Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές ΝΟΚ στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση 2020


Recommended Posts

το βρισκω εδω, αντι στο σαιτ του   υπουργειου.

http://www.opengov.gr/minenv/?p=10910

αλλα,  εκει που το καταχώνιασαν,

μετα απο 5 ωρες και ακομα δεν υπαρχει ουτε ενα σχολιο.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σχόλια μόνο στο opengov μπορείς να υποβάλεις...

Αλλά τουλάχιστον ένα link για το opengov θα μπορούσαν να έχουν στο site του υπουργείου και στο δελτίο τύπου.

Link to comment
Share on other sites

Η φόρμα υπονοεί ότι γίνεται έγκριση των σχολίων. Υποψιάζομαι ήδη έχουν στείλει κάποιοι από εσάς σχόλια αφού μάλλον πάνω από 100 άτομα εδώ το έμαθαν.

Διαφήμιση θα έπρεπε να κάνει πρωτοσέλιδα και το ΤΕΕ και όλα τα σάιτ τεχνικών θεμάτων (edit: grammar).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 50 – Αναθεώρηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας – Τροποποίηση του άρθρου 42 του ν. 4495/2017

Αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 42
Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων και εγκρίσεων μικρής κλίμακας και γνωστοποίησης πρόσθετων εργασιών

3. Η προέγκριση της οικοδομικής άδειας αναθεωρείται, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου μέσα στον χρόνο ισχύος της, αν τροποποιηθούν τα δικαιολογητικά στοιχεία ή διαγράμματα που έχει εγκρίνει η Υ.ΔΟΜ. ή λόγω προδήλου σφάλματος.
Στην περίπτωση αυτή, οι εργασίες που προβλέπονται στην προέγκριση της άδειας αναθεώρησης επιτρέπεται να εκτελούνται μόνο μετά από την έκδοση της άδειας αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας.

Δηλαδή προκύπτει ότι θα γίνεται αναθεώρηση της άδειας και τι νόημα θα έχει η αναθεώρηση της προέγκρισης εφόσον έχει εκδοθεί η άδεια, έχετε κάποια  άλλη αντίληψη επί του άρθρου ?

 

Link to comment
Share on other sites

να μου επιτρεψετε να επιμεινω

σε αυτο το opengov

ειχαν  απο το 2014 να αναρτησουν καποια "διαβουλευση"

 

http://www.opengov.gr/minenv/?type=open

 

Επομένως, ωφειλαν, σε αυτό το μακροσκελες Δελτιο Τυπου

να αναφερουν οτι " η διαβουλευση γινεται στο ... εκεί"

Link to comment
Share on other sites

δξ γιατι εβαλες ολα αυτα,

Σε αυτο που εγω κατεβασα  εχει μονον το σημερινο και πιο πίσω σταματαει στο 2014.

 Τι παιζει με αυτους τους διαδικτυακους τοπους, δεν γνωριζω.

Εκεινο που ξερω ειναι οτι, οταν ανοιγω το σαιτ  του υπουργειου [πιθανον και οι αλλοι σαν εμενα]

δεν μου λεει  τπτ  και δεν με παραπεμπει πουθενα αλλού.

 

[νομιζω οτι καλο θα ηταν να το σταματησουμε εδω το θεμα...]

 

 

"ανέβηκαν"  τα πρωτα σχολια

καλη συνεχεια σε ολους

http://www.opengov.gr/minenv/?p=10910

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι πολλά πράγματα στον ΝΟΚ δεν διορθώνονται πλέον με μια απλή περιγραφή του προβλήματος αλλά θέλουν ξαναγράψιμο.

Θα βάζω λοιπόν εδώ και πριν τα καταθέσω στη διαβούλευση τα σχόλιά μου στον ΝΟΚ με τη μορφή ορθής επανάληψης του κειμένου, ώστε να μπορούν να συζητηθούν και στο forum.

Κάνω αρχή με τις βασικές έννοιες, θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς τα τελειώνω ...

Άρθρο 3 -  Ορισμοί συντελεστών και μεγεθών

Μετά τους ορισμούς των Δ και δ προτείνεται να προστεθεί εδάφιο ως εξής :

Δ         είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε : 3,00 μ. + 0,10 Η.

δ         είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε : 2,50 μ. + 0,05 Η.

Οι παραπάνω αποστάσεις εξασφαλίζουν μερικά κατά τη διεύθυνσή τους δικαιώματα ανεμπόδιστου φωτισμού και αερισμού χώρων και πλήρως όταν συνδυάζονται στην κάθετη διεύθυνση με πλάτη 2,50 μ. για κύριους ή 1,20 μ. για βοηθητικούς χώρους. Επίσης εξασφαλίζουν δικαίωμα ανεμπόδιστης διόδου κάθετα στη διεύθυνσή τους όταν συνδυάζονται με ύψος τουλάχιστον χώρου κύριας χρήσης.

