Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
acnt

Διάνοιξη κενού ανελκυστήρα σε υπάρχουσα πλάκα

Recommended Posts

Δεν ξέρω κατά πόσο σας έχουν τύχει περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης κάποιου καταστήματος, συνήθως, θέλει για τις ανάγκες της επιχείρησης του να προσθέσει ανσασέρ μεταξύ δύο ορόφων.

 

Τί απάντηση θα του δίνατε;

Θεωρείτε πως προκύπτουν θέματα στατικότητας και αν ναι, πως τα λύνετε;

 

Πάντως εγώ θεωρώ πως σαφώς επηρεάζει την στατικότητα της πλάκας και όσο πιό παλιά αυτή και όσο πιό μικρή, τόσο χειρότερα.

Βέβαια μιλάμε πάντα για μια περίπτωση που το θέμα θα αντιμετωπιστεί με μελέτη και έκδοση άδειας (αν και εφόσων γίνεται) και όχι με τον μαστρο-Μήτσο που επιμένει πως μια κοιλοδοκός κάτω από την πλάκα θα είναι ok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε προηγούμενη μακροχρόνια συνεργασία είχα δεκάδες θέματα που σε αλλαγές χρήσεων συνήθως σε υγιειονομικού μπαίναν θέματα ανοιγμάτων σε υπάρχουσες πλάκες για ασανσέρ ή σκάλες.

 

δυστυχώς τα περισσότερα δεν πηγαίναν ποτέ πολεοδομία ή αν πηγαίναν δεν δείχναμε πουθενά τίποτα γιατί θα καθυστερούσαν οι άδειες αν περνάγαν στατικά. Γινόντουσαν αδιατάρακτες, με πολλές φασαρίες από εμένα να μην κόβουμε ενισχυμένες ζώνες ή δοκάρια (γιατί το είχα δει κι αυτό). Επειδή δε ο εργολάβος με τον οποίο συνεργαζόταν το γραφείο ήταν ευσυνείδητος, γινόντουσαν διάφορες στηρίξεις με μεταλλικές κατασκευές στο στυλ που περιγράεις και....ακόμη δεν έχει πέσει τίποτα.

 

Σε ενα τελευταίο πριν μερικά χρόνια που πήγαν να κόψουν πλάκα για ασανσέρ όπου τους βόλευε, ξεσηκωθήκαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας και έπαθε τέτοια ζημιά το γραφείο που τα κόψαν από τότε, απ' όσο ξέρω.

 

Δυστυχώς η έννοια να πάρεις τη δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για κατάστημα, υποχρεώνει πολλούς να λένε "ναι ναι" και μετά να χάνουν τον ύπνο τους από αυτά που έχουν υπογράψει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ οπή σε πλάκα πάρα πολύ δύσκολα κάνω (εώς καθόλου)

 

Να κάνουν εξωτερικό με σιδερά κατασκευή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ανάλογα με τις διαστάσεις της πλάκας ξέρουμε και πως οπλίστικε (διέρεστη/τετραέρεστη), άρα θεωρόντας ότι όλα έγιναν κανονικά μπορούμε να εκτιμήσουμε στο σημείο που ζητήται η οπή, τα εντατικά μεγέθη και τα σίδερα. Αν μιλάμε για πλάκα οροφή υπογείου/δάπεδο ισοφείου μπορούμε να τοποθετήσουμε και μεταλλικά υποστυλώματα με ένα μεταλλικό στεφάνι περιμετρικά της οπής. Τα lift αυτού του τύπου είναι αυτοφερόμενα με έμβολα και έτσι δεν δίνουν κανένα πρόσθετο φορτίο στην πλάκα που κόβουμε. Επίσης η οπή να γίνει με μικρό κομπεσέρ για να μην έχουμε διαταραχές στην υπόλοιπη πλάκα αλλά να να αποκαλύψουμε τα σίδερα της πλάκας τα οποία μπορούμε ή να συγκολήσουμε στο περιμετρικό στεφάνι ή να τα γυρίσουμε και να κατασκευάσουμε περιμετρική δοκό από σκυρόδεμα υψηλής αντοχής στο οποίο και θα τα εγκιβωτίσουμε.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η οπή και ο τρόπος αντιμετώπισης έχει απ' ευθειας σχέση:

 

α) με τις διαστάσεις της

 

άλλο είναι να ανοιχθεί μια οπή σε ένα εστιατόριο για την μεταφορά του φαγητού στον πάνω όροφο και άλλο είναι μια "οπάρα" για να γίνει ασανσέρ π.χ. σε super market

 

β) την πλάκα (μήκος, πλάτος, πάχος, γειτνίαση με άλλες πλάκες, τι φορτία φέρει ή/και τι φορτία προβλέπεται να φέρει κ.λπ.)

