Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόφοιτος και αγορά εργασίας


judge_vag

Recommended Posts

Ήρθε η ώρα και για μένα να βγω στην αγορά εργασίας....τελειώσαμε μια από τις δυσκολότερες σχολές της Ελλάδας, Μηχανολόγοι ΕΜΠ κατεύθυνση Εναέρια Επίγεια (ναι μετράει και η κατεύθυνση για όσους θέλουν να τα λένε όπως είναι), κάναμε το 90% των προαιρετικών εργασιών κατά τη διάρκεια των σπουδών, δε γλείψαμε ποτέ ούτε ένα καθηγητή για να μας:
-->ανεβάσει βαθμολογία
-->περάσει μάθημα χωρίς να το αξίζουμε
-->περάσει μάθημα γιατί έτσι (λευκή κόλλα), ναι τα έχουμε δει και αυτά
--> δώσουμε μάθημα σε εξεταστική περίοδο που δε το δικαιούμαστε

Ήμασταν λοιπόν τυπικοί, πρόθυμοι, αποτελεσματικοί και ηθικοί σαν άνθρωποι και φοιτητές, τώρα ήρθε η ώρα για τους κόπους μας να αποδώσουν καρπούς. Τι ; όχι;!

Α! Και πρακτική κάναμε σε εργοτάξιο η οποία δεν είναι και υποχρεωτική από το πρόγραμμα σπουδών.

Βάζουμε αγγελίες LinkedΙn, kariera.gr κλπ σορτάρουμε Entry-Level γιατί ξέρουμε που βρισκόμαστε και βλέπουμε πως στις Entry-Level θέσεις τα χρόνια εμπειρίας είναι από 3 έως 5....ότι δηλαδή τι ακριβώς είναι entry level με αυτές τις απαιτήσεις; Ρητορική ερώτηση, μάλλον μόνο ο μισθός.
Από την άλλη οι ελάχιστες θέσεις που μπορεί να μη ζητάνε 3-5 χρόνια για entry level έχουν εντελώς παράλογες απαιτήσεις γνώσεων που δεν αντιπροσωπεύουν κανένα πρόγραμμα σπουδών σχολής μηχανολόγων μηχανικών στην Ελλάδα...θα έπρεπε δηλαδή ο καθένας από εμάς να βγάλει άλλη μισή σχολή έτσι μόνος του γιατί 5 χρόνια σπουδές, 10αδες εργασίας εξαμήνου, 1 διπλωματική και κυριολεκτικά 1000δες σελίδες και ώρες δεν είναι ένδειξη ότι αυτό το άτομο θέλει και μπορεί να μάθει και να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε καινούρια πρόκληση εμφανιστεί,
έστω και μια μικρή περίοδο προσαρμογής.


Τι ρεαλιστικές επιλογές υπάρχουν για έναν απόφοιτο μηχανολόγο μηχανικό λοιπόν που θέλει να εργαστεί;
Εργασία σε θέσεις πωλήσεων δεν είναι για μένα αληθινή δουλειά, σπουδάσαμε Μηχανολόγοι στο ΕΜΠ όχι μαρκετινγκ στην ΑΣΣΟΕ και το ΠΑΠΕΙ χωρίς να προσπαθώ να υποτιμήσω κανέναν, απλά θέλω να κάνω αυτό που μου αρέσει και κόπιασα να σπουδάσω. 

Λεφτά για μεταπτυχιακά έξω δεν παίζουν.

Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που είναι δωρεάν δεν κάνω, έχουν κουράσει οι καθηγητές εδώ, οι αντίληψη ότι είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο και μας φταίνε όλα τα άλλα, οι σιχαμεροί γλείφτες που τους βλέπεις με 10 λεπτά σε ένα γραφείο να καταφέρνουν περισσότερα από ότι εσύ με 10αδες ώρες εργασίας.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μη πιστεύεις απόλυτα τις προσφορές για 3-5 χρόνια προϋπηρεσίας. Άνοιξε μια πόρτα και παρουσίασε τον καλύτερο εαυτό σου και μπορεί να σε σεβαστούν περισσότερο από άλλον που το μόνο που έκανε ήταν να προσθέσει μια γραμμή στο βιογραφικό του: "α και έχω 3-5 χρόνια προϋπηρεσία" (ενδεχομένως ψέματα).

