Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γκρέμισμα & ξαναχτίσιμο μαντρότοιχου


efthimissef

Recommended Posts

Καλή σας ημέρα,
 
είμαι ιδιοκτήτης ισογείου διαμερίσματος σε πολυκατοικία στου Ζωγράφου, κατασκευής 1960.
 
Το διαμέρισμά μου έχει πρόσβαση στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, όπως μπορείτε να δείτε και στην κάτοψη του ισογείου. Τον συγκεκριμένο χώρο τον χρησιμοποιώ κατ αποκλειστικότητα, σε πλήρη γνώση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, καθώς είναι το μόνο διαμέρισμα στην πολυκατοικία (12 στο σύνολο) το οποίο δεν διαθέτει κάποιον εξωτερικό χώρο, πέρα από τον συγκεριμένο τον οποίο περιγράφω.
 
Η περιτοίχηση (μάντρα) του ακάλυπτου έχει γίνει με πέτρα. Ο τοίχος βρίσκεται εντός της ρυμμοτομικής γραμμής, είναι μήκους 8 μέτρων, φάρδους 0,5 μέτρο και ύψους 1,10 μέτρα. Σε σχέση με το διπλανό οικόπεδο δεν υπάρχει κάποια επαφή, ούτε λειτουργεί ως αντιστήριξη σε κάτι, καθώς συνορεύει με τον ακάλυπτο της διπλανής πολυκατοικίας, η οποια μάλιστα είναι και πιο χαμηλά σε σχέση με το επίπεδο του δικού μας οικοπέδου. 
 
Το πρόβλημα έιναι ότι ο τοίχος είναι πέτρινος και σοβαντισμένος, αρχές της δεκαετίας του '60, και πλέον μετά από τόσα χρόνια αρχίζουν και αποκόπτονται κομμάτια του, να πέφτουν σοβάδες και χώματα, με αποτέλεσμα τα συνεχή μερεμέτια, και πιθανον και την επικινδυνότητά του αργότερα (?).
 
Επίσης καθώς ο τοίχος έχει μισό μέτρο φάρδος τρώει αρκετό χώρο από τον ακάλυπτο.
 
Σκέφτηκα αν θα μπορούσα να τον γκρεμίσω και να χτίσω νέο με τούβλο ή alfa block, οπότε και θα γίνει νέος τοίχος χωρίς προβλήματα, και θα ανοίξει και αρκετά ο χώρος, αναλαμβάνοντας  όλα τα έξοδα εγώ.
 
Το πρώτο θέμα το οποίο μπορεί να προκύψει είναι η συγκατάθεση των υπολοίπων ιδιοκτητών. Τουλάχιστον στα λόγια δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Οπότε ας λάβουμε το υποθετικό σενάριο ότι έιναι δεδομένη η συγκατάθεσή τους.
 
Το επόμενο πρόβλημα είναι του τι άδεια θα πρέπει να βγάλω στην πολεοδομία. 
 
Ρωτώντας κάποιο γειτονικό τεχνικό γραφείο μου ανέφερε για άδεια κατεδάφισης και κόστος περίπου 3000 €. Χωρίς να έχω ιδέα από άδειες, κόστη κλπ μου φαίνεται ότι το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν με συμφέρει. 
 
Κάνοντας αναζητήσεις στο ιντερνετ είδα ότι υπάρχει ειδικός κανονισμός για ετοιμόροπες κατασκευές και κτίρια όπου δεν απαιτείται άδεια κατεδάφισης (αν τα λέω σωστα), οπότε σκέφτηκα μήπως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτός ο κανονισμός.
 
Επίσης εφόσον τα παραπάνω είναι εφικτά για την συγκεκριμένη περίπτωση,γνωρίζει κάποιος αν ισχύει και πάλι η πλειοψηφία 50+1% των ιδιοκτητών ώστε να μπορέσει να γίνει η παραπάνω εργασία;
 
Σας επισυνάπτω και κάποιες φωτογραφίες του τοίχου ώστε να έχετε και μια καλύτερη εικόνα του, τα σχέδια στα οποία φαίνεται το σημείο το οποίο σας αναφέρω, καθώς επίσης και ένα πρόχειρο σχέδιο της τομής στο συγκεκριμένο σημείο, για όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα. 
 
Ίσως σας κούρασα με το κατεβατό, αλλά ειλικρινά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
 
 
 

thumbnail.jpeg

IMG_20200708_152219.jpg

IMG_20200709_070517.jpg

IMG_20200709_070502.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Με μικρής κλίμακας μπορείτε να κάνετε περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή όπως συρματόπλεγμα. Αν θέλετε συμπαγή όπως την περιγράφετε θα εκδόσετε οικοδομική άδεια. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας τί λέει για εργασίες στα κοινόχρηστα μέρη? Τώρα για κόστη κλπ θα μιλήσετε με τα γραφεία της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, pirsogiannis said:

Με μικρής κλίμακας μπορείτε να κάνετε περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή όπως συρματόπλεγμα. Αν θέλετε συμπαγή όπως την περιγράφετε θα εκδόσετε οικοδομική άδεια. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας τί λέει για εργασίες στα κοινόχρηστα μέρη? Τώρα για κόστη κλπ θα μιλήσετε με τα γραφεία της περιοχής.

ευχαριστώ για την απάντηση! 

Εάν κάνω πρόχειρη περίφραξη, δε θα χρειαστώ άδεια για να γκρεμίσω τον τοίχο? Η μήπως η άδεια μικρής κλίμακας περιλαμβάνει και το γκρέμισμα σε αυτή την περίπτωση?

Ο κανονισμός αναφέρει 50+1, απλά επειδή είναι μαντρότοιχος υπέθεσα ότι μπορεί να εμπίπτει σε άλλο καθεστώς.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα έλεγα πριν ασχοληθείς με τα διαδικαστικά να ασχοληθεί με το ζήτημα σου Μηχανικός - Τεχνικό Γραφείο που με ειδικότητες σχετικά με τα δομικά στοιχεία ενός ακινήτου. (το λέω διότι δεν γνωρίζω αν εσυ εκ της ειδικότητας σου έχεις αποκτήσει ανάλογη εμπειρία)

Ο τοίχος που θες να "σκαλίσεις" είναι η συνέχεια ή τμήμα ή κάτι σχετικό με τοίχο αντιστήριξης ανισοσταθμίας περισσότερο απο 4 μέτρα απ ότι δείχνεις.... 

οπότε για να μη αγκαλιαστούν τα κτίρια αν πας και σκαλίζεις λάθος, οφείλεις να το κάνεις.

 

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, pirsogiannis said:

Με μικρής κλίμακας μπορείτε να κάνετε περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή όπως συρματόπλεγμα. Αν θέλετε συμπαγή όπως την περιγράφετε θα εκδόσετε οικοδομική άδεια. 

Μήπως περνάει τελευταία με το "λβ. Επεμβάσεις στις όψεις και νέα ανοίγματα"; Παρατηρώ απαιτεί από το Μηχανικό έκθεση στατικής επάρκειας και συναινέσεις (το λιγότερο).

Ξεκίνησα με το σκεπτικό ότι αν μια ΕΕΔΜΚ επιτρέπει πλέον μεγάλες αλλαγές όπως αλλαγές όλων των εσωτερικών τοίχων και όψεων τότε μάλλον επιτρέπει και αυτό.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.