Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετη(;) κατασκευή πέργκολας σε υποχώρηση κτιρίου


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, χρειάζομαι τα φώτα σας γιατί με τη νομοθεσία και μόνο δεν βγάζω 100% άκρη...

Καλός μου γείτονας στο από πάνω διαμέρισμα στην πολυκατοικία που μένω αποφάσισε να κατασκευάσει πέργκολα στη βεράντα του (ελαφριά κατασκευή, με κάτι γομάρια κοιλοδοκούς 15x15). Η πολυκατοικία ειναι του 1953, με τις κλασικές εσοχές στην πρόσοψη ανα 2.5μ., άρα μιλάμε για κατασκευή σε υπαίθριο χώρο(;) και όχι εξώστη. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, αν ο γείτονας δεν είχε σκοπό να κλείσει τον χώρο και να τον κάνει επέκταση του σαλονιού του (συνεπώς οποιαδήποτε άδεια θέλουμε να βγάλουμε οι υπόλοιποι στη πολυκατοικία, θα "κολλάει" στο θέμα της νομιμότητας του κτιρίου). Αυτό το γνωρίζω γιατί αρχικά απευθύνθηκε σε εμένα για την έκδοση αδείας μικρής κλίμακας, και εννοείται είπα δεν αναλαμβάνω, και ούτε θα δώσω συναίνεση. Παρά τις προειδοποιήσεις, δεν πτοήθηκε (προφανώς θέλει να το κάνει airbnb και χρειάζεται ο εξτρα χώρος) και αποφάσισε να το ξεκινήσει Αύγουστο που οι περισσοτεροι λοίπουν. 

Ρωτάω λοιπόν, δεν χρειάζεται συναίνεση του 51% οποιαδήποτε επέμβαση/κατασκευή στις όψεις; Δεν θεωρείται κοινόχρηστη; Δεν βλέπω να το ζητάει στα δικαιολογητικά μικρής κλίμακας, αλλά υπερβαίνει ο νόμος σε αυτό το σημείο τη σύσταση και τον κανονισμό; Ή απλά δεν μιλάει συγκεκριμένα για τέτοιες περιπτώσεις; Αν εκδόσει άδεια χωρίς συναινέσεις, τότε είναι παράτυπη;

Επίσης ως παλία πολυκατοικία, το κομμάτι της βεράντας του, και ταβάνι της ιδιοκτησίας μου, στατικά είναι πρόβολος, δεν εχει κολώνες στην εξωτερική πλευρά, μόνο φουρούσια. Έχω δικαίωμα να ζητήσω στατική μελέτη ή βεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί το κτίριο από κάποια τέτοια κατασκευή; Μιλάμε για 6όροφο του '53 με κολώνες 35x35.

Υποτίθεται ότι η πέργκολα δεν θα παραβιάζει το ιδεατό στερεό... Οτι δηλαδή κάθισε μηχανικός και αποτύπωσε κτίριο με 3 ορόφους, 3 εσοχές, του οποίου τα σχέδια έχουν καταστραφει, έκανε τομή, και είδε ότι όλα είναι οκ... και αρχίσαν εργασίες, αλλά την άδεια θα την φέρουν από βδομάδα...


Συνάδελφοι, για όσουν απαντήσουν, ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Συνάδελφος απυηδισμένος με τα αθαίρετα

 

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, sjon313 said:

... (ελαφριά κατασκευή, με κάτι γομάρια κοιλοδοκούς 15x15). ....

... Οτι δηλαδή κάθισε μηχανικός και αποτύπωσε κτίριο με 3 ορόφους, 3 εσοχές, του οποίου τα σχέδια έχουν καταστραφει, έκανε τομή, και είδε ότι όλα είναι οκ.....

 

αφού όπως δηλώνεις είσαι συνάδερφος κάνε το αυτονόητο.

Σχεδίασε όσα περιγράφεις ως υπερβάσεις και παραβάσεις, περιέγραψε σε μία τεχνική έκθεση τις όποιες πολεοδομικές ή και ιδιοκτησιακές παραβάσεις κρίνεις,  και κατέθεσε αίτηση αυτοψίας στην αρμόδια ΥΔΟΜ να κάνει αυτοψία.

Τι πιο απλό αφού έχετε βγάλει τα μαχαίρια αν κατάλαβα καλά....

 

Υ.Γ.

επικουρικά κατα κανόνα το κολονάκια που βάζουν οι τυπικές πέργολες της αγοράς είναι απο προφίλ αλουμινίου και διαστάσεις 15Χ15 αν είναι δεν είναι γομάρια διότι και τα φορτία που μεταφέρουν στην βάση τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Αρκεί φυσικά να είναι με πανί το σκέπαστρο και όχι κάποιο άλλο υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση (και για πολλές άλλες αναρτήσεις σου, που μου έχουν λύσει απορίες, δηλώνω fan ;) ).

Ψάχνω να βρω καμιά συγκεκριμένη νομοθεσία, εγκυκλίους, κλπ περι συνιδιοκτησίας ή στατικών, για να τους τα αναφέρω, γιατί δεν θέλω κατευθείαν να κάνω καταγγελία. Επειδή απ' ότι είδα έχουν αναθέσει την δουλειά σε μία νεαρή συνάδελφο, δεν θέλω να της δημιουργήσω πρόβλημα με το καλημέρα, όπως δεν ήθελα και εγώ να με κυνηγήσουν όταν ήμουν νέος και δεν είχα ιδέα. Βέβαια μάλλον εκεί θα καταλήξουμε, γιατί όλη η πολυκατοικία είναι ενάντια, απλά βάζουν εμένα μπροστά λόγω ιδιότητας. 

Τα κολωνάκια, επειδή τους πέτυχα να τα ανεβάζουν, είναι τα τυπικά που χρησιμοποιούν στις μεταλλικές κατασκευές (σιδερένια,χαλύβδινα;), δεν είναι αλουμινίου. Και εκεί είναι η βασική ένσταση, πως επιτρέπεται τέτοιου είδους κατασκευή σε πρόβολο (του '53!), που δεν τη λες και ελαφριά... 

 

ευχαριστώ όμως όπως και να έχει :) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.