Άρθρο 9 -  Δουλείες σε ακίνητα

Οι παρ.1 και 2 του άρθρου προτείνεται να τροποποιηθούν ως εξής :

1.     Απαγορεύεται η σύσταση δουλειών, οι οποίες συνεπάγονται περιορισμό της δυνατότητας ανέγερσης ή επέκτασης των κτιρίων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η δουλεία διόδου, εφόσον αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου ή κτιρίου ή αυτοτελούς από πλευράς δόμησης ορόφου, η οποία μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο του εδάφους.

Δικαιοπραξίες που αντιβαίνουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής είναι απολύτως άκυρες.

2.     Δουλείες που έχουν συσταθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν παρεμποδίζουν την έκδοση άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δουλείες αυτές καταργούνται κατά τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων, αν εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια για να γίνουν στο δουλεύον ακίνητο κατασκευές ή εγκαταστάσεις που καθιστούν αδύνατη, εν όλω ή εν μέρει, την άσκηση της δουλείας.

Κατ’ εξαίρεση δεν υπάγονται στην παράγραφο αυτή η δουλεία κοινού σκελετού και η δουλεία διόδου, όπως αυτή ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο. Στα νέα κτίρια πρέπει να εξασφαλίζεται η δουλεία διόδου στο επίπεδο του εδάφους και με ύψος χώρου κύριας χρήσης.

Edited by kan62
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 2 -  Ορισμοί

 

Στους ορισμούς προτείνεται αντικατάσταση ή προσθήκη εδαφίων ως εξής :

1.      Αίθριο είναι το μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από κτίριο/α ή όριο/α του οικοπέδου και στο οποίο είναι δυνατό να εγγραφεί κύκλος διαμέτρου Δ. Το αίθριο μπορεί να συμμετέχει στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο ή να έχουν ανοίγματα σε αυτό χώροι κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

         Ως αίθριο ορίζεται και το ηλιακό αίθριο όταν αυτό περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο, στεγάζεται από κινητά διαφανή στοιχεία έμμεσου ηλιακού κέρδους και συνεισφέρει στην συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Για την αποφυγή υπερθέρμανσης ο χώρος αυτός κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει σε τμήματα του να αφήνεται ανοικτός, σύμφωνα με σχετική μελέτη ή να σκιάζεται από ελαφριά στοιχεία σκίασης.

3.     Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται και περιλαμβάνει τους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους καθώς και τυχόν άλλους προαιρετικά ακάλυπτους χώρους.

6.     Ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι είναι οι μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς δημόσιο κοινόχρηστο χώρο ή υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, όταν το συνολικό μήκος των ανοιγμάτων του είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του περιγράμματος του χώρου.

8.     Αρχιτεκτονικά, λειτουργικά, ενεργειακά ή διακοσμητικά στοιχεία είναι τα φέροντα ή μη στοιχεία, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 16, που διαμορφώνουν, μαζί με το δομικό κέλυφος και τις επενδύσεις του, το κέλυφος του κτιρίου.

15.   Διπλά κελύφη είναι κατασκευές συστήματος πρόσοψης του άρθρου 16 που αποτελούνται από μια εξωτερική και μια εσωτερική επιφάνεια, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί κενό ικανών διαστάσεων στο οποίο διακινείται αέρας ώστε να εξυπηρετείται η βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

16α. Δομικό κέλυφος κτιρίου είναι η επιφάνεια που περικλείει τη δομική υλοποίηση όλων των χώρων του κτιρίου που προσμετρώνται στην κάλυψη.

26α. Επενδύσεις είναι οι μη φέρουσες επικαλύψεις ή μονώσεις του δομικού κελύφους κτιρίου, όπως αυτές  περιγράφονται στο άρθρο 16, που συμμετέχουν, μαζί με το δομικό κέλυφος και τα λοιπά στοιχεία, στη διαμόρφωση του κελύφους του.

34.   Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια προβολής πάνω σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων των κτιρίων που προσμετρώνται στην κάλυψη.

34α. Κέλυφος κτιρίου είναι η περιβάλλουσα επιφάνεια χώρων, στοιχείων, επενδύσεων και εγκαταστάσεων του κτιρίου που ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό.

38.   Κλειστός εξώστης (έρκερ) είναι η κλειστή από όλες τις εξωτερικές πλευρές προεξοχή τμήματος ορόφου που εξέχει πέραν του δομικού κελύφους κτιρίου και μπορεί να περιλαμβάνει επέκταση χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

39.   Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κοινής χρήσης ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο. Διακρίνονται σε δημόσιους και ιδιόκτητους (ή συνιδιόκτητους) που συνήθως χωρίζονται μεταξύ τους από τη ρυμοτομική γραμμή.

