Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψευδής βεβαίωση μηχανικού περί νομιμότητας σε αγοραπωλησία ακινήτου


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

αντιμετωπίζω μια περίπτωση αυθαιρέτου η οποία έχει ως εξής: Το 2003 βγήκε οικοδομική άδεια από την πολεοδομία  για μια οικοδομή. Η οικοδομή χωρίστηκε σε 5 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Κάθε οριζόντια αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στη συνέχεια έγινε αναθεώρηση της αδείας την 12/2/ 2007 η οποία ίσχυσε έως την 24/7/2007.

Οι τέσσερις οριζόντιες ολοκληρώθηκαν τότε και η πέμπτη (αυτή που μας ενδιαφέρει) έμεινε σε στάδιο σοβατίσματος (ολοκληρωμένη τοιχοποιία,  σοβατίσματα, στέγη).

Το 2012 έγινε συμβόλαιο πώλησης αυτής της οριζόντιας για το οποίο εκδόθηκε βεβαίωση (20/12/2011) του νόμου 4014/11 περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών στο ακίνητο.

Στην πραγματικότητα το εμβαδόν του ορόφου είναι διαφορετικό από αυτό της αναθεωρημένης άδειας. Υπάρχει υπέρβαση  δόμησης λόγω ενός ερκερ διαστάσεων περίπου 0,7*2,9  , έκλεισε ο υμιυπαιθριος διαστάσεων 1,5*2,5 και έγινε ένας επιπλέον εξώστης. Πέραν αυτών, η όλη οικοδομή είναι μετατοπισμένη σε σχέση με τα σχέδια της αδείας.

Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ξαναμπεί σε νόμο για τακτοποίηση γιατί θεωρείται ότι οι παραβάσεις έγιναν μετά την βεβαίωση. Αν θεωρηθεί έτσι, λογικά θα πρέπει να βγει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Σωστά? Μπορεί να γίνει ανάκληση της βεβαίωσης του μηχανικού που λανθασμένα δόθηκε το 2011?  Η θα μπορούσε μα κάποιον τρόπο να γίνει τροποποίηση συμβολαίων με τακτοποίηση των αυθαιρεσιών από τον πωλητή?

Οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολυ σημαντική.

ΚΜ

Edited by konmvr
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 107
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν είστε μηχανικός συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Σε αντίθετη περίπτωση το μήνυμα θα μεταφερθεί στην ενότητα ιδιωτών.

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έγινε αυτή η χαζομάρα δεδομένου ότι οι αυθαιρεσίες που περιγράφετε μάλλον δε θα είχαν και κανένα εξωπαγματικό πρόστιμο. Άραγε έγινε από δόλο; από άγνοια; από παράλειψη καθήκοντος δηλαδή δεν έγινε καν αυτοψία;

Η ουσία τώρα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα οπότε ή θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι οι αυθαιρεσίες έγιναν μετά το 2011 και άρα πάτα αυτόματα σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης (που είναι πολύ ακριβότερα) για πάντα και αδυναμία μεταβίβασης μέχρι να γκρεμιστουν! (γιατί να το κάνετε αυτό;) Εκτός αν υπάρχουν περιθώρια νομιμοποίησης.

Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε ψευδή βεβαίωση άρα ακύρωση του συμβολαίου και γίνονται όλα σωστά από την αρχή.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν πραγματικά ρυθμισμένο το συγκρότημα μετά το 2011 και δεν ανεγέρθη μετά το 2011 για να πάει ως νέο αυθαίρετο. Πρέπει να ρυθμιστεί με βάση το πραγματικό έτος κατασκευής. Θα είναι και εύκολο να αποδειχθεί ότι είναι παλαιό (ΥΓ δεν γνωρίζω αν απαιτείται ανάκληση παλαιάς υπαγωγής αλλά αν ναι τότε φαίνεται υποχρεωτικό (αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης θα ήταν παράληψη του κράτους)).

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, konmvr said:

....

Το 2012 έγινε συμβόλαιο πώλησης αυτής της οριζόντιας για το οποίο εκδόθηκε βεβαίωση (20/12/2011) του νόμου 4014/11 περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών στο ακίνητο.

....Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ξαναμπεί σε νόμο για τακτοποίηση γιατί θεωρείται ότι οι παραβάσεις έγιναν μετά την βεβαίωση.

....

Τώρα το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο.

