Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στο ΤΕΕ η ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών


Engineer

Recommended Posts

Σε συνέχεια της απόφασης σύστασης του Εθνικού Μητρώου Υποδομών (δείτε εδώ), δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή που αφορά στην "Ανάθεση ανάπτυξης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών και σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Καθοδήγησης για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων και για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του Εθνικού Μητρώου Υποδομών", με την οποία ανατίθεται στο ΤΕΕ η ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της απόφασης:

Ανάθεση ανάπτυξης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών και σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Καθοδήγησης για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων και για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Η απόφαση αναφέρει:

Αποφασίζουμε:

(1) Την ανάθεση της ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών του άρθρου 10 του ν. 4635/2019, στο «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (TEE) και

(2) Τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering Committee) για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων, και για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ως κατωτέρω:

Άρθρο 1
Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής – Ορισμοί

1. Οι διατάξεις της απόφασης αυτής αφορούν την ανάπτυξη, τήρηση, διαχείριση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, καθώς και την σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την διαμόρφωση των απαιτήσεων, και για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανάπτυξής του.

2. Για την εφαρμογή της παρούσας ισχύουν οι πιο κάτω ορισμοί: Ως «Εθνικό Μητρώο Υποδομών» νοούνται αθροιστικά:

• αφενός το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τη δυναμική τήρηση βάσεων δεδομένων με τα στοιχεία των Υποδομών δημοσίου ενδιαφέροντος στην Ελληνική Επικράτεια, τόσο των υφιστάμενων κατά την έκδοση της παρούσας, όσο και των νέων που υλοποιούνται μέσω των δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (εφεξής «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υποδομών», ΟΠΣΥ),

• και αφετέρου το ολοκληρωμένο σύστημα κανονισμών και διαδικασιών για τη διαχείριση των εν λόγω Υποδομών (Integrated Infrastructures Asset Management System, IIAMS) μέσω του προαναφερόμενου πληροφοριακού συστήματος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιτελεστικότητα των εν λόγω Υποδομών καθ' όλη την
Ωφέλιμη Διάρκεια Ζωής τους (εφεξής «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποδομών», ΟΣΔΥ).

Ως «Υποδομές» νοούνται οι πάγιες τεχνητές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας και των οποίων η λειτουργία εξυπηρετεί τις ανάγκες διαβίωσης μετακίνησης, προστασίας, εκπαίδευσης, αναψυχής και εργασίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών - συγκοινωνιακών δικτύων, των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των δημόσιων κτιρίων και των πάσης φύσεως τεχνητών εγκαταστάσεων δημοσίου συμφέροντος οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις ζωές των πολιτών. Δεν περιλαμβάνονται οι πάγιες τεχνητές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αμιγώς στρατιωτικούς σκοπούς και την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ως «Έργο Υποδομής» νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου οικοδομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού το οποίο επαρκεί αυτό καθαυτό για την εκπλήρωση μίας οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας. Και κατά τα λοιπά σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4412/2016.

Ως «Υποδομές Ζωτικής Σημασίας, ΕΥΖΣ» νοούνται οι Υποδομές ή μέρη αυτών, οι οποίες ή τα οποία, αντίστοιχα, είναι ουσιώδη για τη διατήρηση λειτουργιών και συστημάτων ζωτικής σημασίας για την προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, όπως κυρίως το σύστημα υγείας, η ασφάλεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση και ενεργειακή κάλυψη, και των οποίων η διακοπή λειτουργίας ή η καταστροφή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για τη Χώρα, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας διατήρησης των λειτουργιών αυτών.

Ως «Φορέας Διαχείρισης» νοείται ο Φορέας στον οποίο με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ανατίθεται η ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Άρθρο 2
Σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής

Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή (εφεξής η «Επιτροπή»,) η οποία λειτουργεί ως ομάδα διαχείρισης έργου για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων της αρχιτεκτονικής του δυναμικού πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης του Εθνικού Μητρώου Υποδομών (ΟΠΣΥ) καθώς και την προώθηση και παρακολούθηση των δράσεων ανάπτυξης του ολοκληρωμένου συστήματος κανονισμών και διαδικασιών διαχείρισης των εν λόγω Υποδομών (ΟΣΔΥ, Integrated Infrastructures Asset Management System, IIAMS) μέσω του προαναφερόμενου πληροφοριακού συστήματος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιτελεστικότητα των εν λόγω Υποδομών καθ' όλη την Ωφέλιμη Διάρκεια Ζωής τους, διασύνδεσης.