42.   Κτίριο είναι το σύνολο κατασκευών που αποτελείται από χώρους, στοιχεία και εγκαταστάσεις και προορίζεται για προσωρινή ή μόνιμη παραμονή του χρήστη.

56.   Όψη του κτιρίου είναι η προβολή του κελύφους κτιρίου σε τυχαίο επίπεδο. Η ονοματολογία των όψεων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Η όψη σε οριζόντιο επίπεδο με προσανατολισμό προς τα κάτω ονομάζεται κάτοψη δώματος ή/και στέγης ή απλώς κτιρίου όταν το κτίριο δεν έχει δώμα ή στέγη.

61.   Περίγραμμα κτιρίου είναι η περίμετρος της επιφάνειας προβολής σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων του κτιρίου που προσμετρώνται στην κάλυψη.

61α. Περίγραμμα ορόφου είναι η περίμετρος της επιφάνειας προβολής σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων του ορόφου που προσμετρώνται στην κάλυψη.

68.   Ποσοστό υποχρεωτικής φύτευσης ακαλύπτου είναι ο αριθμός που πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του ελάχιστου υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου ορίζει την υποχρεωτικά φυτεμένη επιφάνεια του οικοπέδου.

70.   Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Στα προκήπια επεκτείνονται δημόσια δικαιώματα με θεώρηση ειδικών περιορισμών δόμησης μεταξύ οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής.

70α. Πρόσβαση ανεμπόδιστης διόδου είναι αυτή που εξασφαλίζει τη δίοδο με διαστάσεις πλάτους τουλάχιστον 1,00 μ. για ακάλυπτη δίοδο ή 2,50 μ. για στεγασμένη και διάσταση ύψους τουλάχιστον αυτό της κύριας χρήσης.

89.   Υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι το σύνολο των χώρων που παραμένουν ακάλυπτοι : α) λόγω εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου (πχ. προκήπιο, ακάλυπτη στοά), β) λόγω τήρησης των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου (πχ. απόσταση Δ, δ ή απομένουσα κτιρίου 9 μ.) και γ) προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπομένης κάλυψης της περιοχής.

Η επιφάνεια του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου πρέπει να εξασφαλίζει τη συνεχόμενη και ανεμπόδιστη δίοδο και επικοινωνία με τους κοινόχρηστους χώρους με πρόσβαση διαστάσεων ανεμπόδιστης διόδου.

Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης της περιοχής αποτελεί τον ελάχιστο υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και ποσοστό αυτής διαμορφώνεται με την κατάλληλη φύτευση, ώστε να δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα τόσο για το κτίριο όσο και για το Ο.Τ.. Στον ελάχιστο υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο μπορεί να περιλαμβάνονται και αίθρια τα οποία ξεκινούν από τη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους εφόσον είναι προσπελάσιμα μέσω του λοιπού υποχρεωτικά ακάλυπτου ή ενός ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου με διαστάσεις ανεμπόδιστης διόδου ή ενός κλειστού κοινόχρηστου χώρου του κτιρίου με ύψος κύριας χρήσης.

Edited by kan62
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 12 -  Ποσοστό κάλυψης

Οι παρ.1, 3 και 4 του άρθρου προτείνεται να τροποποιηθούν ως εξής :

1.     Το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της επιφανείας του. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται κάλυψη 120 τμ. το μέγιστο ποσοστό κάλυψης προσαυξάνεται έως τα 120 τμ. εφόσον η κάλυψη δεν υπερβαίνει το 70% του οικοπέδου.

3.      Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές πάνω σε οριζόντιο επίπεδο των κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων που υπερέχουν του διαμορφωμένου εδάφους.

4.      Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των προβολών στο οριζόντιο επίπεδο :

α.  Τμημάτων του ακάλυπτου χώρου που εισέχουν στο κτίριο, ανεξάρτητα από το πλάτος και το βάθος τους, ακόμη και εάν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο.

β.   Ηλιακών αίθριων ή κλειστών εξωστών.

γ.   Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ιγ’, κε’, κη’, λα’, της παραγράφου 6 του άρθρου 11.

δ.   Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.

Άρθρο 13 -  Συντελεστής Όγκου

Η παρ.2 του άρθρου προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής :

2.      Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενου συντελεστή όγκου σ.ο. :

α) Προσμετράται ο όγκος των στεγασμένων χώρων που συμμετέχουν στην κάλυψη του κτιρίου και ο χώρος της στέγης μόνον όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική,

β) Δεν προσμετράται ο όγκος όλων των υπόγειων χώρων κάτω από την διαμορφωμένη στάθμη του εδάφους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.