Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός? Ρώτησε εδώ… άφοβα!


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια περίπτωση στην οποία ο πελάτης έχει κάνει ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο. Στο υπερυψωμένο ισόγειο και στον όροφο υπάρχουν κατοικίες. Το υπόγειο είναι ημιτελές και έχει αποθήκες. Ο πελάτης θέλει να κάνει και τις αποθήκες του υπογείου διαμερίσματα (έχουν παράθυρα). Με έναν πρόχειρο υπολογισμό φαίνεται να υπάρχει υπόλοιπο δόμησης αρκετό αν όχι για όλες τις αποθήκες έστω για μεγάλο μέρος αυτών. 

Θα μπορούσαμε με μια άδεια νομιμοποίησης να γίνουν και αυτά διαμερίσματα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@GP80 με μία νέα άδεια κατεδάφισης, θα έχεις μόνο τελικό έλεγχο δόμησης, οπότε αν βρεις κάπου φωτογραφίες των κατασκευών πριν την κατεδάφιση (πχ street view), βγάλε μια άδεια ότι η κατεδάφιση θα γίνει τώρα.

Βεβαιώσου όμως πρώτα ότι οι κατασκευές ήταν νόμιμες και ότι η απώλεια των κατασκευών που κατεδαφίζονται δεν επηρεάζουν τη νομιμότητα του απομένοντος. (πχ μπορεί να απαιτείται 2ο κλιμακοστάσιο ως έξοδος κινδύνου απο την μελέτη πυρασφάλειας).

 

@angelikipa Αν ο πελάτης θέλει να κάνει και δεν έχει κάνει ήδη, δε μιλάμε για άδεια νομιμοποίησης αλλα να αλλαγή χρήσης.

Αν έχει ήδη κάνει τότε εξετάζουμε αν είναι πριν απο το 2011 ώστε να εμπίπτει στις πιθανώς "ευνοϊκότερες" διατάξεις του 4495. Είτε ως νομιμοποίηση είτε ως τακτοποίηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@GousgounisΕυχαριστώ πολύ! Όχι δεν έχει κάνει κάτι ακόμα και φαίνεται αυτό απο street view κτλ. και δεν έχει αποφασίσει αν θα το κάνει η όχι. Οπότε θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με άδεια μικρής κλίμακας αν πληρούνται οι προϋποθέσεις; ( προϋπολογισμός κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Δε  μπορείς να αλλάξεις χρήση σε βοηθητικό χώρο που δε προσμετρά στη δόμηση, σε κύριο με ΕΕΔΜΚ.

Δες τους περιορισμούς που θέτει το άρθρο 5 του ν. 4067/2012  

1. επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης (στην περίπτωση αυτή μη ξεχάσεις τον έλεγχο δέσμευσης θέσεων στάθμευσης)

2. επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης (στην περίπτωση αυτή εμπίπτει και αλλαγή σπουδαιότητας)

3. επέρχεται αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους 

Άρα αν η αλλαγή χρήσης στην περίπτωσή προκαλεί αλλαγή σε τουλάχιστον ένα εκ των 3 ως άνω στοιχείων, τότε χρειάζεται οικοδομική άδεια. Αν όχι τότε γίνεται με ΕΕΔΜΚ.

Εκτός αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι  ως προς τη δόμηση στο υπόγειο, που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

@Gousgounis Πολύ ελκυστική η λύση που προτείνεις.

Υπάρχουν κάποια επιπλέον θέματα που δεν ανέφερα στο πρώτο ποστ για λόγους συντομίας, και ίσως μπλέκουν λίγο περισσότερο τη κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

1. Υπάρχουν και εσωτερικές αλλαγές που έχει κάνει χωρίς άδεια, όπως συνένωση χώρων με αλλαγή χρήσης (ένωσε 2 καταστήματα και τα έκανε γκαράζ), αλλαγή διαρρύθμισης σε κατοικίες (π.χ. WC με λουτρό έγινε ξεχωριστό WC  και ξεχωριστό λουτρό, ντουλάπα έγινε WC).

2. Ενώ κάποιες αλλαγές είχαν ρυθμιστεί με τον 4495 (κατηγορία 1 λόγω παλαιότητας) από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο τωρινός ιδιοκτήτης τις αναίρεσε και τις επανάφερε στην αρχική κατάσταση (π.χ. επέκταση χώρου στον εξώστη που ήταν ρυθμισμένη με 4495 αναιρέθηκε με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ο εξώστης). Το κατεδαφισμένο λεβητοστάσιο που ανέφερα στο πρώτο πόστ ήταν κι αυτό ρυθμισμένο με 4495, ενώ η κατεδαφισμένη μεταλλική σκάλα ήταν νόμιμη εξαρχής.

3. Έχει εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Θα μπορούσε να βγει άδεια κατεδάφισης για τη σκάλα και το λεβητοστάσιο, όπως πρότεινες, και μια μικρή κλίμακα για όλα τα άλλα? Αν ναι, πρώτα ΕΕΔΜΚ και μετά άδεια κατεδάφισης?

Μήπως τελικά είναι πιο απλό να τα βάλει ΟΛΑ σε μια άδεια νομιμοποίησης? Και αν ναι, τότε

1. Μπορεί να συμπεριληφθούν οι κατεδαφίσεις (σκάλας και λεβητοστασίου) σε μια οικοδομική άδεια νομιμοποίησης μαζί με όλα τα παραπάνω?

2. Τον ελεγκτή δόμησης τον καλώ εγώ μέσα από το σύστημα του e-άδειες για να βεβαιώσει πρόστιμο? Χρειάζεται βεβαίωση όρων δόμησης ως προγενέστερη πράξη?

 Είναι πολλές οι απορίες, οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη και ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια κατεδάφισης δε συνδυάζεται με άλλες άδειες, λόγω διαφορετικής χρονικής ισχύος και κατηγορίας.

Επιπλέον μη ξεχαστείς και καλέσεις απ' ευθείας ελεγκτή μετά την έκδοση της γιατί σύμφωνα με το άρθ 43 παρ 2 του 4495, "οι άδειες κατεδάφισης των κτιρίων δεν εκτελούνται πριν συμπληρωθούν είκοσι (20) ημέρες από την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο".

Για τις άδειες νομιμοποίησης θα πρέπει να συνεννοηθείς με την αρμόδια ΥΔΟΜ. Δεν καταλογίζει ο ελεγτής δόμησης κάποιο πρόστιμο όπως γράφεις, γίνεται αυτοκαταγγελία και καταλογίζεται απο την ΥΔΟΜ. Θέλει όμως πολύ προσοχή, γιατί αν σου ξεφύγει κάτι και δε προχωρήσει η νομιμοποίηση, ο ιδιοκτήτης θα αυτομαστιγώνεται κάθε χρόνο με το πρόστιμο διατήρησης...

Πάτνως αν θεωρείς ότι καλώς έπραξε ο ιδιοκτήτης ανέλαβε τον. Εγώ δε θα σπαταλούσα χρόνο με άνθρωπο που εν γνώση του εκτελεί αυθαίρετα εργασίες σε πρόσφατα αποκτηθέν ακίνητο. Αύριο μεθαύριο δε θα σεβαστεί ούτε τη δική σου δουλειά και ενδέχεται να σε εκθέσει.

Edited by Gousgounis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.