Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψευδής βεβαίωση μηχανικού περί νομιμότητας σε αγοραπωλησία ακινήτου


Recommended Posts

Δυστυχώς εχουν δοθεί πολλές τετοιες βεβαιώσεις πατώντας στο λεκτικο περι μη υπερβασης καλυψης δόμησης και ύψους. Έτσι, "φαγώθηκαν" πολλοί εξώστες. Να προσθέσω μόνο τούτο. Παλιότερα είχε δοθεί οδηγία οτι πχ εξώστες προ του 85 πάνε Κ3 ανεξαρτήτως ποσοστού καθώς δεν ορίζονταν ποσοστά υπέρβασης στα επιτρεπόμενα των εξωστών. Στον 4495 προστέθηκε και ώς εξαίρεση η Κ3 επισήμως...Στον 4178, σ αυτές τις περιπτώσεις δίνονταν η βεβαίωση οτι δεν υφίσταται υπέρβασεις καλυψης δόμησης ύψους εντός των ανοχών.

Αργά η γρήγορα θα βγουν στη φόρα όλες αυτές οι περιπτώσεις που λίγο πολύ κάναμε-αντιμετωπίσαμε όλοι.....Κανείς δεν κοιτούσε ανοίγματα, το 2% γίνονταν 3 -4 κλπ...

Πριν βιαστούμε να βάλουμε απέναντι τον κάθε συνάδερφο σκεφτείτε όλοι το πώς κανατε τις πρώτες δηλώσεις και πως τις κάνετε σήμερα.... Πόσες σελίδες ηλεκτρονικό μελάνι χύθηκαν και ακόμα μεταξύ μας ψάχνουμε τα βασικά.....

Edited by laxanos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 107
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι

υπαρχει η εγκ. 3 για το θεμα των προ 85 εξωστων, ανεξαρτητως μεγεθους

στην παρ. 29 της εγκ. 3. ".δεδομένου ότι δεν ίσχυε περιορισμός της επιφανείας τους από τις τότε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει η υπέρβαση επιφάνειας των εξωστών, που ορίζεται στο εδάφιο αυτό"

 

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, Aeolian said:

Σε αυτή την εξαίρεση ανήκει η περίπτωσή μας.

Ααα μάλιστα! Νόμιζα ότι θεωρούσες ότι καλώς δόθηκε βεβαίωση τύπου 82.2.β (χωρίς αυθαιρεσίες).
Κ πάλι όμως λέει για δημιουργία χώρου κχ ή βχ, δλδ ένα πατάρι! Μπορεί να μπεί ο εξώστης σε αυτά;
Αν δεν μεταβάλλει κάλυψη/δόμηση ή είναι σε αυτό που λέει ο @laxanos και ο @dimitris GM είναι ίσως αρκετό πάτημα για να αποφευχθούν παρατράγουδα (και έξοδα).

@sissy_arch πρόκειται να βγάλεις ΟΑ ή εεμκ;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@zazeng<>Πρέπει να δοθούν περισσότερα στοιχεία για τον εξώστη για να εξετάσουμε αν μπορεί να τακτοποιηθεί. Η βεβαίωση αν δεν υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης, κακώς δόθηκε. Βασικά κακώς δόθηκε έτσι κι αλλιώς. Τώρα όμως πρέπει να διορθωθεί ό,τι έχει ήδη γίνει.

Edited by Aeolian
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Δώστε λίγο προσοχή στο κείμενο που παρέθεσε ο Δημήτρης, δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει με τους αυθαίρετους εξώστες.

Πολλοί νομίζουν ότι ελεγχόμενη αυθαιρεσία είναι μόνο η μη αδειοδοτημένη υπέρβαση των βασικών πολεοδομικών μεγεθών. Άλλοι πάλι προσθέτουν στις ελεγχόμενες αυθαιρεσίες και τα προδήλως στατικά επικίνδυνα.

Στο απόσπασμα του νόμου γγ) της Κατ.3 μιλάνε οι δεύτεροι. Ο συντάκτης όμως της εγκυκλίου, ακριβώς από κάτω από αυτούς, ανήκει στους πρώτους.

Άποψή μου είναι ότι όλα πρέπει να ελέγχονται με την επιφύλαξη τήρησης ενός νόμιμου φέροντα οργανισμού. Σε όλες τις πολεοδομικές παραβάσεις αυτό αναφέρεται και εξυπακούεται.

Οπότε εδώ, έπρεπε να δηλωθεί ο εξώστης και μετά να μεταβιβαστεί. Ο αγοραστής έπρεπε να ξέρει. Σε όλα τα κακά σενάρια τα μπερδέματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα της διόρθωσης του συμβολαίου, ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιοι που θα εύχονται την ακύρωσή του ...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

παραθετω και αυτο απο το ΤΕΕ Πελοπονησου, για εξωστη πάνω από το δρόμο.

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2019/08/OmadApant-86_4.10.2019.pdf

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και για να καταλάβουμε πως "βελτιώνεται" η ποιότητα της νομοθέτησης, το παρακάτω είναι το ίδιο εδάφιο όπως υπάρχει σήμερα στο νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή :

γγ) αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφάνειας τους έως είκοσι τοις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο.

Link to comment
Share on other sites

εγώ Καν δεν το καταλαβαίνω, δηλαδή αν σε διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου. Υπάρχουν στην Αθήνα τέτοια σπίτια και σε απόσταση 1,5μ λέω τώρα από το πεζοδρόμιο, τυγχάνει ορισμένες φορές να έχει δημιουργηθεί παλιά εξώστης 40εκ συνήθως περίπου ο οποίος εξέχει πάνω από το πεζοδρόμιο 1,5μ όπως είπαμε.

Δηλαδή τώρα συζητάνε ότι με την πληρωμή προστίμου αν η επιφάνεια που βρίσκεται πάνω από το πεζοδρόμιο δεν ξεπερνάει το 20% της επιφάνειας που φαίνονται οι εγκεκριμένοι εξώστες στην άδεια θα μπορεί να τακτοποιηθεί αρκεί η προβολή των εξωστών να μην περνάει το κρασπεδόρειθρο?

Νομίζω ότι είναι λάθος, αλλά λάθος μπορεί να είμαι εγώ. Κρασπεδόρειθρο την έξω πλευρά του πεζοδρομίου προς τον δρόμο δεν λέμε?
Λογικό λέω μεν, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν την κατεδάφιση αυτών των τμημάτων, λογικό όταν ο άνθρωπος μπορεί να κατεβεί στο δρόμο και να περάσει. Με τα ΑΜΕΑ όμως τι γίνεται? Με τις γυναίκες με τα καροτσάκια όταν στον δρόμο πυκνά παρκάρουν αυτοκίνητα και δεν μπορούν να κατέβουν?
Με ένα άτομο με προβλήματα όρασης που καθώς περπατάει στο πεζοδρόμιο ξαφνικά τρακάρει με έναν εξώστη στο 1,5μ ύψος τι γίνεται?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να το ρωτήσω αλλιώς? σας φωνάζει αυτός ο ιδιοκτήτης (με τον ψευδώς βεβαιωμένο εξώστη)να βγάλετε άδεια. Τη βγάζετε? κλικάρετε όλα κομπλέ? ξαναδίνετε βεβαίωση? ας γίνει ένα γκάλοπ. Εγώ αν πείτε όλοι ναι είσαι υπερβολική, θα το δεχτώ. Θα με πεισετε. Για πείτε λοιπόν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.