Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

Διαβάζοντας το υλικό της ενημέρωσης του υπουργείου για το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το παρακάτω:

Παράθεση

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη ΚWh

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι για να φτάσουμε τους ανωτάτους επιλέξιμους προϋπολογισμούς των 2 προηγούμενων κύκλων (250€/τμ) θα πρέπει να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως των 208 kWh/τμ; Πράγμα που σημαίνει πως οι επιλέξιμοι προϋπολογισμοί, ιδιαίτερα για τις ανώτερες κατηγορίες ένταξης (Γ, Δ), θα είναι σαφώς μειωμένοι, που με τη σειρά του συνεπάγεται πως οι παρεμβάσεις θα είναι και πιο περιορισμένες.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση ποια είναι; Να χαντακώσουμε την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση στα πλαίσια του δυνατού; Διότι μετά το περσινό φιάσκο υπάρχουν πελάτες οι οποίοι δεν μπήκαν στον προηγούμενο κύκλο, και οι οποίοι περιμένουν να μπορούν να κάνουν τις παρεμβάσεις τις οποίες υπολογίσαμε, και στους οποίους θα πρέπει να πούμε ότι ο επιλέξιμος ανώτατος προϋπολογισμός τους είναι πολύ μικρότερος από τον περσινό.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το πεα στο προηγούμενο ΕΚΟ εκδόθηκε με τον ίδιο ΚΕΝΑΚ (2017), είναι δύσκολο να "ρίξεις" ενεργειακά το κτήριο αν είχες εκδόσει το ΠΕΑ και δεν πρόλαβες να κάνεις την αίτηση.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

38 λεπτά πριν, sdim said:

Το πεα στο προηγούμενο ΕΚΟ εκδόθηκε με τον ίδιο ΚΕΝΑΚ (2017), είναι δύσκολο να "ρίξεις" ενεργειακά το κτήριο αν είχες εκδόσει το ΠΕΑ και δεν πρόλαβες να κάνεις την αίτηση.

Αυτό είναι δεδομένα δύσκολο, το θέμα είναι ότι ακόμη και σε νέες αιτήσεις, λ.χ. για ενα διαμέρισμα 100 τμ όταν ζητάμε να το πάμε από κατηγορία Δ σε Β+ με έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα κυμαίνεται από 6.000 εώς 8.000 ευρώ περίπου για παρεμβάσεις θερμομόνωσης, αλλαγής κουφωμάτων και οτι αλλο χρειαζεται, νομιζω είναι σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα, και γω συνειδητοποίησα το πρόβλημα που αναφέρετε παραπάνω που δημιουργείται από τον νέο τρόπο που υπολογίζεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ. Από κάποιες δοκιμές που έκανα σε διαμερίσματα ισογείου ή ενδιάμεσων ορόφων (που δεν έχουν δώμα από πάνω), ακόμα και αν είναι παλιά κτίρια (χωρίς θερμομόνωση), πολύ δύσκολα επιτυγχάνεις εξοικονόμηση άνω των 200Kwh! Έχετε βρει κάποια λύση πάνω σε αυτό; Μπορεί κάποιος άλλος να προτείνει κάτι; Ειδάλλως, οι ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων θα πρέπει να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να ανέβουν 3 κατηγορίες!...

Link to comment
Share on other sites

βασικά οσο και να ρήξης την κατάταξη του Α ΠΕΑ δεν αλλάζει κατι γιατί στην ουσία εσυ συγκρίνεσαι με το κτίριο αναφοράς και οχι με ποσοστό εξοικονόμησης που πετυχαίνεις οπως τα προηγούμενα εξοικονομώ ... εγω κατι δοκιμες που εκανα σε σπιτια που ειχαν εγκριθει με τα προηγούμενα εξοικονομώ και βαζοντας και επιπλέον εργασίες οπως ολικη θερμοπροσωψη και στην οροφη ολα τα παραθυρα και ηλιακο δεν ανεβηκα 3 κατηγοριες ... δεν ξερω τι αλλο να βάλω ;;;χαχαχ ενοητε πως δεν παιζει κανένα ρολο πλεον τι παράθυρα έβαζα οτι εχει αρχικά στο σπιτι,  ουτε αν βάλω οτι έχει ηλεκτρικά σωματα για θέρμανση!!!, ... δεν ξερω τι φταει .. μπορεί να ειναι ο προσανατολισμός ή οι σκιάσεις που δεν μπορώ να ανεβώ κατηγορία ( έβαλα σχεδόν ότι θα έβαζα σε ένα καινούργιο σπίτι για να βγει Β+ παρόλο αυτά δεν βγαίνει ούτε καν Γ ;;;;;) αλλά αυτα δεν αλλάζουν δύστυχως, οπότε πρόβλημα ...

