Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λιμάνι Πειραιά: 26ο παγκοσμίως, 4ο στην Ευρώπη, 1ο στη Μεσόγειο στα εμπορευματοκιβώτια


Engineer

Recommended Posts

Την κατάταξη με τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έδωσε στη δημοσιότητα η Lloyd’s List.

Σύμφωνα με τη λίστα αυτή, το λιμάνι του Πειραιά αναρριχήθηκε πέρσι στην 26η θέση παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας παράλληλα την 4η θέση της Ευρώπης και την 1η της Μεσογείου.

Πέρσι, ο Πειραιάς (προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) διακίνησε 5,65 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 4,9 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 15,1%.

Στην Ευρώπη, το λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο είναι 1ο στην Ευρώπη και 10ο στον κόσμο διακίνησε 14,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (+2,1%), της Αμβέρσας που είναι 2ο στην Ευρώπη και 13ο στον κόσμο 11,8 εκατ. (+6,8%) και του Αμβούργου που είναι 3ο στην Ευρώπη και 17ο στον κόσμο 9,3 εκατ. (+6,2%).

Μπορεί ο Πειραιάς θα γίνει το Νο3 της Ευρώπης, υποσκελίζοντας το Αμβούργο, το οποίο ξεχωρίζει και για το πλήθος των σιδηροδρομικών εταιρειών που εξυπηρετεί; Μόνο εάν δημιουργηθεί ο προβλήτας 4.]
 
Εάν δημιουργηθεί, θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα από τα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια που είναι σήμερα, στα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Η δημιουργία του προβλήτα 4, με δυναμικότητα 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, συμπεριελήφθη στο Master Plan του ΟΛΠ, ωστόσο απορρίφθηκε από την ΕΣΑΛ ως «μη ώριμη πρόταση». Ο Οργανισμός πρόκειται να επανακαταθέσει το σχετικό αίτημα.
 
Γενικότερα, ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Πειραιά και του ΟΛΠ; Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του λιμένα, το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία του ΟΛΠ είναι η Cosco, η οποία είναι 3η στον κόσμο στους liners (στις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) με μερίδιο αγοράς 12,4% και 2η στον κόσμο στη διαχείριση container terminals με μερίδιο αγοράς 6,1%.
 
Επιμέλεια: Φώτης Φωτεινός

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.