Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση τμήματος δώματος επάνω σε πρόσφατα τοποθετημένη υγρομόνωση


Recommended Posts

Εντάχθηκα στο τελευταίο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ ως αυτόνομο διαμέρισμα πολυκατοικίας (κατασκευής 1970), και μία από τις παρεμβάσεις που πρέπει να εκτελεστούν για την ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματός μου είναι η θερμομόνωση του αντίστοιχου τμήματος, που αντιστοιχεί πάνω από το διαμέρισμά μου, της ταράτσας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η θερμομόνωση που θα τοποθετηθεί θα έχει δύο ελεύθερες πλευρές, που δεν εφάπτονται δηλαδή με δομικά στοιχεία (το διαμέρισμα είναι γωνιακό).

Πέρσι τον Σεπτέμβριο (2019) είχε γίνει η υγρομόνωση ολόκληρης της ταρατσάς με τοποθέτηση ασφαλτόπανου.

Από τις προσφορές που έχω λάβει μέχρι στιγμής κατόπιν αυτοψίας του χώρου από μηχανικούς και εκπροσώπους τεχνίτες εταιρειών, οι λύσεις που μου προτείνονται είναι οι εξής δύο ( η δεύτερη λύση μου προτάθηκε τελευταία, οπότε δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να ρωτήσω κάποιον μηχανικό για ενδεχόμενα μειονεκτήματα):

1) Τοποθέτηση πλακιδίων polytile (αφού έχει στρωθεί πρώτα επάνω στο ασφαλτόπανο γεωύφασμα) με σημειακή επικόλληση των πλακιδίων που βρίσκονται στις ελεύθερες πλευρές για την αποφυγή υφαρπαγής).

  •   Πλεονεκτήματα αυτής της λύσης από όσα γνωρίζω μέχρι τώρα είναι ότι έχουμε: α) πλήρη βατότητα, β) προστασία του υπάρχοντος ασφαλτόπανου, γ) εύκολη μετακίνηση των πλακιδίων σε περίπτωση ελέγχου τυχόν προβλήματος υγρασίας, δ) δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα των ετών.
  •  Μειονεκτήματα: α) μειωμένη θερμομονωτική απόδοση, κυρίως τον χειμώνα, λόγω των υδάτων που θα περνάνε κάτω από τα πλακίδια, β) σχεδόν πάντα ύπαρξη υγρασίας κάτω από τα πλακίδια, γ) ανάπτυξη "χορταριών" και μούχλας, με το πέρασμα των ετών, με ότι αυτά συνεπάγονται

2) Τοποθέτηση διογκωμένης πολυστερίνης (EPS 150) η οποία θα καλυφθεί είτε με ασφαλτόπανο είτε με επαλειφόμενα υγρομονωτικά (περιορισμένη βατότητα) ή στα επαλειφόμενα θα προστεθεί χαλαζίας με το οποίον προσδίδεται πλήρης βατότητα, αλλά με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει αρκετά το κόστος πάνω από το εγκεκριμένο του Προγράμματος.

  • Πλεονεκτήματα που έχω καταλάβει για αυτή τη λύση: α) πολύ μικρότερο βάρος της θερμομόνωσης (σε σχέση με τα πλακίδια polytile), β) καλύτερη, ίσως, προστασία του υπάρχοντος ασφαλτόπανου αφού η θερμομόνωση κλείνεται από παντού και ενισχύεται ακόμα περισσότερο η συνολική υγρομόνωση λόγω της τοποθέτησης ασφαλτόπανου από πάνω.
  • Μειονεκτήματα, που εκτός της περιορισμένης βατότητας που είναι το προφανές,  μπορώ να σκεφτώ μόνος μου (αλλά ως μη ειδικός, δεν ξέρω κατά πόσο στέκουν) είναι ότι αν τραυματιστεί το ασφαλτόπανο ο έλεγχος ενδεχόμενης υγρασίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος, β) η αλλοίωση του ασφαλτόπανου με το πέρασμα των ετών και άρα η μελλοντική αντικατάστασή του;  και επίσης σε ενδεχόμενη μελλοντική ύπαρξη υγρασίας εντός τους διαμερίσματος τι συνεπάγεται αυτό για την όλη "κατασκευή" της θερμομόνωσης;

Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου δώσετε μία γνώμη για το ποιά εσείς θεωρείτε καλύτερη λύση από τις δύο, τόσο από άποψη απόδοσης της θερμομόνωσης όσο και αντοχής στο πέρασμα των ετών, και επίσης αν υπάρχουν κάποια άλλα θέματα υπέρ ή κατά για κάποια από τις δύο, τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζω;

Σας ευχαριστώ.

