Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιδότηση έως 50% για βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων


Engineer

Recommended Posts

Στις 7 Σεπτεμβρίου «ανοίγει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων».

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Ο προϋπολογισμός του (δημόσια δαπάνη)  ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υφιστάμενες και τα 14 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις.

Η υλοποίησή του, δηλαδή η αξιολόγηση των προτάσεων, θα γίνει από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας η οποία θα δέχεται αιτήσεις έως τις 6 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύονται επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος) από 400.000 έως 3.000.000 ευρώ, για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως και 50% και καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, την περιφέρεια που δραστηριοποιείται και την κατηγορία της επιλέξιμης δαπάνης. Η μέγιστη τιμή επιδότησης, δηλαδή το 55%, αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα μία από τις περιφέρειες της κατηγορίας 1.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η επικράτεια κατατάσσεται σε 4 κατηγορίες περιφερειών, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην κατηγορία 1 εντάσσονται: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο.
  • Στην κατηγορία 2: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα.
  • Στην κατηγορία 3: Νότιο Αιγαίο, Αττική (Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι).
  • Στην κατηγορία 4: Αττική (Κεντρικός τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική).

Οι επιλέξιμες ενέργειες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν δυνάμει υπό ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριότητες που προβαίνουν σε εργασίες αξιοποίησης αποβλήτων μπορούν να εκτελούν πέραν της αξιοποίησης και ανάκτησης και λοιπές εργασίες διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης, επιλέξιμες για την συγκεκριμένη δράση ενέργειες είναι οι εξής:

  1. Συλλογή: Συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων.
  2. Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνησης αποβλήτων ή/και ειδικών ρευμάτων υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.
  3. Προσωρινή αποθήκευση: Αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασίας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευσης και το στόχο της συλλογής.
  4. Επεξεργασία: Κάθε είδους εργασία προετοιμασίας πριν από την ανάκτηση.
  5. Ανάκτηση: Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας.
 

Στο πλαίσιο των εργασιών ανάκτησης παρατίθενται ενδεικτικά οι εργασίες:

Ανακύκλωσης: Οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς.

Προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Υπογραμμίζεται ότι η κατηγορία ενέργειας επεξεργασίας και ανάκτησης θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένα σε κάθε επενδυτικό σχέδιο καθώς ο απώτερος στόχος των επιλέξιμων ενεργειών της δράσης είναι η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών από εργασίες αξιοποίησης και ανάκτησης αποβλήτων.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, εφόσον δεν υπερβαίνει την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.