 

Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, θα συμφωνήσω "αρχικά" με τον pappos, εκτός και αν θες να μας το εξειδικεύσεις.

 

Δεν συμφωνώ "αρχικά" με τον ppetros διότι το μεταλλικό υποστύλωμα που θα το πακτώσουμε στον όροφο?

 

Επιπλέον, οι οπές απαιτούν πρόσθετο οπλισμό περιμετρικά τους, ειδικά δε στις γωνίες, ο οποίος αν απουσιάζει, η εμφάνιση ρωγμών είναι εκ των "ων ουκ ανευ".

 

Αν θες acnt μας συγκεκριμενοποιείς το πρόβλημα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά αυτό που εννοεί ο ppetros είναι η κατασκευή κλωβού εντός του οποίου θα κινείται το ασανσέρ. Δε νομίζω πως είναι πρόβλημα η στήριξή του στο υπόγειο. Έχει βέβαια κάποια φασαρία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To "πρόβλημα" πηγαζει από μια κουβέντα που είχα με έναν φίλο, ο οποίος θέλει να κάνει αυτό το πράγμα, ανασασέρ πελατών, όταν ανοίξει το κατάστημα του. Δεν υπάρχει ακόμα χώρος για να μιλήσουμε για τα όσα πολύ σωστά αναφέρετε, απλά ήταν μια συζήτηση μεταξύ φίλων...

 

Εγώ του είπα πως με αυτά δεν παίζουν και του ανέφερα το κλασσικό παράδειγμα πως αν μια πλάκα είναι 4μ με σίδερα ανά 10, έχει 40 ράβδους. Μία τρύπα 1μ, σημαίνει -10 ράβδους άρα μείωση του οπλισμού κατά 25%... Χαλάει το διάφραγμα και η στήριξη της πλάκας δεν είναι ποτέ η ίδια.

 

Ναι μεν το παιδί χλώμιασε, αλλά από την άλλη, όταν με ρώτησε "καλά, οι άλλοι πως το κάνουν;" ντράπηκα που η μόνη απάντηση που μπορούσα να δώσω ήταν "στην ζούλα"....

 

Νομότυπα αν κινηθεί κανείς, με άδεια κτλ, δεν επιδέχεται μέχρι και μελέτη ενίσχυσης το θέμα; Δεν θα υποστεί κανείς τα μοίρια όσα και από άποψη μηχανολογικών απαιτήσεων;

Share this post


Link to post
Share on other sites

κατά τη γνώμη μου,

 

η έννοια του διαφράγματος στην προκειμένη περίπτωση είναι ελάσσονος σημασίας.

 

Μείζον είναι να μην τροποποιηθεί η στατική της λειτουργία

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε περίπτωση που ΔΥΝΑΤΑΙ να γίνει η οπή , εγώ εφαρμόζω ανάληψη τοπικών τάσεων και διασπορά, με περιμετρικό μεταλικό προφίλ u, και περιμετρικά διασταυρούμενα ανθρακοελάσματα μεγαλύτερου μήκους -Η πλάκα επίσης ενισχύεται αν απαιτείται για την νέα ένταση ,προσωπικά προτιμώ με ανθρακοελάσματα - για το κόψιμο, αυστηρά αδιατάρακτη διαμαντοκοπή.Αυτή την λύση την έχω εφαρμόσει κάποιες φορές (και με έλεγχο πολεοδομίας)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Νομότυπα αν κινηθεί κανείς, με άδεια κτλ, δεν επιδέχεται μέχρι και μελέτη ενίσχυσης το θέμα; Δεν θα υποστεί κανείς τα μοίρια όσα και από άποψη μηχανολογικών απαιτήσεων;

 

 

μα θα σου ζητήσουν έλεγχο όλου του ΦΟ του κτιρίου, και ό,τι ενισχύσεις προκύψουν (που στο υπογράφω δεν θα δεχτούν μόνο τοπικές εντός της ιδιοκτησίας σου) θα χρειάζεσαι συναίνεση και επέμβαση στους γείτονες.

 

εξού και η ζούλα. Δύσκολα θέματα....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.