Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λύσεις αγκύρωσης όταν πλάτος δοκού=πλάτος στύλου


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στις μελέτες σας σχεδιάζετε το πλάτος των δοκών μικρότερο απο το πλάτος των στύλων ή των τοιχωμάτων για καλύτερη αγκύρωση των διαμήκων ράβδων οπλισμού τους ή μήπως τα σχεδιάζετε ίσα για ευκολία στο καλούπωμα και για αρχιτεκτονικούς λόγους (εξάληψη "δοντιού").

Στη δεύτερη περίπτωση (bδοκού=bστύλου), πως αντιμετωπίζετε την αγκύρωση των οπλισμών της δοκού που συναντούν τα διαμήκη σίδερα των υποστυλωμάτων;

Συνήθως στην πράξη συναντώ τις ακραίες διαμήκεις ράβδοι να ξετσερκώνονται και εισέρχονται στον κόμβο δοκού-υποστυλώματος (λάθος) ή να χρησιμοποιείται μεγαλύτερη επικάλυψη στις δοκούς σε σχέση με τα υποστυλώματα (επιρρεπές σε λάθη στην κατασκευή και προβληματικό για μεγάλες επικαλύψεις).

Μήπως προσθέτετε φουρκέτες Π (κατά 90ο)  ή διπλά Γ στην εσωτερική πλευρά των ακραίων ράβδων και ματίζετε τα σκέλη τους με τις ράβδους των δοκών ή

Εφαρμόζετε κάποια άλλη λύση σε αυτήν την περίπτωση ή προτιμάτε να κάνετε μικρότερα πλάτη στις δοκούς (-5cm) απο εκείνα των στύλων/τοιχωμάτων;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Καταρχήν στον EC υπάρχει η απαίτηση η οριζόντια εκκεντρότητα του άξονα της δοκού από τον άξονα του υποστυλώματος να είναι <bc/4 (όπου bc το πλάτος στύλου που είναι κάθετο στον διαμήκη άξονα της δοκού). Άρα υπάρχει ένα όριο στο πόσο πλατύτερο γίνεται ένα υποστύλωμα σε σχέση με την δοκό που στηρίζεται επάνω του. Τώρα, στην όπλιση δεν πολυκαταλαβαίνω αυτό που λες. Καταρχήν μιλάς για αγκύρωση σε ακραίο κόμβο ή για παράθεση των διαμήκων των δοκών σε ενδιάμεσο κόμβο? όταν λες ότι τα διαμήκη των δοκών "ξετσερκώνονται" εννοείς ότι αγκυρώνουν στον κόμβο εκτός του συνδετήρα της κολώνας?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ.

Δεν τίθεται θέμα εκκεντρότητας διότι εννοώ περίπτωση πλάτος δοκού 30cm και πλάτος στύλου πχ 35cm. Ισα-ίσα δηλαδή να μην πέσει πάνω στο κατακόρυφο ακραίο σίδερο του στύλου το ακραίο σίδερο της δοκού, αλλά να περάσει προς το εσωτερικό του κόμβου χωρίς μπουκαλώματα ή ξετσερκώματα.

Με το ξετσέρκωμα εννοώ ότι δεν δένονται τα ακραία γωνιακά δηλ. σίδερα της δοκού στο πρώτο ή και το δεύτερο τσέρκι της δοκού ακριβώς δίπλα έξω απ'τον κόμβο, ώστε να μπορέσουν να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό του κόμβου και να αγκυρωθούν. Αν δεν έγινα σαφής να κάνω ένα σκίτσο;

Link to comment
Share on other sites

Ναι κατάλαβα τί λες νομίζω..αν δοκός και στύλος έχουν ίδιο πλάτος, το ακραίο γωνιακό της δοκού θα "πέσει" επάνω στο γωνιακό του κατακόρυφου οπλισμού του στύλου, με αποτέλεσμα οι σιδεράδες να το "στραβώνουν" , να το μπουκαλιάζουν για να μπεί στον κόμβο, με αποτέλεσμα όμως να μην δένεται ορθά στην γωνιά του τσερκιού της δοκού, αλλά έκκεντρα...σωστά? προτιμώ να γίνεται δόντι από τον στύλο. Βέβαια το μπουκάλιασμα δεν μπορείς να το γλυτώσεις πάντα, ας πούμε ότι κάνεις δόντι κολώνας-δοκού προς το εσωτερικό του κτιρίου, εξωτερικά αν δεν μπορείς τί θα κάνεις? αναγκαστικά θα μπουκαλιάσεις. Προτιμώ μπουκάλιασμα παρά να αγκυρώσεις εκτός κόμβου και να πρέπει να πας σε λογική πρόσθετων μανδυών, άσε που λογικά δεν θα σε παίρνει..να κάνεις δοκάρια με διαφορετικές επικαλύψεις το θεωρώ λίγο μπελαλίδικο κατασκευαστικά..Αν ο οπλισμός του στύλου είναι Φ20, μιλάμε για μπουκάλιασμα 20mm στην χειρότερη, για να περάσει το σίδερο..δεν το θεωρώ και τόσο τραγικό.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο. Οχι μόνο δεν δένεται στο τσέρκι και δεν λειτουργεί η περίσφυξη στην περιοχή της αναμενόμενης πλαστικής άρθρωσης, αλλά γίνεται και μεγάλος συνωστισμός απο 4+ σίδερα μέσα στον κόμβο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η δόνηση  αδύνατη και η συμπύκνωση πάει περίπατο.

Για παράδειγμα αν σε δοκό πλάτους 30cm έχεις 4Φ16 πάνω με επικάλυψη 40mm και τσέρκι 10mm, η οποία συνδέται με στύλο πλάτους 30cm που έχει Φ18 στα άκρα του, έχεις απόσταση μεταξύ τους: (300-2*40-2*10-2*18-4*16)/3=33mm που μειώνεται διαρκώς γιατί οι ράβδοι συγκλίνουν...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σε δοκό που απαιτείται Φ16, θα έπαιζα με τις διαστάσεις της. Αύξηση ύψους, αύξηση πλάτους και αύξηση πλάτους στύλου ει δυνατόν ώστε να υπάρχει χώρος για την δόνηση.Βέβαια η δόνηση μπορεί να γίνεται και από το πλάι, σιγά-σιγά και με προσοχή. Οι καλουπατζήδες βιάζονται και θέλουν μόνο από πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Είτε Γ πάνω  και L κάτω και ματίση των ακραίων οπλισμών δεξιά-αριστερά (σε κάτοψη η δοκός), είτε Π στραμμένο 90o αριστερόστροφα και ματιση κάτω και πάνω ράβδων σε κάθε μεριά (δεξιά-αριστερά). Δηλαδή 2 Π ή 2Γ+2L. Εννοεείται τα σίδερα της δοκού σταματούν ακριβώς στο άκρο της δοκού (δεν μπαίνουν στον κόμβο) και τα οριζόντια τμήματα των φουρκετών δένονται με εκείνα των δοκών απο την εσωτερική τους μεριά. Οι φουρκέτες μπαίνουν στον κόμβο.

Αν δεν έγινα κατανοητός θα κάνω αύριο σκίτσο διότι τέτοια ώρα είναι αδύνατον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.