Το συμβόλαιο είναι ακυρωτέο

Ο Μηχανικός που έδωσε την Βεβαίωση θα έχει διοικητικό πρόστιμο από 30,000€ έως 100.000€

Οι πωλητές / αγοραστές μπορούν να του απαιτούν και αποζημιώσεις για το σφάλμα του (κι ας ήταν αυτοί που το ζήτησαν)...

κλπ κλπ

Σου εύχομαι να μη είσαι εσύ που το έκανες.

Για να βρεθεί λύση (αν βρεθεί) θέλει λεπτούς χειρισμούς, όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμφωνούν και επαφή με το Τ.Ε.Ε. για επαναφορά με διόρθωση της όποιας υπαγωγής και φυσικά διορθωτικές διαδικασίες απο μεριά συμβολαιογράφου.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αρχικα ευχαριστω για τις απαντήσεις

Το ''αστείο'' της υπόθεσης είναι οτι ο μηχανικός που έβγαλε την βεβαίωση είναι αυτός που είχε αναλάβει τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής.

Ηρθα σε επικοινωνία και με την συμβολαιογράφο που έκανε το συμβόλαιο και μου είπε οτι μπορει να γίνει τροποποίηση συμβολαίου αν συμφωνούν και οι δύο πλευρες. Ομως για να γίνει τακτοποίηση τώρα απο τον πωλητή δεν πρέπει να το ξαναβάλει στο Ε9? Με ποιά δικαιολογία? Και αν χρειαστεί να πληρώσει αναδρομικά πρόστιμα? Κι αυτή η δήλωση στο Ε9 (αν τελικα προχωρήσει ετσι το θέμα) δεν θα είναι ψευδής?

 

Φιλικά,

ΚΜ

Link to comment
Share on other sites

@konmvr

συγνώμη... εσύ με ποιόν είναι??

Δεν είσαι Μηχανικός του ιδιοκτήτη αλλά είναι άλλος

Δεν είσαι ο Μηχανικός που έδωσε την Βεβαίωση ή την υπαγωγή

Ζητά κάτι η συμβολαιογράφος κι αναζητάς εσύ απαντήσεις

Ο ρόλος σου τι αφορά?

 

Λογικά το ερώτημα αυτό θα το έθετε ή εμπλεκόμενος Μηχανικός ή εμπλεκόμενος ιδιοκτήτης.... 

Τι είσαι από αυτά για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είμαι Μηχανικός των τωρινών ιδιοκτητών. Μου ανέθεσαν την συνέχεια των εργασιών, πηγα μέτρησα το κτίριο και βρήκα τις παραπάνω αποκλίσεις. Δεν έχω κανει μέχρι στιγμής κάτι στην ιδιοκτησία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μήπως στην τεχνική έκθεση θα πρέπει να κάνουμε αναφορά ότι όποιες παραλείψεις , μικροσφάλματα, διορθώσεις που απαιτούνται από ασάφεια της νομοθεσίας σε περίπτωση που προκύψουν στο μέλλον, υπόχρεος είναι ο  νέος ιδιοκτήτης και ότι έχει λάβει γνώσει αυτού κατά την αγοραπωλησία. Λάθη γίνονται και θα γίνονται οχι όμως χοντρά, δεν είμαστε θεοί. Πιστεύω ότι έτσι θα γινόταν και έλεγχος από μηχανικό του αγοραστή στην υπαγωγή και δεν θα γινόταν συμβόλαια πριν τις όποιες διορθώσεις.Δεν είμαστε αλάθητοι.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και υπάρχουν (δυστυχώς) λάθη τα οποία προκύπτουν από ασάφειες του νόμου και θα πρέπει να υπαρχει μέριμνα διόρθωσης για αυτά. Εδώ όμως δε μιλάμε για τέτοιο λάθος αλλά για εμφανέστατη παρανομία. Και εννοείται ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος από μηχανικό του αγοραστή πριν από οποιαδήποτε αγοραπωλησία. Για όσους ιδιοκτήτες δεν το έχουν καταλάβει ακόμα πραγματικά λυπάμαι αλλά θα το βρουν μπροστά τους. Όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Απορία: με τον μηχανικό που έδωσε τη βεβαίωση έχεις επικοινωνήσει; Τι δικαιολογία σου έδωσε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν επικοινώνησα. Μου είπαν οι διοκτήτες οτι πήγαν αρχικά σε αυτον (χωρις να ξέρουν τις αυθαιρεσίες εκείνη τη στιγμή) για να συνεχίσει την κατασκευή, αλλα δεν ήταν πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.