Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σχέδιο για ενιαία αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου


Engineer

Recommended Posts

Ηδη το Υπερταμείο βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικών δοκιμών για τη δημιουργία ενός portal που θα τροφοδοτηθεί από τα γεωχωρικά δεδομένα δημόσιων επιχειρήσεων, που διαθέτουν πλούσιο χαρτοφυλάκιο real estate.

Σχέδιο για την καταγραφή και ενιαία αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των θυγατρικών της, πέραν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προωθεί η διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Ηδη, σύμφωνα με την έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2020, που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, «εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ομάδας εργασίας στο επίπεδο της μητρικής εταιρείας, επιφορτισμένης με τον σχεδιασμό μιας ολιστικής επενδυτικής στρατηγικής και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον όμιλο και στις εταιρείες του».

Στο Υπερταμείο δεν ανήκει μόνο η ΕΤΑΔ, με τα περίπου 80.000 κρατικά ακίνητα, αλλά και κρατικές επιχειρήσεις με εξίσου πλούσιο χαρτοφυλάκιο real estate όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ. Σημαντικά αναξιοποίητα ακίνητα έχουν επίσης και άλλες ΔΕΚΟ που ελέγχει η ΕΕΣΥΠ όπως ο όμιλος του ΟΑΣΑ, η εταιρεία διαχείρισης της διώρυγας της Κορίνθου, κ.α.

Ηδη βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικών δοκιμών για τη δημιουργία ενός portal που θα τροφοδοτηθεί από τα γεωχωρικά δεδομένα εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ. «Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εφαρμογής μιας ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων των δημόσιων επιχειρήσεων». Την ανάπτυξη του portal με την καταγραφή των ακινήτων όλων των θυγατρικών του Υπερταμείου έχουν αναλάβει η ΓΑΙΑΟΣΕ και η ΕΤΑΔ, που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία.

Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ υποστηρίζει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση πως το σχέδιο, «παρόλο το μέγεθος και τις απαιτήσεις πρόσβασης σε ακριβή στοιχεία, θα οδηγήσει στην καλύτερη και οικονομικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, καθώς το πληροφοριακό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εφαρμογής μίας ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων των δημόσιων επιχειρήσεων».

Προς το παρόν, πάντως, η προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ και της ΓΑΙΑΟΣΕ δεν έχει καρποφορήσει, ενώ έχουν ανακύψει σοβαρότατα προβλήματα. Αποκορύφωμα αποτελεί η γνωστή διαμάχη μεταξύ της ΕΤΑΔ και του ξενοδοχειακού ομίλου Παντ. Μαντωνανάκη, με τον τελευταίο να έχει κερδίσει διαιτητικές αποφάσεις μέσω των οποίων η κρατική εταιρεία καλείται να του καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο γόνατο φαίνεται πως σχεδιάστηκε και ο πρώτος διαγωνισμός ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπλοκάρει τη σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, ενώ στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί αντίστοιχο σχέδιο για εμπορευματικό κέντρο σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακοινωθεί πλήθος σχεδίων αξιοποίησης τμήματος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ, όπως για τα Ξενία ανά την Ελλάδα, τις ιαματικές πηγές κ.α., που παραμένουν στα χαρτιά. Επί χρόνια προωθούνται, επίσης, σχέδια καταγραφής της πραγματικής κατάστασης των χιλιάδων ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.