Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το "μίσος" κατά της αιολικής ενέργειας


dimitris GM

Recommended Posts

Oι ΜΠΕ είναι ένα μεγάλο φιάσκο. Και απ'όσο έχω καταλάβει με τον καινούριο νόμο υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο. Σε παραπέμπω σ 'ενα απόσπασμα ενός βιβλίου που μιλάει ένας νομικός με ειδίκευση τα περιβαλλοντικά ζητήματα γι'αυτές τις μελέτες:

Σμπώκος, Γιώργος. 2015. Η Επινόηση Της Αειφορίας. Πως Επικράτησε Το Δόγμα Της Αέναης Προόδου. Εκδόσεις Οκτώ.
 
«Δεν θα ξεχάσω μια νεαρή υπάλληλο της περιφέρειας (..) για τον τρόπο που ελέγχονται οι ΜΠΕ. Αποστομωτικά είπε, πως αν το έργο στην αίτηση δεν χωροθετείται μέσα σε μια ζώνη προστασίας, τότε εγκρίνεται. Σε ερώτηση σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, το μηδενικό σενάριο, το συσχετισμό με τις χρήσεις γης, το τοπίο και άλλα παρόμοια κριτήρια αποκλεισμού, η κοπέλα κοκκίνησε. Προφανώς ένιωσε έκθετη σε θέματα τα οποία δεν αντιμετώπιζε στην εργασιακή της καθημερινότητα. (σελ 112)»

Επιπλέον στην Άνδρο, έχει γίνει καταγγελία για ψεύτικη ΜΠΕ η οποία δίνει την αδειοδότηση σε ΒΑΠΕ σε απόσταση αναπνοής απ'τη φωλιά του Σπιζαετού. Ο σπιζαετός είναι ένα προστατευόμενο είδος που φεύγει απ'τη Μαγαδασκάρη έρχεται στην Άνδρο για να γεννήσει το πολύ δύο μικρά να τα μάθει να πετάει με σκοπό να επιστρέψει πάλι στη Μαγαδασκάρη.

Τέλος, όταν γίνονται προσφυγές στο ΣΤΕ από διάφορες ομάδες για τα εν λόγω έργα, το ΣΤΕ δεν εξετάζει αν οι μελέτες που έχουν κατατεθεί είναι σύννομες. Υποτίθεται ότι αυτή η δουλειά είναι υποχρέωση της διοίκησης, οπότε δεν γίνεται cross check για τη νομιμότητα των εγγράφων. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι αντίθετο ως προς αυτό, θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσει.

Οι πολιτικές στη βιοποικιλότητα που ακολουθούνται απο την ΕΕ απ'οσο μπορώ να καταλάβω μελετώντας λίγο τη βιβλιογραφία, λαμβάνονται υπόψιν στο βαθμό που δεν αποτελούν εμπόδιο σε πολιτικές που έχουν περιεχόμενο οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό, ελεύθερου ανταγωνισμού κ.λπ.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κυρία μου εγώ άλλο σας ρώτησα. Βγήκε ή δεν βγήκε σε διαβούλευση η ΜΠΕ για τα αιολικά στην πχ Άνδρο (τυχαίο νησί); Συμμετείχατε στη διαβούλευση; Είχατε τεχνικό σύμβουλο για περιβαλλοντικά θέματα για να κάνετε εποικοδομητικές παρατηρήσεις; Ο τεχνικός σας σύμβουλος σας είπε αν καλύπτεται από τις απαντήσεις στις παρατηρήσεις σας;

Επίσης το πιο σημαντικό, δέχονται οι κάτοικοι της Άνδρου να πληρώνουν 100€ τη kWh για να μην μπουν αιολικά;

Edited by stayros
  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδη  ετεθη σαν [τυχαιο] νησι το παραδειγμα της Ανδρου