Άρθρο 3
Εκπροσώπηση

1. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν:

α) Δύο (2) εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων ένας ορίζεται ως Πρόεδρος.

β) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αναπληρωτή του.

γ) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον αναπληρωτή του.

δ) Ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον αναπληρωτή του.

ε) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον αναπληρωτή του.

στ) Ένας (1) εκπρόσωπος του «Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας», με τον αναπληρωτή του.

2. Στην Επιτροπή καλούνται να συμμετέχουν κατά περίπτωση εκπρόσωποι εμπλεκομένων φορέων διαχείρισης ή/και λειτουργίας Υποδομών ή εμπειρογνώμονες συναφών πεδίων ειδικότητας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής.

3. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου της Επιτροπής και του ορισθέντος αναπληρωτή του, προεδρεύει ο έτερος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

4. Η διοικητική και γραμματειακή εξυπηρέτηση της Επιτροπής ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Άρθρο 4
Συνεδρίαση - Αρμοδιότητες της Συντονιστικής Επιτροπής

1. Η Επιτροπή συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου η οποία περιλαμβάνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε κάθε θέμα ορίζεται ως εισηγητής το κατά περίπτωση σχετιζόμενο μέλος.

2 Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση τόσο του πληροφοριακού συστήματος και των βάσεων δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, όσο και του ολοκληρωμένου συστήματος κανονισμών και διαδικασιών διαχείρισης των Υποδομών, λαμβανομένων υπόψη και των αντίστοιχων καλών πρακτικών άλλων χωρών της ΕΕ.

3. Ειδικότερα η Επιτροπή αποφασίζει:

α) Για τα θέματα οργάνωσης και διενέργειας της καταγραφής υφισταμένων στην Ελλάδα, κατά την έκδοση της παρούσας, συστημάτων διαχείρισης Υποδομών, η οποία καταγραφή θα καλύπτει κυρίως:

i) Τους φορείς που ήδη έχουν και εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης Υποδομών και οι οποίοι ήδη διαθέτουν ψηφιακά μητρώα με δεδομένα των Υποδομών τους, όπως η Εγνατία Οδός ΑΕ, οι παραχωρησιούχοι Ε.Ο., οι φορείς διαχείρισης Δικτύων Κοινής Ωφελείας, οι φορείς διαχείρισης Λιμένων και Α/Δ , η ΚΤΥΠ ΑΕ, ο ΟΣΕ ΑΕ.

ii) Το πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων ως προς τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεται η διαχείριση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος και το κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισης των Υποδομών, όπως οι οδηγίες της ΕΕ, τα σχετικά πρότυπα πχ ISO 55000, ο ν. 4412/16 και ειδικότερα τα άρθρα 169 και 170 παρ. 8 αυτού, οι διατάξεις περί αρμοδιοτήτων επιθεώρησης και συντήρησης Υποδομών, οι συναφείς αρμοδιότητες των ΟΤΑ και άλλα συναφή θέματα.

β) Για τον τρόπο διερεύνησης των ιδιαιτεροτήτων και της δυνατότητας εναρμόνισης υφισταμένων συστημάτων διαχείρισης και συντήρησης Υποδομών που λειτουργούν ήδη από ορισμένους Φορείς Διαχείρισης και Συντήρησης Υποδομών (ΦΔΣ), οι οποίοι θα έχουν την ετοιμότητα συμμετοχής σε ένα αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης του νέου συστήματος.

γ) Για την καθιέρωση ενιαίας εθνικής ονοματολογίας και συστήματος απογραφής και κωδικοποίησης των Υποδομών κατά κατηγορία, καθώς και για τον τρόπο περιοδικής αξιολόγησης της λειτουργικής κατάστασης και κατάταξης των Υποδομών.