 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα! Πιστεύω ότι όσοι έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε ΠΕΑ και προϋπολογισμούς, έχετε δει ότι διαμερίσματα Δ και Γ δεν παίζει να μπουν λόγω τεράστιας διαφοράς max προϋπολογισμού + Π/Υ παρεμβάσεων αλλά και τα διαμερίσματα που είναι Η ή Ζ και τα οποία έχουν μικρή επιφάνεια, πάλι δεν παίζει να μπουν διότι max Π/Υ < Π/Υ παρεμβάσεων. Σηκώνω τα χέρια..... Ειδικά τα παλιά ακίνητα που πρέπει να αναβαθμιστούν, επειδή είναι μικρά πχ 60τ.μ. δεν προχωράνε... Τι να πω; (Κάποιοι συνάδερφοι το είχαν ήδη επισημάνει από την παρουσίαση του Αυγούστου...)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 22/10/2020 at 1:33 ΜΜ, george68 said:

βασικά οσο και να ρήξης την κατάταξη του Α ΠΕΑ δεν αλλάζει κατι γιατί στην ουσία εσυ συγκρίνεσαι με το κτίριο αναφοράς και οχι με ποσοστό εξοικονόμησης που πετυχαίνεις οπως τα προηγούμενα εξοικονομώ ...

Από πού προκύπτει αυτό, συνάδελφε;

Η εξοικονόμηση ενέργειας, αν δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι η κατανάλωση του υφιστάμενου κτιρίου μείον την κατανάλωση του κτιρίου του πρώτου σεναρίου, σε kwh/m2.

Αυτό το νούμερο επί 1,2 επί τα τετραγωνικά, μας δίνει τον μέγιστο προϋπολογισμό…

Επίσης, και η άνοδος των ενεργειακών κατηγοριών προκύπτει από τη σύγκριση του υφιστάμενου κτιρίου με το κτίριο του πρώτου σεναρίου.

Πού κολλάει το κτίριο αναφοράς σε αυτούς τους υπολογισμούς;

Edited by vagom
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

vagon οι ενεργειακες κατηγοριες ειναι ποσοστο επι της καταναλωσεις του κτιριου αναφορας  
στο προηγουμενο εξοικονομο αυτο που λες εχει βαση σε αυτο εδω οχι .. εννοω για την αυξηση των ενεργειακων κατηγοριων αφου πλεον δεν κοιτας καποια εξοικονομηση σε καποιο ποσοστο απο την αρχικη κατασταση ... 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Για να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, για να βρούμε τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό:

Μέσα από το πρόγραμμα του ΚΕΝΑΚ επιλέγουμε: 

     Εκτέλεση --> Αποτελέσματα --> Ενεργειακή κατάταξη

'Έπειτα, από το Σύνολο Πρωτογενούς ενέργειας του Υπάρχοντος κτιρίου 

αφαιρούμε το Σύνολο Πρωτογενούς ενέργειας του Σεναρίου 1.

Την διαφορά αυτή την πολλαπλασιάζουμε με το Εμβαδόν του διαμερίσματος και

με τον συντελεστή 1,2.

Το γινόμενο αυτό είναι ο Μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ καταλαβαίνω ότι ελάχιστοι διαβάζουν την προδημοσίευση και τις παρουσιάσεις! Είναι όλα υπεραναλυτικά γραμμένα! Τεσπα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.