Υπαρχει αποφαση του ΣτΕ η οποια εξεταζει ολα τα αιτηματα και τις ενστασεις

και αποφαινεται ειδικα  για την Ανδρο -αναλυτικα- και για την επιμαχη περιοχη τοποθετησης αιολικου σταθμού, και για την εγκριση ΜΠΕ

απόσπασμα

" Η θέση του επίδικου έργου δεν εμπίπτει σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 και το βόρειο τμήμα του έργου γειτνιάζει με τα όρια της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (στο εξής ΖΕΠ) με τον κωδικό GR 4220028 «Άνδρος, Κεντρικό και Νότιο Τμήμα, γύρω Νησίδες και παράκτια θαλάσσια ζώνη», τα όρια της οποίας είναι οι βόρειες-βορειοανατολικές ακτές της Άνδρου με τη μικρότερη απόσταση των ανεμογεννητριών του συγκροτήματος από αυτές να είναι μεταξύ 150 και 200 μέτρων, στη θέση δε αυτή δεν απειλείται η ορνιθοπανίδα με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή χαμηλής ευαισθησίας (πρόγραμμα LIFE). Στο ίδιο ως άνω έγγραφο επισημαίνεται ότι κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου Περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 με την κοινή υπουργική απόφαση 50743/2017 (Β’ 4432/2017), η παράκτια ζώνη προστασίας δεν επεκτάθηκε στο βόρειο και βορειοανατολικό ηπειρωτικό τμήμα του νησιού."

https://nomosphysis.org.gr/19598/ste-1403-2019-nomimi-aepo-aspie-stin-andro/?st=εγκριση ΜΠΕ Ανδρου

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 29/7/2020 at 8:56 ΠΜ, stayros said:

Επίσης δεν ξέρω καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τον τουρισμό.

Επειδή ξέρω τα επιχειρήματα που θα ακολουθήσουν, τα έχω απαντήσει προκαταβολικά:

Τίτλος: "Προφητείες

Παράθεση

Ως γνωστόν, ανεμογεννήτριες και παραδοσιακός τουρισμός (μόνο με αυτό το θέμα θα ασχοληθώ) δεν συνδυάζονται, εκτός αν ο συζητητής είναι ταχυδακτυλουργός.

 

On 29/7/2020 at 8:56 ΠΜ, stayros said:

Ενώ το ρεύμα που καίει ένα νοικοκυριό στην Αττική με μεσαία κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στοιχίζει για να παραχθεί 350 περίπου ευρώ το χρόνο, στην Κρήτη το ίδιο κόστος φτάνει τα 800 ευρώ. Στη Ρόδο για τον ίδιο καταναλωτή ξεπερνά τα 900 ευρώ, σε Χίο και Μυτιλήνη τα 1.100 ευρώ, στη Γαύδο υπερβαίνει τα 3.400, στους Αρκιούς φτάνει τα 4.500, με πρωταθλητή τα Αντικύθηρα όπου εκτινάσσεται πάνω από 5.900 ευρώ ! Κόστος μέχρι και 1.572% ακριβότερο του μέσου κόστους παραγωγής της ΔΕΗ πανελλαδικά.

Στα νησιά (και εγώ νησιώτης είμαι) έχουμε καλομάθει να πληρώνουν άλλοι το ρεύμα που καταναλώνουμε. Αν πληρώναμε το κόστος που μας αναλογούσε θα βάζαμε ανεμογεννήτριες και στη τουαλέτα μας...(;;;;;;;;;;):cry:

