Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές ΝΟΚ στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση 2020


Recommended Posts

Άρθρο 14  -  Θέση του κτιρίου

Το άρθρο 14 προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής :

1.   Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται στα όρια απέχει από τα πίσω όρια τουλάχιστον Δ και από τα πλάγια όρια τουλάχιστον δ, όπως οι αποστάσεις αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος.

2.   Σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο προ της εφαρμογής των διατάξεων του ν.1577/1985 υπάρχει υποχρέωση αποχής του κτιρίου από τμήμα κοινού, με όμορη ιδιοκτησία, ορίου του οικοπέδου μόνον όταν δεν εφάπτεται γειτονικό κτίριο και όταν πρόκειται για :

α) πίσω όριο του οικοπέδου, με απόσταση τουλάχιστον Δ.

β) πλάγιο όριο που έχει κτίριο σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου (1 μ.), κατασκευασμένο μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με ανοίγματα προς το όριο και όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που δεν προβλεπόταν λόγω πρώην συστημάτων δόμησης τοποθέτηση κτιρίου σε επαφή με πλάγιο όριο, με απόσταση τουλάχιστον δ.

3.   Σε γωνιακά οικόπεδα αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος δ Χ δ στην απέναντι της γωνίας θέση του οικοπέδου ή σε θέση ώστε η επιφάνεια να συνέχεται με ακάλυπτους όμορων ιδιοκτησιών, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. 

Αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από εφαρμογή οικοδομικών γραμμών και υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς 9,00 μ. τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση πλευράς κτιρίου 9,00 μ. και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.

4.   Σε οικόπεδα με περισσότερα του ενός κτίρια, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους είναι γενικά τουλάχιστον Δ ή 2,50 μ. όταν το οριζόμενο ως Η δεν ξεπερνά τα 8,50 μ..

Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρηση τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι 8,50 μ. και επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι μικρότερη των Δ ή δ, όχι όμως μικρότερη των 2,50 μ..

5.   Τυχόν εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού, όπως εκάστοτε ισχύει.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άρθρο 10 -  Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές

Προτείνεται η αντικατάσταση του παρακάτω εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 10 :

“Σε κάθε περίπτωση δίνεται κίνητρο προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους, έως το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά το άρθρο 15 ύψος, για τον προσαυξημένο συντελεστή δόμησης, ή προσαύξηση του επιτρεπόμενου ύψους κατά ένα (1) μέτρο, όταν αυτό ορίζεται από ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.”

με το εξής :

Σε κάθε περίπτωση παραχωρείται, ταυτόχρονα με το παραπάνω κίνητρο ΣΔ, η αναλογική προσαύξηση του επιτρεπόμενου ύψους, ως εξής : Προσαύξηση ύψους (μ.) = Ποσοστό προσαύξησης ΣΔ * (ΣΔ/0,4) * 3,25 μ., ανεξάρτητα εάν το ύψος αυτό ορίζεται από ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή ή όχι.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ :

Ο παράγοντας Α του άρθρου 3 κυμαίνεται (ανά περίπτωση οικοπέδου) από 0,5 έως 1. Οπότε η προσαύξηση του ΣΔ από το άρθρο 10 θα κυμαίνεται γενικά από 5% έως 10% για την κατώτατη περίπτωση αα και θα φτάνει σε ποσοστά 12,5% έως 25% για την ανώτατη περίπτωση δδ.

Η αναλογία προσαύξησης του ύψους για αύξηση του ΣΔ είναι (με βάση το άρθρο 15) στη γενική περίπτωση 3,25 μ. για κάθε 0,4 του ΣΔ. Δηλαδή για να πραγματοποιηθούν οι προσαυξήσεις της περίπτωσης αα του άρθρου 10 απαιτείται πρόσθετο ύψος που κυμαίνεται από 0,05*3,25/0,4=0,4 έως 0,1*3,25/0,4=0,8 μ. και της περίπτωσης δδ πρόσθετο ύψος που κυμαίνεται από 0,125*3,25/0,4=1 έως 0,25*3,25/0,4=2 μ.