δ) Για τη δομή και τα στοιχεία που θα πρέπει να καταγράφονται και να τηρούνται στον Ηλεκτρονικό Φάκελο - Ταυτότητα (ΗΦΤ) κάθε Υποδομής, ανάλογα με την κατηγορία της, και για τους υπόχρεους κατά περίπτωση Φορείς Διαχείρισης και Συντήρησης Υποδομών για τη συμπλήρωση και ενημέρωσή του.

ε) Για το πιλοτικό πρόγραμμα έναρξης λειτουργίας του συστήματος ψηφιακής καταγραφής των ΗΦΤ, με τη συμμετοχή επιλεγμένων ΦΔΣ και για περιορισμένο αριθμό Υποδομών, με βάσει τις απαιτήσεις που θα έχουν καθοριστεί.

στ) Για τον Οδικό Χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τους ενδιάμεσους στόχους ανάπτυξης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

4. Η Επιτροπή θα διαμορφώσει σχετική εισήγηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία θα προτείνονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

α) Η εθνική ονοματολογία και το σύστημα κωδικοποίησης των Υποδομών κατά κατηγορία καθώς και τα στάδια ανάπτυξης του Μητρώου και οι ομάδες Υποδομών που θα ενταχθούν σε αυτό κατά σειρά προτεραιότητας.

β) Ο τύπος του Ηλεκτρονικού Φακέλου - Ταυτότητας κάθε Υποδομής, ανάλογα με την κατηγορία της, τους υπόχρεους κατά περίπτωση Φορείς Διαχείρισης και Συντήρησης Υποδομών (ΦΔΣΥ) καθώς και οι δείκτες περιοδικής αξιολόγησης και κατάταξης της λειτουργικής κατάστασης των Υποδομών κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την Παρεχόμενη Στάθμη Εξυπηρετήσεων σε σχέση με την Απαιτούμενη Στάθμη Εξυπηρετήσεων. γ) Τα διαγράμματα ροής των τυπικών διαδικασιών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υποδομών (ΟΣΔΥ) ανά κατηγορία και είδος Υποδομής και διακριτά τόσο για τις υφιστάμενες κατά την έκδοση της παρούσας
Υποδομές, όσο και για τις νέες.

δ) Τις απαιτήσεις εξειδίκευσης του ΟΠΣΥ και του ΟΣΔΥ κατά κατηγορία Υποδομών:

i) Ως προς τον λεπτομερή σχεδιασμό, την εγκατάσταση, την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, την έναρξη υλοποίησης, την παρακολούθηση της λειτουργίας τους, τη συντήρηση και την υποστήριξη των Περιφερειακών Διαχειριστών και των ΦΔΣΥ.

ii) Ως προς τη διάθεση μέσω διαδικτύου και τη χρήση του συνόλου των πληροφοριών και την εποπτεία των ροών εργασιών για όλες τις διαδικασίες και στάδια, που αφορούν στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών και ως προς τον μηχανισμό αναζήτησης, επισκόπησης και διάθεσης των πληροφοριών μέσω διαδικτύου.

iii) Ως προς τις απαιτήσεις διαβάθμισης για την πρόσβαση των Χρηστών, των Περιφερειακών Διαχειριστών και των ΦΔΣΥ στο Μητρώο Υποδομών, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους ρόλους και αρμοδιότητες τους, και ως προς την παρακολούθηση εφαρμογής των προβλεπόμενων ροών των εργασιών σε κάθε στάδιο του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

iv) Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του ΟΠΣΥ και τη θεσμική κατοχύρωση των διαδικασιών του ΟΣΔΥ.

v) Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές περιοδικής λειτουργικής αξιολόγησης των Υποδομών και τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης της λειτουργικής κατάστασης των Υποδομών.

5. Η Επιτροπή δύναται να συνεργάζεται με τα θεσμικά και ad hoc όργανα, νομικά πρόσωπα και φορείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη του συστήματος Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

6. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον άπαξ κάθε μήνα ή συντομότερα, εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες, ενώ θα τηρούνται τα σχετικά πρακτικά.

7. Η τυχόν αποζημίωση των μελών της επιτροπής ορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί συλλογικών οργάνων και καταβάλλεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

8. Η θητεία της οριζόμενης Επιτροπής είναι τριετής.