ΥΓ Μου θύμισες έναν προγραμματιστή στο reddit που έλεγε προχθές ότι βρήκε προσφορά με προϋπηρεσία για Χ χρόνια σε κάποια τεχνολογία ...την οποία τεχνολογία είχε ο ίδιος δημιουργήσει λιγότερα χρόνια πριν.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστό αυτό απλά πριν ανοίξω την πόρτα θα πρέπει να με έχουν καλέσει και για συνέντευξη.

Ο στρατός πόσο σημαντικό είναι να έχει ολοκληρωθεί; Έχω αναβολή 3.5 χρόνια ακόμα βέβαια....

Έχω βρει και μια θέση εδώ που τα λέμε...αλλά οι τύποι ζητούσαν πτυχίο μηχανολόγου/ηλεκτρολόγου και πάω στη δουλειά και βλέπω ότι θα έχω συνάδελφους κάτι άκυρους (από πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, πληροφορική κλπ) μόνο και μόνο γιατί η θέση απαιτεί γερμανικά και αυτοί ξέρουν. Οπότε στην ουσία η θέση είναι για όσους ξερουν γερμανικα και όχι για μηχανολόγους....Πόσο κακό μπορεί να είναι για κάποιον ως πρώτη του δουλειά να φαίνεται μια θέση στην οποία πρακτικά το πτυχίο του δε μέτρησε; Θα ήταν καλύτερο να κάτσω κανα εξάμηνο εκεί ή να φύγω για στρατό;

ΥΓ: Ξέρω ακριβώς για τι μιλάς, το έχω δει και εγώ....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Kudos για το ποστ σου. 

 

Η αγορά είναι αρκετά δύσκολη αυτή την περίοδο, οπότε μην απογοητευτεις γρήγορα, κάνε υπομονή.

Επίσης με τον καιρό θα καταλάβεις ότι οι σπουδές δεν έχουν και πολύ συνάφεια με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Οι Έλληνες εργοδότες είναι στο best case μαλακες, στο worst case απαράδεκτοι κ επικίνδυνοι. Επομένως σε ίδια επίπεδα τους ακολουθούν και οι recruiters. Άρα οι απαιτήσεις των θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνονται στο τι υπάρχει έξω, όλοι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεματα και ο,τι κάτσει (yolo).

Η συμβουλή μου είναι ψάξε για κάνα χρόνο, κάνε ζωαρα αυτόν τον χρόνο, και αν δεν κάτσει τίποτα πήγαινε στρατό να ξεμπερδευεις. Επαναλαμβάνεις στο ίδιο μοτίβο μετά το στρατό, και αν δεν ξανακατσει κάτι τότε λες ξερό ναι στην πρώτη πρόταση για εκτός Ελλάδας.

Εναλλακτικά φτιάξε μια δική σου επιχείρηση εντός Ελλάδας χωρίς απαραιτητα αυτό να σημαίνει ότι θα είναι εντός επαγγέλματος.

Καλή συνέχεια

  • Like 3
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση zavi.

Νομίζω αυτό το κατάλαβα με την πρώτη. Και στην πρακτική μου άσκηση ακόμα, το "παράπονο" μου είναι ότι μπορεί να μην έχω τις βάσεις που ζητάει αγορά έχω όμως τη δυνατότητα να τις αποκτήσω. Όχι μόνο εγώ δηλαδή, η πλειοψηφία που καταφέρνει να βγάλει τη σχολή.

