Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αέρας σε τριπλοκατοικία


matchaman

Recommended Posts

Είμαι ιδιοκτήτης ισογείου διαμερίσματος σε τριπλοκατοικία του 1967, δηλαδή έχει άλλους δύο ορόφους πάνω, όπου ιδιοκτήτριες του καθενός είναι δύο (πολύ) ηλικιωμένες αδερφές. Έχουν η κάθε μία από 50% του αέρα πάνω για να χτίσουν δύο ακόμη ορόφους. Οι κληρονόμοι τους θέλουν να χτίσουν αυτούς τους δύο ορόφους, όμως ο εργολάβος που ανακαίνισε το ισόγειό μου, είπε ότι οι κολώνες είναι πολύ λεπτές για κάτι τέτοιο (πράγμα που το βλέπω και ο ίδιος). Πρόσφατα έφεραν μηχανικό και χωρίς καν να μπει στο διαμέρισμά μου, άκουσα έξω να συζητάνε τιμές για την επέκταση ορόφων όταν οι κυρίες ...αποδημήσουν!


Στο αρχικό καταστατικό δεν γίνεται καμία αναφορά, όμως βγήκε νέα σύσταση το 1982 που προβλέπεται (αλλάζει τα χιλιοστά, προσθέτοντας αέρα). Ρωτώ όμως το πολύ βασικό: χωρίς να το εγκρίνω εγώ ως ιδιοκτήτης σχεδόν του 1/3 του οικήματος, μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο; Πολεοδομικά επίσης πιστεύω πως προβλέπεται, καθώς όλες οι γύρω πολυκατοικίες έχουν 5 με 6 ορόφους.


Τέλος, η μία κυρία, πολύ δύστροπος άνθρωπος, θέλει με το "έτσι θέλω" να φτιάξει από τον δήμο θέση ΑΜΕΑ parking στην κοινόχρηστη αυλή που έχω μπροστά από την είσοδο και το παράθυρο του γραφείου μου. Γίνεται κάτι τέτοιο χωρίς τη συγκατάθεσή μου;

Edit: Πιθανώς άχρηστες πληροφορίες αλλά τις προσθέτω: βρίσκεται στους Αμπελόκηπους Αθήνας, το αγόρασα το 2019, άνηκε μέχρι το 2002 σε άλλη αδερφή που απεβίωσε και ο κληρονόμος τότε το πούλησε σε μια δασκάλα, η οποία το πούλησε σε εμένα. Ουσιαστικά είμαι τελείως άσχετος και (από το βλέμμα τους) αισθάνομαι ανεπιθύμητος, κυρίως από τη μία και τους κληρονόμους.

Edited by matchaman
Link to comment
Share on other sites

προκειται για "τριοροφη" οικοδομη

Οπως φαινεται δεν εχει εξαντλησει ολον τον σδ και δικαιουται σε "καθ΄ύψος επεκταση"

Για την επεκταση καθ'υψος,  θα  μιλησεις με τον δικηγορο σου για το τί γραφει το αρχικό  συμβόλαιό σου,  τι υποχρεούσαι να ανεχεσαι.

και τι ειδους "τροποποιηση" εγινε  "ερήμην "σου 

Την πολεοδομικη δυνατοτητα/αντοχή,  θα την ελεγξεις με τον μηχανικο σου.

 Οι θεσεις για ΑΜΕΑ δινονται απο τον Δημο, με καποια διαδικασία,  σε δικο του "μερος".

Αλλά δεν εχουν σχεση με τα κοινοχρηστα μιάς οικοδομης.

Οι κοινοχρηστοι χωροι μιας οικοδομης, διεπονται απο το δικαιο περί ΟΙ.

 [και για αυτο θα σου πει ο δικηγορος σου ]

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Η δικηγόρος μου θα επιστρέψει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το πιθανότερο είναι να είναι να μην γίνεται η παραμικρή αναφορά, καθώς όπως το διάβασα δεν αναφέρεται κάτι σχετικό. Τροποποίηση ερήμην μου δεν έγινε, η αλλαγή με τα χιλιοστά για αέρα έγινε το 1982, εγώ το αγόρασα το 2019.

Τεχνικά όμως, χωρίς καν να μπουν σπίτι μου, είναι δυνατόν να χτίσουν χωρίς την έγκρισή μου ως ιδιοκτήτη του ισογείου ορόφου; Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει υπόγειο. Το ισόγειό μου είναι 3 σκαλιά πάνω από το έδαφος και η τριπλοκατοικία δεν έχει κάτι από κάτω. Μάλιστα όταν ο υδραυλικός άλλαζε τις αποχετεύσεις κατά την ανακαίνιση, σπάζοντας το μωσαϊκό βρήκε χώμα σε μόλις μερικά εκατοστά σκαφής. Αμφιβάλλω αρκετά για τα ίδια τα θεμέλια.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κληρονόμοι είναι ικανοί να βρουν μηχανικούς που δεν τιμούν τον τίτλο τους και τους ενδιαφέρει μόνο να φτιάξουν διαμερίσματα για επένδυση. Όσον αφορά τη θέση ΑΜΕΑ, τι γίνεται αν εγκριθεί έξω από την είσοδο και βάζουν το αυτοκίνητο πάνω στην αυλή, όπως κάνουν ήδη μερικές φορές παρανόμως; Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι "είμαστε εδώ 50 χρόνια, δεν θα μας πεις εσύ τι θα κάνουμε".

Εν τω μεταξύ επίσης η ίδια με απειλεί συνεχώς με καταγγελία στην πολεοδομία για κάγκελα ασφαλείας που έβαλα στα πίσω μπαλκόνια. Πήγα στην πολεοδομία να μάθω αν στέκει και γελούσαν...

Edited by matchaman
Link to comment
Share on other sites

[Εχω την εντυπωση οτι αλλοιως ηταν η αρχικη ερώτηση...

και μετα το συμπλήρωσες  και εβαλες το ετος αγορας...]

τεσπα

νομιζω οτι εχουν δοθει οι απαντησεις

Τον Σεπτέμβρη θα σου εξηγησει τις λεπτομερειες η δικηγορος σου

καλη συνεχεια

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είχα κάνει edit για να διευκρινίσω πως είμαι πρόσφατος αγοραστής. Γενικότερα όμως, δεν έχω καταλάβει αν νομικά απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών. Για παράδειγμα, με μια τέτοια επέκταση θα υπάρξουν νέα διαμερίσματα, άρα και νέα σύσταση. Αυτό δεν απαιτεί κάποια υπογραφή μου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.