Όμως τα παραπάνω ύψη ισχύουν για μοναδιαίους ΣΔ και όχι για ΣΔ από 1,5 έως 3,0 που είναι οι συνήθεις συνδυαζόμενοι ΣΔ με τα κίνητρα του άρθρου 10. Τότε οι απαιτήσεις του πρόσθετου ύψους θα αρχίζουν από 0,6 μ. και θα φτάνουν στα 6 μ., οπότε το πρόσθετο 1 μ., που δίνεται στην περίπτωση των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, θα καλύπτει μόνον τις περιπτώσεις αα με παράγοντα Α=0,5.

Δηλαδή θα υπάρξει προφανής δυσαναλογία στην αντιμετώπιση των περιοχών που δομούνται μέσω ειδικών πολεοδομικών διατάξεων (η πλειοψηφία) και καταστρατήγηση του πνεύματος του άρθρου 10 ως κίνητρο.

Προτείνεται επομένως, για όλες τις περιοχές, παραχώρηση προσαύξησης ύψους αναλογική του ΣΔ, ως εξής :

Προσαύξηση ύψους (μ.) = Ποσοστό προσαύξησης ΣΔ * (ΣΔ/0,4) * 3,25 μ.

 

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 14 -  Θέση κτιρίου

Στο προηγούμενο σχόλιό μου προτείνω την προσθήκη «ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ»:

β)  πλάγιο όριο που έχει κτίριο σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου (1 μ.) «ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΟΥ Δ», κατασκευασμένο μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με ανοίγματα προς το όριο και όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που δεν προβλεπόταν η τοποθέτηση κτιρίου σε επαφή με πλάγιο όριο από πρώην συστήματα δόμησης, με απόσταση τουλάχιστον δ.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ :

Αν η απόσταση του κτιρίου είναι μεγαλύτερη του όμορου Δ, τότε ικανοποιείται ήδη και μόνο στο γειτονικό οικόπεδο η απαίτηση απόστασης φωτισμού-αερισμού (ήδη εγκατεστημένη δουλεία) οπότε δεν χρειάζεται να περιοριστεί η ελεύθερη τοποθέτηση του σχεδιαζόμενου κτιρίου.

 

Άρθρο 12 -  Ποσοστό κάλυψης

Για τις ανοικτές κλίμακες στον ακάλυπτο να διευκρινιστούν τα εξής :

1.      Δεν προσμετρώνται στην κάλυψη αν δεν υλοποιηθούν ως ΗΧ (Ημιυπαίθριοι Χώροι). Δηλαδή, αν τα φέροντα την ανοικτή κλίμακα στοιχεία είναι μόνο οριζόντια (δοκοί, πρόβολοι) δεν προσμετράται ενώ αν είναι και κατακόρυφα (υποστυλώματα) η ανοικτή κλίμακα γίνεται ΗΧ και προσμετράται.

Στην πρώτη περίπτωση οι ανοικτές κλίμακες είναι λειτουργικές προεξοχές των άρθρων 16 και 17 ενώ στη δεύτερη είναι ΗΧ ή ΑΗΧ (Ανοικτοί ΗΧ).

2.      Προσμετρώνται στη δόμηση μόνο τα υποχρεωτικά ανοικτά κλιμακοστάσια με τις επιφυλάξεις των παραγράφων 6ε και 6στ του άρθρου 11 και μόνον αυτά που δεν περιλαμβάνονται σε ΑΗΧ κάτω από το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.

3.      Προσμετρώνται στον όγκο μόνον όταν υλοποιηθούν ως ΗΧ ή ΑΗΧ, δηλαδή μόνον όταν προσμετρώνται στην κάλυψη. Στην αντίθετη περίπτωση δεν είναι δυνατό να μετρηθεί όγκος τους.

 

Σημειώνω ότι έχω ήδη προτείνει (παρακάτω στο ίδιο άρθρο 85) αλλαγή για την προσμέτρηση στον όγκο του άρθρου 13 μόνο στοιχείων που προσμετρώνται στην κάλυψη και όχι στη δόμηση, όπως το πνεύμα του νόμου ορίζει.

 

Edited by kan62
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Άρθρο 15 -  Ύψος Κτιρίου-αφετηρία μέτρησης υψών- πλάτος δρόμου

Το μέγιστο ύψος κτιρίων, πέραν των δύο ορόφων και από καταβολής των ελληνικών οικοδομικών κανονισμών, ορίζεται από την ίδια γενική σχέση της μορφής :

ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ = ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ * (ΜΙΚΤΟ) ΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥ + C

όπου :

για τον ΓΟΚ 1955 είναι : ΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥ = 3,20 μ. και C =2 μ.