Αυτό θα κάνω λογικά...και αν δεν κάτσει πρόταση απέξω θα φροντίσω να έχω μια καβάτζα (12-15Κ) από ότι κάνω έως τότε για να πάω για μεταπτυχιακό σε μία σοβαρή αγορά (Δανία-Σουηδία) που είναι και δωρεάν οπότε έχεις μόνο τα έξοδα σου. Βέβαια 12-15 δε σε καλύπτουν για 2 χρόνια αλλά οι άνθρωποι εκεί είναι σοβαροί και μπορείς να βρεις δουλειά ταυτόχρονα με ανάλογη προσαρμογή τους προγράμματος σπουδών ώστε να είσαι ΟΚ με το πανεπιστήμιο.
 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ξεκινάς με αρνητική προδιάθεση και δε σε βοηθάει αυτό.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: ποιές είναι αυτές οι θέσεις και τι είδους απαιτήσεις γνώσεων έχουν που δε τις καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά με "άλλη μισή σχολή έτσι μόνος σου" θα μπορούσαν να αποκτηθούν;

Εσένα σε ενδιαφέρουν οι θέσεις αυτές, ή μπορεί να 'λεγες και όχι, αν τυχόν σε επέλεγαν πρώτοι αυτοί; Γενικά ξέρεις τι ψάχνεις;

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, georgios_m said:

Aς γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: ποιές είναι αυτές οι θέσεις και τι είδους απαιτήσεις γνώσεων έχουν που δε τις καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά με "άλλη μισή σχολή έτσι μόνος σου" θα μπορούσαν να αποκτηθούν;

Αρχικά εμένα οι τομείς που μου αρέσουν είναι:
-->Αεροπορικοί κινητήρες
-->ΑΠΕ
--> Ηλεκτρικά οχήματα

Αλλά γενικά υπάρχουν και άλλοι τομείς που με ενδιαφέρουν, βρίσκονται στο πεδίο μας αλλά μέσα από τη σχολή δεν έχω αγγίξει, για παράδειγμα ΑΙ.

Προφανώς στην Ελλάδα τέτοιες ευκαιρίες είναι ανύπαρκτες έως ελάχιστες και αρκετές φορές χρειάζεσαι μέχρι και εκεί μέσω για να πας και δε υπάρχει κάποια ανοιχτή, προσβάσιμη από όλους διαδικασία πρόσληψης (Ξέρω πολύ καλά τι λέω, δε θα γίνω πιο λεπτομερής για ευνόητους λόγους).

Έπειτα θα δεχόμουν ευχαρίστως οποιαδήποτε θέση νιώθω ότι θα μου προσφέρει εφόδια και είναι αρκετά δημιουργική. Για παράδειγμα CAD και CNC G-code.

Ο καθένας βάζει ότι θέλει...να ξέρεις C/C++, να ξέρεις Python, να ξέρεις το τάδε συγκεκριμένο σχεδιαστικό, να έχεις εμπειρία με σύνθετα υλικά, να έχεις εμπειρία με φωτοβολταϊκά.

Δε λέω μπορεί και καλά να κάνουν να ζητάνε ότι ζητάνε...όταν είναι το 5% των θέσεων σε μια αγορά που το 90% σε θέλει για marketing/πωλήσεις...σίγουρα ένα 5% θα τύχει να έχει συγκεκριμένη γνώση πάνω σε άλλα πράγματα είτε λόγω περιβάλλοντος είτε επειδή ασχολήθηκε με κάποιο άλλο εξωτερικό project όσο ήταν φοιτητής.

Το υπόλοιπο 5% είναι τα τεχνικά γραφεία που ζητάνε να έχεις βγει από τη σχολή και να ξέρεις απέξω 2 τόμους νομοθεσίες και άλλα 2-3 μελετητικά προγράμματα (4Μ Fine κλπ)

 

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να "τύχει" και συ να έχεις μια συγκεκριμένη γνώση από αυτές που ζητάνε. Γι' αυτό ας πούμε γίνονται και τα projects του πανεπιστημίου, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά. Εξ άλλου είπες ότι έχεις κάνει και πρακτική και ένα σωρό εργασίες. Τίποτα δεν "έτυχε" να είναι σχετικό με τις ζητούμενες γνώσεις;

Μην απαξιώνεις εκ των προτέρων και τις θέσεις των πωλήσεων. Πχ θα προτιμούσες μια θέση σε συνοικιακό τεχνικό γραφείο, από μια θέση αντιπροσώπου μιας μεγάλης πολυεθνικής με πλούσιο R&D και προϊόντα αξίας;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.