Άρθρο 5
Γενικό Πλαίσιο Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΟΠΣΥ

1. Το Σύστημα συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανόνες και πρότυπα σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και διαδικτυακών τόπων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα Ι της ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 απόφασης (Β΄ 1301) "Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και του π.δ. 25/2014 «Ηλεκτρονικό Αρχείο και Ψηφιοποίηση εγγράφων" (Α΄ 44), όπως ισχύουν.

2. Το Σύστημα αξιοποιεί τις δημόσιες υποδομές υπολογιστικού νέφους (Cloud) και αντίστοιχες υπηρεσίες "Cloud computing" του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (Government Cloud ή G-Cloud) για τη φιλοξενία των απαραίτητων δεδομένων και εφαρμογών και για την παροχή των προβλεπόμενων στην παρούσα απόφαση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

3. Όσον αφορά στις Γεωχωρικές Πληροφορίες, τα δεδομένα, τα μεταδεδομένα, τις (ηλεκτρονικές) υπηρεσίες που παρέχονται από το σύστημα, καθώς και για κάθε άλλη σχετική έννοια, ισχύουν:

α) οι ορισμοί του άρθρου 3 της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ (INSPIRE) όπως ενσωματώθηκε και ισχύει στην εθνική νομοθεσία (ν. 3882/2010) και

β) τα προβλεπόμενα στο κεφάλαιο Β', άρθρο 32 «Ψηφιακή αποτύπωση εγγράφων», του ίδιου νόμου σχετικά με τις διαδικασίες και προδιαγραφές δεδομένων που περιέχουν γεωχωρική πληροφορία, όπως επίσης και οι ορισμοί ως προς την υποχρεωτικότητα ενσωμάτωσης, χρήσης και αξιοποίησης ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων και πληροφοριακών εργαλείων

4. Το Σύστημα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον ένα σύνολο διακριτών λειτουργιών, μεταξύ των οποίων είναι και οι ακόλουθες:

α) Σύστημα παρακολούθησης των αναγκών συντήρησης και της υλοποίησης των αντίστοιχων εργασιών

β) Σύστημα παρακολούθησης της περιοδικής επιθεώρησης και ποιοτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς του έργου σύμφωνα με την χρήση του και την περιοδικότητα της συντήρησης σε συνάρτηση με τις αρχικές τεχνικές προδιαγραφές

γ) Σύστημα παρακολούθησης και λήψης ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, με διοικητική και γεωγραφική αναφορά, των έργων, των αναγκών συντήρησης, των αναγκών εκτάκτων επισκευών και οποιουδήποτε επιπρόσθετου στοιχείου θα απαιτείται για τον ορθολογικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων της πολιτείας

5. Το Σύστημα αναλύεται σε ένα σύνολο διακριτών εφαρμογών λειτουργιών στις οποίες περιλαμβάνονται κατ' ελάχιστον οι ακόλουθες:

α) Χωρική Βάση Δεδομένων η οποία δύναται να είναι διασυνδεδεμένη και με άλλες παρόμοιες βάσεις δεδομένων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

β) Εφαρμογές για την αναζήτηση, απεικόνιση, τηλεφόρτωση, μετασχηματισμό και επίκληση των δεδομένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 3882/2010.

γ) Εφαρμογή για την επικαιροποίηση των γεωχωρικών και άλλων δεδομένων.

δ) Εφαρμογή για την υποστήριξη των διαδικασιών διόρθωσης και συμπλήρωσης των ήδη καταχωρημένων στο Σύστημα γεωχωρικών δεδομένων.

ε) Εφαρμογή για τη διαβαθμισμένη πρόσβαση των χρηστών όπως αυτοί θα οριστούν σύμφωνα με τους προβλεπόμενους ρόλους και αρμοδιότητες τους, σε υπηρεσίες και σε υποσυστήματα του Συστήματος.

στ) Εφαρμογή για τη μετατροπή των γεωχωρικών δεδομένων σε ψηφιακό αρχείο μορφής GML (Geography Markup Language), σύμφωνα με ανοικτά πρότυπα ανταλλαγής και με προκαθορισμένη δομή.