για τον ΓΟΚ 1973 είναι : ΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥ = 3,30 μ. και C =1 ή 2 μ.

για τον ΓΟΚ 1985 είναι : ΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥ = 3,00 μ. και C =1 ή 2 μ.

για τον ΝΟΚ 2012 είναι : ΥΨΟΣ ΟΡΟΦΟΥ = 3,25 μ. και C =1 ή 2 μ.

Στον παράγοντα C, το πρώτο επιπλέον μέτρο δίνεται για την υπερύψωση ισογείου και την επικάλυψη δώματος και το δεύτερο ως κίνητρο για την υλοποίηση θέσεων στάθμευσης.

Στην προσπάθεια «απομαθηματικοποίησης - πινακοποίησης» της σχέσης που έγινε με τον ΓΟΚ’85 έγινε λάθος μεταξύ των συντελεστών 1,2-1,6 το οποίο μεταφέρθηκε αυτούσιο και στον ΝΟΚ. Με το λάθος αυτό χάθηκε το πρώτο από τα επιπλέον μέτρα του C.

 

Για ευκολία εκτέλεσης υπολογισμών, ξεκαθάρισμα εννοιών και την αποφυγή γραμμικών παρεμβολών, προτείνεται η «επαναμαθηματικοποίηση» της σχέσης με την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 15 ως εξής :

1. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής ως εξής :

ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ = ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ * 3,25 + C

όπου  C = 1 μ. γενικά ή

C = 2 μ. στις περιπτώσεις όπου : α) το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων ή β) το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (πυλωτή) κατ' εφαρμογή της παρ.6ιζ του άρθρου 11 του παρόντος νόμου που διατίθεται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτων ή

C = 3 μ. στις περιπτώσεις κτιρίων που επιπλέον των ανωτέρω : α) κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας του δώματος ή β) πραγματοποιείται μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά 5% χωρίς να γίνεται χρήση κινήτρων του άρθρου 10.

Σε περίπτωση κατασκευής φυτεμένου δώματος επιτρέπεται και η υπέρβαση ύψους στεγών κατά 0,40 μ. Οι προσαυξήσεις του μέγιστου ύψους, στις περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων, ισχύουν και για υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής.

Η παράγραφος 8 του άρθρου 15 καταργείται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 2 -  Ορισμοί

Στους ορισμούς προτείνεται αντικατάσταση εδαφίου ως εξής :

 

95.   Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία. Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65 μ. και για τα υπάρχοντα κτίρια το ελεύθερο ύψος που καθόριζε ο κανονισμός της εποχής τους ή ισχύουσα τότε παρέκκλιση. Το σχετικό εδάφιο του Κτιριοδομικού κανονισμού περί καθορισμού του ελάχιστου ελεύθερου ύψους κύριας χρήσης καταργείται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 17 -  Φυτεύσεις και κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους - Περιφράξεις

Να διορθωθεί η προφανής ασυμφωνία του εδαφίου Α.δ της παρ.8 του άρθρου 17 του νόμου με τον Κτιριοδομικό κανονισμό. Η ασυμφωνία υπάρχει ως σύγχυση μεταξύ οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής από την έναρξη εφαρμογής του νόμου και δημιουργεί ακόμη μειονεκτικούς ή αντιοικονομικούς φέροντες οργανισμούς κτιρίων χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Παρατίθενται οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις :

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ – Άρθρο 5

4.3.2. Τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων δεν πρέπει να προεξέχουν στα όμορα ακίνητα, στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης καθώς και στα προκήπια των οικοπέδων στα οποία ανεγείρονται και σε κάθε περίπτωση να μη θίγουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (υπόνομοι, δίκτυα παροχής νερού, ρεύματος, αερίου κλπ.).

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων να προεξέχουν μέχρι 0.30 του μέτρου έξω από τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.50 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

Επίσης κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία αυτά να προεξέχουν μέσα στα προκήπια των οικοπέδων μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους τους, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1.00 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

ΝΟΚ – Άρθρο 17

8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα, φυτά ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του Κτιριοδομικού κανονισμού.