Έχουμε κάνει δύο μελέτες σαν εταιρεία, για δύο νησιά. Το ένα με μέτρια τουριστική κίνηση και παραδοσιακούς οικισμούς και το άλλο άγονη γραμμή. Αποτέλεσμα: Με φωτοβολταϊκά και υβριδικά συστήματα ΖΝΧ και συσσώρευση ενέργειας, πλήρης αποδέσμευση από το δίκτυο και στα δύο. Τα συστήματα αυτά προσαρμόζονται πλήρως στις απαιτήσεις του παραδοσιακού οικισμού όπως τις έβαλε ο Δήμος. Στο άλλο της άγονης γραμμής που έχει πολύ λίγους κατοίκους, του δώσαμε μια δεύτερη περίπτωση, χωρίς συσσώρευση και με απ' ευθείας σύνδεση στο δημόσιο δίκτυο, να αποδίδει το 80% της ενέργειας στο δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής. Απόσβεση με πραγματικούς όρους αγοράς ενέργειας και για τα δύο μαζί, στην πρώτη περίπτωση 10 χρόνια και στη δεύτερη 8. Αλλά και οι δύο, ενώ προκρίθηκαν αρχικά, απορρίφθηκαν εκ των υστέρων, διότι όπως δεν αντιλήφθηκες, δεν μιλάμε για την περίπτωση που πληρώνουν τα νησιά το ρεύμα τους, ή για την περίπτωση που δίνουν την περίσσεια στη διασύνδεση, αλλά για την περίπτωση που παράγουν ρεύμα για τις ανάγκες του διασυνδεδεμένου δικτύου. Θέλουν δηλαδή τα νησιά ως κέντρα ΒΑΠΕ, όχι για την ενδοχώρα (το ξαναγράφω δεύτερη φορά) αλλά για την μελλοντική διεθνή ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ.   

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν των τουρισμό υπάρχει στο sciencedirect ή σε άλλο αξιόλογο μέρος; Εγώ αυτό ρωτάω.

Όσο για τα νησιά, υπάρχουν projects ενεργά πχ Tilos για αυτονόμηση τους. Αυτό είναι διαφορετικό θέμα από τη συζήτηση εδώ. Στα νησιά καίνε ακριβό πετρέλαιο, πολλές φορές με δανεικά Η/Ζ, με αποτέλεσμα εξωπραγματικές τιμές για kWh. Με τις ανεμογεννήτριες και τη διασύνδεση τους δεν θα καίνε πια πετρέλαιο, με όλα τα θετικά που προανέφερα. Τώρα αν οι κάτοικοι του Χ νησιού δεν θέλουν ανεμογεννήτριες, πολύ καλά ας μείνουν ως έχουν αλλά ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ αυτό που τους αναλογεί. Με τα λεφτά των άλλων όλοι το παίζουν μάγκες. Όταν κινδυνέψει να καεί η τσέπη τους τότε βάζω στοίχημα θα αγαπήσουν τις ανεμογεννήτριες.

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω ο Κων/νος λέει ότι αν οι ανεμογεννήτριες σε κάποιους δεν αρέσουν, δεν πειράζει, ας βάλουμε άλλη μορφή ΑΠΕ να τους ικανοποιήσουμε κι αυτούς. Γιατί σώνει και καλά ανεμογεννήτριες;

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, georgios_m said:

Από ότι καταλαβαίνω ο Κων/νος λέει ότι αν οι ανεμογεννήτριες σε κάποιους δεν αρέσουν, δεν πειράζει, ας βάλουμε άλλη μορφή ΑΠΕ να τους ικανοποιήσουμε κι αυτούς. Γιατί σώνει και καλά ανεμογεννήτριες;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι μονόδρομος, αλλά συνήθως για τεχνικοοικονομικούς λόγους προτείνεται μείγμα ΑΠΕ που περιλαμβάνει και αιολικά.

Link to comment
Share on other sites

 Επιτέλους... (thanks στον George)

 Και απαντάω και στο ερώτημα:

On 31/7/2020 at 11:21 ΜΜ, georgios_m said:

Γιατί σώνει και καλά ανεμογεννήτριες;

