Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ για προϊόν που επιστράφη ο ΦΠΑ


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Αγόρασα ένα προϊόν τεχνολογίας με τιμολόγιο από γνωστή αλυσίδα και μου είπαν ότι μπορούν να μου επιστρέψουν το ΦΠΑ επιτόπου και το έκαναν. Ποια είναι όμως η διαδικασία να το δηλώσω τώρα στη 3μηνία περιοδική δήλωση? Διότι ο ΦΠΑ πρέπει να πληρωθεί στο τέλος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω το λόγο  επιστροφής ΦΠΑ.

Πλήρωσες ένα προϊόν έστω 200 Ευρώ και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ ποσού 38,71  Ευρώ. Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ του αντίστοιχου τριμήνου, τα 38,71 Ευρώ θα αποτελούν πιστωτικό ποσό και θα αφαιρεθούν από το χρεωστικό (το ΦΠΑ από τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που έχεις εκδώσει στο τρίμηνο) για να βγει ο ΦΠΑ (Αν θα είναι χρεωστικός).

Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Για τα κινητά ίσως μιλάει που από το 2017 μπορούν τα καταστήματα να αφαιρούν το ΦΠΑ όταν παραδίδουν σε επαγγελματίες. Να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία έγινε κέντρο εγκληματικής παραπλάνησης επαγγελματιών διότι στα ψιλά και γκρίζα γράμματα κάποια καταστήματα έλεγαν "αν το πάρεις με τιμολόγιο ή με επιστροφή ΦΠΑ θα είναι υψηλότερη η προ-ΦΠΑ τιμή του" (στο σκρούτζ τους απαγόρευσαν να υπάρχουν στο σάιτ τους αν χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα και ορθώς).

Όταν συνειδητοποίησα ότι τα κινητά μπορείς απλά να τα πάρεις με τιμολόγιο με τον κλασικό τρόπο (κάποια καταστήματα παραπλανούσαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πια για τις επιχειρήσεις από την παραπάνω διαδικασία) σταμάτησα να σκέφτομαι καν τη δυνατότητα.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως όσες φορές έχω αγοράσει κινητό με τιμολόγιο, απλά πληρώνω χωρίς τον ΦΠΑ... Δεν μου κάνουν καμία επιστροφή ΦΠΑ....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πρόσφατα απλά πήρα με τη συνολική τιμή και το περνάω κανονικά ως κάθε άλλη αγορά. Την τελευταία στιγμή πρόλαβα να ακυρώσω παλιότερα παραγγελία που προσπάθησε να με παραπλανήσει με το ότι ναι μεν αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ αλλά η τιμή χωρίς ΦΠΑ σε τέτοια περίπτωση ήταν υψηλότερη!

Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές είναι παραπλανήσεις....

Νομίζω όμως πως υπάρχει θέμα αν πληρώσεις τον ΦΠΑ γιατί δεν μπορείς να τον αποσβέσεις... Ρώτα λογιστή καλύτερα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 7/7/2020 at 11:52 PM, jimd6776 said:

Αγόρασα ένα προϊόν τεχνολογίας με τιμολόγιο από γνωστή αλυσίδα και μου είπαν ότι μπορούν να μου επιστρέψουν το ΦΠΑ επιτόπου και το έκαναν. Ποια είναι όμως η διαδικασία να το δηλώσω τώρα στη 3μηνία περιοδική δήλωση? Διότι ο ΦΠΑ πρέπει να πληρωθεί στο τέλος.

Αν και με μπερδεύει αρκετά αυτό που γράφεις ότι:"... μπορούν να μου επιστρέψουν το ΦΠΑ επιτόπου και το έκαναν."
Δηλαδή τι έγινε:  ... πλήρωσες με το ΦΠΑ ?, έγινε τιμολόγηση με ΦΠΑ ? ... κατά την "επιστροφή" του ΦΠΑ έγινε τιμολόγηση πιστωτικού μόνο στο ΦΠΑ ? έγινε τιμολόγηση πιστωτικού σε αξία και ΦΠΑ ? έγινε τιμολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 39α για το ΦΠΑ ? Η αγορά που περιγράφεις αφορά σε αγαθά που περιγράφονται στην ΠΟΛ.1150/2017 ?