Α. Κάτω από την επιφάνειά τους επιτρέπονται :

… δ) Διαπλατύνσεις των θεμελίων, έως 0.30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

 

Προτείνεται λοιπόν η αντικατάσταση του εδαφίου Α.δ της παρ.8 του άρθρου 17 του νόμου ως εξής :

δ) Διαπλατύνσεις των θεμελίων των κτιρίων, μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους των προκηπίων, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1.00 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 1 -  Πεδίο Εφαρμογής

Η παρ.5 του άρθρου 1 προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής :

 

5. α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου 5.β, κατισχύουν των γενικών διατάξεων του παρόντος νόμου.

β) Οι διατάξεις του παρόντος νόμου κατισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης (όπως αποφάσεων Περιφερειάρχη/ Νομάρχη, πράξεων Δημοτικού Συμβουλίου) με τις οποίες θεσπίστηκαν αναρμοδίως όροι δόμησης (όπως ύψος, ποσοστό κάλυψης, αριθμός ορόφων και θέση υπογείου) εκτός αυτών που ορίζουν δυσμενέστερα πολεοδομικά μεγέθη και μόνο μέχρι να κριθεί από αρμόδιο όργανο τυχόν διατήρησή τους ή να διαπιστωθεί κατάργησή τους με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Κατά το χρονικό διάστημα που κατ’ οικονομία παραμένουν ισχυρές αναρμόδιες πράξεις ορίζουσες δυσμενέστερα πολεοδομικά μεγέθη και αυτά έχουν ορισθεί έμμεσα από άλλα βασικά πολεοδομικά μεγέθη που έχουν έκτοτε μεταβληθεί γίνεται διόρθωσή τους σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα βασικά πολεοδομικά μεγέθη. Ενδεικτικό αλλά σύνηθες παράδειγμα ο καθορισμός του μέγιστου ύψους κτιρίου (M.Y.) από το ύψος και τον αριθμό ορόφων όπου μπορεί να εξαντληθεί στοιχειωδώς ο ΣΔ μιας περιοχής :

διορθωμένο M.Y. = (Μ.Υ. της πράξης – C) * συντελεστής μείωσης μέγιστης κάλυψης * συντελεστής αύξησης μικτού ύψους + C

όπου :

συντελεστής μείωσης μέγιστης κάλυψης = μέγιστη κάλυψη πράξης/μέγιστη κάλυψη σήμερα (συνήθως = 0.7/0.6),

συντελεστής αύξησης μικτού ύψους = μέγιστο μικτό ύψος σήμερα/μέγιστο μικτό ύψος πράξης (συνήθως = 3.25/3.00),

C = 1 ή 2 μ. όπως ορίζεται στην κανονιστική πράξη.

 

ΑΙΤΙOΛΟΓΗΣΗ :

Η παρ.5.α δεν έχει πρόβλημα γιατί οι αρμοδίως ορισθείσες ειδικές διατάξεις κατισχύουν πάντοτε των γενικών. Το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή έχει κριθεί πλέον οριστικά ότι πολλές κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες έχουν εγκριθεί όροι δόμησης, έχουν εκδοθεί αναρμοδίως.

Προτείνεται λοιπόν η απλοποίηση της παρ.5.β ώστε να διατηρούνται (κατ’ οικονομία) ισχυρές απέναντι στον ΝΟΚ μόνον οι αναρμόδιες πράξεις που ορίζουν δυσμενέστερα πολεοδομικά μεγέθη και μόνο μέχρι να εγκριθούν αρμοδίως ή να καταργηθούν.

Ειδικότερες αναφορές σε εντοπισμένες ρυθμίσεις ή αναφορές σε άλλους νόμους καταργούνται επειδή προκαλούν μόνο σύγχυση και πάντοτε μπορούν να κρίνονται με το κριτήριο της αρμόδιας ή αναρμόδιας ειδικής διάταξης.

Προς ασφάλεια δικαίου, συνταγματική ισονομία και προστασία της ιδιοκτησίας ορίζεται, μέχρι την εξάλειψη και αυτών των αναρμοδίων πράξεων, προτείνεται η διόρθωση των δυσμενέστερων πολεοδομικών μεγεθών των πράξεων αυτών σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα βασικά πολεοδομικά μεγέθη. Η διόρθωση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των κατ’ οικονομία ορισθέντων μεγεθών από πολεοδομική και όχι από αριθμητική άποψη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αναθεωρώ την πρότασή μου για το άρθρο 14 και την παραθέτω για να υπάρχει...

