Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συμβατότητα ιδιότητας επιβλέποντα μηχανικού και εργολάβου


vagzaf

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

    Το ερώτημά μου αφορά την συμβατότητα του επιβλέποντος μηχανικού και του εργολάβου. Δεν φαίνεται να είναι συμβατές με την πρώτη ανάγνωση δεδομένου οτι ο επιβλέπων ελέγχει τον εργολάβο - κατασκευαστή. Θα ήθελα την άποψή σας όπως επίσης καλοδεχούμενη θα ήταν κ οποιαδήποτε αναφορά σε νομοθεσία - νομολογία όπου αναφέρεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μη συμβατότητας.

Συχνά πυκνά οι επιβλέποντες εκ του νόμου της οικοδομικής άδειας είναι και οι εργολάβοι ή και οι αντιπαροχοι του ακινήτου

 

Αν βρεις εσύ νόμο η νομολογία εναντίον αυτού ενημέρωσε 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει (και δεν χρειάζεται) κάποια σχετική νομοθεσία.

Αν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη ανταποκρίνονται επαρκώς στους ρόλους τους, δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Στην αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνουν οι δικηγόροι, μιας και οι όποιες διαφορές είναι αντικείμενο του Α.Κ..  

Link to comment
Share on other sites

Η σκέψη μου πάει στον έλεγχο των εργασιών όπου στην περίπτωση του ίδιου ατόμου ο επιβλέπων ελέγχει τον εργολάβο δηλαδή τον εαυτό του. Όμως όπως πολύ σωστά ανέφερε ο συνάδελφος tetris αν ο επιβλέπως ανταποκρίνεται στο ρόλο του δεν μπορεί να μην είναι κ ο ίδιος ο εργολάβος. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Το να είναι ο επιβλέπων και κατασκευαστής είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί για την ποιότητα του έργου . Γιατί το ίδιο πρόσωπο έχει όλες τις ευθύνες και δεν μπορεί να τις ρίξει ο ένας στον άλλον . 

Ακόμα ο διττός ρόλος επιβάλλει καθημερινή παρουσία στην οικοδομή , ενώ αλλιώς υπάρχουν θέματα συχνά οικονομικά . Αλλωστε το γεγονός ότι κατασκευαστής γινόταν ο καθένας με λεφτά , δεν ήταν σωστό και αυτό ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα των κατασκευών στην χώρα μας .

Το ΤΕΕ από το 1977 είχε θέσει το θέμα του ΜΗΚΙΕ , αλλά 43 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα . 

Και τώρα δεν πρόκειται να γίνει , ούτε θα έχει και νόημα , αφού πλέον οι μικροί κατασκευαστές τελειώνουν και μεγάλες εταιρείες όπως στο εξωτερικό θα κάνουν ένα νέο καρτέλ και θα διαμορφώνουν την αγορά . Μαζί με τους μικρούς κατασκευαστές θα εξαφανιστούν και σχεδόν όλα τα μικρομάγαζα που κινούνταν από το κύκλωμα της οικοδομής , αφού οι ανακαινίσεις και οι επισκευές δεν μπορούν να τα συντηρήσουν , ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα φέρνουν υλικά και προϊόντα απ΄ ευθείας από εργοστάσια και βέβαια οι δυνατότητες επιλογής υλικών από τους αγοραστές θα είναι ελάχιστες έως μηδενικές .

Το σκηνικό αυτό που στήθηκε από το 2010 με την μείωση του ΦΜΥ από το 11 στο 3 % και την αύξηση του ΦΠΑ από το 16 στο 24 % είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό . Το μάζεμα της αγοράς σε λίγα χέρια .

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, BAS said:

Το να είναι ο επιβλέπων και κατασκευαστής είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί για την ποιότητα του έργου . Γιατί το ίδιο πρόσωπο έχει όλες τις ευθύνες και δεν μπορεί να τις ρίξει ο ένας στον άλλον .

Διαφωνώ κάθετα. Με ποια κριτήρια ο κύριος του έργου θα καταλάβει ότι γίνονται κακοτεχνίες στη κατασκευή; Όταν τα βρει μπροστά του μετά από 5 χρόνια; Ο κύριος του έργου κανονικά πρέπει να διαθέτει τους δικούς του επιβλέποντες μηχανικούς οι οποίοι θα ελέγχουν τον κατασκευαστή και θα κοιτούν αυστηρά τα συμφέροντα του εργοδότη τους.
Αν κάποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει 5 φράγκα από το να μην έχει επιβλέποντες μηχανικούς δικούς του και να στηρίζεται στου κατασκευαστή, παίρνει ένα ρίσκο που μπορεί να του στοιχίσει 55 μετά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οταν μιλάμε για εργολάβο κατασκευαστή σε ιδιωτικά έργα , τότε προφανώς ο ίδιος είναι και Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ . Εκτός αν εννοείς τον ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟ  σε περίπτωση αντιπαροχής , ο οποίος συνήθως έχει σύμβουλο μηχανικό , όπως και δικηγόρο , οι οποίοι ελέγχουν για λογαριασμό του , όσα τον αφορούν , αλλά ο οικοπεδούχος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κύριος του έργου .

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ένας άνθρωπος που πληρώνει έναν εργολάβο να του χτίσει το σπίτι του τι είναι;

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έφτιαξε το ΚΠΙΣΝ τι είναι;

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Είναι εμπορική δουλειά η Λυρική ? Θα βγάλει διαμερίσματα και μαγαζιά ? 

Νομίζω ότι μιλάμε για άλλα πράγματα . 

Ούτε ο ιδιώτης που φτιάχνει σπίτι έχει θέμα . Δηλαδή δεν μπορεί να αναθέσει σε ένα μηχανικό να του παραδώσει με το κλειδί το ακίνητο ? Αλλά μπορεί να φωνάξει τον μανάβη ή τον χασάπη της γειτονιάς που δηλώνει εργολάβος ?

Εντάξει , ας μην τρολάρουμε άλλο το θέμα . Νομίζω ότι ο θεματοθέτης ενημερώθηκε απόλυτα ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν τρολάρω καθόλου. Μιλάω πολύ σοβαρά. Υπάρχει κάτι που σε κάτι να πιστεύεις ότι ΔΕΝ είναι εμπορικό το ΚΠΙΣΝ; Δεν έχει μαγαζιά που ενοικιάζει; Δεν έχει εστιατόριο και καφετέρια; Δεν έχει είσοδο η Λυρική;

Όσο για τον ιδιώτη, μπορεί μεν να είναι συνηθισμένο το "με το κλειδί στο χέρι" αλλά ο ιδιοκτήτης παίρνει γουρούνι στο σακί, ενώ αν είχε δικό του μηχανικό θα είχε πλήρη εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.