Λοιπόν όπως και να έχει, θα γράψω κάποια πράγματα.
Αν:
α) αφορά σε συναλλαγή της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ ΚΑΙ
β) Αφορούν σε αγαθά που περιγράφονται στην ΠΟΛ.1150/2017 ΚΑΙ
γ) Εσύ ως "Αγοραστής" είσαι Υποκείμενος στο ΦΠΑ (είτε ως φυσικό είτε ως νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα) ΚΑΙ
δ) ο "Πωλητής" δεν έχει χρεώσει ΦΠΑ στο τιμολόγιο, στο οποίο έχει αναγράψει «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής» ΚΑΙ
ε) διενεργείς πράξεις υποκείμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών,

τότε για την εφαρμογή των παραπάνω στην περιοδική ΦΠΑ, δες την παραπάνω ΠΟΛ.1150/2017 (ΣΤ.2) (και την σχετική επίσης ΠΟΛ.1082/2015, ΙΙ.κωδ.312)

Επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ!!! διότι αν:

συντρέχουν οι προϋποθέσεις (όπως παραπάνω) εφαρμογής του άρθρου 39α και ληφθούν τιμολόγια με ΦΠΑ για τα συγκεκριμένα αγαθά (όπως λαμβάνονταν μέχρι και 31/7/2017), και υπάρχει από τον λήπτη δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, τότε το αναγραφόμενο στο τιμολόγιο ΦΠΑ (αυτών των τιμολογίων) ΔΕΝ μπορεί να  εκπέσει παρά του ότι έχει πληρωθεί, διότι για τις αγορές αυτές δεν οφείλεται/δεν επιβαρύνεται η συγκεκριμένη αγορά με  το ποσό αυτό του ΦΠΑ (ΠΟΛ.1150/2017, ΣΤ.4). Οπότε ανάλογη τροποποιητική της περιοδικής ---αν έχει ήδη υποβληθεί και έχει εκπεσθεί το ποσό του ΦΠΑ-- προκειμένου να αποδοθεί το ποσό αυτό. Η τιμολόγηση είναι εσφαλμένη και πρέπει να ακολουθηθούν τα σχετικά που αναφέρει η νομοθεσία (ενδεικτικά ΠΟΛ. 1052/2017 εδάφια Α.2, Α.4, Β.8, Γ.10, ΠΟΛ.1150/2017, εδάφιο Ζ) για την (έγκαιρη) έκδοση πιστωτικού τιμολογίου. 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@georgegaleosΓια αυτό που λέγαμε αμέσως παραπάνω, θεωρείς ότι μπορούμε απλά να αγνοήσουμε τη δυνατότητα μη χρέωσης ΦΠΑ από το κατάστημα για τα σχετικά ηλεκτρονικά προϊόντα (να τα αγοράσουμε δηλαδή κανονικά με ΦΠΑ) και να τα περάσουμε ως τυπικά έξοδα με ΦΠΑ; Θα ήταν βολικό να το θυμόμαστε έτσι γιατί αν το θέμα έχει παγίδες καλύτερα να μην ασχοληθεί κάποιος που δε θέλει να σκέφτεται πολλά σε λογιστικά θέματα όταν θέλει να αγοράσει κάτι πέρα από το "είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της επιχείρησης".

Link to comment
Share on other sites

Όπως έγραψα, λίγο πριν:
ΠΟΛ.1150/2017, εδάφιο ΣΤ.4:
"... 4. Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α. , από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. ..."

Επίσης στο εδάφιο Ζ1 της ίδιας ΠΟΛ:
"... Αντίστοιχα οι υποκείμενοι που πραγματοποιούν παραδόσεις αγαθών επιβαρύνοντας τα σχετικά φορολογικά στοιχεία με Φ.Π.Α. έχοντας εφαρμόσει λανθασμένα τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α, έχουν υποχρέωση να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια, μόνο για Φ.Π.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1052/2017. ..."

Αν παρ' όλα αυτά χρεωθεί (λανθασμένα) ΦΠΑ, (και δεν γίνει η διαδικασία της παραπάνω ΠΟΛ 1052/2017) τότε όπως αναφέρει και η ΠΟΛ.1150/2017 ξεκάθαρα: "... για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ...".

Οπότε (ο ΦΠΑ) θα ενσωματωθεί στην αξία κτήσης του παγίου[1] . Οπότε (ο ΦΠΑ) εξοδοποιείται και μειώνει τα φορολογικά αποτελέσματα της επιχείρησης, ήτοι (ο ΦΠΑ) θα ενημερώσει τα πάγια (ως απόσβεση του παγίου μαζί με την καθαρή του αξία) στο Ε3, αλλά στις ΜΥΦ θα περαστεί ξεχωριστά ως αξία και ξεχωριστά ως φόρος (ΦΠΑ) για να υπάρχει συμφωνία με τον αντισυμβαλλόμενο και να μην εμφανίζονται αποκλίσεις.
Και αν στην φορολογία ΦΠΑ (περιοδική) εξέπεσε ο ΦΠΑ θα πρέπει να γίνει τροποποιητική για να αποδοθεί, διότι "... για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ..."

Αυτά συνοπτικά, για πιο αναλυτικά μελέτησε προσεκτικά τις δύο παραπάνω ΠΟΛ.

[1] Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το "να τα περάσουμε ως τυπικά έξοδα με ΦΠΑ", αλλά το προσπερνάω. Είναι πάγιο.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.