Γιατί η Διασύνδεση που θέλει η Ε.Ε και κάποιες άλλες δυνάμεις, δεν είναι η σύνδεση της Άνδρου με το Λαύριο, ούτε ή σύνδεση Αντικύθηρα - Μεγαλόπολη. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το δίκτυο διασυνδέσεων Ελλάδας, Τουρκίας, Νοτιοβαλκανικής και Ιταλίας, αλλά αυτό είναι η αρχή. Και στη μελλοντική αυτή διασύνδεση, που είναι ήδη χωροθετημένη, περιλαμβάνεται οπωσδήποτε το αιολικό δυναμικό των Κυκλάδων. Δηλαδή μιλάμε για την μετατροπή των νησιών αυτών σε "καθαρές Βι.Πε"*. Γι' αυτό το λόγο τα funds στα έξοδα εγκατάστασης έχουν συνυπολογίσει και ένα "άτυπο" κόστος ψευτο-ανταπόδοσης, αυτό το "πόσα θέλετε για να μας αφήσετε να κάνουμε δουλειά μας". Αλλιώς, αν επρόκειτο για αυτονομήσεις νησιών, ή  απλής απεξάρτησής τους απ' το μαζούτ, τα ανταποδοτικά, ή δήθεν ανταποδοτικά, οφέλη δεν θα είχαν καμία υπόσταση.  

On 1/8/2020 at 12:26 ΠΜ, ΝΙΚΟΣΤΡΙ said:

αυτο , ειναι ΑΠΕ ?

Όχι, θα είναι όμως μία από τις πηγές του πολυδαίδαλου δικτύου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης. 3-4 παρόμοια εργοστάσια, Αιολικά Πάρκα παντού, Φ/Β και θερμικοί σταθμοί NG. Η ηλεκτροκίνηση θα είναι κυρίαρχη ακόμη και στα αεροσκάφη, με τρεις μορφές: απ' ευθείας ηλεκτροκίνηση από δημόσιο δίκτυο, κίνηση από συσσωρευτές, κυψέλες υδρογόνου.

On 31/7/2020 at 1:48 ΜΜ, stayros said:

Μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν των τουρισμό υπάρχει στο sciencedirect ή σε άλλο αξιόλογο μέρος; Εγώ αυτό ρωτάω.

Οι τουριστικές επενδύσεις έχουν διαφορετικές μελέτες απ' όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Συνήθως δεν προκαλούν ή προκαταβάλουν την αγορά, αλλά επενδύουν από ένα σημείο και μετά που τα πράγματα είναι δεδομένα. Τη Μύκονο π.χ. ποιος την ήξερε το 1950; Από την τρέλα του ενός, που έγιναν δύο και μετά τέσσερις, ένα αεροδρόμιο, 50 διάσημοι, στο τέλος έγινε "προσκύνημα", με την τιμή/m2 να πιάνει στρατόσφαιρα. Από το '90 και μετά, έγιναν στο νησί οι μεγαλύτερες σε όγκο συναλλαγών/m2 ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις. Για να σου απαγορεύουν λοιπόν οι τοπικοί Δήμοι ακόμη και ηλιακούς, σημαίνει ότι έχουν εξερευνήσει πάρα πολύ καλά τα γούστα των μεγάλων πελατών και δεν το κάνουν από "ρατσισμό στις ΑΠΕ. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια κάνεις να τοποθετήσεις κτήνη 100+ m στο νησί, διαταράσσεις τις επενδυτικές ισορροπίες με άγνωστα αποτελέσματα. 

*Καθαρές Βι.Πε. σημαίνει βιομηχανικές περιοχές με καθαρή ενέργεια.

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

πρέπει κατεπειγόντως να ξαναδούμε κάποια πράγματα , δεν μπορεί για χάρη της ανάπτυξης των ΑΠΕ  κ της φτηνής ενέργειας που παράγουν να καταστρέφουμε την φύση.

https://www.kynigesia.gr/index.php/epikairotita-m/1374-treis-pelekanoi-nekroi-meta-apo-proskrousi-se-anemogennitries-ston-varnoynta?fbclid=IwAR0y9ICFz-nW6z_GGczSjPCyyk3v7Z_HBy_Npl4JkBhady1G3azn58i5LZ8

 υπάρχει κ σε video 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.