ΝΟΚ - ΑΡΘΡΟ 14

1.   Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στα οικόπεδα εκτός των γωνιακών οικοπέδων όπου αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος δΧδ απέναντι από τη γωνία του οικοπέδου ή σε άλλη θέση συνεχόμενη με ακαλύπτους ομόρων ιδιοκτησιών. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται στα όρια απέχει τουλάχιστον Δ ή δ (από τα πίσω ή τα πλάγια όρια αντίστοιχα και όπως οι αποστάσεις αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου), πάντοτε με τις επιφυλάξεις των παρ.2, 3 και με τη δυνατότητα της παρ.4 του παρόντος άρθρου.

2.   Το κτίριο υποχρεώνεται να απέχει από : α) υποχρεωτικούς ακαλύπτους κτιρίων που έχουν ανεγερθεί νόμιμα με εφαρμογή του πανταχόθεν ελεύθερου ή συνεχούς συστήματος δόμησης και β) τμήμα ορίου του οικοπέδου όπου προβάλλεται νόμιμο τμήμα κτιρίου όμορης ιδιοκτησίας με άνοιγμα σε απόσταση από το όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1μ. και μικρότερη της απόστασης Δ ή δ (για πίσω ή πλάγια όρια αντίστοιχα) του κτιρίου στο οποίο ανήκει. Αν η απόσταση της περίπτωσης β έχει προκύψει από προηγούμενη εφαρμογή της παρ.4 τότε η υποχρέωση αποχής περιορίζεται στην ίση απόσταση.

3.   Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρησή τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι 8,5μ. και επιβάλλεται αποχή του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται αυτή να είναι μικρότερη των Δ ή δ, όχι όμως μικρότερη των 2,5μ. πάντοτε με τη δυνατότητα της παρ.4.

Σε οικόπεδα με περισσότερα του ενός απέχοντα κτίρια, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους είναι τουλάχιστον Δ ή μέχρι 2,5μ. όταν το Η (οριζόμενο όπως στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου) δεν ξεπερνά τα 8,5μ..

4.   Αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από εφαρμογή οικοδομικών γραμμών και υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς κτιρίου 9μ. τότε το κτίριο μπορεί να τοποθετείται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων μέχρι την εξασφάλισή της. Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση ακάλυπτου χώρου και στα δύο πλάγια όρια, το κτίριο πλάτους 9μ. τοποθετείται ισομοιράζοντας το πλάτος των υποχρεωτικών ακάλυπτων χώρων και αν το άθροισμα των δύο πλαγίων αποστάσεων είναι μικρότερο των 2μ. τότε το κτίριο τοποθετείται σε επαφή με ένα όριο διατηρώντας πλέον ένα υποχρεωτικό ακάλυπτο. Στην τελευταία περίπτωση αν η απομένουσα υποχρεωτική απόσταση μέχρι το όριο προκύπτει μικρότερη του 1μ., το κτίριο εφάπτεται και σε αυτό.

5.   Τοίχοι εσοχής κτιρίου, σε περίπτωση που αυτή εφάπτεται σε όριο του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στους τοίχους αυτούς δεν δημιουργούν δουλεία ελεύθερης θέας για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό επάρκειας των ανοιγμάτων για φυσικό φωτισμό και αερισμό μόνον εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού εντός των ορίων του οικοπέδου στο οποίο ανήκουν. Ειδικά οι χώροι κλιμακοστασίου πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτο ή υπαίθριο χώρο ελάχιστης διάστασης 2μ. κάθετα στο επίπεδό τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν αυτό το έκτρωμα που φέρεται ότι κατατέθηκε στη Βουλή, και όσο αφορά σε τροποποιήσεις του ΝΟΚ, δεν είναι τρολλιά και ψηφιστεί τελικά ως έχει ... εγώ προσωπικά τελείωσα τη σταδιοδρομία μου σε μελέτη πολεοδομικής νομοθεσίας.

Θα δίνω το κατιτίς στα παιδιά των ΣΑ να μου στέλνουν ηλεκτρονικά τους κωδικούς άδειας και ηλεκτρονικής ταυτότητας ... μέσω dark web βέβαια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.