Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη


Engineer

Recommended Posts

Γι' αυτό το λόγο Δημήτρη παρέθεσα εδώ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το καθημερινό χρηματιστήριο ενέργειας και έδωσα ένα παράδειγμα που το σύστημα και ανεβάζει την Ο.Τ.Σ.

Υποτίθεται ότι αυτό το σύστημα είχε φτιαχτεί για να κατεβάσει τις τιμές χαμηλά λόγω ανταγωνισμού "Πολυπωλίου". Αλλά αντί να συμβεί αυτό συνέβη το αντίθετο και χωρίς να έχουν την πρόθεση να αυξήσουν τιμές οι παραγωγοί θερμικών σταθμών NG. Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα μερικές φορές εξανάγκαζε και αυτούς να ανεβάζουν την Ο.Τ.Σ. Επίσης η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το πετρέλαιο έκανε την τελική τιμή της kWh ευάλωτη στις διεθνείς ανόδους του πετρελαίου. 

Εκείνη την εποχή, ο μοναδικός προμηθευτής της αγοράς ήταν η ΔΕΗ η οποία λειτουργούσε πατροπαράδοτα με εγγυημένη τιμή. Άρα η αύξηση της τελικής τιμής της kWh ήταν επιλογή της, διότι είχε ήδη ιδιωτικοποιηθεί (είχε πουλήσει το 49% των μετοχών της σε ιδιώτες), άρα έπρεπε να αποκομίζει κέρδη και να μην μετακινεί τις ζημιές στους φορολογούμενους.

Εφ' όσον ο βασικός προμηθευτής της αγοράς λειτουργούσε με εγγυημένη τιμή, έπρεπε να λειτουργήσει έτσι και ο ανταγωνισμός (Hellas Power και Energa). Οι εταιρείες αυτές προμήθευαν ρεύμα τους συνδρομητές τους με φθηνότερη τιμή και στην αρχή πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Όμως οι παραπάνω παράγοντες που περιέγραψα, τις οδήγησαν στην χρεωκοπία. Το γεγονός ότι χρεοκόπησαν, ενώ ξεκίνησαν με άλλες προϋποθέσεις, δείχνει ακριβώς ότι οι τότε αυξήσεις της ΔΕΗ στα τιμολόγια ήταν οι ελάχιστες επιβεβλημένες για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση.

Σήμερα έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα και οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν μεν να κάνουν ικανοποιητικές εκπτώσεις , αλλά όταν βρουν τα σκούρα ενεργοποιούν τη "Ρήτρα Ο.Τ.Σ."

Δεν υπάρχει συνωμοσία, οι φόροι των μνημονίων είναι άλλο πράγμα. Αν εννοείς τον φόρο ακινήτων αυτόν τον εισέπραττε η ΔΕΗ και οι άλλοι δύο προμηθευτές ρεύματος, εξαναγκασμένοι από το κράτος.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.