Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προβλήματα εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας


PMK

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

θα ήθελα να σας ενημερώσω αρχικά ότι έχει λίγο καιρό που άρχισα να ασχολούμαι με αυτά τα θέματα οπότε οι γνώσεις μου (και οι ορολογίες) είναι περιορισμένες.

Θα μπω κατευθείαν στο πρόβλημα, υπάρχει ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου 15 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο κατέχουν εξ αδιαιρέτου 6 συνιδιοκτήτες με διαφορετικό ποσοστό ο καθένας. Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1987) δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως με το αγροτεμάχιο αυτό, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω διαδικασίες διαχωρισμού. Έψαξα και βρήκα όλους τους συνιδιοκτήτες εκτός από έναν, οι οποίοι συμφωνούν να διαιρεθεί. Υπάρχει πιθανότητα ένας να δημιουργήσει πρόβλημα στους υπόλοιπους και να μην μπορέσει να γίνει διανομή; 

Ένα άλλο ερώτημα τώρα, έστω ότι όλα πάνε καλά και διανέμεται το αγροτεμάχιο, γνωρίζω ότι ο συντελεστής δόμησης αφορά όλα τα στρέμματα. Θα μπορέσω εγώ να κτίσω στο ποσοστό που μου αναλογεί χωρίς να χρειάζονται οι υπογραφές των υπολοίπων; Αν δηλαδή γίνει η διανομή, θα μπορέσει ο κάθε ιδιοκτητης να έχει μία σχετική ελευθερία ή είμαστε συνιδιοκτήτες για πάντα;

Edited by PMK
Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχει πιθανότητα ο ένας να δημιουργήσει πρόβλημα, ακόμη και με ποσοστό 0,1%.

Ο μηχανικός που θα αναλάβει να συντάξει το τοπογραφικό διάγραμμα του διαχωρισμού θα σας εξηγήσει το πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα τμήματα που θα προκύψουν έχοντας εξετάσει ιδίοις όμμασι το χωράφι με τις ιδιαιτερότητές του.

Κάθετες ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου δε μπορείτε να συστήσετε σε κενό γεωτεμάχιο, οπότε δεδομένου ότι η αρτιότητα εκτός σχεδίου είναι 4 στρέμματα (χωρίς να εξετάσουμε τους επιπλέον περιορισμούς σε πρόσωπο και στο βάθος) δεν θα μπορέσετε να έχετε 6 αυτοτελή τμήματα οικοδομήσιμα.

Edited by Gousgounis
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.

Είχα διαβάσει ότι μπορεί να γίνει αγωγή σε περίπτωση μη συμφωνίας των συγκυρίων και να το διαχωρίσει το δικαστήριο, αλλά μάλλον δεν ισχύει.

Το καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να υπάρξουν 6 αυτοτελή τμήματα οικοδομήσιμα, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν 2 (των 6 και 5 στρεμμάτων αυτοτελή και οικοδομήσιμα) και τα υπόλοιπα να μην είναι; Ούτως ή άλλως αυτό προκύπτει και από τα ποσοστά που κατέχονται (6-5-2-1-1/2-1/2 σε στρέμματα).

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει να κάνει με τον αριθμό και το μέγεθος των τμημάτων. Η σύσταση καθέτου σε εκτός σχεδίου απαγορεύεται γενικώς. Αυτό που μάλλον είχες διαβάσει αφορούσε τον 4178/13 σε περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτων με ήδη χτισμένα όλα τα οιωνεί τμήματα. Οπότε αυτοτελή οικοδομήσιμα τμήματα δυστυχώς το ξεχνάς. Αρά η το χωρίζετε μεταξύ σας και φυτεύετε ο καθένας τα δικά του μαρουλάκια, ή συμφωνείτε όλοι μαζι και βγάζετε άδεια για ενιαία οικοδομή και κάνετε σύσταση οριζοντίου. Δηλαδή ενιαίο κτίριο με διαμερίσματα όπου εκεί μπορεί ο καθένας να έχει κατ' αποκλειστικότητα το δικό του διαμέρισμα με εξ' αδιαιρέτου ποσοστό στο γήπεδο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.