας (που του αναθέσατε τον έλεγχο του ακινήτου αυτού) τι ακριβώς σας έχει συμβουλεύσει;

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορία, συμβουλεύτηκα μηχανικό και δικηγόρο με όσα χαρτιά είχα στα χέρια μου (τα σχέδια της άδειας και τη σύσταση), καθώς και συμβολαιογράφο μετά από δική τους προτροπή.

Η γνώμη του μηχανικού ήταν ότι θα έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε νέα τακτοποίηση με το νόμο του '17 (διαφορετική διαμερισμάτωση), και νέα σχέδια στα οποία να φαίνεται η πραγματική θέση της πόρτας. Ιδανικά, θα έπρεπε να γίνει και αλλαγή σύστασης, όχι μονομερής αλλά με την υπογραφή και των άλλων ιδιοκτητών. Ο συμβολαιογράφος ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός (αν κατάλαβα καλά, είπε ότι χωρίς αλλαγή σύστασης δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταβίβαση).

Ο πωλητής (κατασκευαστής και ο ίδιος) αντέδρασε τόσο άσχημα στις σχετικές ερωτήσεις του μηχανικού μου, που πιστεύω ότι έχει ήδη κάποιο πρόβλημα και προσπαθεί να το ξεφορτωθεί. Προφανώς απέσυρα το ενδιαφέρον μου.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Labros2018 said:

Ο συμβολαιογράφος ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός (αν κατάλαβα καλά, είπε ότι χωρίς αλλαγή σύστασης δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταβίβαση).

Συνηθισμένο είναι γιατί τα συμβόλαια οριζόντιας ιδιοκτησίας έχουν τεράστια ευαισθησία ως προς την ακεραιότητα της πραγματικής κατάστασης.

Κοινώς αν συμβολαιογράφος ακούσει ότι αλλάζουν μεγέθη κοινόχρηστα τότε ξέρει ότι τον περιμένει δουλειά για διορθώσεις.

3 ώρες πριν, Labros2018 said:

Προφανώς απέσυρα το ενδιαφέρον μου.

Το να βρεις κάτι ευκολότερο ίσως είναι μια λύση αλλά τέτοια θέματα είναι ΠΟΛΥ συνηθισμένα και ίσως τα ξαναδείς.

Link to comment
Share on other sites

 

2 hours ago, curzondax said:

Το να βρεις κάτι ευκολότερο ίσως είναι μια λύση αλλά τέτοια θέματα είναι ΠΟΛΥ συνηθισμένα και ίσως τα ξαναδείς.

Στη συζήτηση με το μηχανικό, ο ιδιοκτήτης πάνω στα νεύρα του είπε ότι προφανώς τα έχει ψάξει όλα αυτά και δεν μπορούν να γίνουν, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έμπαινε καν σε συζήτηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο τέλος, εκνευρισμένος ζήτησε τη σύσταση πίσω. Θα μπορούσα να επιμείνω αλλά δεν το έκανα γιατί δεν είδα καμμία διάθεση συνεργασίας. Επέμενε ότι επειδή η σύσταση είναι ξεκάθαρη και επειδή έχει γίνει τακτοποίηση το 2011 είναι όλα μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου γνωρίζεις το ρητό "υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές με νοστιμότερα πορτοκάλια";;;;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα

και να συμπληρωσω οτι,

Μερικα κοινοχρηστα ειναι "λιγωτερο"  κοινοχρηστα, με την έννοια οτι ειναι δυνατη  η συνταξη συμβολαιου περι αποκλειστικης χρησης σε αυτα [πυλωτη, αποθήκη, ακαλυπτος,  δωμα]

ΟΜΩΣ,  σε μερικά, δεν μπορει να αποκτηθει δικαιωμα αποκλειστικης χρησης υπερ καμμιάς  ΟΙ, εάν αυτη η χρηση οδηγει σε παρεμποδιση της ασκησης του κυριαρχικου δικαιωματος "κυριοτητας" σε βαρος των υπολοιπων

[πχ. αποκλειστικη χρηση της κεντρικης εισοδου ή του ασσανσερ ή του κλιμακοστασιου  το οποίο αποτελει και "οδο διαφυγης" σε περίπτωση πυρκαγιας, σε μια πολυόροφη οικοδομή.]

 Εδω η οικοδομη ηταν    ιδιόκτητη, αρα εχει βαθμο επικινδυνοτητας τον μεγιστο.

  Ο  οικοπεδουχος  εκανε τον αρχιτεκτονα, τον μηχανικο, τον εργολαβο, τον  σιδερά, τον "διακοσμητη"😆

Και μετα εκανε και τον συμβ/φο και όρισε ό,τι όρους ηθελε, καταστρατηγωντας τις αναγκαστικες  περι κοινωνιας διαταξεις που διέπουν μια πολυοροφη οικοδομη.

Εγω  δεν θα αγόραζα.

[τις καλημερες μου]

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.