Edited by Yannoudaki
προσθήκη μίας ορθότερης περιγραφής
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα απέφευγα να κάνω ανεστραμμένη μόνωση, δηλαδή η θερμομόνωση υπερκείμενη της υγρομόνωσης. Δεν έχω σε καθόλου καλή εκτίμηση τα ασφαλτόπανα, καθώς αποδεδειγμένα πλέον στην Ελλάδα, μετά από μια 15ετία (και βάλε) χρήσης τους, δεν αναπνέουν και δημιουργούν έντονα προβλήματα υγρασίας, οξείδωσης οπλισμού στο σκυρόδεμα κλπ. Προσωπικά αν η επιφάνεια είναι μικρή και ήταν δικό μου, θα ξήλωνα το ασφαλτόπανο που είναι πάνω από τον χώρο μου . Θα έλεγχα αν υπάρχουν επαρκείς ρύσεις στο δώμα (από 1.5 έως 3% ανάλογα το τελικό υλικό με το οποίο θα επικαλύψω) και θα πήγαινα σε λογική eps150 (ή 200) συνδυασμένη  με πετροβάμβακα για θερμομόνωση, μεμβράνη αποσύμπλεξης και στεγάνωσης και πλακίδια, εάν θέλω βατότητα.Δεν πιστεύω ότι μπορεί βέβαια να καλυφθεί πλήρως από το πρόγραμμα αυτή η λύση. Εάν δεν υπάρχουν ρύσεις (που για το δώμα είναι εκ των ων ουκ ανευ...) θα πρέπει να δημιουργηθούν και ο τρόπος σηκώνει συζήτηση. Φυσικά αυτή είναι μια γενική κατευθυντήρια οδηγία, τα επιμέρους είναι πολλά και κομβικά: πώς θα καθαριστεί επιμελώς το δώμα και πώς θα επιμεληθούν κακοτεχνίες στο σκυρόδεμα, πώς θα επικολληθεί το θερμομονωτικό υλικό, τί υλικά θα χρησιμοποιηθούν σε ευπαθή σημεία (σοβατεπί, βάσεις ηλιακών, στηθαία κλπ), τί κόλλα πλακιδίων, πώς θα γίνει ο αρμός τους κλπ κλπ. Γι'αυτό προσοχή στο συνεργείο και στον μηχανικό. Πάγια άποψη μου είναι ότι πλέον σε τέτοιες κατασκευές πρέπει ένας ιδιώτης να οδηγείται σε λογική μηχανικού-εργοδηγού: που θα έχει την εμπειρία, θα γνωρίζει τεχνικές και υλικά (όχι απλώς να προτείνει ένα συνεργείο...) και θα είναι εκεί να του καίει ο ήλιος τον σβέρκο στην εφαρμογή.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από τις ρύσεις της πλάκας. Εάν υπάρχει υδρορροή σε κάποια όψη του διαμερίσματος, η λύση των πλακιδίων είναι μονόδρομος. Εάν όχι, μπορεί να "παίξει" και η δεύτερη λύση, με προσοχή στη διατήρηση των κλίσεων. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχει υδρορροή στο μέσο περίπου της μίας πλευράς της όψης του διαμερίσματος, αλλά τα όρια του διαμερίσματός μου (αν καταλαβαίνω σωστά αυτό που εννοείτε) τελειώνουν στο υψηλότερο σημείο περίπου της κλίσης και στη συνέχεια ξεκινά το διπλανό διαμέρισμα με μια δικιά του υδρορροή σε αντίθετη άκρη.

Αν και με τις δύο λύσεις εξασφαλίζεται η σωστή απορροή των υδάτων και δεν επηρεάζονται οι ρύσεις, εσείς θα προκρίνατε κάποια από τις δύο ως καλύτερη αναφορικά με τα ερωτήματα μου περί πλεονεκτημάτων - μειονεκτημάτων των δύο υλικών και της όλης προσέγγισής τους στο θέμα θερμομόνωση;

Link to comment
Share on other sites

@psirogiannis αν έχετε την καλοσύνη να γίνεται λίγο πιο επεξηγηματικός, θα με βοηθούσατε. 
Οι  εφικτές επιλογές που μου έχουν προταθεί για τη θερμομόνωση του συγκεκριμένου τμήματος της ταράτσας της πολυκατοικίας είναι οι δύο ανωτέρω αναφερόνενες.  
Και το βασικό ερώτημά μου είναι αν κάποια υπερτερεί της άλλης, προκειμένου να  με βοηθήσετε να επιλέξω ποιά να υλοποιήσω. 

Link to comment
Share on other sites

Σε τί να γίνω πιο αναλυτικός? Τα πλακίδια αυτά με την "ενσωματωμένη" εξιλασμένη τοποθετούνται απ'ευθείας πάνω στο υπόστρωμα και μένουν ακάλυπτα. Και μόνος/η σας το λέτε ότι σαν μειονέκτημα υπάρχει το νερό να περάσει από κάτω τους. Θα εμβαπτιστούν στο νερό και πάπαλα η θερμομόνωση. Την γνώμη μου την είπα. Το ασφαλτόπανο το θεωρώ επικίνδυνη πλέον λύση. Πάμπολλα προβλήματα με οξειδωμένους οπλισμούς πλακών από ανεπαρκή διαπνοή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.