6. Η κυριότητα του Εθνικού Μητρώου Υποδομών (ΟΠΣΥ και ΟΣΔΥ) ανήκει στη Γενική Γραμματεία Υποδομών που έχει και την ευθύνη συνολικής εποπτείας για την ανάπτυξη και την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Μητρώου. Η αρμοδιότητα του Κεντρικού Διαχειριστή του Μητρώου ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ενώ η αρμοδιότητα Περιφερειακών Διαχειριστών του Μητρώου ανατίθεται σε ειδικότερους ΦΔΣΥ που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών με κατάλληλες διοικητικές πράξεις μετά από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Διαχειριστή του Μητρώου.

7. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, μπορεί να μεταβάλλεται ο φορέας ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Άρθρο 6
Παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

1. Το ΟΠΣΥ θα παρέχει κατ' ελάχιστο:

α) Πληροφόρηση των Χρηστών μέσω της Διαδικτυακής πύλης, προσβάσιμη από ηλεκτρονική διεύθυνση της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου www.gov.gr, στην οποία θα υπάρχει διακριτή περιοχή για την πρόσβαση των Διαχειριστών στις διαδικασίες, στις υπηρεσίες και στα υποσυστήματα του ΟΠΣΥ.

β) Διαδικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης, απεικόνισης, τηλεφόρτωσης, μετασχηματισμού και επίκλησης δεδομένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3882/2010.

γ) Διαλειτουργικότητα με κρίσιμα πληροφοριακά συ- στήματα και ιδίως γα) με το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίων, γβ) του Ψηφιακού Χάρτη, γγ) τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των υποδομών των οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης κ.α.

δ) Ενημερωτικό υλικό, εγχειρίδια χρήσης, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις φορέων και πολιτών και κάθε απαραίτητη πληροφορία για τη διευκόλυνση των ΦΔΣΥ και των Διαχειριστών κατά την ένταξή τους στο σύστημα και στις εφαρμογές του.

Άρθρο 7
Υποχρεώσεις του Φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας

Το «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (ΤΕΕ), ως Κεντρικός Διαχειριστής του Μητρώου Υποδομών, αναλαμβάνει:

1. Να υποστηρίζει τη λειτουργία του ΟΠΣΥ με υψηλή διαθεσιμότητα παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση, υποστήριξη των συστημάτων, προσαρμογές αποδοτικότητας και να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

2. Να προωθήσει την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος (εφαρμογές και δεδομένα) σε διάταξη υψηλής διαθεσιμότητας σε κεντρικό χώρο φιλοξενίας του G-cloud.

3. Να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης (εφαρμογές και δεδομένα συστήματος) και τον τυχόν απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία, η απαιτούμενη απόδοση, ασφάλεια και προστασία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πληροφοριακού συστήματος και την ισχύουσα νομοθεσία.

4. Να προσαρμόζει τις λειτουργίες του ΟΠΣΥ στις απαιτήσεις του ΟΣΔΥ, ώστε να ενσωματώνονται όλες οι προβλεπόμενες ροές διαδικασιών, οι νομικές δεσμεύσεις και οι αλλαγές νομοθεσίας, και να προβαίνει σε τροποποιήσεις ή αναβαθμίσεις του λογισμικού με ενσωμάτωση νέων λειτουργειών σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΦΔΣΥ και των Περιφερειακών Διαχειριστών του Μητρώου, κα- θώς και σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής του άρθρου 2 της παρούσας.

5. Να παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία ανά τρίμηνο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

6. Να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και επιστημονικής υποστήριξης των χρηστών του συστήματος.

7. Να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στους φορείς που καταχωρούν στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

8. Να διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια και να προωθεί δράσεις σε μέσα μαζικής επικοινωνίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

9. Να παρέχει συνεχώς δυνατότητα ηλεκτρονικής - απομακρυσμένης παρεμβάσεως στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες δικαιούνται αυτοτελώς να επιφέρουν τροποποιήσεις-αντικαταστάσεις εγγραφών ή εισαγωγή νέων.

Άρθρο 8
Χρηματοδότηση

Το «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος», μετά από έγκριση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τυχόν συναρμόδιων Υπουργείων, δύναται να συντάσσει προγράμματα ένταξης των απαιτούμενων δράσεων για την ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών σε Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης μπορεί να διαθέτει ίδιους πόρους ή/και πόρους προερχόμενους από ανταποδοτικές υπηρεσίες.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.